forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Franina livada
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 220

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/09/2023 : 12:19:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by frano

Moja pozicija bi bila da je poruka, nebitno u kakvom mediju, tek osoba. Prava realna persona.

Ja ne poznajem opus g. Mirka. Ono što sam vidio od njega, meni je bezvrijedno. Vidio sam onaj album, Iz povijesti ljudske gluposti ili kako se zove.

E sad, ti frano, tvrdiš da je g. Mirko prenosilac poruka o klimatskim promjenama i antifašizmu, i čitav taj repertoar klimatskih poruka. Ali baš su te poruke ono bezvrijedno, plus su masaža na koju se g. Mirko žali u priloženoj tabli. Tako da je on jedan zbunjen tip, nije osoba. To što on priča, nije autentično; samo je u funkciji prenošenja masaže (na koju se, opet, žali).

Recimo, ja ne činim ništa po pitanju očuvanja planeta. Krkam meso, uzimam besplatne plastične vrećicu u dućanu i tako dalje. Nisam opterećen klimatskim promjenama, zdrav sam i uravnotežen po tom pitanju. Ljudski problemi s kojima se susrećem, sasvim su druge naravi. Isto tako, ne brinem se ni oko antifašizma. Dapače, čitam Budaka, Bonifačića i Filipa Lukasa. I Jungera.

Prema tvojoj priči, g. Mirko bi mene hvatao za riječ. On je prihvatio obrambenu strategiju klera, inkviziciju, i barata s nepogrešivom dogmom o klimatskim promjenama. To je njegov barjak, ako je to što ti kažeš, točno.

Međutim, o ovome se radi:

Pragma je iz životnog djela istrgnuti i za sebe stojeći čin neovisan o tome što mu prethodi i što iza njega slijedi (nije karma), i zapravo znači da se djelo odvaja od djelatnika i uvodi se pojam praznog i neosobnog čina.
To što se zbiva ne tumači se u povezanosti koja pripada određenom čovjeku, nego kao bilo čiji akt. U Judeji je rabinizam grijeh tumačio takvim pojmom akta i time je čovjeka uhvatio i podjarmio. Nije pitao tko je, zašto, kako, u kakvoj vezi i u kakvom životnom djelu. Mimo puke pragme nije bio voljan ništa uzeti u obzir. Farizeji su krotki iz nečiste namjere. Nisu nikako voljeli ako bi se uzela u obzir i čovjekova osobnost i stavila na vagu te su se ozakonjenjem riješili toga da bi osim puke pragme išta uzeli u obzir. Ranokršćanski je kler od farizejstva preuzeo ovakav pojam pragme. Bio je to najsigurniji način da se osobnost ukloni iz djela i zataji, i da se pred javnošću pokazuje samo u reprezentativnim aktima, ali to je bio i način da se ne postavljaju osobna pitanja i da se sudi na temelju pukog akta.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/09/2023 : 12:25:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Vidiš, frano, ovo: U Judeji je rabinizam grijeh tumačio takvim pojmom akta i time je čovjeka uhvatio i podjarmio. Nije pitao tko je, zašto, kako, u kakvoj vezi i u kakvom životnom djelu. Mimo puke pragme nije bio voljan ništa uzeti u obzir. Farizeji su krotki iz nečiste namjere. Nisu nikako voljeli ako bi se uzela u obzir i čovjekova osobnost i stavila na vagu...

Prenositelji klimatskih poruka su krotki iz nečiste namjere. To si ti dobro detektirao, kad si rekao da bi svi ti mirotvorci odmah zatukli svakoga nakon meča. Za njih je važan samo medij, samo prezentacija i puki neosobni čin, tzv. pragma: kako to izgleda na TV-u i koliko klikova vrijedi.

