Author |
Topic |
|
Pjerooo
Starting Member
96 Posts
Member since 17/06/2021 |
Posted - 27/12/2023 : 13:21:00
|
BIBLIOTEKA SUPERNOVA #9 R A K E T A Š
Klif Sikord je hrabri pilot kojeg nikako da krene u životu. Nema perspektivu, večno je bez prebijene pare i boji se da će ga devojka ostaviti. Jednog dana slučajno dolazi u posed ukradenog raketnog ranca, eksperimentalnog uređaja koji bi mogao da mu promeni život iz korena. Ideja o brzom bogaćenju vinuće ga nebu pod oblake, ali i uvaliti u nevolje kakve nije mogao ni da zamisli!
Raketaš je remek-delo Dejva Stivensa i jedan od najvoljenijih stripova koje je iznedrila američka nezavisna scena. Iako započet kao jednokratni angažman bez velikih ambicija, veoma brzo je osvojio srca čitalaca i postao neočekivana senzacija. Bio je među prvim nezavisnim naslovima koji su doživeli filmsku adaptaciju i ostavio je neizbrisiv trag u američkoj pop-kulturi. Ovaj neodoljiv spoj akcije, avanture i fantastičnog crteža razoružaće vas svojim šarmom i vratiti u čarobni svet tridesetih!
Napomena izdavača: imajući u vidu da je autor relativno nepoznat domaćoj publici, a da je u pitanju značajno delo u istoriji američkog nezavisnog stripa, cena ovog izdanja biće niža od realnih proizvodnih troškova. Shodno tome će i njen promotivni period trajati duže nego što je to uobičajeno.
Br. strana: 292 / Kolor Uvez: Tvrdi / Format: 215 x 340 mm
Raketni zavir
Cene: Promo cena: 2.790,00 (traje do 17. 1. 2024) Klupska: 3.190,00 Puna cena: 3.990,00
Link za naručivanje: https://darkwood.co.rs/prodavnica/darkwood/biblioteka-trag/raketas/
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2204 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 27/12/2023 : 15:14:42
|
Svaka čast! Format, cena... Neverovatno jeftino za vaša izdanja, u poslednje vreme. Ne sviđa mi se kolor. Al niste vi tu krivi.
|
Resistance is futile. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8437 Posts
Member since 11/02/2012 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10398 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 27/12/2023 : 17:42:00
|
bravo Pierot, ubija ovo kako izgleda! vredelo je čekanje! |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2484 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
jagodanbg
Senior Member
2843 Posts
Member since 17/07/2019 |
|
Pjerooo
Starting Member
96 Posts
Posted - 27/12/2023 : 19:58:05
|
quote: Originally posted by borg
Svaka čast! Format, cena... Neverovatno jeftino za vaša izdanja, u poslednje vreme. Ne sviđa mi se kolor. Al niste vi tu krivi.
Trudimo se da cene budu niske koliko mogu. Kada okolnosti to dozvole, onda možemo da spustimo cenu i ispod realne, kao što je slučaj sa Raketašem čija je produkcija bila jezivo skupa. Naravno, to neće uvek biti izvodljivo sa svim izdanjima.
quote: Originally posted by Lord Vader89
bravo Pierot, ubija ovo kako izgleda! vredelo je čekanje!
Hvala, hvala! <3
quote: Originally posted by Tonto
Ogromna steta sto ovo nije islo crno bijelo.
Lep je c/b Raketaš, ali Stivens ga je oduvek crtao s bojom na umu. Pride, c/b materijali postoje samo u obliku u kojem su prisutni u Artist's Edition izdanju. Dakle, morali bi da se dodatno sređuju i veliko je pitanje da li bismo uopšte dobili dozvolu za to.
quote: Originally posted by Peyo Nisam znao da ovog stripa ima za skoro 300 stranica.
Otprilike pola knjige čini strip, a drugu polovinu čine dodatni materijali. Ovo izdanje su izvorno pravili Stivensovi prijatelji u saradnji sa IDW-om nedugo nakon njegove smrti i želeli su da ga učine što bogatijim. Jedan od tih prijatelja baš i kaže u predgovoru kako su verovatno preterali s dodatnim sadržajem, ali šta da se radi
A povrh svega toga smo i mi dodali jedan opširan biografski tekst o autoru. Stivens je kod nas prilično nepoznat i imali smo utisak da bi bez priče o njegovom životu i nastanku Raketaša veliki deo tog pratećeg sadržaja bio čitaocima nejasan. Tako smo na kraju dodali još desetak strana već obimnoj knjizi, ali će zato čitaoci dobiti jasan kontekst i 'kostur' na koji će se svi ti brojni dodaci lepo nalepiti i nadovezati :)
|
Edited by - Pjerooo on 27/12/2023 23:23:16 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8379 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 27/12/2023 : 22:44:50
|
quote:
quote: Originally posted by Peyo Nisam znao da ovog stripa ima za skoro 300 stranica.
