forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 555

Shaner
Advanced Member

Croatia
7261 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 26/07/2023 : 23:48:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Nego, čudi me da niko pri nabrajanju "novih" režisera nije spomenuo Shyamalana. On mi je nekako Spielberg nove generacije. Lagani i zabavni filmovi, a opet kvalitetno urađeni.

A od ovih "ozbiljnih" imate Lonergana, Lanthimosa i McDonagha na primer.

Kud Shyamalana izvuče? Tu vrijedi The Sixth Sense i eventualno još Unbreakable i The Village. Nakon The Happening (među najlošijim filmovima koje sam pogledao) sam odustao od njegovih filmova. Od ovog tvog "lagani, zabavni i kvalitetno urađeni" vrijedi samo "lagani".

Od Lonergana sam gledao samo Manchester by the Sea i to mi je bilo dobro, ali ne sad za neko posebno isticanje. Moram pogledati Margaret, o njoj sam čuo dosta hvalospjeva.

McDonaghu su Billbordi vrlo dobri, a In Bruges odličan. Nikako da pogledam Banshees.

Lanthimos najoriginalniji i najzanimljiviji od spomenutih. S tim da ni kod njega nije sve na istoj razini. Kynodontas, The Lobster i The Favourite su mi bolji od preostala tri (onaj koji je ko-režirao ne računam). Ali svakako redatelj čiji se svaki novi film gleda.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 27/07/2023 : 00:02:36  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Izvukao sam ga i uporedio sa Spielbergom, koji je za mene jedna od najvećih prevara među režiserima. I jedan i drugi imaju prepoznatljiv stil, imaju seriju filmova sa kojima su bili uspešni (ovaj drugi nemerljivo više uspešan) i prave lagane, zabavne i kvalitetno urađene filmove. To da li su takvi naravno zavisi od ličnih preferenci. Eto, meni je Unbreakable negledljiv, Happening nisam ni gledao, ali su mi Split i The Visit odlični.

Spielberg nije ništa pametno uradio još od Ryana, znači otprilike kad se Shyamalan pojavio. Meni je iz te generacije Zemeckis mnogo bolji režiser od SS, ali ok, o ukusima ne vredi...

Lonergan ima odlične Gangs of NY, Margaret, Manchester...

Billboardi su mi jedan od najboljih filmova u poslednjih deset godina. Banshees je odličan.
Lanthimos sve ovo što si rekao.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 27/07/2023 00:08:37
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7261 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 27/07/2023 : 01:59:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:

Izvukao sam ga i uporedio sa Spielbergom, koji je za mene jedna od najvećih prevara među režiserima.

Ajd' ako je tako onda ok.

Iako je Spielberg svakako bolji.

quote:

Spielberg nije ništa pametno uradio još od Ryana, znači otprilike kad se Shyamalan pojavio.

Pa nije baš tako. A.I., Minority Report, Catch Me If You Can, Munich, The Adventures of Tintin, War Horse, Lincoln - sve sasvim solidni filmovi.

quote:

Meni je iz te generacije Zemeckis mnogo bolji režiser od SS, ali ok, o ukusima ne vredi...

Pa odakle sad on?! Taj osim Povratka u budućnost i Forresta Gumpa (valjda, ne znam, nisam gledao, tako kažu) nije napravio baš ništa vrijedno spomena.

I naravno da o ukusima vrijedi raspravljati. Meni nema ništa draže nego kad me netko nagovori da dam drugu šansu djelu koje mi se nije svidjelo i onda mi se otvore oči. Doduše ne sjećam se kad se to zadnji put desilo.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Demon s Kariba
Starting Member

7 Posts

Member since 26/07/2023

Posted - 27/07/2023 : 08:36:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Demon s Kariba a Private Message  Reply with Quote
Pa 'bem mu miša, Spilberg s razlogom nije tek tamo neki reditelj. Veliki je on i te kako. Šta je sve inovirao (razume se, i pokrao od starijih kolega, al sa razumevanjem, za razliku od inih), s kakvom lakoćom "pripoveda" jednako akcione i dijaloške scene, itd.

