forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Novi Zagor u Italiji...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 775

Deers
Advanced Member

Croatia
9435 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 18/11/2023 : 09:55:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je sada već očito, Boselli misli Zagora ubiti. Nužan mu je da oblikuje Texa kao novu (a opet istu) osobu. Vjerojatno u trećem dijelu.
Naravno da u ratu Indijanaca i bijelaca Zagor na kraju gubi, stvarnost je tu nemilosrdna. nažalost i predvidljiva.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Hercule Poirot
stripovi.com suradnik

14043 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 18/11/2023 : 11:36:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
Bah, team up ne volim
Go to Top of Page

prop_ovednik
Senior Member

Croatia
1492 Posts

Member since 13/01/2008

Posted - 18/11/2023 : 16:28:14  Show Profile Show Extended Profile  Send prop_ovednik a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Mislim da je sada već očito, Boselli misli Zagora ubiti. Nužan mu je da oblikuje Texa kao novu (a opet istu) osobu. Vjerojatno u trećem dijelu.
Naravno da u ratu Indijanaca i bijelaca Zagor na kraju gubi, stvarnost je tu nemilosrdna. nažalost i predvidljiva.

A tko im brani da tu realnost promine? Ovo je strip, možeš što hoćeš u njemu, pa i povijest minjati.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9435 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 18/11/2023 : 19:30:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Nitko, naravno. Sami sebi rade zamke da ne bi upali u nepredvidljive. Zagorov i Texov status quo, nažalost, nisu kompatibilni. Bez mijenjanja nekih dogmi.

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 19/11/2023 : 00:15:58  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by delboj

Bozeli ipak na ovaj način piše scenarije za Zagora, ako ga već nema u redovnoj seriji.

Da, vidi se da Boseliju nedostaje Zagi. Bilo bi lepo da se vrati povremeno. A Bandera je svakako bio dasak kreativne svezine. I odlicno nadovezivanje na sada vec kultne i legendarne price Teksaski rendzeri i Krvna braca.
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7140 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 19/11/2023 : 22:56:23  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kad sam sinoć ovo pročitao bio sam šokiran jer mi takvo nešto nikad ne bi palo na pamet, a i ne vjerujem da bi se Boselli usudio takvo nešto napraviti iako bi moglo ispasti super, posto je to ionako u budućnosti Zagor serijala i tako vidimo kraj heroja (barem iz jednog ugla), a to se ionako može ispričiti i iz drugog ugla.

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

Kontrast 2
Senior Member

2309 Posts

Member since 12/09/2016

Posted - 20/11/2023 : 00:34:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Kontrast 2 a Private Message  Reply with Quote
Zašto je super da neko pogine?
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4621 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 20/11/2023 : 11:04:09  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bogami intrigantna ideja, no iako možda razmišlja o tome ne vjerujem da će Boselli ići tako daleko. A s druge strane bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi on to izveo. Sigurno poetično, s otvorenim krajem o smrti Zagora. Kako bilo, kad već govorimo o Zagorovoj smrti mislim da bi Boselli bio najbolji autor za tako nešto

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9435 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 20/11/2023 : 11:51:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Ne znam. Ako bi kome to dopustili, onda je to on. U mojoj glavi je Zagovora smrt onaj konačni kotačić koji je potreban da Tex (mladi, Bosellijev) sazrije. Možda se varam, i to je samo sporedna priča. Zagor, naravno, ne može umrijeti. Ne na razini ideje. On dalje živi kroz starog Texa. U Texovom svijetu je Zagor poražen.
To je neko moje razmišljanje.

Go to Top of Page

prop_ovednik
Senior Member

Croatia
1492 Posts

Member since 13/01/2008

Posted - 20/11/2023 : 12:03:02  Show Profile Show Extended Profile  Send prop_ovednik a Private Message  Reply with Quote
Ja bih prije rekao da se to izvede kao predaja štafete. Zagor je, na kraju dana, smrtna osoba, ali je ujedno ideal kojem se teži i kojeg onda može nastaviti taj Tex. Heroj koji radi pravu stvar. To se da izvesti i na "možda je/možda nije" način, gdje to ostaje malo visjeti u zraku, ali osjeća se mir, jer nakon Zagora, evo Texa.
Pa onda napraviš priču u redovnoj Tex ediciji gdje stiže velika pizdarija, malo borbe na duhovnoj razini i evo ga, nakon toliko godina, Duh Sa Sjekirom je tu da opet pomogne...

