Author |
Topic |
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 18/11/2023 : 11:51:57
|
I to ne u nekom nacionalističkom smislu.
Umjet. inteligencija ruši sve pred sobom. Zaletila se pravo.
Bilo bi grehota ne poizbijat joj zube, čisto reda radi.
:)
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 18/11/2023 : 11:52:01
|
quote: Originally posted by frano
Strip crtači, pogotovo oni zapetljani u realizam, muku muče s tom problematikom. Gledatelj utroši 20 sec na nešto što je on risao satima, danima.
............
Ja, samo velim da je to varanje. Meni crtež trejsanjem gubi na vrijednosti.
Frano, to ti se stručno zove - muka prevarenih kradljivaca.
Teoretski je to već davno obrađeno, to ti je hajdegerovska analiza svakidašnjeg tubitka. N-i-v-e-l-a-c-i-j-a.
Ti gledaš usko, i muči te samo problem crtača. A ista stvar je u svemu. Što ti misliš, nesrećo, da je crtač nešto posebno? Svaka IZNIMNOST postaje vlasništvo sviju. I nitko se ne može spasiti od toga, nitko se ne može sakriti od te posvemašnje nivelacije i svrgavanja u prosječnost. Prosječni tubitak, kaže profesor Heidegger. Svi mi prvo živimo u tome i kroz to, Frano.
Kao što si ti pokupio i prisvojio TUĐE (što god da to jest, od hodanja ulicom do crtanja Papka), tako će i tvoje raznijeti i prigrabiti grabežljivi prosječnjaci.
Što god da netko izbori (ma da je i krvario godinama za to), ISTOGA TRENA čim izađe u javnost, on je dospio u Supermašinu koja će ga iznivelirati tako da i onaj najprosječniji uzme. I profesor Heidegger se podigao na onome što su izborili oni prije njega, od Platona do Leibniza. I nema tu ljutnje, ne možeš se furiti, Frano.
Svaka moja ingeniozna misao rastvara se u moru polutupastih scomovskih naklapanja, grabežljiva rulja ju sreže na mjeru i - postaje imovina sviju, pa i anta, tellera i ostale cijenjene bratije. A što misliš, kako sam ja došao do tih, navodno ingenioznih, misli?? Pa tako da sam krvario godinama. Čitao najnerazumljiviji jezik profesora Heideggera i ostalih pomahnitalih slučajeva za ludnicu. Trejsao sam ih, kao što će mene trejsati. To je taj cirkl, koji je Gospod sjajno osmislio i spustio među kreature i svaka je kreatura pokradeni kradljivac.
Iz tog cirkla nema izlaza; ostaje samo da to prihvatiš dostojanstveno kao stinky i lupaš ko maksim po diviziji te se rasipaš... Ili da se ovako kiseliš i pokušavaš obraniti neobranjivo... kao ti... i... da ne kažem tko još;)) |
|
|
Tonto
Advanced Member
8290 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 18/11/2023 : 11:57:15
|
A glede Baneta...jeli trejsano ili nije?
Mislim da nije.
Ja mislim da je, zato ju je valjda i stavio.
Šjor Bane je kralj, ima samo jednu mrlju na karijeri - ložio se na Jim Leeja, a pet put je bolji od njega. Jim Lee nije poštenu glavu ni poštenu sisu nacrtao u životu, progurao kockaste glave pod stil.
|
The less I have the more I am a happy man |
|
|
Tonto
Advanced Member
8290 Posts
Posted - 18/11/2023 : 11:59:05
|
quote: Originally posted by tkosta74 Konji me bune na više načina. Jedan od glavnih problema je taj što ih imam rijetko kad priliku gledat uživo…dakle ne osićam ih u pokretu, stajanju, motu, kao što mogu ljude, mačke, pse…pa ti ostaje Herman(nikad zapamtiti koliko m ili n u prezimenu), te Bonelijevci i kaubojci na tv da povataš konce. Da skratim, nisam na ti s konjima(osim s nekima u vlastitom životu, ali oni ne znaju da su konji-ne).
Bome prema ovoj slici ja bi rekao da gledaš u konja cili život. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Posted - 18/11/2023 : 12:01:33
|
quote: Originally posted by stinky
Strip crtači, pogotovo oni zapetljani u realizam, muku muče s tom problematikom. Gledatelj utroši 20 sec na nešto što je on risao satima, danima.
............
Ja, samo velim da je to varanje. Meni crtež trejsanjem gubi na vrijednosti.
Frano, to ti se stručno zove - muka prevarenih kradljivaca.
Teoretski je to već davno obrađeno, to ti je hajdegerovska analiza svakidašnjeg tubitka. N-i-v-e-l-a-c-i-j-a.
