Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
john connor
Senior Member
Serbia
2704 Posts
Member since 15/02/2011 |
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
|
DK24
Average Member
Croatia
622 Posts
Member since 24/04/2020 |
Posted - 07/12/2023 : 13:25:16
|
quote: Originally posted by Shaner
quote: Originally posted by Markos
Dvojke je tiskano manje. U zadnji čas sam (krivo) procijenio da je 700 ipak možda previše.
Znači očekujemo reprint.
Znači očekujemo jedinicu na 80 % |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2142 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 07/12/2023 : 13:27:32
|
Meni je pravo čudo kako je Marko prodao i ovih 500 primeraka. Tipujem da je vanserijsko pakovanje doprinelo toj potražnji.
Meni je stalno u mislima jedan stari komšija. Pravio neke gluposti od drveta i pakovao u pakovanja koja koštaju više nego njegov proizvod. I onda višestruko podigne cenu. Stalno mi pričao: Mali, nije važno kako ga pošišaš nego kako mu dlake obrišeš!
:) |
Resistance is futile. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 07/12/2023 : 14:22:03
|
quote: Originally posted by DK24
quote: Originally posted by Shaner
quote: Originally posted by Markos
Dvojke je tiskano manje. U zadnji čas sam (krivo) procijenio da je 700 ipak možda previše.
Znači očekujemo reprint.
Znači očekujemo jedinicu na 80 %
"Očekujte je na aukcijama po puno većim cijenama" je puno realniji scenarij |
Trouble will find me |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 07/12/2023 : 15:08:02
|
quote: Originally posted by borg
Meni je pravo čudo kako je Marko prodao i ovih 500 primeraka. Tipujem da je vanserijsko pakovanje doprinelo toj potražnji.
Moguće.
Moje je mišljenje da je osim vanserijskog pakiranja razlog tome i što je ovo klasični strip otprije poznat (uglavnom starijoj) publici u regiji.
Osim faktora nostalgije kod takve publike postoji interes/ljubav/potražnja za klasičnim stripovima (pretežno poznatim od ranije).
Jerome s druge strane nije imao tu sreću da bude poznat od ranije pa je neopravdano doživio brodolom. Jerome spram Rahana djeluje skoro kao strip za zahtjevniju publiku iako je riječ o simpatičnom i relaksirajućem stripu. Neke Rahanove epizode su direktan i nemilosrdan atak na mozak. Tek potpunim isključivanjem mozga moguće ih je svariti. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4314 Posts
Member since 10/09/2011 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Posted - 07/12/2023 : 15:48:59
|
Kakve gluposti? Pa pogledaj sa razumijevanjem. Plavušan je pametan,dobar a ovi crni glupi,nazadni. A tek antireligijski...Sta nije ni čudo jer je Rahan komunistički strip.. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1952 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 07/12/2023 : 16:15:51
|
quote: Originally posted by Peyo
Moguće.
Moje je mišljenje da je osim vanserijskog pakiranja razlog tome i što je ovo klasični strip otprije poznat (uglavnom starijoj) publici u regiji.
Osim faktora nostalgije kod takve publike postoji interes/ljubav/potražnja za klasičnim stripovima (pretežno poznatim od ranije).
Jerome s druge strane nije imao tu sreću da bude poznat od ranije pa je neopravdano doživio brodolom. Jerome spram Rahana djeluje skoro kao strip za zahtjevniju publiku iako je riječ o simpatičnom i relaksirajućem stripu. Neke Rahanove epizode su direktan i nemilosrdan atak na mozak. Tek potpunim isključivanjem mozga moguće ih je svariti.
Jerome je zanimljiviji i bolji strip od Rahana jedno 1000x ali dzabe ljudima govoriti! |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 07/12/2023 : 17:00:57
|
quote: Originally posted by jaki
Kakve gluposti? Pa pogledaj sa razumijevanjem. Plavušan je pametan,dobar a ovi crni glupi,nazadni. A tek antireligijski...Sta nije ni čudo jer je Rahan komunistički strip..
Hrišćanstvo nije bilo baš razvijeno u Rahanovo vreme. Ali ako misliš na drevne religije gde je obred da nekog vežu za drvo da ga pojede sabljozubi tigar ili ga pojedu skuvanog, onda verovatno jeste.
