Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29373 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2536 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7268 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
matori paraliticar
Senior Member
2155 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 07/12/2023 : 21:38:59
|
quote: Originally posted by Markos
Znam ja.
Tebe nisam hteo da pitam (ovaj put), ne bi da potrosim godisnju kvotu pitanja prebrzo :) (mada iskreno verovatno sam je presao vec u sestom mesecu).
@hvala korto
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 07/12/2023 21:39:36 |
|
|
blueberry9
New Member
227 Posts
Member since 14/11/2016 |
Posted - 08/12/2023 : 12:51:54
|
quote: Originally posted by jaki
Pola epizoda Rahanu ukradu nož pa ga on vata. I uvik nešto izmisli i riješi problem ko Proka pronalazač. Naučili smo da su vračevi loši,poglavice pola-pola,žene lijepe a muškarci ružni i crni a Rahan je ideal bijelačke nadmoći:pametan,jak,hrabar i plav..I ima misiju obrazovati plemena ljudi.
Treba Markos da izda i neki pandan za modernu publiku: u svim epizodama junak da ima noz, i niko da mu ga ne ukrade. Kad se pojavi problem, da nikako ne moze da smisli nesto da ga resi. Vracevi da budu dobri, poglavice pola-pola, zene ruzne, a ti crni muskarci lepi, i glavni junak da bude ideal belacke gluposti i nesposobnosti: glup, slab, kukavica, a moze da ostane plav, nije problem, samo da nema dugu kosu. Misija da mu bude gde god se pojavi da ispadne glup i neobrazovan. |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 08/12/2023 : 14:04:12
|
quote: Originally posted by blueberry9
Pola epizoda Rahanu ukradu nož pa ga on vata. I uvik nešto izmisli i riješi problem ko Proka pronalazač. Naučili smo da su vračevi loši,poglavice pola-pola,žene lijepe a muškarci ružni i crni a Rahan je ideal bijelačke nadmoći:pametan,jak,hrabar i plav..I ima misiju obrazovati plemena ljudi.
Treba Markos da izda i neki pandan za modernu publiku: u svim epizodama junak da ima noz, i niko da mu ga ne ukrade. Kad se pojavi problem, da nikako ne moze da smisli nesto da ga resi. Vracevi da budu dobri, poglavice pola-pola, zene ruzne, a ti crni muskarci lepi, i glavni junak da bude ideal belacke gluposti i nesposobnosti: glup, slab, kukavica, a moze da ostane plav, nije problem, samo da nema dugu kosu. Misija da mu bude gde god se pojavi da ispadne glup i neobrazovan.
Ali ovde nema moderne publike. Ovde samo prolazi beli spasioc koji spašava naivne podobne indijance od zlih kauboja i besnih buntovnih crvenokožaca. Poruka i poenta uvek, sistem je dobar, ima samo šačica ekstremista, njih ćemo iskontrolisati a vi držite glave pognute. 80 godina Bonelija. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26824 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 08/12/2023 : 15:46:19
|
Zagor i Tex naspram indijancima...Poglavice! Oni ih "brane" i provode "pravdu" Onda imamo Mr.No koji je kao ono protiv rata i ubijanja a u svojim avanturama je ubija barem sto ljudi. Martin Mystere koji je ustvari čovjek u crnom,jer sva svoja otkrića skriva od javnosti i održava status quo.
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 08/12/2023 : 16:37:50
|
Rahan je ideal bijelačke nadmoći:pametan,jak,hrabar i plav..I ima misiju obrazovati plemena ljudi.
Rahan ili supermark? |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2155 Posts
Posted - 28/02/2024 : 09:00:04
|
Mozda malo cudno pitanje ali..
od vas koji niste nostalgicno vezani za Rahana.. kako vam se svideo rahan nakon citanja? Ste zadovoljni procitanim? :)
pitam posto i sam nisam nisam nostalgicno vezan za ovog junaka.. samo sam ga opazio u prolazu tu i tamo :) |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2130 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 28/02/2024 : 12:19:45
|
Ja sam pročitao drugu knjigu, bez da sam ga ikad uzimao u ruke. I u biti nije toliko loše. Ima da se probere po neka zanimljiva pričica. Ali više ima onih krajnje naivnih. Tipa počinje integral sa jednom pričom gde su dva plemena u sukobu oko lova školjki, čini mi se. I jedno pleme ulazi na teritoriju drugog, jer ovi ne znaju plivati i roniti. I dođe Rahan i nauči ih da plivaju. I posle su živeli u miru. Eto, toliko banalna priča. Dok je već sledeća solidna. Gde imamo nestanke pripadnika plemena i otiske lavljih kandži. Da bi se ispostavilo da je to neko pleme koje živi skriveno i neguje kult straha kod drugih plemena. Prilično zanimljiva epizoda... I bude tako toplo hladno kroz ceo integral. S tim što ipak ima više ovih banalnih priča. Al se može čitati. Kao neki turbo boneli, na po desetak strana svaka priča. :)
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 28/02/2024 12:21:55 |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2155 Posts
Posted - 28/02/2024 : 12:33:19
|
Dobar je znak da si izdrzao da citas do kraja :) mada cini mi se da si jedan od onih koji nema naviku da odustane? |
Edited by - matori paraliticar on 28/02/2024 12:34:12 |
|
|
Topic |
|