forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Lunov magnus strip - Veseli četvrtak
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 49

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 27/02/2023 : 17:47:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Ma mi u svoj toj priči ne možemo ništa nego izraziti negodovanje. Ja njima vjerujem da Mister No nije profitabilan na kioscima sa onim jadom od epizoda koje su izlazile, ne znam dokle su, prestao sam da pratim. Evo im besplatan prijedlog, neka ubace Anangu ili još bolje, cijeli afrički ciklus, ili bilo šta što je izvikano, samo neka probaju da to ubace u ZS, pa neka sami provjere bi li bila veća prodaja toga, od redovnih epizoda koje su:
1. Prosto loše
2. Kao takve, ne privlače čitaoce, osim one koji jedino žele da imaju sve od junaka
3. Ajmo sad prebrojati koliko ljudi u Srbiji ima sve od Mister Noa u LMS/SD kombinaciji, jer su oni skoro pa jedini kupci ovakvog Mister Noa na kioscima.

Lako je zaključiti zašto se proda 200 komada. I onda nam još u ZS stave one lošnjikave almanah (ili šta su već), ni ne znam napamet odakle su, epizode. 15 godina rada i nula izdatih legendarnih Mister No epizoda u nekom lijepom kiosk izdanju. Šta god ko mislio to su im mane, ja ću stalno to pričati, iako imam vjerovatno najviše VČ izdanja od svih izdavača i smatram da im je prevod najbolji od svih kiosk izdanja i skidam kapu za mnoge druge stvari.

O Dragoneru ne bih ni da počinjem. Serijal sa prejakim kontinuitetom i sporednim izdanjima, vjerovatno najuspješniji SBE projekat u 21. vijeku, i šta oni s njim rade? Izdaju 4 epizode u 3 godine, i specijale van konteksta gurnu u Obojeni Program. Ovamo Libellus gruva sa Dragonerom, rasprodaju za 3 dana 250-300 knjižurina po suludim cijenama, radeći na svoj oproban način. Pa nema toga ko me može ubijediti da ozbiljan izdavač ne bi mogao na nekom normalnom tiražu od 400 trobroja i cijenom upola manjom od Libelusove, da fino gura serijal u nekom dvoipomjesečnom tempu, s kojim bi svako bio zadovoljan.
Go to Top of Page

henry
Senior Member

Serbia
1598 Posts

Member since 20/09/2005

Posted - 27/02/2023 : 18:02:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit henry's Homepage  Send henry a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kontrast 2

quote:
Originally posted by henry

Znači, po tebi bi jedna firma trebalo da prepusti nešto konkurentima i omogući im da zarade?
Nisam siguran da to tako funkcioniše.

Kako će taj konkurent zaraditi, kada se njima ne isplati da to objavljuju?

Već smo to apsolvirali, razliku između kiosk i drugih izdanja, isplativost i sve ostalo.
Takođe je razlika u "statičkim" troškovima, dadžbinama, zaposlenima, sve to utiče na formiranje cene.
Tako da ono što je za jedne neisplativo ili manje isplativo, nije za neke druge izdavače. Koji su sam-svoj-gazda fazon, rade to iz entuzijazma, nemaju prostorije ni stalno zapošljene.

Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti.
Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve!
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 27/02/2023 : 18:36:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
Nekada davno, Julija je imala tiraž od 1.000 komada i rasprodavala se u razumnom roku, bolje nego Dampir, možda i Marti i Mister No. A onda, nešto kasnije, više nije.

Pojavi se novi izdavač sa novim izdanjem, ili stari sa novim, li novi sa starim, i interesovanje traje godinu, dve, tri. A onda dođe na svojih 200 komada za godinu dana. Kad izdavač može ili da stane, ili da smanji tiraž i digne cenu u nebesa, ili da uspori, istovremeno tražeći nešto novo što se prodaje, ili fokusirajući se na staro što ima veću bazu.