A nikako ne vole uzeti u obzir CIJELOGA ČOVJEKA, osobu. Jer su tu tanki.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/09/2023 : 12:31:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Prenositelji klimatskih poruka su moderni kler, jezuitska organizacija sačinjena od raznih g. Mirka koji kompiliraju pamflete, raznih markosa koji to produciraju, raznih mutnih tipova koji to financiraju i onda na kraju sluđenih konzumenata koji to konzumiraju i upisuju u dnevnik čitanja, makinalno, mehanički, skroz izvanjski činovi lobotomoziranih upisa a la anto i slična krem de la krem stripaša.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6977 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 10/09/2023 : 12:36:11  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Stinky, ovo je bome, odjeknulo livadom.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6977 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 10/09/2023 : 12:48:35  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ako razdvojimo čovjeka od njegovih postupaka (grešnika od grijeha) kaj dobijemo?

Evo pokusa.
Nek g. Mirko veli Kordeju da nije on nacrtao sve te stripove :) pa da vidimo :)

Razlikuje li se poruka od "tvorca" :)

Edited by - frano on 10/09/2023 13:50:19
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6977 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 10/09/2023 : 13:02:08  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Jednom će svi ti mediji dotrajati. Bit će uništeni ovako ili onako.

Ali poruke ne bu :)

Kamoli tvorac poruka.

Postoji povezanost između pisca, poruke i medija. To je već neš drugo.

No, hijerarhija je takva kakva jest.

Grubo zvuči, ali fašizam nije samo grube naravi. Zapali, zakolji i sl.

Molim lijepo, postoji i suptilni, intelektualni fašizam.

I to je ovo crno doba u kojem živimo.
Fašizam klimatskih promjena.
I tolerancije.

Edited by - frano on 10/09/2023 20:54:42
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/09/2023 : 13:23:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Pročitao Sivu kroniku.
Sad bih ja s tontom pričao, ali njemu se ne da.
Da mu se to nacrtati i zdravo, žurim.

Ajd dobro. Tonto je dao sve od sebe, ali Macan... nemam pojma zašto piše takve priče. To su male priče, i nisu baš ni dobre. Osim zadnje, koja ima tuđmane.

Ali, nije mi jasno kaj to muči te ljude? Zakaj tak stalno zvocaju?
Macana nema, pa pitam tonta. S čim ti nisi zadovoljan? Pa čovječe, imaš more pod nosom, stavi noge u vodu i uživaj. Ispada da nešto ne štima, da su macan i tonto jako razočarani, nije im Hrvatska dala... nemam pojma što?? Kaj to muči tonta? Crtaš stripove, čitaš stripove, visiš na forumu... u čemu je problem?
Nema to veze s Hrvatskom, nego s onim čega smo se dotakli. Stilovi i novi čovjek. Malo dobre stare religije. Pojedeš smokvu, slatku, staneš bos u more, imaš sunce, tam ti se pred nosom šeću ženske stoput zgodnije od ove bedače Viktorije... Nema ni klimatskih promjena kod tebe, a ak' hoćeš pravi arhajski svijet, odeš par kilometara u Bukovicu kršnu i Kotare ravne. Totalno bezveze sivilo kod tonta. A nema nikakva razloga. Ja bih na tontovom mjestu već nacrtao pet besmrtnih hrvatskih stripova. I pojeo do sada pet tona smokvi.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6977 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 10/09/2023 : 13:29:47  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ovo je top :)
Gruvaj stari, gruvaj.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6977 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 10/09/2023 : 14:26:17  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2273 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 10/09/2023 : 14:28:21  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Stinky, zašto ne? Budeš scenarista. Dobar si u dekonstrukciji. Samo odradiš kontra proces, i konstruišeš priču. Imaš talentovanih crtača oko sebe. To bi mogla da bude prava bomba.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6977 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 10/09/2023 : 14:33:25  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
He, he, ali Stinky je točno ovo šta jest.

