forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Nick Raider fanovi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 50

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13211 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 15/07/2023 : 10:38:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Golub

Ljudi, jedno pitanje, ne da mi se kopati po ostalim temama, nadam se da nećete zamjeriti. :)
Taman nabavljam ovu prvu Nickovu knjigu u izdanju Golconde — nikada nisam čitao ovaj serijal i jedan je od rijetkih Bonellijevih koje nisam ni taknuo — pa vidim da postoje rupe u objavljivanju; nakon treće knjige skok na 12. i tako. Planiraju li popuniti taj razmak s vremenom?

Rekao bih da će Golconda to popuniti i objaviti, većini nije drag takav način objavljivanja, ali ako se stavimo u njihove cipele, barem ja tako razmišljam, isto bih tako objavljivao i mislim da je to pametno što u ovom trenu rade.

Ako se ne varam, ti si onaj naš originalni Zagor12 član :) Mlad si i ti ćeš sigurno puno dočekati tih epizoda koje će izaći. Osobno imam sve od Libellusa, a skupljam usporedno i Golcondu, one epizode koje nije objavio LL (a jednog dana kad ih objave, isto ću ih uzeti). Da sad krećem sa skupljanjem Nickovih epizoda, vjerojatno bi odabrao opciju Golconde, jer je pitanje može li se skupiti cijela kolekcija LL knjiga danas (obično kad skupljamo, želimo imati sve epizode koje su objavljene kod nas).

Nisam mjerodavan kod Nicka da dajem neke savjete jer ga previše volim, pa bih ti da mene pitaš, isprva odmah ispalio i rekao da skupljaš ovog junaka jer ćeš sigurno uživati. Ali, možda ne bi bilo loše preko skena pročitati nekoliko prvih epizoda kao neki uzorak, čisto da vidiš hoće li se to tebi dopasti i je li ti se sviđa takva vrsta avanture.
quote:

Također, čitam da kontinuitet i nije nešto bitan pa hoću li biti uskraćen za nešto ukoliko budem čitao ovako kako Golconda objavljuje?

Kontinuitet u serijalu Nicka Raidera nije presudan, većina epizoda može se čitati zasebno, jer ima dosta priča koje su slučajevi sami za sebe.
S druge strane, prisutnost nekih likova koji se pojavljuju iznova (primjerice; Sammy Opušak, mafijaš Don Vito Saracyno, FBI agentica Brenda Stacy itd.), imajući predznanje o njihovim prethodnim pojavljivanjima pridonosi još većem zadovoljstvu čitanja priča u kojima se oni ponovno pojavljuju.

Ali, ono što je možda najbitnije i što sam znao spomenuti više puta (stoga, isprike na mom ponavljanju), po mom mišljenju, preporučljivo je čitati Nickove epizode redom kako bi se postupno upoznali s likovima i njihovim razvojem što nam omogućava bolje razumijevanje njihovih motiva, reakcija i njihovih međusobnih odnosa. Na takav način čitanja redom smatram da se ipak puno lakše povežemo s likovima i više uživamo u samim pričama.

Strike first. Strike hard. No mercy.
Go to Top of Page

Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2359 Posts

Member since 10/04/2021

Posted - 15/07/2023 : 13:26:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Ivan Liverpool a Private Message  Reply with Quote
@Reem:
Istina, zaboravi se kroz neko vrijeme uslijed veceg broja procitanih stripova. Ja tako svake godine izvrtim neki serijal ponovno da se prisjetim barem starijih epizoda, ako ne stignem vec sve, ali uvijek gledam i da svake godine neki novi mini serijal procitam u cjelosti.

Evo ta epizoda s Mary Rose je jedan od primjera gdje sam cak i ja uocio odredenu slicnost s jednom epizodom serije koju volim gledati, medutim nema nikakvog kopiranja buduci da je ta epizoda "Umorstva u Midsomeru" izasla 2010. godine. Iako se tematika sigurno pojavljivala i ranije u nekim drugim filmovima/serijama. No recimo meni je bilo drago prisjetiti se ovdje te epizode Midsomera, da je kojim slucajem i nastala davnih dana te bila jasna inspiracija za strip, svejedno mi ne bi smetalo, cak bi mi bio to i dodatni plus.