Tako je bilo, jeste i biće.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

dragan4e
New Member

Serbia
186 Posts

Member since 09/09/2009

Posted - 27/02/2023 : 18:46:55  Show Profile Show Extended Profile  Send dragan4e a Private Message  Reply with Quote
Ko kaže da se ekipa iz VČ-a ne bavi ovim poslom iz ljubavi prema stripu – sere kô foka (izvin’te na izrazu). Kao čitaocu i nekome ko voli i neguje maternji jezik i te kako mi je bitno da je prevod kvalitetan i da se poštuju pravopisna pravila jer, zamislite, zaista pročitam stip, a ne odlažem ga prosto na policu da mi istu krasi. VČ pruža ono što očekujem od jednog strip-izdanja i uloženi trud je više nego vidljiv.

Ritam izlaženja kod pojedinih junaka je već nešto drugo, s godinama sam tu činjenicu prihvatio kao takvu. Uživajte u izdanjima kojima nas od 2008. godine na nedeljnom nivou obraduju: za nekoga sve, za svakog ponešto.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 27/02/2023 : 18:54:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
A da pitamo vec pomenuti Libelus može li se zaraditi na tiražu od 250 knjiga? Ja sam, Djole, duboko svjestan da to jeste tako kako pišeš, vjerovatno je sad i gore, budući da više ne znam ni pobrojati koliko je izdavača. A i vidi se po svima, stalno nova izdanja, nove edicije, stare se usporavaju jer "ne može sve da se stigne", a stiglo bi se lako da prodaje i para ima ko blata. Otuda me još više kopka zašto držati prava na stvari kojima se, evidentno, nećeš pozabaviti ozbiljno?
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 27/02/2023 : 18:57:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dragan4e

Ko kaže da se ekipa iz VČ-a ne bavi ovim poslom iz ljubavi prema stripu – sere kô foka (izvin’te na izrazu). Kao čitaocu i nekome ko voli i neguje maternji jezik i te kako mi je bitno da je prevod kvalitetan i da se poštuju pravopisna pravila jer, zamislite, zaista pročitam stip, a ne odlažem ga prosto na policu da mi istu krasi. VČ pruža ono što očekujem od jednog strip-izdanja i uloženi trud je više nego vidljiv.

Ritam izlaženja kod pojedinih junaka je već nešto drugo, s godinama sam tu činjenicu prihvatio kao takvu. Uživajte u izdanjima kojima nas od 2008. godine na nedeljnom nivou obraduju: za nekoga sve, za svakog ponešto.

Pa bave se iz ljubavi. A u ljubavi se prave greške vrlo često, posebno posesivne prirode, tipa "ako ja ne mogu izdati Dragonera, onda neće niko".
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 27/02/2023 : 19:02:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
Može sa višom cenom, ali samo i to donekle. Ne znam za druge, ali Nathanovci, vidim, kukaju da im se baš ne dopada LL ritam. Što je i logično, davno je LL krenuo sa Nathanom, prošao zanos.

A deluje mi da se ne razumemo - i da neko nov preuzme izdavanje drugih serijala, i kod njega bi to došlo na isti ritam posle godinu, dve, tri.

Mislim, postoji razlog zašto pametni izdavači (Fibra, ČK i tako ti) ne izdaju serijale: prodaja pada, a ti moraš da izdaš sledeći broj.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

dragan4e
New Member

Serbia
186 Posts

Member since 09/09/2009

Posted - 27/02/2023 : 19:30:41  Show Profile Show Extended Profile  Send dragan4e a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elderane84

quote:
Originally posted by dragan4e

Pa bave se iz ljubavi. A u ljubavi se prave greške vrlo često, posebno posesivne prirode, tipa "ako ja ne mogu izdati Dragonera, onda neće niko".

Onda svi treba da budu objektivni pa da ukažu i na greške drugih izdavača, a ne samo na one VČ-a. Inače, čisto sumnjam da bi iko pružio takav kvalitet kao oni. Ekipa je probrana i uhodana.