Konstruktivna mu bila ili destruktivna kritika, radi to odlično.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6977 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 10/09/2023 : 14:39:05  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Mala isprika. G. Mirko je završio srednju školu. Ja sam valjda neš krivo shvatio iz nekog drugog podcasta.

Još jednom. Od svega ponuđenog, meni je to najbolje. Fali jedino strip o tome.

Pozdravljam ga srdačno ovim putem.
Bilo bi nam iznimno zadovoljstvo da se uključi u ovaj razgovor, ali evo, njegovi radovi i poruke koje prenosi su ionako stigli i do ove livade :)

Edited by - frano on 10/09/2023 14:43:07
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8692 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 10/09/2023 : 14:46:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Kaj to muči tonta? Crtaš stripove, čitaš stripove, visiš na forumu... u čemu je problem?

Apsolutno ništa, nema nikakvog problema. Uživam u životu. Ja sam najsretnija i najzadovoljnija osoba na cvijetu:) Nema nikakvog razočarenja. Šest mjeseci godišnje sam svaki dan u moru, živim bez stresa, radim posao koji volim, nemam šefa koji mi skace po glavi, imam najboljeg sina na svijetu. Imam hobi u kojem uzivam i dobar sam u njemu. Pijuckam pivce na rivi i tocam noge u moru. S 44 godine imam svu kosu i nemam sijede, život me mazi i ja mazim njega... dobro nisam baš imao srece sa zenama, ali znas kako se kaže, šesnaesta sreća. :P Volim hrvatsku i ne bi svoj zadar mijenjao za nista na svijetu, sto ne znaci da necu srat po njima kada mislim da treba pa makar bio u krivu. Upravo ta ljubav mi daje za pravo da serem.

Ne znam zasto bih zbog toga morao crtat stripove koje ti opisuješ. Obicne price iz sivih zivota obicnih ljudi zasluzuju bit ispricane, zasto ne? Crtat price vece od zivota, gradit stamene heroje ispravne i nepokolebljive...može, ali to ne znači i da siva kronika ne može. Crtat 90-60-90 plavuše neću, lažne su i bezvezne. One obične sa manama su životne i uvjerljive, bar meni.
Ja volim čitat sve i svakakve priče... i to što ti tražiš i sive i crne i obične i neobične i one u kojima sve pršti i one u kojima se ne događa ništa. Kvaliteta i stil izvedbe jedini su relevantan faktor.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47361 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 10/09/2023 : 14:50:15  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

quote:
Originally posted by stinky

Kaj to muči tonta? Crtaš stripove, čitaš stripove, visiš na forumu... u čemu je problem?

Apsolutno ništa, nema nikakvog problema. Uživam u životu. Ja sam najsretnija i najzadovoljnija osoba na cvijetu:) Nema nikakvog razočarenja. Šest mjeseci godišnje sam svaki dan u moru, živim bez stresa, radim posao koji volim, nemam šefa koji mi skace po glavi, imam najboljeg sina na svijetu. Imam hobi u kojem uzivam i dobar sam u njemu. Pijuckam pivce na rivi i tocam noge u moru. S 44 godine imam svu kosu i nemam sijede, život me mazi i ja mazim njega... dobro nisam baš imao srece sa zenama, ali znas kako se kaže, šesnaesta sreća. :P Volim hrvatsku i ne bi svoj zadar mijenjao za nista na svijetu, sto ne znaci da necu srat po njima kada mislim da treba pa makar bio u krivu. Upravo ta ljubav mi daje za pravo da serem.

Ne znam zasto bih zbog toga morao crtat stripove koje ti opisuješ. Obicne price iz sivih zivota obicnih ljudi zasluzuju bit ispricane, zasto ne? Crtat price vece od zivota, gradit stamene heroje ispravne i nepokolebljive...može, ali to ne znači i da siva kronika ne može. Crtat 90-60-90 plavuše neću, lažne su i bezvezne. One obične sa manama su životne i uvjerljive, bar meni.
Ja volim čitat sve i svakakve priče... i to što ti tražiš i sive i crne i obične i neobične i one u kojima sve pršti i one u kojima se ne događa ništa. Kvaliteta i stil izvedbe jedini su relevantan faktor.

