Author |
Topic |
BiDi
Senior Member
Slovenia
2435 Posts
Member since 06/05/2002 |
Posted - 24/12/2022 : 08:56:10
|
quote: Originally posted by SenG
Šteta samo što je originalna priča iz današnje vizure teški treš.
Interpretacija originalne priče je treš. |
Tako mi mlijeka u prahu, kidam naljevo |
|
|
SenG
Junior Member
Canada
383 Posts
Member since 23/04/2006 |
Posted - 27/12/2022 : 22:36:35
|
Davno sam čitao Mary Shellyin originalni roman, ali po sjećanju Bess ga je dosta vjerno prenio... Kao i Drakulu uostalom - ajd barem je koristan za učenike kojima se ne da čitati lektira (iako mi se sve nešto čini da bi sadašnjim generacijama i ovi stripovi bili nedovoljno zanimljivi) |
Ich bin nur ein Schauspieler |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10287 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 05/08/2023 : 13:53:26
|
Po običaju sve ste već rekli/napisali.
quote: Originally posted by NESVRSTANI Danas san ga pročita, i nije mi lega strip, a nisan moga definirat zašto.
Isti prvi dojam.
quote: Originally posted by Shaner
Impresivan je ovaj Frankenstein, ali ima jedan problem, ako to tako možemo nazvati. Naime, djeluje mi više kao tekst popraćen ilustracijama (ili, ako tako hoćete, artbook popraćen tekstom), nego kao punokrvan strip.
+1
quote: Originally posted by Odoakar Sam strip vizualno dojmljiv, ali malo dosadan.
Da, i pored akcije, zbog tog ilustratorskog dojma.
quote: Originally posted by borg A ovde, kod Bessa, nisam mogao da osetim skoro ni jednu emociju. A poenta je na emocijama.
Da, tu šteka, možda je to i do crteža, odnosno nedovoljno snažnih scena koje bi naglasile emocije u određenim dijelovima knjige gdje se naglašava metafora/alegorija koja bi trebala biti nositelj priče. Ja sam odrastao na Ploogovoj verziji koje se sjećam po brojnim horror scenama punim akcije.
quote: Originally posted by SenG Šteta samo što je originalna priča iz današnje vizure teški treš.
Može biti, ali i danas ima u stripu trasha koji se kuje u zvijezde. Jedan od smješnijih detalja ovdje mi je kada se Victor F. plaši da bi se njegova čudovišta mogla množiti, da ne nabrajam ostale šupljine u originalnoj priči.
Sveukupno ipak 7,5 od 10 zbog crteža.
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7819 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 05/08/2023 : 14:53:42
|
quote: Originally posted by Peyo
quote: Originally posted by SenG Šteta samo što je originalna priča iz današnje vizure teški treš.
Može biti, ali i danas ima u stripu trasha koji se kuje u zvijezde. Jedan od smješnijih detalja ovdje mi je kada se Victor F. plaši da bi se njegova čudovišta mogla množiti, da ne nabrajam ostale šupljine u originalnoj priči.
Sveukupno ipak 7,5 od 10 zbog crteža.
Priča je apsolutno genijalna. Iz koje god hoćeš vizure, zato vekovima inspiriše ljude. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10287 Posts
Posted - 05/08/2023 : 17:39:29
|
quote: Originally posted by alexts Priča je apsolutno genijalna. Iz koje god hoćeš vizure, zato vekovima inspiriše ljude.
Po meni "apsolutno genijalna" su preteške riječi. Inovativna i utjecajna da.
Realno, sadržajno je to malo "mesnatiji" (u misaonom smislu kao metafora/alegorija) pulp prije pulpa.
Što se tiče utjecajnosti/inspiracije složio bi se da je bila velika u nadolazećem vremenu pa sve do danas.
Ali, to je vrijedilo i za Draculu, Conana, Batmana, Star Wars itd.
Što se tiče genijalnosti nekih djela ne znam da li je rasprostranjenost/trajanje/komercijalnost dovoljan kriteriji da se zasluži taj epitet.
Inače, ako nekog zanima, a nema predznanje o Frankieju ovo mi se čini dobrom informacijom:
https://en.wikipedia.org/wiki/Frankenstein
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7819 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 05/08/2023 : 18:17:37
|
To je ozbiljna psihološka SF-horor priča. Od nje je nastalo i dosta pulp-literature i stripova i filmova u tom duhu, ali ona sama nije pulp (ne samo zato što to tada nije postojalo, nego suštinski).
Sam roman je i sjajno napisan, i odlično je umetničko delo, kao što su i neke kvalitetne adaptacije u drugim medijima.
Kriterijumi koje pominješ su bitni, ali nisu jedini, ni obavezni (komercijalnost) za "genijalnoist". |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9612 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 05/08/2023 : 19:10:57
|
naravno da je apsolutno genijalna kao i Star Wars |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10287 Posts
Posted - 05/08/2023 : 20:01:40
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
naravno da je apsolutno genijalna kao i Star Wars
Ako je i bilo, nakon ovoga više nema dileme |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9612 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 05/08/2023 : 20:21:13
|
that's the spirit sad samo jos da pospremim tamo po Morisonovim temama, i dobri smo xD |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11840 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 16/05/2024 : 06:13:32
|
Drago mi je sto nisam jedini imao utisak nekakve dosadnjikavosti i velikog odsustva emocija tokom citanja stripa koji se zasniva upravo na emocijama. Ne znam zbog cega nije u potpunosti ,,upalio`` ili ,,proradio`` ovaj strip. Bessov crtez je genijalan, pogotovo u prikazu severnog ledenog mora prepunog glecera i santi leda a i tokom scena u sumama Nemacke tokom zime. Format izdanja i odabir papira perfektan kao i kod Drakule. Ali nesto fali samoj naraciji. Bolji mi je bio Bessov Drakula. A nevezano od Bessa, potpuno me je odusevio Fernandezov Drakula u izdanju Stalkera.
7,5/10
Radujem se Zvonaru Bogorodicine crkve u istom formatu i izdanju. |
Edited by - going going on 17/05/2024 01:38:45 |
|
|
RaoulDuke
Junior Member
Croatia
443 Posts
Member since 02/05/2016 |
Posted - 16/05/2024 : 07:08:03
|
quote: Originally posted by going going
Drago mi je sto nisam jedini imao utisak nekakve dosadnjikavosti i velikog odsustva emocija tokom citanja stripa koji se zasniva upravo na emocijama. Ne znam zbog cega nije u potpunosti ,,upalio`` ili ,,proradio`` ovaj strip. Bessov crtez je genijalan, pogotovo u prikazu severnog ledenog mora prepunog glecera i santi leda a i tokom scena u sumama Nemacke tokom zime. Format izdanja i odabir papira perfektan kao i kod Drakule. Ali nesto fali samoj naraciji. Bolji mi je bio Bessov Drakula. A nevezano od Bessa, potpuno me je odusevio Fernandezov Drakula u izdanju Najkule.
7,5/10
Radujem se Zvonaru Bogorodicine crkve u istom formatu i izdanju.
Stalkera |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11840 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Topic |
|