A znaci i ti gledas Umorstva? Meni je to jedna od top serija, kao mali sam je stalno gledao, a onda pred jedno 5 godina mi je palo na pamet prebrojati koliko je bilo mrtvih u seriji jer se nove sezone samo redaju i redaju, a mrtvi padaju i padaju. No i dalje me odusevljavaju epizode, iako su mi malo bolje bile one sa starim Barnabyjem.
Tako da imam odredenu statisticku analizu za seriju, fali mi jedino za zadnje 2 sezone (22. i 23.) koje jos nisam pogledao, a vidim planirana je i nova 24. sezona. Evo ta epizoda o kojoj pricamo ("Master class") koja ima slican jedan detalj kao "Sto se dogodilo s Mary Rose" je 78. po redu i u njoj po mojim podacima su bila 2 ubojstva i 1 samoubojstvo (imam 4 kategorije u koje sam dijelio smrti - ubojstva, samoubojstva, slucajne smrti i prirodne smrti, nije tesko pogoditi kojih ima najvise ). 78. pojavljivanje Toma Barnabya i 35. narednika Bena Jonesa

"Losing is not my enemy. Fear of losing is my enemy."
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13211 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 15/07/2023 : 15:16:36  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ivan Liverpool

@Reem:
Istina, zaboravi se kroz neko vrijeme uslijed veceg broja procitanih stripova. Ja tako svake godine izvrtim neki serijal ponovno da se prisjetim barem starijih epizoda, ako ne stignem vec sve, ali uvijek gledam i da svake godine neki novi mini serijal procitam u cjelosti.

To je dobro tako raditi, ne može se sve pohvatati kad nešto čitamo po prvi put :)
quote:

Evo ta epizoda s Mary Rose je jedan od primjera gdje sam cak i ja uocio odredenu slicnost s jednom epizodom serije koju volim gledati, medutim nema nikakvog kopiranja buduci da je ta epizoda "Umorstva u Midsomeru" izasla 2010. godine. Iako se tematika sigurno pojavljivala i ranije u nekim drugim filmovima/serijama. No recimo meni je bilo drago prisjetiti se ovdje te epizode Midsomera, da je kojim slucajem i nastala davnih dana te bila jasna inspiracija za strip, svejedno mi ne bi smetalo, cak bi mi bio to i dodatni plus.

Ta Mary Rose epizoda je inspirirana filmom Rosemary's Baby (spomenuo u zadnjoj zanimljivosti), a i probao objasniti sličnosti kroz recenziju :)
quote:

A znaci i ti gledas Umorstva? Meni je to jedna od top serija, kao mali sam je stalno gledao, a onda pred jedno 5 godina mi je palo na pamet prebrojati koliko je bilo mrtvih u seriji jer se nove sezone samo redaju i redaju, a mrtvi padaju i padaju. No i dalje me odusevljavaju epizode, iako su mi malo bolje bile one sa starim Barnabyjem.
Tako da imam odredenu statisticku analizu za seriju, fali mi jedino za zadnje 2 sezone (22. i 23.) koje jos nisam pogledao, a vidim planirana je i nova 24. sezona. Evo ta epizoda o kojoj pricamo ("Master class") koja ima slican jedan detalj kao "Sto se dogodilo s Mary Rose" je 78. po redu i u njoj po mojim podacima su bila 2 ubojstva i 1 samoubojstvo (imam 4 kategorije u koje sam dijelio smrti - ubojstva, samoubojstva, slucajne smrti i prirodne smrti, nije tesko pogoditi kojih ima najvise ). 78. pojavljivanje Toma Barnabya i 35. narednika Bena Jonesa

Gledao sam prije često (danas ponekad kad uhvatim pokoju epizodu), naročito u onim nedjelja jutro terminima, prije mi to baš odgovaralo, a nedavno sam vidio da puštaju i na Foxu, fora je to što možeš programe danas vraćati 7 dana u rikverc, pa onda gledaš u bilo koje vrijeme kako ti odgovara :) Inače, svaka čast za tu statistiku :)

Volim inače britanske serije (naravno, njihov humor je zarazan, imaju jako kvalitetnih humorističnih serija), dok od njihovih krimi serija ponekad pogledam i onog "Velečasnog Browna", to mi je isto simpatično. "Frostov pristup" sam pokušao gledati, isto dobra, ali Davida Jasona kad vidim, ja uvijek vidim Delboja Pa mi je malo čudan tu kad je većinom ozbiljan.

Od ostalih serija, "Mentalist", "Osumnjičeni", a i Monk mi je fora. A nekako je ta ljubav prema tom žanru (barem kad su serije u pitanju) počela gledanjem 90-ih serije "Zakon i red".