Otprilike pola knjige čini strip, a drugu polovinu čine dodatni materijali. Ovo izdanje su izvorno pravili Stivensovi prijatelji u saradnji sa IDW-om nedugo nakon njegove smrti i želeli su da ga učine što kompletnijim. Jedan od tih prijatelja baš i kaže u predgovoru kako su verovatno preterali s dodatnim sadržajem, ali šta da se radi
A povrh svega toga smo i mi dodali jedan opširan biografski tekst o autoru. Stivens je kod nas prilično nepoznat i imali smo utisak da bi bez priče o njegovom životu i nastanku Raketaša veliki deo tog pratećeg sadržaja bio čitaocima nejasan. Tako smo na kraju dodali još desetak strana već obimnoj knjizi, ali će zato čitaoci dobiti jasan kontekst i 'kostur' na koji će se svi ti brojni dodaci lepo nalepiti i nadovezati :)
Nadmašili ste VČ, nek puknu od muke! |
|
|
Pjerooo
Starting Member
96 Posts
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 28/12/2023 : 04:11:51
|
Super izgleda i dugo se iscekuje ovaj strip!
Je l Raketas pripada Biblioteci Trag ili Supernova? Ovde na forumu pise Supernova, a na DW sajtu pise Trag. |
|
|
Pjerooo
Starting Member
96 Posts
|
Jozzinelli
Senior Member
1644 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 29/12/2023 : 03:44:20
|
quote: Originally posted by Pjerooo
Stivens je kod nas prilično nepoznat i imali smo utisak da bi bez priče o njegovom životu i nastanku Raketaša veliki deo tog pratećeg sadržaja bio čitaocima nejasan.
Ja sam upamtio ime Dejva Stivensa iz stripova o Tarzanu, gde je radio neke epizode kao tušer uz Denija Bulanadija, možda na nekim i kao autor kompletnog crteža, ali da, van toga su mi nepoznati njegovi bi(bli)ografski podaci, pa i za ovaj strip sam samo čuo, a sad tek vidim iz sinopsisa o čemu se radi, ko, šta, gde, kad, s kim itd.
|
Mek Koj nema alternativu |
|
|
Pjerooo
Starting Member
96 Posts
Posted - 29/12/2023 : 09:05:44
|
quote: Originally posted by Jozzinelli
quote: Originally posted by Pjerooo
Stivens je kod nas prilično nepoznat i imali smo utisak da bi bez priče o njegovom životu i nastanku Raketaša veliki deo tog pratećeg sadržaja bio čitaocima nejasan.
Ja sam upamtio ime Dejva Stivensa iz stripova o Tarzanu, gde je radio neke epizode kao tušer uz Denija Bulanadija, možda na nekim i kao autor kompletnog crteža, ali da, van toga su mi nepoznati njegovi bi(bli)ografski podaci, pa i za ovaj strip sam samo čuo, a sad tek vidim iz sinopsisa o čemu se radi, ko, šta, gde, kad, s kim itd.
Aha, asistirao je Rasu Meningu na novinskim stripovima o Tarzanu i uradili su zajedno dva albuma za evropsko tržište :) |
|
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1992 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 29/03/2024 : 22:57:32
|
Procitao danas i odusevio se! Crtez, prica, stampa, dizajn sve je savrseno osim... Premalo stripa! Toliko mi je zanimljivo bilo da sam se smorio jer nema jos. Dodaci su isto jako zanimljivi koji cine (vise od) pola ovog integrala. Na par mesta mi prevod nije bas legao ali to je vec do mene. Za par meseci cu da se prisetim ponovo ovog sjajnog dela. Preporuka svima!
10/10 |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
Edited by - AleksandarN on 29/03/2024 22:58:23 |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2346 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 30/03/2024 : 08:15:42
|
DW zasluzuje uspeh sa ovim izdanjem i lepo da su stigli i prvi utisci ovde. Ponovicu se malo sada ali primerak je obezbedjen ali kada cu ga ugledati.. videcemo.
(valjalo je nabaviti primerak odmah nakon izlaska, ipak nadam se da ce neki dobiti "second chance" za nabavku po slicnoj ceni) |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 30/03/2024 08:17:24 |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2204 Posts
Posted - 30/03/2024 : 12:51:54
|
Izdanje je stvarno predivno. Odradili ga darkvuđani za medalju. Crtež je odličan. Prokomentarisao sam boje dok sam čitao zavir. Uživo su odlične. Strip ima istorijski značaj za američki strip. Scenario je sa današnjeg aspekta naiva. Plus je prekinut. Pa stripa ima nedovoljno u ovom stripu. Dodaci sjajni, ali ne mogu da zamene osećaj da fali još stripa.
