Author |
Topic |
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 01/10/2023 : 10:11:05
|
Čiko je užasna prilagodba, jer ima suprotno značenje od Chico, a i potiče ljude na krivo izgovaranje imena. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47157 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 01/10/2023 : 10:59:03
|
Tradicija,moze se tako zvat. Ja bi to nazva navika. Jednostavno san navika na Paju,Patu,Gaju,Raju,Vlaju,Varalica.. Kako se uopce zovu necaci na hrvatskom? Bice isto neka blesava imena ka i ovo Pasko? |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47157 Posts
Posted - 01/10/2023 : 11:01:00
|
To me sitilo na onaj "fantastican" prevod Zameo ih vjetar. Zameten ih ja q po celu. Sta je falilo Prohujalo s vihoron? |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 01/10/2023 : 11:04:39
|
quote: Originally posted by lwood
Tradicija,moze se tako zvat. Ja bi to nazva navika. Jednostavno san navika na Paju,Patu,Gaju,Raju,Vlaju,Varalica.. Kako se uopce zovu necaci na hrvatskom? Bice isto neka blesava imena ka i ovo Pasko?
Hinko, Dinko i Vinko. Meni skroz ok, ali to je jer sam s njima odrastao.
|
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26822 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 01/10/2023 : 11:39:53
|
To me sitilo na onaj "fantastican" prevod Zameo ih vjetar. Zameten ih ja q po celu. Sta je falilo Prohujalo s vihoron?
Zamesti i prohujati nije isto. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47157 Posts
Posted - 01/10/2023 : 11:55:20
|
quote: Originally posted by jaki
To me sitilo na onaj "fantastican" prevod Zameo ih vjetar. Zameten ih ja q po celu. Sta je falilo Prohujalo s vihoron?
Zamesti i prohujati nije isto.
Normalno da nije. Zamest te moze snig. Evo ti https://m.imdb.com/title/tt0031381/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_gone%2520with%2520 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47157 Posts
Posted - 01/10/2023 : 11:56:46
|
quote: Originally posted by tinton
Tradicija,moze se tako zvat. Ja bi to nazva navika. Jednostavno san navika na Paju,Patu,Gaju,Raju,Vlaju,Varalica.. Kako se uopce zovu necaci na hrvatskom? Bice isto neka blesava imena ka i ovo Pasko?
Hinko, Dinko i Vinko. Meni skroz ok, ali to je jer sam s njima odrastao.
O tome i prican. Puno toga je stvar navike. I ka da nisu mogli bit npr,Frane,Sime,Relja.. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12921 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 01/10/2023 : 12:11:09
|
Izgleda da je ovo izdanje doista objavljeno prekjučer.
https://www.egmont.hr/novosti/99
quote: Kolekcionarsko izdanje stripova Carla Barksa! 29. 09. 2023. Fanovi će obožavati ovu kolekciju legendarnih stripova!
„Povratak u Klondike“ – ne propustite kolekcionarsko izdanje stripova Carla Barksa
Među ljubiteljima stripova ime Carl Barks dobro je poznato. Barks je poznat kao jedan od najmarljivijih crtača stripova. Do 1953. godine crtao je Disneyjeve stripove već puno desetljeće. Ovladao je tom umjetnošću do savršenstva i stvorio svoj vlastiti stil te karakteristične likove kojima je zauvijek osvojio srca publike. Tijekom mnogih godina svog profesionalnog života bavio se crtanjem i pisanjem priča iz „Patkograda“. „Patkograd“ je zbirka omiljenih klasičnih stripova koje je Carl Barks crtao i pisao od 1943. do 1972. godine.
Kolekcionarsko izdanje „Povratak u Klondike“ sadrži stripove koji su nastali 1952. i 1953. Među njima se nalazi i naslovni strip „Povratak u Klondike“, legendarna priča o Tvrdici McTwrdom, koji se nakon puno godina vraća u Klondike gdje susreće ljubav iz mladosti, Zlatku O'Gilt, koju je upoznao dok je tražio zlato. Knjiga sadrži i bisere kao što su „Hipnoza“, „Sijač kiše“ te strip „Superkajgana“, u kojem Paško cijeli grad zalijeva jajima, kao i svojedobno cenzuriranu priču o Noći vještica, „Slatkiš ili spačka“.