Go to Top of Page

Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2359 Posts

Member since 10/04/2021

Posted - 15/07/2023 : 15:58:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Ivan Liverpool a Private Message  Reply with Quote
Monk mi je fantasticna serija, ta mi je najdraza. Uz Monka i Midsomer, jos volim i Herculea Poirota te Frikove (Psych u originalu). A gledao sam kao mali bas dosta krimica, sjecam se i Frosta, i Lewisa i "Ubojstvo, napisala je", "Smrt u raju" itd. Jedino CSI zanimljivo nisam gledao, a nekako su najrazvikaniji. Meni se isto svida britanski humor, cini mi se da sam ja s Poirotom zapoceo s krimicima.

Go to Top of Page

Golub
Average Member

Croatia
568 Posts

Member since 01/02/2017

Posted - 15/07/2023 : 17:00:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Golub a Private Message  Reply with Quote
@Reem, Cromwell, mmihoci - hvala vam na odgovorima i informacijama! Onda kupujem kako god, što dođe pod ruku.

quote:
I ne kužim zašto Gloconda kad možeš vrlo jeftino nabaviti 99% Libellusovih sa štambiljima

Pa iskreno, u zadnjih 10-ak dana sam gledao malo aukcije (ne samo tu) i baš nisam vidio puno Libellusa u opticaju, a da je povoljno poput Golconde. A i nemam još ništa od njih pa da vidim malo kakva su im izdanja, meni nije bed šarati s izdavačima, bitno je da se popuni. :)

quote:
Ako se ne varam, ti si onaj naš originalni Zagor12 član :) Mlad si i ti ćeš sigurno puno dočekati tih epizoda koje će izaći. Osobno imam sve od Libellusa, a skupljam usporedno i Golcondu, one epizode koje nije objavio LL (a jednog dana kad ih objave, isto ću ih uzeti). Da sad krećem sa skupljanjem Nickovih epizoda, vjerojatno bi odabrao opciju Golconde, jer je pitanje može li se skupiti cijela kolekcija LL knjiga danas (obično kad skupljamo, želimo imati sve epizode koje su objavljene kod nas).

Taj sam, da, ali dobro, nisam ni ja više sad baš tako mlad. 25 godina, nakupilo se s vremenom...

quote:
Nisam mjerodavan kod Nicka da dajem neke savjete jer ga previše volim, pa bih ti da mene pitaš, isprva odmah ispalio i rekao da skupljaš ovog junaka jer ćeš sigurno uživati. Ali, možda ne bi bilo loše preko skena pročitati nekoliko prvih epizoda kao neki uzorak, čisto da vidiš hoće li se to tebi dopasti i je li ti se sviđa takva vrsta avanture.

Naručio sam prvu knjigu pa ću krenuti otamo i vidjeti hoću li se zakačiti. Čak i ako se to ne dogodi, nikakva šteta, mislim da Nick kao dugovječan Bonelli serijal zaslužuje imati barem malo mjesta na polici. Vidim da se ovdje dosta referirate na policijske/krimi serije i znam da to i je ciljana Nickova publika - ako je po tome suditi, nikad se nisam nešto navukao na takvu tematiku, ali to ne znači ništa. Nikad nisam previše ni istraživao.

Jedina policijska serija koju sam gledao i koja mi je top je The Wire, ali to je ipak nešto drugačija priča. To je više priča o propasti američkog grada nego klasični proceduralac, da ne kažem da je rušila sve konvencije koje su dotad bile poznate u tom žanru.

Pa idemo dati priliku Nicku!
Go to Top of Page

mmihoci
Senior Member

1122 Posts

Member since 01/02/2018

Posted - 15/07/2023 : 17:55:18  Show Profile Show Extended Profile  Send mmihoci a Private Message  Reply with Quote
quote:

Libellus ti zna par puta imat godišnje akcije u koju su uključena izdanja po principu "Extra ponude".

To su knjige s pečatom koje se vode kao "oštećene" a ta oštećenja su takva da ti je potreban mikroskop da ju nađeš a cijena je dosta manja.
Oštećenja se u principu svode na sitna udubljenja na koricama i rubovima korica.
Stripovi s tiskarskom greškom ili greškom u preprodukciji nisu na popisu.

Bila je sad nedavno jedna:http://www.libellus.hr/Forum/default.aspx?g=posts&t=2431

A ovo ti jedan popis iz 2022 (kojeg su zaboravili maknut) da vidiš koji je to popust:http://libellus.li/Akcija/LIBELLUS_2022-Osteceni_Extra_ponuda.pdf

Edited by - mmihoci on 15/07/2023 17:57:15
Go to Top of Page

Golub
Average Member

Croatia
568 Posts

Member since 01/02/2017

Posted - 15/07/2023 : 18:57:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Golub a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mmihoci

quote:

Libellus ti zna par puta imat godišnje akcije u koju su uključena izdanja po principu "Extra ponude".

