forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Markos nam se nesto ucutao...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1043

izivko
Advanced Member

Germany
12496 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 11/01/2024 : 15:34:14  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

quote:
Originally posted by izivko

Nijemci su objavili (gotovo) sve. Izdanja su im po mom mišljenju savršena.

Ne kažem da ih treba kopirati ali valja baciti pogled što su zadnjih par godina radili Splitter i Panini.

https://www.splitter-verlag.de/autoren-zeichner/autoren-c/richard-corben/

Uf. Najs ovo izgleda! Melem za oci.
Moze to i bolje, od Fibre... ne sumnjam.
Corben je, sto bi sad kazao... Kralj, Car, ma Faraon!

Baban!

Ne sumnjam u Fibru. Bitno je da dobije naj naj materijale. Dosta toga se restauriralo.

Have mercy
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6257 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 11/01/2024 : 15:41:12  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Taj Den, to je opet nešto samo lijepo, ali ne baš zabavno za čitati ili je to ipak nešto Ok i za pročitati?

BTW, tu i tamo malo čituckam lagano Storm prvi broj i moram priznati da je crtež vrhunski, a i priča može proći.
Pisano na starinski sa malo previše opisa ala Flash Gordon, ali ipak malo zabavnije od FG-a.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38022 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 11/01/2024 : 15:45:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Heh, mozda zavisi koga pitas, ali Den se i dobro cita, barem sto se mene tice.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 11/01/2024 : 15:48:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Pokušao sam čitati više Corbenovih naslova i nekoliko puta, no meni je sve to manje-više nezanimljivo.
Pretrešasto, imam osjećaj da je vizualni dio bitniji od priče, a bome nisam ni tim vizualnim nešto ekstra oduševljen. Corben mi bolje funkcionira kad gledam izdvojene kadrove ili ilustracije nego kad ga kontinuirano čitam u formi stripa. Doduše, možda je i do boje... Crno-bijeli Corben mi 100 puta bolje izgleda od obojanog. Baš mi je neobično kad se ljudi kunu u njegova poglavlja Hellboya npr., a meni su to možda i najslabije nacrtani dijelovi cijelog serijala.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 11/01/2024 15:50:26
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15785 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 11/01/2024 : 16:01:11  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Šta su ti mlađi naraštaji... pa i ne toliko mlađi, al' ipak mlađi...
Da Corben, ovo-ono...
Ma nevalja ništa...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 11/01/2024 : 16:20:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Smišan mi je taj koncept svetih krava, kao ono to bi svima trebalo biti dobro. Ma daj
Slična stvar mi je i sa Moebiusom. Čovjek bez Jodorowskog nije napravio ništa dobrih stripova... Samo za razliku od Corbenovih njegovi "solo" naslovi ipak izgledaju fenonemalno, dok su pričom u najboljem slučaju osrednji, a u najgorem katastrofalni.

And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15785 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 11/01/2024 : 16:29:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Pa kazem ja.
Corben ne vaja nista, a Moebius je kua...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13459 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 11/01/2024 : 17:47:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Sve što Paka kaže. Meni je interesantno Korbenov Hellboy jedino što mi je gledljivo od njega, s tim da mi i njegov nije na nivou ostalog od Hellboya, crtački gledano.

Edited by - Imrahil on 11/01/2024 17:48:28
Go to Top of Page

zveles
Advanced Member

Croatia
3993 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 11/01/2024 : 19:37:12  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message  Reply with Quote
Kad se već spominje Corben, meni je Azzarello/Corbenov Cage sam vrh. Bolji i od njihovog Hellblazera.

https://shotgunhoney.com/columns/comicsll-break-your-heart/cbyh-cage-2002-azzarello-corben/
Go to Top of Page