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 07/12/2023 : 17:40:22
|
Meni je stalno u mislima jedan stari komšija. Pravio neke gluposti od drveta i pakovao u pakovanja koja koštaju više nego njegov proizvod. I onda višestruko podigne cenu. Stalno mi pričao: Mali, nije važno kako ga pošišaš nego kako mu dlake obrišeš!
:)
apsolutno!
ja sam Rahana uzeo samo zbog toga što znam da ću kad gfa jednog dana pročitam lako prodati za veću kintu. Stigao sam do polovine prve knjige,i tu sam stao jer sam se opasno zamorio.Nije Rahan loš strip,sasvim je ok,lagana razbibriga,ali brate,ima ga prepreviše.Baš previše. Da je to izašlo u jednoj knjizi,super,ali u pet knjiga po 500+stranica,pa to je mazohizam. Ali definitivno stvar koja se dobro prodaje. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 07/12/2023 : 17:42:55
|
Jerome s druge strane nije imao tu sreću da bude poznat od ranije pa je neopravdano doživio brodolom. Jerome spram Rahana djeluje skoro kao strip za zahtjevniju publiku iako je riječ o simpatičnom i relaksirajućem stripu. Neke Rahanove epizode su direktan i nemilosrdan atak na mozak. Tek potpunim isključivanjem mozga moguće ih je svariti.
Žerom je stripovski svemirski brod za Rahana,ali baš kako Pejotl kaže,nostalgija je tu odradila svoje. I ovaj se izdao u maksimalnom roku,za ovog drugog smo ga izduvali samo tako. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 07/12/2023 17:43:21 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Posted - 07/12/2023 : 17:53:36
|
quote: Originally posted by alexts
Hrišćanstvo nije bilo baš razvijeno u Rahanovo vreme. Ali ako misliš na drevne religije gde je obred da nekog vežu za drvo da ga pojede sabljozubi tigar ili ga pojedu skuvanog, onda verovatno jeste.
Vrač=svečenik Nema tu nikakve razlike. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Posted - 07/12/2023 : 18:23:49
|
quote: Originally posted by Cromwell
Znam da vas dvojica namjerno pretjerujete ali baš pričate gluposti.
Mogu samo u svoje ime pisati. Pogledaj npr. epizodu s majmunima (čimpanzama). Ili ono kad je vezan poleđice za ogroman kamen. Ima toga još dosta, ali ovo mi je najekstremnije. To što je Da Vinci, Duplantis i što sve ne u jednoj osobi me ne smeta toliko koliko spomenute stvari.
Ali, sve OK, ako je tebi prihvatljivo pa kako god glupo bilo.
Ako zanemarimo te neke ekstremne epizode Rahan je sasvim OK strip. Vrhunski nacrtan i najčešće zabavan. |
Edited by - Peyo on 07/12/2023 18:26:01 |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 07/12/2023 : 18:35:34
|
quote: Originally posted by anto
Žerom je stripovski svemirski brod za Rahana,ali baš kako Pejotl kaže,nostalgija je tu odradila svoje. I ovaj se izdao u maksimalnom roku,za ovog drugog smo ga izduvali samo tako.
Kao i obično, lupaš li ga lupaš. 4 integrala Jeromea su izašla u roku 4 mjeseca. I koštala su kao dva Rahana. Ništa od toga im nije pomoglo. Poštedite me pametovanja, molim vas. |
Trouble will find me |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 07/12/2023 : 18:59:03
|
Kad bi se angažavao neki domaći autor da uradi crossover Žeroma i Rahana, možda bi to podiglo popularnost Žeroma kod ljubitelja Rahana i omogućilo dalje izdavanje.
Kao što ljubitelji Zagora sad masovno kupuju Flasha. |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4314 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 07/12/2023 : 20:01:02
|
quote: Originally posted by jaki
Kakve gluposti? Pa pogledaj sa razumijevanjem. Plavušan je pametan,dobar a ovi crni glupi,nazadni. A tek antireligijski...Sta nije ni čudo jer je Rahan komunistički strip..
