Author |
Topic  |
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 23/02/2023 : 18:05:19
|
Meni je sve to jasno i vidi se ko iz aviona da se čovjek izmotava s odgovorima, ali zato sam ga baš namjerno na Facebooku ispočetka i ispočetka pitao u detalje sve ovo čisto da vidim dokle se može pravdati. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29700 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 23/02/2023 : 18:09:32
|
quote: Originally posted by tinton
Da, i ja. Bilo bi lijepo da nam jedan od izdavača ponudi na uvid ugovore s davateljima licence.
EDIT: Ali mislim da je sada očito da se ugovori daju za oboje. Izdanja se ne mogu preklapati tržištem i jezikom, ali mogu ili tržištem, ili jezikom. Ako sam u krivu, onda smo zaista opet na početnoj točki.
Ma naravno. Prava se kupuju za jezik I teritorij. Tako u Švicarskoj npr. možeš imati isto djelo na njemačkom, talijanskom i francuskom... U Španjolskoj na španjolskom i katalonskom itd itd. To što ja imam worldwide prava za hrvatski jezik za Mausa samo znači da svoje izdanje Mausa na hrvatskom jeziku mogu prodavati diljem svijeta, pa i u Srbiji, a ne da netko u Srbiji ne može kupiti pravo za Mausa na srpskom jeziku.
Ono što je u ovom slučaju smiješno je što ispada da kad treba prodati prava onda su hrvatski i srpski različiti jezici, ali kad treba zabraniti Fibru u Srbiji, onda su isti jezici:) |
Trouble will find me |
 |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2620 Posts
Member since 26/07/2009 |
Posted - 23/02/2023 : 18:19:06
|
Mislim da se ovde bavimo "nevažnim stvarima" za nas čitaoce i kolekcionare. Lokalna ili worldwide prava, licence za srpski ili hrvatski, za ovu ili onu teritoriju, ugovori sa vlasnicima prava itd.
Poenta je da je Borislav ukapirao kako može još para da namakne u svoj džep i sve će uraditi da to i ostvari. Jebe se njemu za devetu umetnost, strip scenu, kulturu, jezik, čitaoce i sve ostalo. To posebno pogađa čitaoce iz Srbije, AF i Darkwood, i naravno samu Fibru.
Siguran sam da će Markos da nađe način da distribuira svoja izdanja u Srbiju. Prvenstveno zbog sebe, a naravno i zbog čitalaca. Naše je da mu pomognemo u tome, opet zbog nas ali i zbog svega što je uradio i radi: kvalitet izdanja, cena, odnos sa čitaocima...
I ovaj broj 64 (za sada) nije tako mali kao što izgleda. Plus verujem da će stvarno biti otežano plasiranje stripova ovih kretena u Hrvatsku, BiH, Sloveniju... Nekako mi ne izgleda da će im računica biti dobra.
|
Carpe diem |
 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2794 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 23/02/2023 : 18:22:17
|
Udruzenje nije ovo udruzenje ?
http://www.izdavaci.rs/
Inace kako su uslovili Delfi svaka im cast preko 400 razlicitih fibrinih izdanja . doduse fali Inkal Box
Oni koji mogu ispucavaju svoj ukupni godisnji budzet za sve stripove tamo (nije cela istina nesto je otislo i DW i AF dok su imali koliko toliko najtrazenijih naslova jos) (inace nemalo onoga sto je ostalo od fibre u striparnicama su izdanja koja su i srpski izdavaci izdali , tako da odredjena lojalnost do srpskih izdanja je bilo)
Inace u Alan Fordu ima fibrinih calvina i oni se polako ali bas polako rasprodaju... ko zna mozda je to doslo uvozom samo jednom.
Problem je buducnost i problem je sto stripova fibre nema tamo gde ih najvise zelimo videti - u starim striparnicama
Totalna kolicina koji stripasi iz Srbije daju na fibrina izdanja.. to je jedna od muka udruge i to zele spreciti i nadaju se da ce te pare ici na izdanja udruge ... |
Francuski Bogovi Grafizma |
Edited by - matori paraliticar on 23/02/2023 18:25:33 |
 |
|
john connor
Senior Member