Sad, druga je stvar što je čovek voleo pop-kulturu i avanturu. I hvala mu na tome. Ali on je pre svega filmofil, redovni posetilac kinoteke. Kao Skorseze ili Tarantino, na primer, samo što na različite načine to ispoljavaju i klanjaju se drugačijim uzorima.

Koincidiralo je što je pop-kultura sa uzletom Spilberga na velika vrata počela da biva deo masovne kulture, odnosno od polu-skrivene subverzivne niše postala mašina za zgrtanje love. Spilberg i Lukas imaju svog udela u tome i jesu na neki način kumovali smrti starog Holivuda (slično kao što je Bregović ubio domači rokenrol ).

Ali porediti Spilberga sa Šmajnalajmanom je u bilo kom odnosu blasfemija. Isto kao i porediti Bregovića i Spilberga
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 27/07/2023 : 09:10:37  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Demon s Kariba

Ali porediti Spilberga sa Šmajnalajmanom je u bilo kom odnosu blasfemija. Isto kao i porediti Bregovića i Spilberga

Nov si član, ali da li si frustriran i u stvarnosti ili samo ovde?

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 27/07/2023 : 09:12:16  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

Pa odakle sad on?! Taj osim Povratka u budućnost i Forresta Gumpa (valjda, ne znam, nisam gledao, tako kažu) nije napravio baš ništa vrijedno spomena.

Odličan režiser pop-kulture osamdesetih, odatle. Romancing the stone, Back to the future, Roger Rabbit, Gump, Contact (jedan od mojih omiljenih filmova), What lies beneath (odličan film), Cast away, Polar express...

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 27/07/2023 : 09:14:27  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Nov si član, ali da li si frustriran i u stvarnosti ili samo ovde?

On je novi član kao što ti nisi frustriran.

Za razliku od tebe, on je barem napisao zbog čega to misli i vidi se da se razume u film.

Edited by - manhunter on 27/07/2023 09:17:19
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 27/07/2023 : 09:15:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
vrh je Spilberg, god bless him
kao i Zemekis

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 27/07/2023 : 09:18:37  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

vrh je Spilberg, god bless him
kao i Zemekis

Haugh!

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 27/07/2023 : 09:18:59  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Manhunter, neću da te častim epitetima, ali shvati, prirodno je i ljudski reagovati na tako nešto (ako naletiš), instiktivno i gotovo neizbežno.

Da si napisao nešto normalnije, reakcija ne bi bilo i to je to.

Edited by - alexts on 27/07/2023 09:19:25
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 27/07/2023 : 10:22:46  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Sullivan's Travels (1941)

Uprkos pristojnom poznavanju staroholivudskog filma, tek od skoro sam imao prilike da dođem u dodir sa nekim filmovima Prestona Sturgesa. (Neposredno pre ovog gledao sam The Palm Beach Story, a u poslednjih par godina The Great McGinty i The Lady Eve). Definitivno se radi o majstoru komedije i osobenom autoru. Možda njegov humor ne korenspondira sa ukusom savremenih gledaolaca na isti način kao dela nekih (još) poznatijih filmmejkera, a može se činiti i čudnim, ponekad. Ali, ne može se osporiti autorski pečat, kvalitet dijaloga i glumačkog ansambla epizodnih likova (raznolikih, zanimljivih), koji je često stalna postava iz filma u film.

Salivanova putovanja s pravom slove kao jedan od najboljih Sturgesovih filmova, ali i neobičnijih - originalnijih. To je film koji slavi komediju, kao lak, zabavan i preko-potreban žanr, a istovremeno izbegava da bude samo to, nego zadire dublje u sliku društva tog vremena. Takođe, strukturno, kreće kao urnebesna komedija, pa se u poslednjih 20-ak minuta pretvara u mračnu dramu (vraća se na samom kraju), a između ima i antologijsku scenu bez reči, koja muzikom i slikom prikazuju siromaštvo, koje je jedna od tema filma. Još da pomenem sjajnog Joel McCreu i više nego zanimljivu pojavu - Veronicu Lake.