Lolito Tiepolo
New Member

119 Posts

Member since 11/04/2021

Posted - 11/01/2024 : 20:00:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Lolito Tiepolo a Private Message  Reply with Quote
Nakon repriznog čitanja posle mnogo godina "sveta mutanata" i "Dena" opet mi to deluje izuzetno sugestivno i psihodelično.Ono što je drugačije da mi je pre bolji bio " svet mutanata", ali sada je obrnuto jer Den ima autorskiji potencijal pa sve Korbenove frustracije, kompleksi kuljaju kroz kreativnu kompenzaciju na površinu. Korben u startu nastupa kao palp autor, ali mnogo nadmašuje svoje male pretenzije i pravi jedinstven strip. I u okviru svih bizarnosti, razlivenog LSD po tablama, Den uspeva da bude heroj. "Svet mutanata" i naročito "Den" uvek ostavljaju odličan utisak( makar meni)
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10343 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 11/01/2024 : 20:05:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Crommie, molim te dodaj Corbena na flop listu, odmah iza AF-a, Asterixa, Blubača itd.!
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10229 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 11/01/2024 : 20:09:12  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
Ne triba se odma vriđat ako se nekome nešto ne sviđa.
Ja volin AF, Blubača, a ni Asteriks mi nije loš, al Corben mi je baš bezvezan.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10343 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 11/01/2024 : 20:12:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Nema vriđanja. Svako vrime jema svoje mire vridnosti.
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2697 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 11/01/2024 : 21:50:42  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
O kakvom vremenu govoris!?! I kada se prvi puta pojavio bilo je ljudi kojima se nije svidep, i to je sasvim normalno. Svoje misljenje postavljas kao aksiom, sto je sa stanovista foruma besmisleno.

Svako ima pravo da li ce mu se odredjeni autor, strip, knjiga, svideti, da li ce vise voleti da neka edicija ide od broja jedan, ili da se nastavlja na neku od pre 30ak godina...

Sto se mene tice, slazem se sa Pakom, Korbena ne kupujem, jer mi se takvi stripovi ne svidjaju, i to je to. Da se Peyo ne bih odmah vredjao, to ne znaci da mu umanjujem umetnicku vrednost, ili umanjujem uticaj u strip umetnosti etc...
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10343 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 11/01/2024 : 23:21:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Kakvi crni aksiomi, pomiješao si me s nekim paćenicima.

Ovo što sam napisao je malo modificirana kineska poslovica: Svako vrijeme ima svoje junake.

Pod tim sam mislio baš ovo što pišeš, zašto bi nekom značio Corben ono što je značio ili znači meni, ivanlu, izivku i da ne nabrajam.

Ili što bi rekao Tronogi iz Asterixa: Sic transit gloria mundi. Na račun toga se pomalo šalim s Cromwellom da notira takve slučajeve.

Paku cijenim i ne smeta me njegovo mišljenje (a i mišljenja drugih) o Corbenu i koječemu.

Corben je stvarao stripove koji su obilježili njegovo vrijeme i jedino što me smeta su negativne reakcije na još neobjavljeno izdanje.

Ovaj put nema prozivanja za pljuvanje, a meni se imputiralo svašta na račun komentara na jedan strip za koji sam rekao, da iako ne volim takve teme, da mislim da je riječ o kvalitetnom stripu.

Tako da samo opušteno.

Ako vas ima više kojima idem na živce pošaljite mi PM i uvažit ću to. I bolji i kvalitetniji od mene su se povukli s foruma, tako da to mogu i ja.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 11/01/2024 : 23:57:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Ja sam tvoj prvi komentar i shvatio kao zezanciju, tako da sve 5, ne doživljavam ga kao ikakav napad na mene ili moje mišljenje.
U svakom slučaju, i ja smatram da je Corben kvalitetan autor, to mu nikako ne osporavam, no mene osobno njegovi radovi ne diraju i to, kako pričom tako i crtežom. Šta ima veze, ni prvi ni zadnji.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8292 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 12/01/2024 : 00:21:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Ja nemam problema s tim kad se ljudima ne sviđaju kvalitetni autori, imam problema kad im sviđaju nekvalitetni.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21091 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 12/01/2024 : 00:24:18  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
danas baš pročitah Svet mutanata & Sina sveta mutanata;uf,baš sam uživao.Voleo sam ovaj strip nekada,volim ga i danas.
Da me ne shvatite pogrešno,savršeno je jasno da mi je Fibra numero uno,ali malo je preterivanje sa ovim Ivanovim "kako Bog zapoveda" - hoću da kažem da su Lokomoivini Den i Mutanti vrhunski odrađeni stripovi.Ali o tome više na prigodnim temama.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7980 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 12/01/2024 : 01:16:41  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Smišan mi je taj koncept svetih krava, kao ono to bi svima trebalo biti dobro. Ma daj
Slična stvar mi je i sa Moebiusom. Čovjek bez Jodorowskog nije napravio ništa dobrih stripova... Samo za razliku od Corbenovih njegovi "solo" naslovi ipak izgledaju fenonemalno, dok su pričom u najboljem slučaju osrednji, a u najgorem katastrofalni.

Ali umetnost nije umetnost samo kada "priča priče". I bez "priča" imamo značajna dela na filmu, u književnosti, pa i stripu.

