forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 555

don_draper
Advanced Member

4336 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 24/07/2023 : 17:40:09  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Oppenheimer

Kolege prije mene su većinu toga rekle, ali evo i koja riječ od mene.
Nolan je, voljeli ga ili ne, vjerojatno među najznačajnijim redateljima ovog stoljeća. Ambicije mu ne nedostaje, kvalitete isto tako, a utjecaj i popularnost ne jenjavaju. No, ipak sa zadnjim uratkom je ostao pomalo dužan te je postojala bojazan da bi opet mogao upasti sam u svoju klopku zvanu potreba za stvaranjem suviše kompleksnog i neprobavljivog djela.
No, ovaj put je itekako mudro i znalački postupio.
Uzeo je u fokus jednog od najznačajnijih ljudi u 20.stoljeću koji nema toliku famu oko svojega imena. Takvu ulogu je dodijelio također prilično samozatajnom, ali briljantnom glumcu i oko toga ispleo kompletnu, sveobuhvatnu i briljantno ukomponiranu biografsku priču.
U 3 sata filma dobijemo priču o genijalnom, ali reputacijom i namjerama upitnom znanstveniku, priču o razrješenju najvećeg svjetskog sukoba, priču o znanosti i njenim glavnim nositeljima u 20.stoljeću te priču o Americi u galopirajućoj fazi Hladnog rata, ovijenom antikomunističkom paranojom. U svemu tome Nolan pristupa izuzetno trezevno, humanistički i temeljito. Murphyju je pridodao mnoštvo sjajnih glumaca te je po pitanju glumačke izvedbe stvorio svoj najbolji film. Definitivno ovdje ne manjka duše, što bi se reklo.
A Nolan ne bi bio Nolan da ne napravi vizualni i kinematografski spektakl te je i ovdje upario sjajnu estetiku, zvuk, efekte i režiju da bi stvorio nešto više od puke biografije. Ima tu neviđene intrinzične napetosti i sjajne vremenske dinamike. Istovremeno gledatelj dobije napetost, zanimljive odnose, ali i emocije.
Iako si film uzme vremena, ipak nije jednostavno napraviti ovako kompletno djelo, a pogotovo ne u ovako kompleksnoj i delikatnoj tematici. Nolan me oduševio ovime i nekako sam sklon rangirati ovaj film u njegovih top 3 ikada. Ali kako bih adekvatno odlučio o redoslijedu počastit ću se nekim maratonom njegovih filmova u skorije vrijeme.

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8290 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 24/07/2023 : 17:46:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by don_draper

...počastit ću se nekim maratonom njegovih filmova u skorije vrijeme.

Ovo mi je odsad pojam za mazohizam.

The less I have the more I am a happy man

Edited by - Tonto on 24/07/2023 17:46:34
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4336 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 24/07/2023 : 18:05:43  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Shvaćam zašto je nekima odbojan i da je od Dark Knight Rises postao dobar magnet za dobaciti koju kritiku, ali meni neobično dobro sjednu njegovi filmovi. Od ovih i dalje aktivnih redatelja on, Scorsese i Miyazaki mi najmanje osciliraju u dojmu i kvaliteti (to je moj osobni dojam, jel).

Mislim da bih se osjećao mazohistom da idem gledati kompletnu filmografiju npr. Ridleya Scotta.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 24/07/2023 : 18:14:42  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Mazohizam je ne gledati filmove Ridleya Scotta. I elementarni nedostatak dobrog ukusa. :)

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8290 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 24/07/2023 : 18:20:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Mazohizam je ne gledati filmove Ridleya Scotta. I elementarni nedostatak dobrog ukusa. :)

Slozit cu se... ako nista drugo bar je raznolik u svojim failovima.... a i njegov prosjecno dobar film je bolji od svih nolanovih filmova zajedno.