Ja sam te shvatio da je Rahan kao lik rasističniji od Zagora što je totalno suprotno od onoga kako se ponaša prema drugima. Ali ako misliš Rahan kao strip, odnosno priče/postavke onda to da. Antireligijski? Komunistički? Pa Rahan je slika i prilika Isusa bijelog; bori se uglavnom protiv luciferijanskih nemani (ZMIJE GAMIŽU!) i/ili levijatanskih čudovišta iz tamnih morskih dubina, kori ljude zbog prizemnih ljudskih slabosti, uči ih univerzalnim vrijednostima, razotkriva lažne proroke i udjeljuje milosrđe pokajnicima. Čak se obračunava s dinosaurusima koje je sotona postavio na zemlju ne bi li ljude doveo u zabludu o teoriji revolucije i starosti zemlje hehe. Ako je Rahan komunistički strip onda je i taj tvoj Simonsonov Thor kojeg toliko voliš komunistički. Čakštoviše budući da se u ranom kršćanstvu većina poganskih bogova izjednačuje sa demonima onda je Thor u najmanju ruku antikršćanski strip. Imamo li problem tu?
quote: Originally posted by Peyo Mogu samo u svoje ime pisati. Pogledaj npr. epizodu s majmunima (čimpanzama). Ili ono kad je vezan poleđice za ogroman kamen. Ima toga još dosta, ali ovo mi je najekstremnije. To što je Da Vinci, Duplantis i što sve ne u jednoj osobi me ne smeta toliko koliko spomenute stvari. Ali, sve OK, ako je tebi prihvatljivo pa kako god glupo bilo. Ako zanemarimo te neke ekstremne epizode Rahan je sasvim OK strip. Vrhunski nacrtan i najčešće zabavan.
Ma sve to stoji, ima baš ludo naivnih priča/situacija ali ne može nitko poreći da je je prokleto zabavan i da su autori bili poprilično maštoviti u prenošenju poruke. Uostalom, nije li to upravo ono što najčešće zamjeraš novijim naslovima? Da su preozbiljni, knjiški, lišeni humora, previše nestripovski i realistični?
Ko mi dirne Rahana dobit će po krumpirastoj Žeronjonji! |
Bok, kako si.
|
Edited by - Cromwell on 07/12/2023 20:01:55 |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Posted - 07/12/2023 : 20:28:18
|
quote: Originally posted by Cromwell
quote: Originally posted by Peyo Mogu samo u svoje ime pisati. Pogledaj npr. epizodu s majmunima (čimpanzama). Ili ono kad je vezan poleđice za ogroman kamen. Ima toga još dosta, ali ovo mi je najekstremnije. To što je Da Vinci, Duplantis i što sve ne u jednoj osobi me ne smeta toliko koliko spomenute stvari. Ali, sve OK, ako je tebi prihvatljivo pa kako god glupo bilo. Ako zanemarimo te neke ekstremne epizode Rahan je sasvim OK strip. Vrhunski nacrtan i najčešće zabavan.
Ma sve to stoji, ima baš ludo naivnih priča/situacija ali ne može nitko poreći da je je prokleto zabavan i da su autori bili poprilično maštoviti u prenošenju poruke.
Isto mislimo.
quote: Originally posted by Cromwell Uostalom, nije li to upravo ono što najčešće zamjeraš novijim naslovima? Da su preozbiljni, knjiški, lišeni humora, previše nestripovski i realistični?
Pišem: Dodati Crommieja armiji krivotumačitelja mojih postova.
quote: Originally posted by Cromwell Ko mi dirne Rahana dobit će po krumpirastoj Žeronjonji!
Znači tako, preferiraš plavokose bildere, hmmm ... |
|
|
logo111
Senior Member
Croatia
2841 Posts
Member since 11/09/2016 |
Posted - 07/12/2023 : 20:39:28
|
Što je bolji ili lošiji strip...odlučuju kupci.
A Rahan je jednostavno pre sličan Zagoru (istina nešto lošiji i naivniji) da ne bi dobro prošao na tržištu. Tu prije svega mislim na radnju, reputaciju (iz ZS/LMS), odličan crtež.... |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 07/12/2023 : 20:59:38
|
Nekidan na fejsu pa sad i ode... neki izgleda zaboravljaju ili ne znaju da je puuuuuuuuno prije onih formatom "otužno malih dodataka" Bonelliju, Rahan bija uz Dr.Žistisa noseći ( GLAVNI ) strip u Strip Zabavniku. A kasnije kao "dodatak" bolji od dvi trećine "glavnih". ;-) |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Topic |
|