Ti gledaš usko, i muči te samo problem crtača. A ista stvar je u svemu. Što ti misliš, nesrećo, da je crtač nešto posebno? Svaka IZNIMNOST postaje vlasništvo sviju. I nitko se ne može spasiti od toga, nitko se ne može sakriti od te posvemašnje nivelacije i svrgavanja u prosječnost. Prosječni tubitak, kaže profesor Heidegger. Svi mi prvo živimo u tome i kroz to, Frano.
Kao što si ti pokupio i prisvojio TUĐE (što god da to jest, od hodanja ulicom do crtanja Papka), tako će i tvoje raznijeti i prigrabiti grabežljivi prosječnjaci.
Što god da netko izbori (ma da je i krvario godinama za to), ISTOGA TRENA čim izađe u javnost, on je dospio u Supermašinu koja će ga iznivelirati tako da i onaj najprosječniji uzme. I profesor Heidegger se podigao na onome što su izborili oni prije njega, od Platona do Leibniza. I nema tu ljutnje, ne možeš se furiti, Frano.
Svaka moja ingeniozna misao rastvara se u moru polutupastih scomovskih naklapanja, grabežljiva rulja ju sreže na mjeru i - postaje imovina sviju, pa i anta, tellera i ostale cijenjene bratije. A što misliš, kako sam ja došao do tih, navodno ingenioznih, misli?? Pa tako da sam krvario godinama. Čitao najnerazumljiviji jezik profesora Heideggera i ostalih pomahnitalih slučajeva za ludnicu. Trejsao sam ih, kao što će mene trejsati. To je taj cirkl, koji je Gospod sjajno osmislio i spustio među kreature i svaka je kreatura pokradeni kradljivac.
Iz tog cirkla nema izlaza; ostaje samo da to prihvatiš dostojanstveno kao stinky i lupaš ko maksim po diviziji te se rasipaš... Ili da se ovako kiseliš i pokušavaš obraniti neobranjivo... kao ti... i... da ne kažem tko još;))
Stinky, ti ipak te stare istine govoriš na svoj način. Isto je tako sa likovnim rukopisima.
Trejsanje trejsanog je bez veze. Citiranje citata. Reci, izreci na svoj način. Tu je ljepota (i ružnoća) proživljenog života. A, ne trejsanog.
Nacrtaj crkvu kak znaš. Na svoj način. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8290 Posts
Posted - 18/11/2023 : 12:09:13
|
Konjski napredak... Moj prvi profesionalni kadar od prije petnaestak godina i kadar od prije koji mjesec.
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 18/11/2023 : 12:09:17
|
quote: Originally posted by frano ipak te stare istine govoriš na svoj način.
Eeee, to je onaj mušićavi detalj u čitavom tom cirklu... ne da se izračunati. Ne može dupli priložiti dokumentaciju skroz-na-skroz, jer jedan neponovljivi faktor uvijek ostaje. I baš zato, Frano, ne treba se ni trejsanja bojati!!
I u trejsanju svoj na svome! To ti je moto svih velikih i iznimnih. Ja blatantno stavim Zagor priča duplome, bez da se potresem... a on nek si misli:)) |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
|
tkosta74
Average Member
599 Posts
Member since 15/03/2014 |
Posted - 18/11/2023 : 12:24:13
|
quote: Originally posted by Tonto
quote: Originally posted by tkosta74 Konji me bune na više načina. Jedan od glavnih problema je taj što ih imam rijetko kad priliku gledat uživo…dakle ne osićam ih u pokretu, stajanju, motu, kao što mogu ljude, mačke, pse…pa ti ostaje Herman(nikad zapamtiti koliko m ili n u prezimenu), te Bonelijevci i kaubojci na tv da povataš konce. Da skratim, nisam na ti s konjima(osim s nekima u vlastitom životu, ali oni ne znaju da su konji-ne).
Bome prema ovoj slici ja bi rekao da gledaš u konja cili život.
Pa i gledam. U konji-ne. 😁 Tonta u zatvor, isto. Dok mu se i zadnja točkica ne izbije iz njega. Preodgoj. Za njegovo dobro i zdravlje. I još o konjima…moj je favorit Ticci. Lepršavo, sigurno, pa i kad proporcije pinku pobignu, pa što. I Šomi Vačko zafalšira, svejedno je kralj. To od mene koji sam rokijao na bubnjevima dva desetljeća.