U predgovoru će čitatelji pronaći više pojedinosti iz života tragača za zlatom, a iz zemljovida će saznati gdje je Tvrdica pronašao prvo zlatno grumenje, koje je postalo temelj njegova kasnijeg bogatstva, učinivši ga najbogatijim stanovnikom Patkograda. Strip o Klondikeu svoju vjerodostojnost zahvaljuje brojnim povijesnim činjenicama i mjestima koja su se našla u priči. Ono što je proslavilo priče iz Patkograda upravo su situacije inspirirane stvarnim povijesnim događajima, mjestima, Barksove nezaboravne dosjetke, likovi snažnih osobnosti i jedinstvene Barksove ilustracije.
„Povratak u Klondike“ luksuzno je izdanje koje u svojoj biblioteci mora imati svaki nostalgičar i ljubitelj stripova.
Ne propustite pravo blago za fanove!
Knjigu „Povratak u Klondike“ u izdanju Egmonta pronađite u svim knjižarama i na shop.egmont.hr https://shop.egmont.hr/proizvod/patkograd-povratak-u-klondike/
|
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2137 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 01/10/2023 : 12:31:22
|
Zlatka O'Gilt dakle..
Lepo je sve ovo i svi smo cekali nesto ovako tako da trebamo se veseliti mada eto negde u meni postoji sumnja da nije lako pogoditi tacno izdanje koje trzistu treba i koje trziste zeli.
Sto se tice Barksa sve mogucnosti su tu da se izda najzanimljivije.. ali sto se Don Rose tice nazalost prekasno je da dobijemo ono najatraktivnije.. ako se nesto bitno ne promeni
Sto se tice cene izdanja nisam stigao razmisliti da li je realna ili ne. Bice svakako zanimljivo videti i cenu srpskog izdanja.
I Don Rosu i Barksa smo pokusali secirati sto vise na DW forumu, mozda neko slucajno nije zalutao tamo pa zato evo http://darkwoodforum.rs/index.php/board,42.0.html
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
|
|
IGMAN2
Senior Member
2421 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 01/10/2023 : 13:29:53
|
quote: Originally posted by Paka01
Stvar navike. Kao da su te stvari uklesane u kamen ap ih se ne smije promijeniti... Zašto je Paja bolje od Paško? Jer se tebi više sviđa?
Ne sviđa se ni meni što je Frodo Baggins postao Frodo Torbar pa opet neće svijet propasti zbog toga. Doć će neka nova generacija kojoj će to biti normalno i neće biti ništa manje u pravu.
Malo mi je krivo što se natežemo ovdje oko ovoga, iako je svima sve jasno o čemu se tu radi.
Prvo- prihvatio sam i ja ta nova (pardon Jaki-30 god stara) imena, jer inače ne bi kupio sve te Disneye koji su izašli u HR, uključujući i ovu novu knjigu.
Dali mi je draže ime Pajo -je. Kao što si ti odrastao s Paškom, ja sam s Pajom (i mnoge generacije, kad već spominješ), tradicija- koju spominje Jaki, a onda je netko, tek tako, odlučio da se moji omiljeni likovi više neće tako zvati, tj, da su imena likova koje sam volio -pogrešna. Zašto je bolji Pajo od Paško, jednostavno zato što Paje imaš po cijeloj hrvatskoj, dok je Paško lokalno dalmatinsko ime. Mene Donald Duck ne asocira na dalmatinca.
|
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3280 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 01/10/2023 : 13:35:01
|
quote: Originally posted by IGMAN2 Mene Donald Duck ne asocira na dalmatinca.
Hmmm, temperamentan, nadrkan i večito nezadovoljan...DD ne odskače od klasičnog navijača Hajduka. Nije baš da ne može proći ko dalmoš |
|
|
mladeNS
Junior Member
Serbia
371 Posts
Member since 21/02/2023 |
Posted - 01/10/2023 : 13:35:56
|
Sada je najvece pitanje ko ce to izdanje za Srbiju stampati i kakav ce biti odnos cena/kvalitet u poredjnju sa HR. Videh da je neko od nasih vec porucio pa cemo imati proveren info uskoro. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 01/10/2023 : 13:44:46
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Hmmm, temperamentan, nadrkan i večito nezadovoljan...DD ne odskače od klasičnog navijača Hajduka. Nije baš da ne može proći ko dalmoš
Amen |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10346 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
IGMAN2
Senior Member
2421 Posts
Posted - 01/10/2023 : 14:04:00
|
quote: Originally posted by IGMAN2
Novokomponirana? Preko 30 godina tradicije. Zar je to malo?