Ne bih se složio s tobom da drže prava na Dragonera samo u inat drugim potencijalnim izdavačima. Sviđalo se to nama ili ne, o planu izdavanja odlučuju sami.
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2755 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 27/02/2023 : 20:33:48  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma mi u svoj toj priči ne možemo ništa nego izraziti negodovanje. Ja njima vjerujem da Mister No nije profitabilan na kioscima sa onim jadom od epizoda koje su izlazile, ne znam dokle su, prestao sam da pratim. Evo im besplatan prijedlog, neka ubace Anangu ili još bolje, cijeli afrički ciklus, ili bilo šta što je izvikano, samo neka probaju da to ubace u ZS, pa neka sami provjere bi li bila veća prodaja toga, od redovnih epizoda koje su:
1. Prosto loše
2. Kao takve, ne privlače čitaoce, osim one koji jedino žele da imaju sve od junaka
3. Ajmo sad prebrojati koliko ljudi u Srbiji ima sve od Mister Noa u LMS/SD kombinaciji, jer su oni skoro pa jedini kupci ovakvog Mister Noa na kioscima.

Lako je zaključiti zašto se proda 200 komada. I onda nam još u ZS stave one lošnjikave almanah (ili šta su već), ni ne znam napamet odakle su, epizode. 15 godina rada i nula izdatih legendarnih Mister No epizoda u nekom lijepom kiosk izdanju. Šta god ko mislio to su im mane, ja ću stalno to pričati, iako imam vjerovatno najviše VČ izdanja od svih izdavača i smatram da im je prevod najbolji od svih kiosk izdanja i skidam kapu za mnoge druge stvari.

O Dragoneru ne bih ni da počinjem. Serijal sa prejakim kontinuitetom i sporednim izdanjima, vjerovatno najuspješniji SBE projekat u 21. vijeku, i šta oni s njim rade? Izdaju 4 epizode u 3 godine, i specijale van konteksta gurnu u Obojeni Program. Ovamo Libellus gruva sa Dragonerom, rasprodaju za 3 dana 250-300 knjižurina po suludim cijenama, radeći na svoj oproban način. Pa nema toga ko me može ubijediti da ozbiljan izdavač ne bi mogao na nekom normalnom tiražu od 400 trobroja i cijenom upola manjom od Libelusove, da fino gura serijal u nekom dvoipomjesečnom tempu, s kojim bi svako bio zadovoljan.

Odlican post, to je zamerka nas citaoca. Sa druge strane sve sto je napisao Djole stoji, evo i Golconda nakon 2 i kusur godine, usporila i Price, i Magicnog, i Juliji...Djole ubo u sredu problem sa serijalima. Ono sto Vc ne koristi je da objavljuje probrane epizode MNoa pa i Martija, kroz ZS, sada Lms, krenes africk iciklus pa da vidis kako ce da se prodaje. Dragonero je mogao da bude hit, da su se tu drzali pristojnog ritma.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 27/02/2023 : 22:21:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Djole

Može sa višom cenom, ali samo i to donekle. Ne znam za druge, ali Nathanovci, vidim, kukaju da im se baš ne dopada LL ritam. Što je i logično, davno je LL krenuo sa Nathanom, prošao zanos.

A deluje mi da se ne razumemo - i da neko nov preuzme izdavanje drugih serijala, i kod njega bi to došlo na isti ritam posle godinu, dve, tri.

Mislim, postoji razlog zašto pametni izdavači (Fibra, ČK i tako ti) ne izdaju serijale: prodaja pada, a ti moraš da izdaš sledeći broj.

Ma razumijemo se. Ne kažem ja da je lako i da bi svako drugi bolje, daleko od toga. Jeste, Libellus i Nathan su odličan primjer, ali ako sve sagledamo, ja bih rekao da su oni tu svakako napravili čudo, toliko su stvari izgurali sa, sada već, suludim i astronomskim cijenama, da to nije normalno. A i nemaju običaj baš ni da izdaju jedan trobroj na 3-4 godine, ipak sve ide kakvim-takvim tempom, a negdje je taj tempo, kao kod već spominjanog Dragonera - nevjerovatan!

Sad, VČ i Libellus ne mogu u istu rečenicu kada se izdavački profil gleda, jedni gledaju da šire publiku koliko je moguće i zahvaljujući njima, kiosk strip u Srbiji nije stvar prošlosti, dok drugi računaju na mitskih 200 najtvrđih fanova koji će kupovati i kad cijena trobroja bude 50 eura.