Evo ti malo inspiracije-
Spoji ovo https://www.youtube.com/watch?v=qCNKA43Fyic
sa BBBima u grčkom zatvoru.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6977 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 10/09/2023 : 14:51:35  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Tonto, kaki je tebi g. Mirko?

Njegovi radovi, slično kao i tvoji vole realni detalj. Preciznost i grafiku.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8692 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 10/09/2023 : 15:01:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tonto, kaki je tebi g. Mirko?

Njegovi radovi, slično kao i tvoji vole realni detalj. Preciznost i grafiku.

Nikad nisam nista posebno vidio u njemu. Nekakve doskocice kojima poante ili ne kuzim ili mi neostavljaju dojam. Studiozno sa crtacke strane fora za proucit, ali kao gotovo strip djelo nikad nista od njega. Generalno meni nebitan, za razliku od kordeja koji je nakon mladenackog eksperimentiranja i trazenja pronasao i sebe i svoj put, stagod tko mislio o tom njegovom putu.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6977 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 10/09/2023 : 15:02:42  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
I jedan i drugi su više ilustratori nego strip crtači.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8692 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 10/09/2023 : 15:07:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

I jedan i drugi su više ilustratori nego strip crtači.

Mozda, ali igor je pokazao da zna kako se crtaju pravi stripovi i to jako dobro. Poznaje stripovski jezik, naraciju, gradnju table, reziju i dinamiku klasicnog stripovskog pripovjedanja, a opet uz svoj upecatljiv potpis. Mirko nije nista od toga pokazao ili bar ja nisam vidio.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6977 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 10/09/2023 : 15:11:10  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Tonto, ovo što radiš je autorski?

Zakaj kauboji?
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27117 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 10/09/2023 : 15:41:00  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Bit će meda s ove livade🙂

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

tkosta74
Average Member

675 Posts

Member since 15/03/2014

Posted - 10/09/2023 : 15:58:03  Show Profile Show Extended Profile  Send tkosta74 a Private Message  Reply with Quote
https://pin.it/3eM7su2

Kad smo kod ilustratora... Je li kokoš ili jaje, tko je tu koga...Torjanac i Antun Tun,ili ovo s linka? (valjda radi)

A možda nije ni bitno, svi iz istog mora ribu lovimo...

Edited by - tkosta74 on 10/09/2023 16:00:53
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6977 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 10/09/2023 : 17:10:15  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Treba sve te "dizajnere", pogotovo AI dizajnere malo natamburat.

Samo je jedan dizajner :)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/09/2023 : 17:19:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
borg, prvo ću ja malo ovako lijepo ćakulati na franinoj livadi
a poslije ćemo vidjeti
priče koje bih ja pričao, nisu humane. nije to za stripaše.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5013 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 10/09/2023 : 17:48:04  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
If you say write write his name out loud too many times... He comes back! :)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/09/2023 : 18:17:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto
Obicne price iz sivih zivota obicnih ljudi zasluzuju bit ispricane, zasto ne?

Kvaliteta i stil izvedbe jedini su relevantan faktor.

Pa da.
Čekaj malo, ja sam neshvaćen ovdje. Ne govorim ja da se moraju raditi samo junačke priče. Nego da je to KANON. To bi trebalo dominirati, a sive kronike dozirati.

Čitam i ja, jedno i drugo. Naravno, više Mister Noa nego svakodnevnih marka.

Kod Sive kronike, konkretno, radi se o tome da tu ne zadovoljava stil izvedbe. Kvaliteta zadovoljava, ako uzmemo da je to sasvim solidno i ispričano i nacrtano. Ako pak je kriterij "daj samo naj naj", onda kvaliteta ne zadovoljava. Ali, što se tiče hrvatske scene, koja nije talijanska ili neka mega scena, Siva kronika ulazi u korpus.