To su knjige s pečatom koje se vode kao "oštećene" a ta oštećenja su takva da ti je potreban mikroskop da ju nađeš a cijena je dosta manja.
Oštećenja se u principu svode na sitna udubljenja na koricama i rubovima korica.

Bila je sad nedavno jedna:http://www.libellus.hr/Forum/default.aspx?g=posts&t=2431

A ovo ti jedan popis iz 2022 (kojeg su zaboravili maknut) da vidiš koji je to popust:http://libellus.li/Akcija/LIBELLUS_2022-Osteceni_Extra_ponuda.pdf

Vidiš, nisam znao za to, hvala ti puno! Kupovao sam ranije ta izdanja sa štambiljima, ali samo po Interliberima i takvim sajmovima. :)
Go to Top of Page

mmihoci
Senior Member

1122 Posts

Member since 01/02/2018

Posted - 15/07/2023 : 19:37:40  Show Profile Show Extended Profile  Send mmihoci a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by mmihoci

quote:

Vidiš, nisam znao za to, hvala ti puno! Kupovao sam ranije ta izdanja sa štambiljima, ali samo po Interliberima i takvim sajmovima. :)

Ova zadnja akcija je bila samo za Extra i par komplete (po cijenama na koricama).

Inače znaju uz to imati i akciju kupi 2 i biraj treći strip. U tu vrstu akcije ne spajdaju stripovi na Extra ponudi i objavljeni novi u zadnjoj godini. U svakom slučaj daju popis što spada u koju vrstu akcije.

Po meni te akcije su dobre za one koji počinju sa skupljanjem njihovih knjiga.

Na žalost ove rijetke i vrlo tražene knjige teško je naći i kod njih što zna ekipu odvratiti da počnu skupljati neki dugovječni serijal i koji je k tomu dosta povezan unutar edicije ili čak sa spin-offovima sa sagama, ciklusima i nitima pojedinh priča kao što je recimo Nathan Never a čini se da će i Dragonero biti takav.

Ne znam ni za jedan takav serijal kao Nathan Never gdje dosta tih edicija i stranica knjiga treba pročitati da ti poneka "stvar" ne promakne u tom Nathanovom univerzum/multiverzimu/što-li-već-verzumu.

LL Nathan kasni za Talijanima 10-tak godina a recimo Dragonero nekih 2 godine.

Dragonero pri kraju prvog ciklusa (negdje na početku rata s Crnim Kraljicama) izlazi iz klasične rešetkaste strukture i do tada izvanredan crtež postaje još jači i ekstravagantniji. Nadam se da će Nathan to isto doživjeti i da će Nathan možda imat nešto što Dragonero u "Bezdušnima" ima. Bezdušni je neki sasvim drugi Bonelli.

Nick nema tih problema čak ni u promilima u odnosu na Nathana.

Malo sam se tu raspričao mimo Nicka i možda reklamiram Libellus, no, nadam se da tebe i ostatak ekipe to ne smeta već da vam je to izvor informacija koje će vam biti korisne ili interesantne a možda ih ne znate.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7655 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 15/07/2023 : 23:44:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Za kraj krimi-tjedna tu su Reem i Nick:

https://www.stripovi.com/recenzije/nick-raider-nr-golcs-1b-nocni-osvetnik/3055/

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Golub
Average Member

Croatia
568 Posts

Member since 01/02/2017

Posted - 16/07/2023 : 11:16:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Golub a Private Message  Reply with Quote
quote:
Malo sam se tu raspričao mimo Nicka i možda reklamiram Libellus, no, nadam se da tebe i ostatak ekipe to ne smeta već da vam je to izvor informacija koje će vam biti korisne ili interesantne a možda ih ne znate.

Ma nema problema. :)

Što se Libellusa tiče, ja bih drage volje kupovao i Nathana i Dragonera da vidim neku perspektivu u tome, ali preskup mi je to sport u takvim izdanjima. Zato se sada veselim kiosk verziji Dragonera i naručujem i Golcondina Nathana.
Go to Top of Page

Giuda Ballerino
Senior Member

Japan
2640 Posts

Member since 02/03/2014

Posted - 16/07/2023 : 12:19:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Giuda Ballerino a Private Message  Reply with Quote
Evo Goluba nakon 5 godina. Procitao sam neke tvoje tekstove na Telesportu i cestitam, stvarno imas kvalitetu. Pretpostavljam da je fax odradjen, nego, sto se tice stripa, jel pratis aktualni Marvel?