Edited by - Tonto on 24/07/2023 18:22:00
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 24/07/2023 : 18:42:23  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Ma dobar je Nolan, ali nije on u rangu jednog Ridleya Scotta. Jeste da je učio iz njegovih filmova, ali fali tu "nešto".

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8290 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 24/07/2023 : 18:50:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma dobar je Nolan, ali nije on u rangu jednog Ridleya Scotta. Jeste da je učio iz njegovih filmova, ali fali tu "nešto".

Sviđa mi se kako je moja draga detektirala nedavno njegov problem. Citiram: Nolan bi htio da su mu likovi i filmovi pametniji od njega samoga, to ne ide.

Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4336 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 24/07/2023 : 18:53:54  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
quote:

Lako je gledati Blade Runnera i Aliena. Sto kad na red dodu House of Gucci, Counselor i ostali? :)

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 24/07/2023 : 19:06:02  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Gledaš i uživaš.

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8163 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 24/07/2023 : 19:06:07  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

quote:

Slozit cu se... ako nista drugo bar je raznolik u svojim failovima.... a i njegov prosjecno dobar film je bolji od svih nolanovih filmova zajedno.

općenito ne volim batman filmove, ali nolanovi su meni negledljivi
čak ni tog velehvaljenog the dark knight nisam uspio pogledati do kraja, a dva puta sam pokušao
ipak, jednako negledljivih filmova ima i legenda poput ridley scotta
i ne bih se složio da je njegov prosječan film (pitanje je naravno što je to prosjek kod njega:)) bolji od svih nolanovih zajedno
meni su memento, insomnia, inception i interstellar pojedinačno bolji od dobrog broja ridleyevih - izuzevši blade runnera, aliena, prometheus, thelmu i louise, šibicare i možda, ali baš možda i gladijatora
u (meni) lošijima od ovih nolanovih ima i dobrih filmova, tipa crna kiša, alien: covenant, 1492... ali i teških promašaja

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8290 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 24/07/2023 : 19:12:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

quote:

quote:

općenito ne volim batman filmove, ali nolanovi su meni negledljivi
čak ni tog velehvaljenog the dark knight nisam uspio pogledati do kraja, a dva puta sam pokušao
ipak, jednako negledljivih filmova ima i legenda poput ridley scotta
i ne bih se složio da je njegov prosječan film (pitanje je naravno što je to prosjek kod njega:)) bolji od svih nolanovih zajedno
meni su memento, insomnia, inception i interstellar pojedinačno bolji od dobrog broja ridleyevih - izuzevši blade runnera, aliena, prometheus, thelmu i louise, šibicare i možda, ali baš možda i gladijatora
u (meni) lošijima od ovih nolanovih ima i dobrih filmova, tipa crna kiša, alien: covenant, 1492... ali i teških promašaja

To je ok razmisljanje, sto cu ja kad meni inception i interstellar spadaju u najgore filmove svih vremena.

Edited by - Tonto on 24/07/2023 19:14:57
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 24/07/2023 : 19:32:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

sto cu ja kad meni inception i interstellar spadaju u najgore filmove svih vremena.

<3

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11857 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/07/2023 : 21:25:05  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:

sto cu ja kad meni inception i interstellar spadaju u najgore filmove svih vremena.

<3

Zameniti interstellar sa prestižom i to je to.

Ja sam duboko razočaran u te navodne noseće stubove kinematografije 21.veka a koji su počeli 90ih a to su Nolan, Fincher i Tarantino. Oni su omiljeni režiseri takozvanih film bros-a (filmskih znalaca sa društvenih mreža, kao ona katastrofalna grupa na fb-u Predlagač dobrih filmova, pakao).
A ustvari su jako razvikani reditelji. Nisu oni u potpunosti loši, očajni i negledljivi ali nisu ni prineti velikim imenima iz Novog Holivuda 70ih (Skorseze, Kopola, Altman, Ridli Skot, Fridkin...) ili drugim nezavisnim rediteljima s kraja 80ih kao što su braća Koen ili Soderbergh.
Tarantino prva tri filma i ostao bi u panteonu reditelja kao najbolji reditelj 90ih sigurno. Fincher je odličan u The Game i Zodiacu, ostalo onako. A od ove trojice svakako je najslabiji i najprecenjiniji Nolan.