Mada sad možda ulazimo u sfere amerikanizacije...
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4621 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 20/11/2023 : 12:09:33  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
Da, ali ako je Zagor u Texovom svijetu poražen jer je uvidio da je borba za suživot izgubljena, onda taj ideal borbe ne štima ni u Texovom svijetu na taj način, jer je bio svjedokom Zagorovom poraza pa zna što i njega onda čeka. Čemu se onda dalje boriti?

Edited by - igor 12 on 20/11/2023 12:11:11
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9435 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 20/11/2023 : 12:13:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Da, ali onda imamo opet, kao što je prop_ovednik spomenuo, predaju štafete, nekom novom junaku. Da li mora biti dramatično ili ne, ovisi da li je drama potrebna za inicijaciju novog junaka.

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4621 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 20/11/2023 : 12:22:16  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
predavali su i pioniri štafetu pa znamo kako je završilo

Go to Top of Page

prop_ovednik
Senior Member

Croatia
1492 Posts

Member since 13/01/2008

Posted - 20/11/2023 : 12:46:01  Show Profile Show Extended Profile  Send prop_ovednik a Private Message  Reply with Quote
Ma ja bi tu promijenio paradigmu... Povijest nije naša, ispast će u njihovom svijetu drugačije - Zagor je pokrenuo, Tex će završiti i odaje se dojam kako će na kraju oni pobijediti i svijet će biti prekrasno mjesto, suživot bijelaca, indijanac,a blabla... Ajde, bogati, što ima veze, neka happy enda malo. A ovo između su samo priče o tome. Jer svi ionako znamo da u redovnoj seriji ni jedan neće nikad izgubiti...
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9435 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 20/11/2023 : 12:51:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Slažem se.

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4621 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 20/11/2023 : 12:58:20  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
Pa Zagor je već gubio, evo nekih: Zbogom crveni brate i Do posljednjeg daha, tako da ipak nije sve idilično. Ništa ne priječi Bosellija da ovoj trilogiji da gorak kraj, pogotovo zato jer je u Banderu ubacio povijesne likove i događaje na kojima se temelji radnja ove trilogije, jer na kraju su Bandere krenuli u potragu za majkom i sestrom Quanaha Parkera da ih vrate plemenu. Povijesne činjenice kažu se one nikad nisu vratile plemenu i sad bi bilo tuntlavo od Bosellija da napravi happy end pa makar i s predajom štafete.

Edited by - igor 12 on 20/11/2023 13:16:21
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9435 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 20/11/2023 : 13:48:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Pa i drugi Teksaški rendžeri Krvna braća su zapravo poraz. Ok, povijesne činjenice su činjenice, ali ako ubaciš Zagora ili Texa u njih i nemaju nikakav utjecaj, onda nisu potrebni.

Edited by - Deers on 20/11/2023 13:48:39
Go to Top of Page

prop_ovednik
Senior Member

Croatia
1492 Posts

Member since 13/01/2008

Posted - 20/11/2023 : 14:17:04  Show Profile Show Extended Profile  Send prop_ovednik a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by igor 12

Pa Zagor je već gubio, evo nekih: Zbogom crveni brate i Do posljednjeg daha, tako da ipak nije sve idilično. Ništa ne priječi Bosellija da ovoj trilogiji da gorak kraj, pogotovo zato jer je u Banderu ubacio povijesne likove i događaje na kojima se temelji radnja ove trilogije, jer na kraju su Bandere krenuli u potragu za majkom i sestrom Quanaha Parkera da ih vrate plemenu. Povijesne činjenice kažu se one nikad nisu vratile plemenu i sad bi bilo tuntlavo od Bosellija da napravi happy end pa makar i s predajom štafete.

Ma ne pričam ja sad o ovoj trilogiji što radi s Banderom. Tu se dotiče povijesti i to je ok, ta trilogija se može završiti u gorkom tonu. Više se dotičem općenito cijelog njihova svijeta.
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4621 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 20/11/2023 : 16:12:23  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa i drugi Teksaški rendžeri Krvna braća su zapravo poraz. Ok, povijesne činjenice su činjenice, ali ako ubaciš Zagora ili Texa u njih i nemaju nikakav utjecaj, onda nisu potrebni.