Kaizoku ou ni ore wa naru!
Go to Top of Page

Golub
Average Member

Croatia
568 Posts

Member since 01/02/2017

Posted - 16/07/2023 : 13:15:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Golub a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Giuda Ballerino

Evo Goluba nakon 5 godina. Procitao sam neke tvoje tekstove na Telesportu i cestitam, stvarno imas kvalitetu. Pretpostavljam da je fax odradjen, nego, sto se tice stripa, jel pratis aktualni Marvel?

Hvala ti :) Je, faks je gotov. Čekao sam da to sve sredim, da mi se stvari malo poslože pa da se vratim starim zadovoljstvima. Ili, kako to volim reći, da se 'počnem bavit svojim sranjima'.

Od Marvela baš ništa ne pratim, nemam volje za to više.
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13211 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 16/07/2023 : 14:08:58  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

Monk mi je fantasticna serija, ta mi je najdraza. Uz Monka i Midsomer, jos volim i Herculea Poirota te Frikove (Psych u originalu). A gledao sam kao mali bas dosta krimica, sjecam se i Frosta, i Lewisa i "Ubojstvo, napisala je", "Smrt u raju" itd. Jedino CSI zanimljivo nisam gledao, a nekako su najrazvikaniji. Meni se isto svida britanski humor, cini mi se da sam ja s Poirotom zapoceo s krimicima.

I ove druge su mi poznate, i njih sam povremeno pratio :)
U ovoj "Ubojstvo, napisala je", mislim da je gostovalo dosta poznatih glumaca.
Meni CSI isto nikad nije legao, ispočetka bilo zanimljivo, ali kasnije sa svim onim inačicama te serije, jednostavno sam postao alergičan na njih.

Zaboravio sam spomenuti jednu legendarnu seriju, možda je nisi pratio jer je 90-ih prikazivana, a čini mi se da kasnije i nije išla na našim programima, a radi se o legendarnom "Columbu". Nisam još čitao Nickove almanahe, ali mislim da sam listanjem u jednom od priloga upravo vidio tekst posvećen njemu sa slikama. Inspektor Columbo sa onim njegovim legendarnim balonerom i kubankom:

quote:

Naručio sam prvu knjigu pa ću krenuti otamo i vidjeti hoću li se zakačiti. Čak i ako se to ne dogodi, nikakva šteta, mislim da Nick kao dugovječan Bonelli serijal zaslužuje imati barem malo mjesta na polici. Vidim da se ovdje dosta referirate na policijske/krimi serije i znam da to i je ciljana Nickova publika - ako je po tome suditi, nikad se nisam nešto navukao na takvu tematiku, ali to ne znači ništa. Nikad nisam previše ni istraživao.

Jedina policijska serija koju sam gledao i koja mi je top je The Wire, ali to je ipak nešto drugačija priča. To je više priča o propasti američkog grada nego klasični proceduralac, da ne kažem da je rušila sve konvencije koje su dotad bile poznate u tom žanru.

Super :)
Već 25 A sjećam se kad sam čitao tvoje postove tamo iz, čini mi se, 2011. ili 2012., čak si napisao i neke recenzije početnih epizoda EsseGessovih stripova, Marka i prvu recenziju Bleka :) Tad si imao možda svega 13 godina kad si pisao te recenzije, impresivno :) Čovječe, kako te godine idu.

Možda je idealno da uzmeš onda prve tri knjige od Golconde, tu imaš prvih originalnih 9 epizoda Nicka (dobar uzorak), sve scenarist Nizzi, a čak se izmijenilo u tom kratkom razdoblju 8 različitih crtača! Što će ti dobro doći da malo proučiš i vidiš različite stilove prikazivanja Nickovih epizoda.

Ono što je dobro (nekad mi je bilo žao zbog toga) što je Nick serijal od "samo" 200 epizoda redovne serije.
Nije dugovječan serijal koji ide u nedogled, meni to daje nadu da ću ga jednog dana cijelog skupiti, sve epizode.
Možda ti može dobro doći i ovaj popis na kojem radim, povezan je linkovima na recenzije, naslovnice.. a i imam još dosta planova u vezi njega: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=52979

Nemoj samo odustat nakon prve epizode, jer su mnogi komentirali da im taj početak i nije baš nešto.
Ali epizode poput SR 3: Davitelj s Manhattana, SR 5: Umorstvo u Central Parku, SR 6: Slučaj Geronimo i SR 8: Okrvavljena torba možda te uvuku u Nickov svijet. Naravno, ne mora značiti da će ti se svidjet, svi smo mi različiti, ali barem ćeš znati na čemu si ;)

A ja sam si jednom isto pomislio, je li ima smisla skupljati Nickove epizode, kad jednom pročitam, što ću ponovno čitati kad znam tko je ubojica i više nema tog elementa iznenađenja? Poslije sam otkrio da nije svaka priča tipična whodunit priča, već ima ih dosta gdje ubojicu upoznamo odmah na prvim stranicama, a onda je zanimljivo pratit kako će Nick i ekipa doći do tragova i saznati počinitelja. Neke priče su čista akcija, scene potjere i jurnjave automobilima po New Yorku znaju se protegnuti i po 30-ak stranica u komadu.