Edited by - going going on 24/07/2023 21:34:19
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11857 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/07/2023 : 21:33:52  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Inace sinoc sam ponovo nakon par godina pogledao Nadzirace. Bili su na tv-u. I to mislim ona najkraća verzija. Do sad sam gledao onu produženu verziju ali ne i najdužu sa animiranim stripom unutar stripa.

I opet iako film ima određenih mana, meni je ovo vrhunska adaptacija Murovog remek dela. Ne mogu da zamislim bolju adaptaciju (osim naravno dužeg director's cuta). Uspeo je Zack Snyder ovde stvarno mnogo, iako ga ne smatram nikakvim specijalno talentovanim rediteljem, ali trebalo je imati umeća, snage i vizije snimiti film za koji je ranije rečeno da je nesnimljiv i to još 2009.godine kada opšta pomama za superherojima još nije dostigla zenit kao od 2012.godine pa nadalje.
Čak mi je promena egzekucije Ozymandiasabvog plana bolje rešenje od onoga u stripu.
Mana je što su svi likovi ovde supehreroji koji lome kosti i ne znam ni ja šta izvode, dok ih je Mur zamislio kao u potpunosti obične ljude sem Menhetna. Takođe Night Owl je previše mršav, napucan i lep i mnogo manje usamljen i skenjan kao lik nego u stripu.
Malin Akerman kao Slik Spectre II pun pogodak.
Naravno da je stip bolji jer je složeniji, višeslojniji, bogatiji svet, više vremena da se upoznaš s likovima i pozadinskom pričom svakog pojedinačnog lika i prethodnog tima Nadzirača Minute-mena. Ali opet za vernu adaptaciju tako ambicioznog i važnog stripa ovo je odlično.

Ma stvarno odličan film i među najboljim superherojskim filmovima ikada snimljenih sigurno.

Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4336 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 24/07/2023 : 22:21:52  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
A nije Fincher bas neki stup danasnje kinematografije. Eto izlazi mu ove godine novi film, a jedva da sam cuo za tu informaciju. Inace meni nije bas nesto ekstra redatelj. S onim Mindhunterom me je bas smorio.

Nolan i Tarantino, voljeli ih ili ne, su ipak postali brendovi za sebe. Ne treba puno najavljivati njihove filmove, gledani su iznimno, a i kad pocnu ti filmovi brzo se razazna taj autorski potpis.

Mozemo sad raspravljati tko je najznacajniji danas, ali ipak je dosta znakovito da Scorsese, Nolan, Villeneuve i Miyazaki ove godine izbacuju film tako da gustat cu svakako. A mogao bi i Ridley Scott oduseviti s tim Napoleonom.

Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7261 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 24/07/2023 : 23:40:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Štogod tko mislio o Nolanu, činjenica je da se ovdje svako malo iznova spominje i redaju se komplimenti i "komplimenti" i raznorazne liste. Dakle, dobar ili loš, svakako nije beznačajan.

A i o Ridleyu smo već pričali. Taj je mogao prestati snimati još tamo 1982. Ako isključimo ta prva tri filma, brat mu bolji 100 puta.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8290 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 24/07/2023 : 23:43:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Meni je fincher odlican... i njegov alien mi je odlican iako nije bolji od prethodna dva. S tim da nisam gledao benjamina botuna.