8/10

Edited by - alexts on 27/07/2023 10:25:14
Go to Top of Page

GitaristRoko
Average Member

Croatia
593 Posts

Member since 21/05/2020

Posted - 27/07/2023 : 16:43:47  Show Profile Show Extended Profile  Send GitaristRoko a Private Message  Reply with Quote
The Bridge on the River Kwai

Odlična priča mada su neki trenuci malo prelagani, tipa kako ovaj pobjegne iz prašume. Likovi su odlično prikazani, njihove suprotnosti su zanimljive i kako se radnja razvija upravo zbog njihovih osobina i suprotnosti. Fotografija je lijepa.

8/10

Ja kuham meth sa svojim profesorom kemije.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40251 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 27/07/2023 : 16:54:05  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ja te stare filmove obozavam najvise zbog fotografije.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

GitaristRoko
Average Member

Croatia
593 Posts

Member since 21/05/2020

Posted - 27/07/2023 : 17:00:33  Show Profile Show Extended Profile  Send GitaristRoko a Private Message  Reply with Quote
Da, još i sa tim zvukom, baš imaju nekakav šmek.

Ja kuham meth sa svojim profesorom kemije.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8290 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 27/07/2023 : 19:12:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Dobro de, ako smo zavrsili s ovim barbie vs lazni kubrick hypom, jel netko gledao novog Wes Andersona? Neki dojmovi?

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 27/07/2023 : 20:47:11  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Dobro de, ako smo zavrsili s ovim barbie vs lazni kubrick hypom, jel netko gledao novog Wes Andersona? Neki dojmovi?

Ne, ali sam od novijih gledao No Hard Feelings. Tu imaš golu Jennifer Lawrence kako se mlati sa nekim ljudima na plaži. Zašto tražiti više od filma?
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4336 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 27/07/2023 : 22:26:08  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

U kina dode sredinom iduceg mjeseca. Valjda ce bolje od Depese biti.

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 27/07/2023 : 22:46:05  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
The French Dispatch me ubio u pojam, tako da ću pauzirati duže njega.
Go to Top of Page

fler
Senior Member

Croatia
2039 Posts

Member since 21/10/2003

Posted - 28/07/2023 : 00:48:44  Show Profile Show Extended Profile  Send fler a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by don_draper

U kina dode sredinom iduceg mjeseca. Valjda ce bolje od Depese biti.

Ima ga na torentima, ali i ja planiram u kino.

Očekujem..
pa, film Wesa Andersona

Split your lungs with Blood and Thunder
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13456 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 28/07/2023 : 12:20:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Ja te stare filmove obozavam najvise zbog fotografije.

Ja baš zaređao sa tim matorim, živa bila Kinoteka

Arsenic and Old Lace
Big Sleep
Citizen Kane
Planet of the Apes
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 28/07/2023 : 16:05:49  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
The Bridge on the River Kwai, sve ispod 9/10 je malo, a više može.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/07/2023 : 00:50:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Upravo se vratio iz kina, gledao Oppenheimera.
Mislim da mi je ovo poslije Teneta najslabiji Nolanov film, jako malo toga mi je bilo dobro u ova preduga 3 sata. Sutra malo duži osvrt, nemam volje sada.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 29/07/2023 00:52:25
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13456 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 29/07/2023 : 15:36:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Barbie odlicna, uzivao gledajuci. Mogao bih i Openhajmera ovih dana, da upotpunim paket
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/07/2023 : 16:52:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Šta se Oppenheimera tiče, puno mi tu stvari nije leglo.
Prvo, film mi je apsolutno predug i imam osjećaj kao da je cijeli onaj crno-bijeli dio priče nepotreban, tj odskače mi od ostatka i djeluje kao da je na silu dodan na ovo ostalo.
Drugo, koji k je s muzikom? Pola filma sam imao osjećaj kao da gledam neki akcijski triler... Nabrijana muzika i brze izmjene kratkih kadrova mi nikako ne odgovaraju za ovakav tip filma, skroz promašeno. Stvara se napetost i nekakav osjećaj akcije na mjestima gdje za to uopće nema potrebe.
Treće, Emily Blunt skroz neiskorištena, mogao je komotno cijeli film proći i bez nje, no kad je već u filmu volio bi da njen lik ima nekakvu težinu.
Četvrto, ne znam uopće kako opisati točno taj osjećaj, al tokom gledanja filma uopće nisam imao dojam kao da se radi o stvarnim povijesnim ličnostima. Nekako sve djeluje, ne znam, umjetno? Neuvjerljivo, to je možda najbolja riječ...

