Vi ljudi nemate ukusa, Osveta je toliko pravolinijska da mrvu drame nema, znaš posle prve stranice šta će biti na kraju
Elem, završih drugu MekKlelanovu barutnu trilogiju, fino ispade ali prva ipak ostala draža. Sama ideja super ali me malo umorilo da čitam o ratovanju na nešto više od dve knjige. Mali predah od epike pa Hobova i Liveship Traders Dobri novi likovi: Stajk, Mikel..
Inače, ovo mi prvi put (čini mi se) da sam zdudao celu trilogiju u nizu, uvek je bila neka pauza ranije i odlična je stvar, praktikovaću i ubuduće. Ako mi je nešto super tako na gomilu onda zaista vredi da ostane. Recimo, možda bi mi MekKlelan bio bolji da sam čitao sa pauzama a ovako iako je dobro umorilo me samo ratovanje i ratovanje pa će svih 6 knjiga na doboš.
Na engleskom. Možda će Žir da radi, vidim da najavili Mad Lancers novelu (nisam čitao) koja prethodi drugoj trilogiji. Ako bude urgirajte da prevod ne ide sporo kao za novelu, mislim da pola godine već stoji na sajtu a nije mrdlo od prevoda.
Sta je ovo? Jednopuc ili pocetak nekog serijala? Zavrseno ili otvoreno? Prosli Bret mi nije bio nesto. Procitao sam onaj serijal sa dobrom idejom ali je nekako potonuo posle.
Ako se dobro sećam, novi serijal u tom istom svetu, 15ak godina kasnije i valjda prati decu likova iz originalnog serijala. Ili u prevodu, para nikad dosta, aj da štancujemo nove priče
Kad sam već započeo da čitam Točak vremena i Malašku knjigu palih, zašto pobogu ne bih započeo još jedan gigantski serijal EF Elem:
Arhiva olujne svetlosti #1: Put kraljeva - Brendon Sanderson
Kada neki serijal epske fantastike počne sa ubistvom kralja, ali gde se ne zna ko ga je ubio, na koji način ga je ubio, i najvažnije - zašto ga je ubio, i koje posledice po kraljevstvo i ostatak sveta ovaj čin izaziva; kako taj serijal može biti loš pitam ja vas.
Dodajte na ovo odličan worldbuilding, odlično postavljenu misteriju gde ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda, odlično razrađen sistem magije, madafaka mačeve koji ne seku telo, već seku dušu!!, klasnu borbu između različitih staleža zasnovanu na teoriji očiju, dobre i harizmatične likove sa bogatom karakterizacijom i obiljem flešbek scena, iako je prvi tom obiman, on je pitak za čitanje i razumevanje jer se autor fokusira na manji broj glavnih likova, i za kraj - presmešne sporedne likove koji su mostari (a kod Eriksona i njegove Malaške knjige palih su ovu ulogu imali Spaljivači mostova). Zašto pisci EF toliko vole da pišu o mostarima
Prva knjiga serijala i odmah u startu odlična, možda i previše dobra? Ne znam šta će se dešavati kasnije, ali autor je već sa prvom knjigom postavio jake temelje na kojima će graditi svoj serijal koji će ga definisati kao jednim od najkvalitetnijih pisaca EF. Daj bože da će zdravlje poslužiti i njega i čitaoce pa da doživimo da iščitamo svih deset knjiga serijala, koliko je za sada planirano da ih bude.