Kako ne, evo recimo Burattinijevio Dugo putovanje, Zagor je nemoćan da spriječi preseljavanje Cherokeeja, a opet se odličnouklopio kao lik. A Krvna braća kao poraz? Ne pamtim ju tako, više kao nagovještaj neumitnog poraza Komanča, kroz onu zadnju vinjetu.

Edited by - igor 12 on 20/11/2023 16:35:52
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27035 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 20/11/2023 : 17:55:41  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
[/url]

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27035 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 20/11/2023 : 18:00:47  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
ne da mi se tražit.
[/url]

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4621 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 20/11/2023 : 18:03:12  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
bogami dobra retro šmek zagijeva naslovnica, vjerojatno nas u ovom plusu čeka ekspedicija u neistražene krajeve

Edited by - igor 12 on 20/11/2023 18:37:46
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9435 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 20/11/2023 : 21:47:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by igor 12

quote:

Kako ne, evo recimo Burattinijevio Dugo putovanje, Zagor je nemoćan da spriječi preseljavanje Cherokeeja, a opet se odličnouklopio kao lik. A Krvna braća kao poraz? Ne pamtim ju tako, više kao nagovještaj neumitnog poraza Komanča, kroz onu zadnju vinjetu.

U svakom povijesnom porazu Zagorovi romantični ideali gube. Doduše, od početka je njegova pozicija ta da samo uspori izumiranje tih naroda, te staje na stranu Indijanaca kao njihov zaštitnik a ne kao jedan od njih. Nema tu neke romantike, možda smo mu je mi dali.
Sporedne su uloge u obje priče, čak u Krvnoj braći su Sivi vuk i Adam ti koji je nose većinu priče. Što samo dokazuje kakve je likove on znao stvarati.

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 21/11/2023 : 01:17:43  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
I meni se cini da je Zagor izgubio u Krvnoj braci.

Ali ako ste primetili u tim pricama gde Zagor gubi najcesce se taj poraz ne desava u Darkvudu. Do poslednjeg daha je na Floridi odnosno onom ostrvu u Karibima, Krvna braca u Teksasu, daleko od Zagorovog autoriteta koji je izgleda ogranicen samo na Darkvud. Darkvud mora da ostane kao vrsta utopije, mesto gde je suzivot indijanaca i belaca moguc zbog Zagora i njegove pravde.

Bosseli je godinama kasnije slicnu stvar uradio sa Teksom u gigantu Patagonija, i tu je Teks odabrao stranu kao i Zagor u Krvnoj braci (stranu indijanaca) ali je morao i Zagora i Teksa da pomeri iz svojih oblasti gde vlada njihov zakon, njihov mir i status quo i prebaci ih u manje vise nepoznatu sredinu gde njihov autoritet ne znaci skoro nista i gde su primorani da odaberu stranu, nema izvlacenja. I Teks je izgubio u Patagoniji.
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4621 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 21/11/2023 : 07:05:35  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
Ma nije izgubio, bar ne pravom smislu te riječi. Istina, Zagor je naizgled postrani u toj priči u kojoj svak svakog masakrira; Teksašani, Meksikanci, Komanči...tuku se medusobno a Zagor svjedoči tom sukobu, ali i pomaže svakoj strani, čak i onom plemenu Komanča koje želi njegov skalp i onome idealističkim Meksikancu. Istina, ne može spasiti neke od tih strana u tragediji, poput skupine teksaških rendžera, ali to je uglavnom viša sila. Kažem, ne gledam na tu priču kao na poraz, kao najavu poraza, da. Čak je i Zagor svjestan neumitne budućnosti, ali piči dalje. Je li to poraz? Ni u nekim Nolittin pričama Zagor ne može spasiti sve, bilo bi to previše idealistički, a Zagor to nije, baš kao u legendarnome Maršu očajnika. Je li to priča o Zagorovom porazu? U toj priči je morao odabrat stranu zbog većeg cilja. U Krvnoj braći Boselli je napravio odličnu stvar jer Zagor ne zauzima stranu
(zauzima tek tek formalno, riječima) ta kako će kad ima dva krvna brata, svaki na suprotnoj zaraćenoj strani, ali pomaže svakoj od strana.

Edited by - igor 12 on 21/11/2023 07:47:22
Go to Top of Page
Page: of 775 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.89 seconds. Snitz Forums 2000