Edited by - ReemCP on 16/07/2023 14:09:26
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13211 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 16/07/2023 : 14:50:15  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
@Ivan Liverpool - hvala na komplimentu u komentaru ispod recenzije :)

Vidim da si čitao preko skena, super da postoji, meni je olakšalo da si izrežem slike za recenziju. Inače, kad ne postoji sken, onda ja sam sebi skeniram scene za potrebe recenzije (što uzme nešto vremena). Nastojao sam odabrati kadrove da su dobri za recenziju, ali i bez oblačića (kakve su slike 1, 3 i 4). Sliku 2 sam odabrao čisto da se vidi i taj novinar, ali i kako je živcirao Nicka. Nego, u skenu su kod te njegove izjave u slici 2 recenzije pogriješili sa prijevodom, ako vidiš što je on rekao: "Jeste li ikad čuli za merenje slušanosti, Rajderu?"

https://www.stripovi.com/images/recensions/NRNocniOsvetnik02.jpeg

Ovo "slušanosti" je pogrešno prevedeno u skenu jer taj novinar nije neki sa radija, već sa televizije, Golconda je to dobro prevela:

Vidim isto tako da ti se epzioda svidjela i da ti nije smetao pomalo razvučen kraj, naročito mislim na onaj monolog :)
Ma meni se taj monolog baš nekako otegnuo, a i pomislio sam, nakon 26 priča koje sam pročitao gdje se Nick sa svojim deduktivnim zaključivanjem pokazao kao nešto što on ima u malom prstu, a ovdje on razmišlja i razbija glavu o očitim stvarima koje inače rješava samo tako ;)

Pa sam pomislio da je Nizzi to otegnuo kako bi popunio tih 128 stranica, možda se pomalo pogubio na kraju.
Ali isto možemo gledati kako si pisao u komentaru, da je to opet nešto drugačije što nismo imali prilike vidjeti dosada, pa u tu neku ruku možemo opravdati taj epilog :)

I ja sam se iznenadio za ono "vasa visosti" da Nick govori, a to je dobro prevedeno jer je i Golconda tako prevela i to u nekoliko kadrova:

Edited by - ReemCP on 16/07/2023 14:50:43
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7314 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 16/07/2023 : 15:36:30  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Giuda Ballerino

Hvala ti :) Je, faks je gotov. Čekao sam da to sve sredim, da mi se stvari malo poslože pa da se vratim starim zadovoljstvima. Ili, kako to volim reći, da se 'počnem bavit svojim sranjima'.

Od Marvela baš ništa ne pratim, nemam volje za to više.

I ja pozdravljam tvoj povratak. Pamtim te kao dobrog forumaša, neuvlakača u dupenca i kao pravog milenijalca.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

Golub
Average Member

Croatia
568 Posts

Member since 01/02/2017

Posted - 16/07/2023 : 18:03:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Golub a Private Message  Reply with Quote
quote:
Već 25 A sjećam se kad sam čitao tvoje postove tamo iz, čini mi se, 2011. ili 2012., čak si napisao i neke recenzije početnih epizoda EsseGessovih stripova, Marka i prvu recenziju Bleka :) Tad si imao možda svega 13 godina kad si pisao te recenzije, impresivno :) Čovječe, kako te godine idu.

Još malo i 26...
Da da, to su bili neki početni koraci. Simpatično, kad se danas sjetim. Neobičnim sam se stvarima bavio...

quote:
Možda je idealno da uzmeš onda prve tri knjige od Golconde, tu imaš prvih originalnih 9 epizoda Nicka (dobar uzorak), sve scenarist Nizzi, a čak se izmijenilo u tom kratkom razdoblju 8 različitih crtača! Što će ti dobro doći da malo proučiš i vidiš različite stilove prikazivanja Nickovih epizoda.