Netko je rekao da Oppenheimer djeluje kao nakupina gomile trailera i po meni je to poprilično točan opis filma.

kaže alexts da ovo nije film za široku publiku, no ja bih baš rekao da je. Ovo je jedan skroz vanilla jednostavni prikaz dijela Oppenheimerovog života koji bez ikakvih problema mogu progutati sve dobne skupine nevezano za to zanima li ih kvantna fizika ili ne (jer realno, ionako je nema puno u filmu).

No opet, naravno, nije sve tako crno kako se možda čini nakon ovoga što sam napisao gore. Nije sad da mi je film baš loš, već mi je više do toga što sam imao velika očekivanja, a dobio sam tek prosječan film koji ću vjerojatno zaboraviti brže nego što sam mislio. Glumci su odradili jako dobar posao, casting mi je super, tu npr. nemam nikakvih zamjerki.

Ne mogu virovat da ću ovo reć, al Barbie mi je ostavio puno puno bolji dojam.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 29/07/2023 16:54:16
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 29/07/2023 : 17:40:22  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Dve Pakine "mane" - da je film predug (valjda to znači i dosadan) i da muzika (i montaža) nisu odgovarajuće upravo poništavaju jedna drugu. Da je film rađen previše klasično (mada ovo jeste klasična režija na autorski način), ili da kažem doku-televizijski, zaista bi teško držao pažnju tokom trajanja. Ovako je dobrom delu publike (meni, par ljudi sa kojima sam razgovarao i gomili on-line i štampanih komentara) film prošao neočekivano "lako"u smislu držanja pažnje celokupna 3 sata. Upravo zbog rediteljsko-montažno-muzičkih trikova. Ne mislim da je režija kao za akcioni film, ali pomenuti trikovi upravo podcrtavaju valjanje zla u pozadini, čak i kad ga ne vidimo direktno.

Da li je Emily Blant dovoljno iskorištena, to mi apsolutno ništa ne znači, ni pozitivno, ni negativno, nije ni za razmatranje. To bi se moglo reći za svaki cameo, kojih ima više, mada je njena uloga više od camea, ali Openhajmerova žena nije očigledno bila bitna za priču, čak ni kao njegova ljubavnica komunistkinja.

Za ovako postavljenu priču bitan je lik Roberta D. Juniora, a deo filma koji je dat iz njegovog ugla je crno-beli, tako da to nema veze samo sa vremenskim tokom.

Ali sve ovo nema puno veze sa Pakinim doživljajem filma, koji je takav kakav je, već sa onima koji su ga doživeli bolje.

Objektivna mana je nedovoljno zadiranje u Openhajmerov osećaj krivice, ima li ga, kako, koliko i od kada, time se film nedovoljno bavi i u tom smislu New Yorker ima dobar tekst, koji ima poentu, nevezano za slaganje ili ne sa autorom njegovim oko filma.

Edited by - alexts on 31/07/2023 02:18:44
Go to Top of Page
Page: of 555 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1 seconds. Snitz Forums 2000