|
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 18/11/2023 : 12:30:49
|
Svi umetnici se odvajkada koristemodelom. Posto je tesko dovuci katedralu Svetog Patrika u atelje, posluzimo se knjigom New York u 100 slika. Postoje dva nacina: 1 ispartati pomocne linije i crtati kvadratni cm po cm. 2 Laksi je pristup na prozoru iscrtati glavne konture i gabarite kao osnovnu skicu (brzi nacin od da se uradi isto to bez prozora - sporije, dosadnije i netacnije, tj nekorisno)
Nema tu varanja. Ne skida se linija po linija nego samo osnova. Ostalo sve zavisi od crtaca i njegovog stila. Dakle, Foster nije varao kad je maznuo jahaca od Remingtona nego je uradio najprirodniju stvar na svetu: posluzio se modelom. Sto se Maurovica tice, imao je fotografsko zapazanje, redak talenat. No, i on je imao gomile referenci, fotografije iz filmova, plakate i druge stripove. Ali njegov osebujni stil je sprecio da se neki uticaji previse vide. Crtanje ''iz glave'' nije nikakva prednost niti superiornost. Samo korisna stvar da ne morate da cuvate tri fascikle pune slika iz Luia i Playboya kad crtate gole tete. Dobri crtaci svakako mogu da iscrtaju stagod vam padne napamet sa minimalnom referencom, ali u vreme deadlinea i narogusenih urednika to naprosto nema ekonomskog opravdanja. Umetnicki stripovi su druga prica, ali ni tamo modeli nisu zabranjeni niti nepozeljni. Naprotiv. Ne treba da vam crtam zasto [url=https://postimg.cc/BXLM6V2z][/url]
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Posted - 18/11/2023 : 12:44:19
|
Ali, Bane. Mali greh vodi ka velikom.
To "malo" precrtavanja je danas dovelo do umjet. inteligencije.
Za koju g. ovi razgovori bi se mogli voditi između AI umjetnika. Čiji rad je originalniji :)
Slažem se da je Andrija ekstrem. A, crtanje po modelu je klasično crtanje.
Trejsanje gabarita je već varanje.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 18/11/2023 : 12:51:01
|
Sir Oliver bi rekao : Nije nezakonito vec samo malo ilegalno
Pojam varanje je sirok, ali u ovom slucaju sasvim neprikladan. Linija manjeg otpora je primereniji izraz. Ne vidim zasto bih tu katedralu crtao cetiri dana kad mogu da je sfuserim za dva. |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1914 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 18/11/2023 : 12:54:05
|
quote: Originally posted by cat claw
[url=https://postimg.cc/BXLM6V2z][/url]
Samo mala napomena za sliku pod nazivom "lepo_dupe" :) reč je o ilustratoru Piteru Arnu (mahom crtao naslovnice, posebno za Nju Jorker), a seriju njegovih fotografija pod naslovom “Peter Arno . . . Sophisticated Cartoonist”, među kojima i ovu, napravio je 1949. godine, ni manje ni više nego, tada dvadesetjednogodišnji junoša, Stenli Kjubrik. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47127 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 18/11/2023 : 13:26:33
|
Ja opće ne kužim kak su mogli crtati pored ovakvih živih modela :)
Danas nema više ovakvih komada.
Danas su neusporedivo bolji modeli. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8161 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 18/11/2023 : 14:23:39
|
odlične rasprave, pogotovo o crkvama / arhitekturi, trejsanju i slično ja sam arhitekt i tema arhitekture u stripu (i obrnuto) me zaokuplja - tako da, hvala vam na ovome budem vas trejsal :) |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47127 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 18/11/2023 : 14:51:12
|
Stvarno? A, di je ta škola crtanja? Bilježim se odmah.
Ak imaš prospekt ili vizitku...
Mislin na dupeta. Frane uozbilji se. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
tkosta74
Average Member
599 Posts
Member since 15/03/2014 |
Posted - 18/11/2023 : 15:20:10
|
quote: Originally posted by ken2
odlične rasprave, pogotovo o crkvama / arhitekturi, trejsanju i slično ja sam arhitekt i tema arhitekture u stripu (i obrnuto) me zaokuplja - tako da, hvala vam na ovome budem vas trejsal :)
Trejsanje... Novi "in" pojam. Ken, u što nam se livada pretvorila. Stvaramo trendove i diktiramo modu. Koja površnost. Frane, vadi kosilicu😎 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
Posted - 18/11/2023 : 15:21:40
|
quote: Originally posted by lwood
Stvarno? A, di je ta škola crtanja? Bilježim se odmah.
Ak imaš prospekt ili vizitku...
Mislin na dupeta. Frane uozbilji se.
Progres dupeta, hihihi... Okaj.
Ja sam crtao samo starije modele. Da dođe ovak mlađa gospođa, bežal bi mi fokus. Ne bih uspel razvit koncentraciju :)
Imal šta tih konja? Za nedeljnu izložbicu?
Ja mogu samo izabrat meni upečatljive kadrove stare škole.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6612 Posts
|
dupli
Senior Member
Croatia
1021 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 18/11/2023 : 18:28:52
|
Frano, evo sam prekopao po skicama i papirima što šaram da ne popizdim. Ima konja na sve strane. Poslikao i posložio pa je malo urednije. 100% netrejsano i iz glave, na autopilotu.
|
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1021 Posts
Member since 26/11/2009 |
|
Topic |
|