Serbia
2949 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 23/02/2023 : 18:24:06
|
quote: Originally posted by night
Ha, nisam ni obratio pažnju na tu opciju da glasaju samo članovi, ali je simpatičan taj broj glasova koji se odjednom pojavio. Izgleda da ima neke veze šta ljudi misle na ovom forumu, čak i kod onih koji negiraju njegovu važnost. Ali kad malo razmislim, sećam se da sam pre 2-3 godine baš bio zatečen na Sajmu knjiga kad me je gospođa sa ČK štanda molila da joj kažem ko sam na DW forumu.
Nikada me nece uhvatiti :) CmarKnet je...majersovu sliku vec imaju na poternici. |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 23/02/2023 : 18:24:19
|
quote: Originally posted by Markos
quote: Originally posted by tinton
Da, i ja. Bilo bi lijepo da nam jedan od izdavača ponudi na uvid ugovore s davateljima licence.
EDIT: Ali mislim da je sada očito da se ugovori daju za oboje. Izdanja se ne mogu preklapati tržištem i jezikom, ali mogu ili tržištem, ili jezikom. Ako sam u krivu, onda smo zaista opet na početnoj točki.
Ma naravno. Prava se kupuju za jezik I teritorij. Tako u Švicarskoj npr. možeš imati isto djelo na njemačkom, talijanskom i francuskom... U Španjolskoj na španjolskom i katalonskom itd itd. To što ja imam worldwide prava za hrvatski jezik za Mausa samo znači da svoje izdanje Mausa na hrvatskom jeziku mogu prodavati diljem svijeta, pa i u Srbiji, a ne da netko u Srbiji ne može kupiti pravo za Mausa na srpskom jeziku.
Ono što je u ovom slučaju smiješno je što ispada da kad treba prodati prava onda su hrvatski i srpski različiti jezici, ali kad treba zabraniti Fibru u Srbiji, onda su isti jezici:)
Evo ti ideje. Zainati se, pa štampaj jedan deo na ekavici za ta ww prava. Ili lepo registruj firmu i u Srb.
Razumem da im je ovakva vlast vetar u leđa i da bi to bila borba protiv vetrenjača, ali lepo je maštati :) |
 |
|
DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6431 Posts
Member since 05/12/2016 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 23/02/2023 : 18:52:28
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
Ovo su već prijedlozi na razini osnovne...
Misliš? |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 23/02/2023 : 19:02:23
|
Ono što je u ovom slučaju smiješno je što ispada da kad treba prodati prava onda su hrvatski i srpski različiti jezici, ali kad treba zabraniti Fibru u Srbiji, onda su isti jezici:)
Znači li ovo da su i nositelji prava za zabrane? Ako da, kakva je onda svrha worldwide klauzule? |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29700 Posts
Posted - 23/02/2023 : 19:26:51
|
quote: Originally posted by Beva
Znači li ovo da su i nositelji prava za zabrane? Ako da, kakva je onda svrha worldwide klauzule?
Kako koji. |
Trouble will find me |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29700 Posts
Posted - 23/02/2023 : 19:34:08
|
quote: Originally posted by Jasko Evo ti ideje. Zainati se, pa štampaj jedan deo na ekavici za ta ww prava. Ili lepo registruj firmu i u Srb.
Razumem da im je ovakva vlast vetar u leđa i da bi to bila borba protiv vetrenjača, ali lepo je maštati :)
Da sam 20 godina mlađi, napravio bih to jučer. Ovako, s pedesetom pred vratima... Treba li mi to u životu? Vjerojatno ne. Ali radio sam i luđe stvari... |
Trouble will find me |
 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
|
Markos
Webmaster

Croatia
29700 Posts
|
john connor
Senior Member

Serbia
2949 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 23/02/2023 : 19:38:25
|
Marko Delfi ima velike kolicine Fibre, njega ne mogu uceniti, da li postoji mogucnost novih izdanja preko njih nastaviti? |
 |
|
Iluvatar
New Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
229 Posts
Member since 01/06/2021 |
|
Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6320 Posts
|
Iluvatar
New Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
229 Posts
Posted - 23/02/2023 : 19:53:06
|
Pa CK se dobro prodaje u BiH. Jos veca dostupnost Fibre na stalnih 20% realno bi zadalo udarac CK u BiH a Agarthi svakako fura svoju pricu sto se tice izdanja.
|
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29700 Posts
Posted - 23/02/2023 : 19:59:03
|
quote: Originally posted by john connor
Marko Delfi ima velike kolicine Fibre, njega ne mogu uceniti, da li postoji mogucnost novih izdanja preko njih nastaviti?
Ne znam, najiskrenije. Ustvari, nitko od uvoznika još mi nije dao decidiran odgovor. Nije da ih ne razumijem. Nitko si ne želi natovariti psihopata na vrat jer nikad ne znaš što je budala spreman učiniti. Vidjet ćemo. |
Trouble will find me |
 |
|
blueberry9
New Member