Pobogu, koje tradicije? Koliko je te tvoje tradicije izašlo u tih 30 godina? To je malo. Par Mikija i par Pustolovnog Mikija je tradicija? Naspram svih onih Mikijevih Zabavnika, Almanaha i Politikinog zabavnika Samo Mikijevog zabavnika je izašlo 1200-1300 brojeva To je tradicija I onda se neki jado od prevoditelja, odlučio promjeniti ime Pajo u Paško, jer je smatrao da je Pajo srpsko ime. Neispravljena glupost i greška pred 30 god. znači samo tradicija greške. Isto kao što je neki pametnjaković prije 30 godina u Slobodnoj odlučio biti veći 'Papa od Pape', pa išao ispravljati talijansko Cico u Chico, a ne Čiko, jel ne znaju talijani španjolski kao mi. Sad je i to, nakon 30 g. tradicija - greške
Sta se tiče Chica tu je apsolutno SD bila u pravu.Zašto bi mi pisali Cico kao talijani?S druge strane Čiko je netočno.
Možda radi poštovanja autora koji mu je dao takvu verziju imena.
Autoru je Cico u redi, Bonelliju i cijeloj italiji je u redu, ali nama Čiko (oblik koji je ovdje imao dobranu tradiciju), nije dobro, jer je kao netočno, jer Chico je ispravno napisano na španjolskom i djeca kod nas ako se piše Čiko neće znat da to znači-'dječačić'.
Koga briga? Je li Chico dječačić. Malo mi je premator
A onda i sam staviš ovo!!!! -
Imena djecjih stripova se moraju prilagođavat.
Haj'd se odluči za što se zalažeš Mislim, Čiko mora biti na španjolskom, a s druge strane. kapetan Miki ne mora biti na engleskom
|
|
|
IGMAN2
Senior Member
2421 Posts
Posted - 01/10/2023 : 14:05:35
|
quote: Originally posted by Paka01
Hmmm, temperamentan, nadrkan i večito nezadovoljan...DD ne odskače od klasičnog navijača Hajduka. Nije baš da ne može proći ko dalmoš
Amen
OK priznajem poraz ! |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3280 Posts
Posted - 01/10/2023 : 14:07:58
|
quote: Originally posted by Peyo
Mene ovaj opis više podsjeća na Popaja.
Popaj je samo temperamentan i nadrkan. Ali ne bi ga nikad okarakterisao kao večito nezadovoljnog, što je ipak nužni sastojak, kao Vegeta, u mentalitetu Paje Patka, kao i dalmatinaca |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17006 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25297 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 01/10/2023 : 14:35:10
|
quote: Originally posted by IGMAN2
Autoru je Cico u redi, Bonelliju i cijeloj italiji je u redu, ali nama Čiko (oblik koji je ovdje imao dobranu tradiciju), nije dobro, jer je kao netočno, jer Chico je ispravno napisano na španjolskom i djeca kod nas ako se piše Čiko neće znat da to znači-'dječačić'.
Cico (ćićo) na italijanskom znači "trba", mislim da nema veze sa španskim izgovorom, niti sa mladićem. Nisu Italijani razmišljali globalno pre 60 godina, trebalo im je ime/nadimak koji će odgovarati njihovoj mladeži. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Tonto
Advanced Member
8295 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
Wolfman
Senior Member
Croatia
1089 Posts
Member since 13/07/2010 |
|
Whetherpine
Average Member
Croatia
546 Posts
Member since 15/07/2010 |
Posted - 01/10/2023 : 15:15:39
|
Ovo je izdano prije četvrt stoljeća.
[/quote] U čemu je fora da Donald mora biti dalmatinac? Zato što se zove Paško? Imam ovo izdanje koje je Peyo postavio. Prijevod je katastrofa. U prvom broju Paško govori dalmatinski odnosno čakavski i ikavicom. To mi je jednostavno bilo glupo za čitati. U drugom broju su promijenili pa piše književnim jezikom. Pitam se što će biti ovdje. |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10231 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 01/10/2023 : 15:21:38
|
quote: Originally posted by Tonto
Znaci nesvrstani je ustvari pajo patak...?
Nije. Temperamentan i nadrkan DA. Vječno nezadovoljan NE.
|
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3280 Posts
Posted - 01/10/2023 : 15:46:02
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
quote: Originally posted by Tonto
Znaci nesvrstani je ustvari pajo patak...?
Nije. Temperamentan i nadrkan DA. Vječno nezadovoljan NE.
Znači Popaj si |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15786 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 01/10/2023 : 16:45:12
|
Zasto? Ja sam teski Dalmatinac! Splicanin od kolina! Temperamentan, nikad nadrkan, uvijek zadovoljan! Niposto navijac doticnog kluba. |
Los cukar na fritulama! |
|
|
Topic |
|