Go to Top of Page

feniks
Senior Member

1922 Posts

Member since 08/05/2004

Posted - 25/07/2023 : 02:12:17  Show Profile Show Extended Profile  Send feniks a Private Message  Reply with Quote
Finčer je klasa nadam se da u 7 deceniji života neće krenuti u degradaciju svog imena.
Nolan je posljednju deceniju u krizi. Izgradio je sebi ime odavno ali jednostavno ne uspijeva da napravi onaj sljedeći korak.
Aronofski je taj koji je od samog početka forsiran kao neko čudo i definitivno je precijenjen. Imam utisak da svakim projektom sve više tone.
S druge strane ranije spomenuti Ridli Skot je mnogima veliki režiser a znao je decenijama da ne izbaci pristojan film. Kada pogledaš njegov kompletan opus kao jednu cijelinu i pored staviš radove njegovog pokojnog brata Tonija pitanje je ko je tu bolje radio svoj posao.
Međutim, ono što mene zanima je kojeg režisera ispod 30 godina starosti vi znate?
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11857 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 25/07/2023 : 02:26:54  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by feniks

Međutim, ono što mene zanima je kojeg režisera ispod 30 godina starosti vi znate?

Trenutno ni jednog. Čuo sam za Damijena Šazela kad je napravio Whiplash, tad je imao 29 godina valjda.
Treba vremena, novca i iskustva da se napravi dobar celovečernji film.
Gorčin Stojanović je napravio Ubistvo s predumišljajem kada je imao 26 godina.
Ima još takvih primera, ali obično reditelji dostižu nekakvu umetničku zrelost i najbolje radove objavljuju u 40im i 50im.
Go to Top of Page

feniks
Senior Member

1922 Posts

Member since 08/05/2004

Posted - 25/07/2023 : 02:44:08  Show Profile Show Extended Profile  Send feniks a Private Message  Reply with Quote
A Kopola i Skorseze su imali dobre filmove pravili već između 30-40.

Najveći problem danas je što nema mladih režisera.

U 2023. i 2024. mi filmofili očekujemo filmove ljudi koji su rođeni 1937, 1942.
Svaka im čast ali gdje su filmovi generacije 1980-1990?

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40251 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 25/07/2023 : 09:29:08  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Je l' to neko kaze da Nolanova trilogija Betmena nije nesto?

Pa to je savrsenstvo! Betmen kakvog ja volim.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

sumohrvat
Advanced Member

4026 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 25/07/2023 : 09:33:04  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
Pogledao Oppenheimera i iskreno se razočarao... Prije svega mi je film barem sat vremena predugačak,u nekim djelovima i dosadan, radnja prespora.... Strip Bomba mi je recimo puno više radnjom po guštu nego ovaj film. Očekivao sam nešto takvo, film o utrci u naoružanju, drugi svjetski rat, pogled sa njemačke strane...dobio sam psihičku analizu,moralne dvojbe i natezanje sa onim nekim pristranim povjerenstvom... Meni dosadno.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 25/07/2023 : 09:53:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by feniks

A Kopola i Skorseze su imali dobre filmove pravili već između 30-40.

Najveći problem danas je što nema mladih režisera.

U 2023. i 2024. mi filmofili očekujemo filmove ljudi koji su rođeni 1937, 1942.
Svaka im čast ali gdje su filmovi generacije 1980-1990?

u globalu uopšte u masovnoj (pop) kulturi, nema nikakve istaknute mlade sile kao do pre nekog vremena, čast izuzecima "koji potvrđuju pravilo"

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 25/07/2023 : 09:54:05  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Je l' to neko kaze da Nolanova trilogija Betmena nije nesto?

Pa to je savrsenstvo! Betmen kakvog ja volim.

Iskreno, prvi deo je dobar, drugi deo fenomenalan, treći deo onako...
Kako god, pre njega smo imali sramotu od filmova o Batmanu, pa je trilogija uzevši to u obzir više nego dobra. Mada, najbolji Batman je kombinacija Snyder/Affleck, ali ti je već moj problem.

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 25/07/2023 : 10:00:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
najbolji je naravno prvi Bartonov

Go to Top of Page
Page: of 555  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.28 seconds. Snitz Forums 2000