Siva kronika priča male priče iz tobožnjih običnih života... ali to čini s jedne distance. Nema tu srca, nema tu snage, nema tu pravog hrvanja sa životom. I zato ne prolazi najviši test. Da ja volim prave male priče, može se vidjeti ovdje: http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=102&TOPIC_ID=42141#2563474

I Frano priča male priče. O papku koji se boji ili o tulipanu koji počne pupati usred ženskog svijeta, i ode čak na frizuru. Ali te priče su jače, one govore autentične poteškoće s kojima se mali čovjek tulipan suočava na svom putu za Grad Svjetlosti, odnosno u procesu postajanja zrelim čovjekom.

Siva kronika je pak reportaža, nema egzistencijalnu dubinu. Hoće biti kronika, savjest jednog društva. To su sitne moralizatorske priče, i nisu uvjerljive. Nego iskonstruirane: nešto se non-stop prigovara, kao da je netko nešto dužan, kao da je čitavo jedno društvo dužno igrati kako to lijepodušni autor svira. Macan jako puno sudi svojim bližnjima, a nema na to nikakvo pravo, nema čak ni temelja. Kruna tog moraliziranja je završna priča (koja je jedina jaka, ali ne u tom smislu kako je to Macan zamislio, nego upravo suprotno: baš ovi tuđmani svjedoče o velikoj priči i velikom djelu, a Viktorijino cendranje je promašeno).

Macan vodi ka svojoj velikoj poanti u kontrapunktu galerije Tuđmanovih spomenika u prvom planu, a u pozadini je dekonstrukcija s Viktorijinom životnom pričom o iznevjerenim idealima. Za mene je to fejk, jer upravo Viktorijino zanovijetanje je ništ' bitno (koga briga jel ona uspjela ili ne; neće se Hrvatska potresti zbog jedne ženturače koja si ne zna organizirati ni seks ni moral ni život), a galerija Tuđmanovih spomenika, ma kako neki bili smjehotresni, jest ono bitno, što se tiče Hrvatske. To je srž, ako se već hoće gledati široka slika.

A na osobnom, malom planu, Viktorija je bezveze lik. I Branko također. S njima se ja ne mogu identificirati, drugim riječima, oni su meni promašeni. Oni su samo prosječni, bezvezni likovi, po modelu večere na selu ili nečeg takvog.

Znači, Siva kronika promašuje na oba polja: nema snagu osobne, autentične priče, a na društvenom planu je eventualno za lijeve cendravce. Ja priznam samo konzervativnu kritiku društva, tipa Prljavi Harry. Dirty Harry dijagnosticira tumore (homiće, perverte, društvenjake i kulturalne studije) i ujedno ih uklanja, jer sve to simbolizira Škorpion. Siva kronika samo cendra: te ne valjaju roditelji, te provincija, te susjedi koji ogovaraju i žigošu. Na kraju ne valja ni čitava Hrvatska, samo zato jer si jedna bedača ne zna posložiti život. Takve male ljude ne treba proizvoditi u modele; u Prljavom Harryju oni ne bi bili ni sporedni likovi, zapravo, oni su ta bagaža koja na kraju i proizvodi Škorpiona. I zato, da, takvi mali ljudi i takve male priče ne zaslužuju biti ispričani.

A Koštine Sjene, i kuća, i otac, i Franini tulipani i papci - da.
Znači, tu su razlike između "malih". Način izvedbe ovih je dobar, a način kako su ispričane sive kronike raznih luzera u Macanovoj izvedbi, to je ipak samo konfekcija. Bez dubine.

Edited by - stinky on 10/09/2023 18:21:29
Go to Top of Page
Page: of 220 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.42 seconds. Snitz Forums 2000