Često se takva dela smatraju i većom umetnošću, od žanrovskih.
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15785 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/01/2024 : 01:17:22  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

danas baš pročitah Svet mutanata & Sina sveta mutanata;uf,baš sam uživao.Voleo sam ovaj strip nekada,volim ga i danas.
Da me ne shvatite pogrešno,savršeno je jasno da mi je Fibra numero uno,ali malo je preterivanje sa ovim Ivanovim "kako Bog zapoveda" - hoću da kažem da su Lokomoivini Den i Mutanti vrhunski odrađeni stripovi.Ali o tome više na prigodnim temama.

Zasto?
Pa em je Fibra najbolji nakladnik na svijetu, em cu to dobiti na hrvatskom.
Onog se srbskog izdanja odmah rijesavam ća...
I sto je tu cudno?

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15785 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/01/2024 : 01:18:44  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Nema vriđanja. Svako vrime jema svoje mire vridnosti.

Šjor Žele, pričate ka prošek!
;)

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
15634 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 12/01/2024 : 06:20:53  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

quote:
Originally posted by anto

Zasto?
Pa em je Fibra najbolji nakladnik na svijetu, em cu to dobiti na hrvatskom.
Onog se srbskog izdanja odmah rijesavam ća...
I sto je tu cudno?

domaće je domaće..

10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.".
AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 12/01/2024 : 07:53:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:

Ali umetnost nije umetnost samo kada "priča priče". I bez "priča" imamo značajna dela na filmu, u književnosti, pa i stripu.

...okej? Kako se to kosi s ovim šta sam ja rekao?

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7980 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 12/01/2024 : 09:06:51  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by alexts

quote:

...okej? Kako se to kosi s ovim šta sam ja rekao?

Pa mnogi kratki stripovi od Moebiusa su sjajni. Hermetička garaža, kao duži, je takođe briljantna.
Ne samo da su to prepoznali čitaoci širom prostora i vremena, nego su tekstovi, eseji i knjige posvećeni ovim delima.

E sad, dela su to koja često nemaju klasičnu "priču" tj. narativnu strukturu priče, čak i kad ih nazivamo "kratkim pričama", po formi.

Zbog toga se i pored prihvaćenosti, kao jednog od najznačajnijih autora stripa (titula koju nije zaslužio katastrofalnim pričama), Moebius uvek računa kao art-autorski-nekomercijalni autor, za koga šira publika navikla na klasičnu narativnu formu zabave, žanrovske pre svega, uglavnom nije zainteresovana.

Kao što ne bi bila za zainteresovana za filmove poput Il deserto rosso (Antonioni), Stalker (Tarkovski) ili The Tree of Life (Malick), zato jer nemaju klasičnu priču, sa zapletom/raspletom i ostalim elementima.

Ne bi ih interesovao ni Uliks, Džejmsa Džojsa, koga ja nisam čitao, iskreno, ali jesam Dablince, koji su klasičniji po strukturi, ali i tu imamo "priče", od kojih neke nemaju baš klasičnu priču.

Naravno, uvek možeš reći da kod mnogih drugih cenjenih dela sve štima, ali kod Moebiusa ne, a tu dolazimo do subjektivizma, pa nema razloga za ubeđivanja, što i ne pokušavam.

Samo podvlačim da mnogi "vide" nešto i u sadržajnom delu Moebiusovih stripova, nešto vredno, ne samo crtež. To je činjenica. Zato i jeste Moebius, čija se sabrana dela štampaju i štampaće se.

Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 12/01/2024 : 09:25:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Ti pričaš o nekom generalnom konsenzusu da je Moebius kvalitetan, utjecajan i značajan autor. Ja se s time slažem, to (valjda) nitko ne dovodi u pitanje. No ja uopće ne govorim o tome u onom prvom postu.
Govorim o tome kako su meni osobno stripovi iz njegove "solo" karijere mahom ili jako loši ili tek okej, s narativne strane. Vizualno mi je uvijek odličan.

Oću reći, osobno mišljenje ne mora uvijek odgovarati globalnom mišljenju strip publike, pa o kakvom god se stripu ili autoru radilo. Ta sigurno i ti ne voliš neke stripove koji se generalno gledaju kao remek-djela.
Evo neki paralelan primjer iz ne-stripovskog svijeta: Ja se itekako slažem da je Led Zeppelin jedan od najkvalitetnijih i najznačajnijih rock bendova koji su ikad svirali, no meni osobno ne bi upali ni u top 10, možda ni u top 15...

Edited by - Paka01 on 12/01/2024 09:25:55
Go to Top of Page
Page: of 1043 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.18 seconds. Snitz Forums 2000