Ono što je dobro (nekad mi je bilo žao zbog toga) što je Nick serijal od "samo" 200 epizoda redovne serije.
Nije dugovječan serijal koji ide u nedogled, meni to daje nadu da ću ga jednog dana cijelog skupiti, sve epizode.
Možda ti može dobro doći i ovaj popis na kojem radim, povezan je linkovima na recenzije, naslovnice.. a i imam još dosta planova u vezi njega

Hvala ti puno na korisnim linkovima, preporukama i savjetima. Mene čak i privlači to što je Nick kompletan serijal, a opet nije prekratak pa se tu da pročitati sve što je izašlo i svejedno se radi o poduljem maratonu. A ne da se iz mjeseca u mjesec frustriram kako pada kvaliteta kod broja petstošezdesetinešto i uzalud se nadam kako će se podići do broja šestopedesetinešto.

Sve u svemu, počinjemo s prvom knjigom pa idemo lagano dalje. Tromjesečje po tromjesečje (moš' mislit', mogao bih ja lako spaliti pare na cijeli komplet).

quote:
I ja pozdravljam tvoj povratak. Pamtim te kao dobrog forumaša, neuvlakača u dupenca i kao pravog milenijalca.

Živio, vice. A šta je najbolje, kalendarski sam već zoomer. Zoomer na nekom forumu, to je endemska vrsta, čovječe...

Nekako mi se čini da je forum dosta utihnuo otkad sam otišao, a možda se i varam. A možda je to samo zato što mi više ne pada na pamet ići u podforume koji sa stripom nemaju veze. :)

Go to Top of Page

Ivan Liverpool
stripovi.com suradnik

Croatia
2359 Posts

Member since 10/04/2021

Posted - 16/07/2023 : 20:36:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Ivan Liverpool a Private Message  Reply with Quote
@Reem:
A da sjecam se i Columba, bio je na televiziji kad sam bio mali, otada ga nisam ni gledao. Ostalo mi je u pamcenju ono njegovo, a imam jos samo jedno pitanje ili tako nesto bi rekao pa se vratio do sumnjivca. Ako nisam nesto pomijesao, trebala bi biti jedna epizoda Columba u kojoj je neka zena bila zazidana.

Evo bas sam ponovno bacio oko i vidim da u ovom skenu koji sam ja citao pise isto ovako kao na slici u recenziji, ocito smo isti sken koristili. Mislim da je ovo sken koji ide u onu rubriku scanlations, koji nitko nije objavio vec je netko preveo talijanski broj, izbrisao tekst i unio svoj. Inace ja kupujem samo kiosk izdanja, tako da od Nicka jedino sto imam u kolekciji su ona 3 sd broja (uspio sam ih nabaviti u antikvarijatu), sve drugo sto citam citam preko skenova. Steta sto nema kiosk izdanja kod nas. Vidam Libellusova izdanja u Skolskoj knjizi, ali to mi je preskupo, a i nisam bas fan tvrdokoricenih stripova. Bas sam neki dan i gledao koliko jos dalje mogu citati serijal. Ispada da do broja 41 nema problema, a broj 41 jos ne mogu nigdje naci. Ali nakon 41 imam skenova. Od specijala je to to za sada, trojke isto nema pa ce i specijali morati pricekati neko vrijeme za daljnje citanje. Bas steta recimo sto su strip utopiju makli jer je tamo znalo biti nekih stripova kojih nije bilo za skinuti na stripoteci.

Je, bas mi se svidjela epizoda, a cak mi je i Polesov crtez bio lijep pa sam i njega malo pocastio s ocjenom

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13211 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 17/07/2023 : 11:35:39  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sve u svemu, počinjemo s prvom knjigom pa idemo lagano dalje. Tromjesečje po tromjesečje (moš' mislit', mogao bih ja lako spaliti pare na cijeli komplet).

Odlično, ako ti se bude dalo, pa ostavi nakon čitanja koji komentar ispod recenzija ;)
quote:

@Reem:
A da sjecam se i Columba, bio je na televiziji kad sam bio mali, otada ga nisam ni gledao. Ostalo mi je u pamcenju ono njegovo, a imam jos samo jedno pitanje ili tako nesto bi rekao pa se vratio do sumnjivca. Ako nisam nesto pomijesao, trebala bi biti jedna epizoda Columba u kojoj je neka zena bila zazidana.