Radnja, manje više: pilot mazne raketni ranac od stranih agenata koji su ga maznuli od vlade USA. Stavi ga na leđa, nabaci masku i postane Rocketeer. Za to vreme agent za modele, koji mu slika žensku obnaženu, pokušava da je pretvori u drolju, što Raketaš pokušava da spreči, dok se usput bori protiv krimosa i vladinih agenata koji pokušavaju da maznu ranac. E, sad, ciljna publika... Možda bolje štima kod mlađih.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 30/03/2024 12:53:02 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8379 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10398 Posts
|
borg
Senior Member
Serbia
2204 Posts
Posted - 30/03/2024 : 17:56:00
|
Nije neintelektualni strip. U stvari se svaki vodi pod intelektualnu svojinu. Čak i oni najbesmisleniji imaju smisla ako im ga želiš dati. Ne znam, Raketaš ima neki kultni status preko okeana. I ja to poštujem. Ali, sam u njemu uživao koliko u Rahanu. (Ne poredim ih kvalitetom nego utiskom koji su kod mene ostavili.) Eh, sad, ciljna publika. Mlađa. Šta to znači. Lepo me ukorio Aleks. Suviše neodređeno sam se izrazio. Mislio sam na mlađe od sebe, ne od Peya ili Aleksa. Od vas su svi mlađi ovde.
Ili je pak svako mlad onoliko koliko se mlad oseća, u tom slučaju, niko mlađi od Peya ovde nije.
Kad sam mlađi bio, dovoljna mi bila jedna scena gole ženske, da mi taj strip ne bude za razmenu. A ovde je top ženska, nacrtana gola.
|
Resistance is futile. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10398 Posts
|
borg
Senior Member
Serbia
2204 Posts
|
bisley
Senior Member
Croatia
1193 Posts
Member since 08/06/2005 |
|
bisley
Senior Member
Croatia
1193 Posts
Member since 08/06/2005 |
|
Pjerooo
Starting Member
96 Posts
Posted - 26/04/2024 : 11:16:44
|
quote: Originally posted by bisley
Dokumentarni film koji se spominje u tekstu iz kojeg su uzimani podaci o autoru.
Drago mi je da su napokon odlučili da okače film onlajn besplatno. Dok sam pripremao tekst i dalje je bio teško dostupan i moralo je da se plaća, što je bilo potpuno bezveze i kontraproduktivno, posebno imajući u vidu koliko je dokumentarac zanimljiv i topao. |
|
|
naker
Advanced Member
4711 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 11/12/2024 : 00:25:35
|
Avijatičarski palp strip smešten tokom '30tih kada su se zastupale neke druge vrednosti, i koji u sebi krije dosta toga autobiografskog jer je autor mnoge stvari iz svog ličnog života preneo u sam strip. Radnja i scenario su naivni na jedan simpatično pozitivan način, što zna često biti slučaj kada strip piše autor koji po zanimanju nije scenarista pa piše da bi mogao da radi ono što voli - crta. Dobar grafizam, samo što po meni Stivens je bolji kao tušer i ilustrator negoli kao crtač (Kirbi ga je dobro savetovao). Farba OK, ali šteta što se ovo nije moglo izdati kao c/b jer po meni tako mnogo bolje izgleda.
Izdanje odlično, možda i previše odlično jer ovde se preteralo sa bonus materijalima kojih ima zaista previše. Ako neko želi da se razvija kao strip crtač onda će mu ovo biti sveta biblija zbog sijaset skica i ilustracija, ali za prosečnog potrošača deluje suvišno. Izdanje sadrži obilan tekst o liku i delu Stivensa koji je meni bio zanimljiviji za čitanje od samog stripa. Stivens bitan autor sa američke scene, zaista fascinantno koliko je poznatih i slavnih osoba iz stvarnog života uspeo da upozna tokom svoje karijere. Mene pomalo podseća na Darvina Kuka jer je znao biti težak za saradnju, perfekcionista koji je često bio previše svojeglav jer je uvek hteo da tera po svome, pre će se slomiti nego saviti i nije voleo da pristaje na kompromise.
Sem crteža Raketaš na mene nije ostavio neki jači utisak, ali ko voli retro stvari sigurno će pronaći dosta toga vrednog u ovom stripu. I pazite kako listate izdanje jer nemojte da mislite da su zalepljene stranice pošto na dva mesta možete da izvučete trolisnicu kao panorama poster kao kod DW Sendmena ili PP Krstaša |
|
|
|
Topic |
|