Zato mene sve ovo i kopka. Ljudi iz VČ (pročitah Đole da se i ti vraćaš u Dylan ekipu :) ) se ljute što negodujemo zbog tempa pojedinih stvari pod parolom da se ne može stići 70 godina Italijana za 15 godina izdavaštva u Srbiji, što je apsolutno tačno. Ali s druge strane, slabo ko negoduje maliciozno i sa željom da naudi, svi mi volimo VČ i želimo da se bave izdavaštvom još makar pedeset godina, samo ne shvatamo čemu držanje prava na stvari koje ti apsolutno ne trebaju niti evidentno planiraš da se njima pozabaviš na bilo kakvom ozbiljnijem nivou? Tipa Dampyr, Dragonero, Napoleon, pa i Mister No.
Ja recimo, nema šanse da kapiram ko su kupci debeljuca? Tri debeljuce Martija sam doslovno poklonio, kad sam shvatio da će tempo biti nepostojeći. Evo znam, izašla je četvrta knjiga, sjajno, ali onda je peta na redu 2025? Isto je sa Zagor knjigama, ostavih samo prvu, sa Ferijevim potpisom. Meni je omiljeni Zagor Boselijev, a sada je već evidentno da VČ ne može nikad stići do tih epizoda u kolekcionarskom izdanju. S druge strane, eno Libellusa već na Divovima dobra i zla u onim nesretnim bojankama.

Nabacah gomilu misli, ali valjda je jasno šta želim reći. Neka dugo živi VČ, neka nam što više domaćih ZS naslovnica, i sjajno odrađenih specijalnih izdanja poput Bubnjeva Darkvuda, Majki i Očeva, Kerčevog puebla itd..., ali dajte malo kolegijalnosti i pustite drugima dio onoga što nije fokus u narednih 10 godina.
Go to Top of Page

tex ciller
New Member

233 Posts

Member since 15/06/2012

Posted - 27/02/2023 : 22:47:23  Show Profile Show Extended Profile  Send tex ciller a Private Message  Reply with Quote
Ne slažem se sa nekim stvarima ali jedno se treba reći. 1150 izdanja. Za petnaest godina! Od toga 980 kiosk izdanja! A strip na kiosku, to je to. Tako smo se i zarazili ovom prelijepom umjetnošću. I hvala VČ. Reći da nema ljubavi u tome što se radi je u najmanju ruku navijački rečeno. Svaka čast onima koji uzimaju "stripove" od 15, 20, 50€ ali ti ljudi su samo kolekcionari. I neka skupljaju knjižurine koje ni otvoriti neće. Mi ostali, a valjda nas ima, držaćemo se dobrih starih izdanja koja se u džep mogu staviti.
Go to Top of Page

tex ciller
New Member

233 Posts

Member since 15/06/2012

Posted - 27/02/2023 : 22:53:55  Show Profile Show Extended Profile  Send tex ciller a Private Message  Reply with Quote
I da. Pominju se Dampir, Dragonero...I kod ostalih izdavača bi se to pretvorilo u spajanje nekoliko epizoda u jednu knjigu, i išlo bi u nekih dvestotinjak primjeraka, plafon. Jedino bi možda više imao Mister No, ali iz onog svog zlatnog perioda. Koji je VČ samo malo zagrabio kroz popularne debeljuce...
Go to Top of Page

darkwoodaxe
Senior Member

Croatia
1202 Posts

Member since 23/10/2006

Posted - 27/02/2023 : 22:55:42  Show Profile Show Extended Profile  Send darkwoodaxe a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nekada davno, Julija je imala tiraž od 1.000 komada i rasprodavala se u razumnom roku, bolje nego Dampir, možda i Marti i Mister No. A onda, nešto kasnije, više nije.

Pojavi se novi izdavač sa novim izdanjem, ili stari sa novim, li novi sa starim, i interesovanje traje godinu, dve, tri. A onda dođe na svojih 200 komada za godinu dana. Kad izdavač može ili da stane, ili da smanji tiraž i digne cenu u nebesa, ili da uspori, istovremeno tražeći nešto novo što se prodaje, ili fokusirajući se na staro što ima veću bazu.

Tako je bilo, jeste i biće.

ovo će brzo u zaborav jer nam ne odgovara. čovjek uglavnom čuje ono što želi čuti.