Tako je, dobro se sjećaš :) Baš sam išao prolistati almanahe i vidim da je u zadnjem izdanom (2001/2002) taj tekst o Columbu, od 103 stranice do 108. Zapravo, oni pišu da je ta rečenica išla "Još samo jedna stvar...", taman kad je završio sa ispitivanjem i kad se počinitelj pomisli kako se izvukao, Columbo zastane i kaže tu rečenicu :)
quote:

Evo bas sam ponovno bacio oko i vidim da u ovom skenu koji sam ja citao pise isto ovako kao na slici u recenziji, ocito smo isti sken koristili. Mislim da je ovo sken koji ide u onu rubriku scanlations, koji nitko nije objavio vec je netko preveo talijanski broj, izbrisao tekst i unio svoj. Inace ja kupujem samo kiosk izdanja, tako da od Nicka jedino sto imam u kolekciji su ona 3 sd broja (uspio sam ih nabaviti u antikvarijatu), sve drugo sto citam citam preko skenova. Steta sto nema kiosk izdanja kod nas. Vidam Libellusova izdanja u Skolskoj knjizi, ali to mi je preskupo, a i nisam bas fan tvrdokoricenih stripova. Bas sam neki dan i gledao koliko jos dalje mogu citati serijal. Ispada da do broja 41 nema problema, a broj 41 jos ne mogu nigdje naci. Ali nakon 41 imam skenova. Od specijala je to to za sada, trojke isto nema pa ce i specijali morati pricekati neko vrijeme za daljnje citanje. Bas steta recimo sto su strip utopiju makli jer je tamo znalo biti nekih stripova kojih nije bilo za skinuti na stripoteci.

Je, bas mi se svidjela epizoda, a cak mi je i Polesov crtez bio lijep pa sam i njega malo pocastio s ocjenom

Da, 41. epizodu je Slobodna iz nekog razloga preskočila, objavila 39, 40 pa 42 (baš sam to spominjao u recenziji koja čeka na objavu) i najavili 43 koju nikad nisu objavili. Dugo nismo imali prilike pročitati tu epizodu 41 dok je Golconda nije objavila (i to dva puta, u Nickovoj ediciji i svom LMS-u). Meni je ova Libellus kolekcija odlična, super mi je što ne skraćuju strip kao Ludens (onaj 1 cm). Šteta što nemaš te epizode pa će izostati i tvoj komentar :( Što se specijala tiče, vidio sam samo da imaju sve specijale za skinuti, ali na talijanskom.

Edited by - ReemCP on 17/07/2023 11:37:51
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7655 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 31/07/2023 : 00:07:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Reem u obračunu s mafijom:

https://www.stripovi.com/recenzije/nick-raider-nr-golcs-2a-na-nisanu-mafije/3063/

Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7655 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 13/08/2023 : 23:09:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Reem rješava i zadnju nerecenziranu epizodu u izdanju Slobodne Dalmacije:

https://www.stripovi.com/recenzije/nick-raider-nr-golc-14a-u-sjeni-cara/3070/

Go to Top of Page

darkwoodaxe
Senior Member

Croatia
1202 Posts

Member since 23/10/2006

Posted - 25/08/2023 : 17:24:24  Show Profile Show Extended Profile  Send darkwoodaxe a Private Message  Reply with Quote
koga zanima knjiga 12 golconde stigla u snk.

Till I Collapse
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13211 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 25/08/2023 : 17:42:03  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Ima već neko vrijeme da sam je nabavio, a sad ne znam jel to dobiju svi, ja sam pored knjige dobio i onaj kartonski dio, mislim da je to kad čitaš pa kao staviš/umetneš gdje si stao sa čitanjem, fora

Go to Top of Page

darkwoodaxe
Senior Member

Croatia
1202 Posts

Member since 23/10/2006

Posted - 25/08/2023 : 17:46:36  Show Profile Show Extended Profile  Send darkwoodaxe a Private Message  Reply with Quote
da,unutra je :)

Till I Collapse
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21250 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 28/08/2023 : 17:18:25  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13211 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 28/08/2023 : 18:19:42  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Lijepo, evo da ponovim i ovdje zašto je dobro da ovo izlazi:

quote:
Originally posted by ReemCP

To bi trebala biti prva prica iz Nickovog almanaha.
Po meni veoma dobar izbor zbog:
- pojavljuje se po prvi put Frank Bogey Bishop (aka Philip Marlowe u izvedbi Bogarta)
- a nakon sto citatelji to citanje apsloviraju, treba se odmah baciti na citanje Golcondinog 3. specijala (druga prica: Velika prevara) gdje se taj lik jos jednom pojavljuje. Meni odlican omaz tom fiktivnom privatnom detektivu ili njuskalu kako ce stajati u naslovu.

Edited by - ReemCP on 28/08/2023 18:20:54
Go to Top of Page
Page: of 50 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.42 seconds. Snitz Forums 2000