246 Posts
Member since 14/11/2016 |
|
mladeNS
Junior Member

Serbia
392 Posts
Member since 21/02/2023 |
Posted - 23/02/2023 : 20:03:23
|
Sto se mene i dalje kupovine tice necu uzeti nista od njih, ima na engleskom iz BD i dovidjenja zauvek.
U svojoj skromnoj maloj kolekciji imam:
Fibra 35+2box (Prometeja i Inkal) CK 4 Iznoguda (kojeg obozavam i nisam uzeo poslednja dva izdata i necu kupiti vise ni jedan), 2xPunisher i 2x Silver Surfer Komiko 1 (1984) Makondo 6 (Serlok+Mandrak+Fantom) Darkwood 12 MIPL 4 VC 5 Libellus 18 (AF)
Nema tog naslova koji ce me privuci i zbog kojeg cu da JEDAN dinar posaljem u novcanik Zloudruge. Da li mi je zao striparnica, naravno, kupicu sitno to sto zelim kao Libellus i to je to. Svako bira svoj put. Ovo je moj. |
Edited by - mladeNS on 23/02/2023 20:05:05 |
 |
|
dovlajoe
Junior Member

.JPG)
Serbia
413 Posts
Member since 11/01/2019 |
Posted - 23/02/2023 : 20:33:38
|
Sad ću promijeniti poll u members only i izbrisati ovih 60 glasova viška.
Pohvala za pravovremenu reakciju koja je vratila legitimnost ovom glasanju. |
 |
|
kasper
Advanced Member

10924 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 23/02/2023 : 20:36:40
|
A ništa, ne vidim druge nego da sad stalni popust koji su imali kupci u Srbiji prebaciš na nas u BiH :)
granica prema bosni je prilicno meksa u odnosu na hr, tako nek vam marko grune tu fibru sa popustom |
 |
|
Iluvatar
New Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
229 Posts
|
borg
Senior Member

Serbia
2426 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 23/02/2023 : 20:46:39
|
Vuk je profesor na fakultetu u Novom Sadu. Ne razumem koji će mu ovo u životu. Sada pročitah sve. Imam transfer blama.
Colt je bar pošten. Kaže, kupci i izdavači su u koliziji. I izdavači su odlučili raditi na štetu kupaca, a zarad svog interesa. I ja to poštujem.
Samo je tu zajeb što izdavač živi od kupaca. A ako vi meni otežavate da ja kupim ono što mi vi ne nudite, onda ću ja vama da otežavam time što neću da kupim to što mi nudite. Prost reciprocitet.
Koliko se Kalvina Fibrinih prodalo u Srbiji? Možda malo više od prstiju na jednoj ruci. Zašto? Zato što DW nudi bolje ili podjednako dobro.
A zašto će Fibra da proda Berlin pre nego Komiko u Srbiji? Zato što je Komiko loše odradio izdanje plus je mnogo kasnio. Zašto? Zato što Vuk ima preča posla. Al bi i da ima istu zaradu kao neko ko nema preča posla i ko se stripu posvetio 12sati dnevno.
I batalite tu priče i pričice. Kao što Gill, čini mi se, reče- lakše im otkloniti konkurenciju nego poraditi na sebi. Uradite prevod brže, izbacite strip pre konkurencije, upakujte ga lepo, odaberite pravi strip, koji će biti u interesu kupaca. Najavite ga, sačekaćemo. Al ne kao Bone što je Vuk najavio, ili Aleka ili... Izgubite poverenje kupaca i posle Fibra kriva.
A šta je simptomatično: Izdavači koji imaju odličan kvalitet izdanja poput DW, Stalkera, Najkule... Nisu u tom društvu.
|
Resistance is futile. |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2426 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 23/02/2023 : 20:47:30
|
quote: Originally posted by kasper
A ništa, ne vidim druge nego da sad stalni popust koji su imali kupci u Srbiji prebaciš na nas u BiH :)
granica prema bosni je prilicno meksa u odnosu na hr, tako nek vam marko grune tu fibru sa popustom
Do sada najbolja ideja.
|
Resistance is futile. |
 |
|
Topic  |
|