Till I Collapse
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27136 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 27/02/2023 : 23:00:17  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tex ciller

I da. Pominju se Dampir, Dragonero...I kod ostalih izdavača bi se to pretvorilo u spajanje nekoliko epizoda u jednu knjigu, i išlo bi u nekih dvestotinjak primjeraka, plafon. Jedino bi možda više imao Mister No, ali iz onog svog zlatnog perioda. Koji je VČ samo malo zagrabio kroz popularne debeljuce...

pa več 9 knjiga su izdali...
nije ni to baš tako malo.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 28/02/2023 : 08:32:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma razumijemo se. Ne kažem ja da je lako i da bi svako drugi bolje, daleko od toga. Jeste, Libellus i Nathan su odličan primjer, ali ako sve sagledamo, ja bih rekao da su oni tu svakako napravili čudo, toliko su stvari izgurali sa, sada već, suludim i astronomskim cijenama, da to nije normalno.

Naravno, daleko bilo da nešto kritikujem Dade. Imaju svoju poslovnu politiku i kreću se u okviru nje, i to je to. Samo su neke stvari neminovne.

quote:

Zato mene sve ovo i kopka. Ljudi iz VČ (pročitah Đole da se i ti vraćaš u Dylan ekipu :) )

Ja sam samo ubogi plaćenik, ko da pare, ja radim.

(jedino niko ne može da mi da dovoljno para da ponovo zvanično predstavljam nekog izdavača po forumima/fejzbucima kao u DW danima)

quote:

se ljute što negodujemo zbog tempa pojedinih stvari pod parolom da se ne može stići 70 godina Italijana za 15 godina izdavaštva u Srbiji, što je apsolutno tačno. Ali s druge strane, slabo ko negoduje maliciozno i sa željom da naudi, svi mi volimo VČ i želimo da se bave izdavaštvom još makar pedeset godina, samo ne shvatamo čemu držanje prava na stvari koje ti apsolutno ne trebaju niti evidentno planiraš da se njima pozabaviš na bilo kakvom ozbiljnijem nivou? Tipa Dampyr, Dragonero, Napoleon, pa i Mister No.

Sve što kažem je da sa navedenim serijalima čitaoci ne bi usrećili sa ritmom sve i da ih neko drugi preuzme. Možda na neki kraći period, posle koju godinu došlo bi na knjigu-dve godišnje. I manje, za stvari koje nisu trobroj.

Boneli je strip za masovnu potrošnju. Ali ovde za sve (Bonelijevo) osim Dilana i Zagora (u Hrvatskoj i Teksa) masa ne postoji. Pa imamo ono što imamo.

quote:

ali dajte malo kolegijalnosti i pustite drugima dio onoga što nije fokus u narednih 10 godina.

Ne govorim u ime VČ (ništa više nego što govorim u ime Najkule, Golkonde, Lavirinta i drugih sa kojima u manjoj ili većoj meri takođe sarađujem) pa nema ni svrhe ni potrebe da se meni obraćaš sa predlozima za njih. Samo nakon skoro dvadeset godina u izdavaštvu imam bolji uvid u to kako stvari funkcionišu od većine forumaša.

A to je kolegijalnost isto koliko su i dobri komšijski odnosi da nekom daš zauvek sobu koju trenutno ne koristiš. Nema veze jedno s drugim.

Kolegijalnost je da ne otimate prevodioce jedni drugima, da ne ulećete klizeći kod vlasnika prava kako biste podigli cene za nešto što vas i ne zanima, da kod istih ne ogovarate kolege, i tome slično, a ne ono o čemu se ovde priča. To niko ne bi uradio.

Eventualno bi imalo smisla, kad bi ugovor to dozvoljavao (a ne dozvoljava, osim ako nije bilo nekih drastičnijih promena u proteklih pet godina) da VČ da licencu nekome ko će to da izdaje, pa da oni plaćaju VČ za tu licencu, kao što je bilo sa Baom i Bonelijem za neka DD izdanja.

Tek na to niko ne bi pristao.

Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 28/02/2023 : 08:40:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Hvala na odgovorima :) A ovo "dajte kolegijalnosti", više je vapaj, nego što sam se tebi obraćao.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21326 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 28/02/2023 : 12:27:45  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
jel moguće,ovo što Đole kaže,da za Teksa postoji strip masa,a u Srbiji ne.
Mislim da to nije tako - stvar je u tome što su izdavači u Hrvatskoj veći teksofili od srpskih izdavača,i to niko ne može da me ubedi da je drugačije.
Za sve drugo se manje-više slažem sa Đolom;ovo manje-više je zbog Golkonde,koja za sada odlično gura sve sporne serijale.Ako tako bude i u narednim godinama,onda nije baš kako je Đole gore napisao.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 28/02/2023 12:28:14
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8879 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 28/02/2023 : 12:45:10  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

stvar je u tome što su izdavači u Hrvatskoj veći teksofili od srpskih izdavača,i to niko ne može da me ubedi da je drugačije.

Niko ne može da te ubedi da je Tex popularniji u HR nego u SR?

Zašto ne bi bilo tako?

E sad, ako nije tako, ako je približno isto popularan, tj jednaka je potražnja; znači li to: mala je potražnja i u Hrvatskoj, ali pošto je izdavač fan Teksa, gura ga više nego što zaslužuje ili je solidna potražnja i u Srbiji, ali ga VČ ignoriše i zanemaruje, jer nije Dilan, ni Zagor?
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 28/02/2023 : 12:45:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mislim da to nije tako - stvar je u tome što su izdavači u Hrvatskoj veći teksofili od srpskih izdavača,i to niko ne može da me ubedi da je drugačije.

Ti misliš da će Ludens objavljivati nešto što se ne prodaje, ili da VČ neće objavljivati nešto što se prodaje?

Oukej.

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27136 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 28/02/2023 : 12:56:30  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Nadam se da ćeš birat dobre DD za LMS.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 28/02/2023 : 13:27:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message  Reply with Quote
Izgleda da postoji nerazumevanje moje uloge. Kao i kod Martija (i Dampira, i Napoleona) moje je da sredim/ adaptiram prevod (ovde nisam uspeo da izbegnem pisanje predgovora). Šta će ići, kada, kako - above my paygrade.

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27136 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 28/02/2023 : 13:37:23  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
fasader.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21326 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 28/02/2023 : 14:11:58  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ti misliš da će Ludens objavljivati nešto što se ne prodaje, ili da VČ neće objavljivati nešto što se prodaje?

Oukej.

Mislim da su pre svega Ludens i Strip agent,ali i Libelus kroz svoja brojna izdanja Teksa,popularizovali ovog junaka,u većoj meri nego što je to u Srbiji.

Edited by - anto on 28/02/2023 14:12:24
Go to Top of Page

henry
Senior Member

Serbia
1598 Posts

Member since 20/09/2005

Posted - 28/02/2023 : 14:27:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit henry's Homepage  Send henry a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Oukej.

Mislim da su pre svega Ludens i Strip agent,ali i Libelus kroz svoja brojna izdanja Teksa,popularizovali ovog junaka,u većoj meri nego što je to u Srbiji.

A šta misliš, da li se u Srbiji više prodaju hrvatski Teksovi negoli u Hrvatskoj srpski?

Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti.
Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21326 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 28/02/2023 : 15:44:25  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
daleko više kod nas njihovi nego kod njih naši;iz više razloga:
1.hrvati i nemaju neki izbor srpskih teksova - tu je samo redovna serija,po neki obojeni program,i po nešto iz ZS edicije.Epizode iz OP izdaje SA po duplo manjoj ceni, redovna serija se uzima sve manje jer LU pristiže VČ,a izdanja su im (bila) bolje urađena,pa sve više ljudi iz Kroacije prelazi na LU.Tako da ostaje samo po nešto iz ZS-a i sada iz LMS-a.
2.Distribucija i cene srpskih Teksova je daleko slabija nego hrvatskih - mislim,cene su niže kod nas,a ponuda veća.

Nameće se pitanje zašto se ne uvede zabrana na kompletan hrvatski boneli???

Go to Top of Page
Page: of 49 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.43 seconds. Snitz Forums 2000