forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 STRIPOVI.COM OSKAR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 151

alexts
Advanced Member

Serbia
7981 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/03/2024 : 13:14:22  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by BeaGea

quote:
Originally posted by alexts

quote:

Kralj, jednina tako je!

Dodir zla je netko gledal i to ne samo jednu verziju...koju si ti verziju pogledal?

Američku.

Mislim da je oba puta bila verzija u kojoj je muzika u uvodnom kadru.

Postoji ukupno 6 verzija, kaj formatom kaj sadržajem. Pogledal sam ih sve i ima osjetnih razlika. Najbolja je ona koja je montirana na temelju uputa* samog Wellesa. Čak imam i te upute u štamoppanom obliku. Svi koji su gledal samo jednom Dodir zla definitvno ne mogu suditi o filmu. ovako kompleksan naslova gleda se barem triput

*
https://wellesnet.com/touch_memo1.htm

Ja i mislim da sam gledao 3 puta, ali mi se čini da je bila ista ili bar vrlo slična verzija.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3462 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 01/03/2024 : 13:24:55  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zula

E da, gledao Touch of Evil.
I što sad?

Vidio si najbolji uvod u povijesti filma snimljen u jednom kadru!

Totalna kontra uvodu Wellesova prvijenca, gdje imamo niz kadrova s jednim detaljem uvijek prisutnim kao poveznica.

Dodir je zadnji a Kane prvi Orsonov fim u Americi, koji su povezani nečim novim u svijetu filma. Nakon Dodira Orson snima čitav niz filmova ali nema više toliko inovacije u njima.

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

Lukeruk
Average Member

Serbia
507 Posts

Member since 17/01/2018

Posted - 01/03/2024 : 14:17:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Lukeruk a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vidio si najbolji uvod u povijesti filma snimljen u jednom kadru!

Slazem se. Ta bomba u zadnjem planu cije prisustvo i blizinu opisuje muzika iz auta i zvuk i glasovi generalno, daju kadru jos jednu dodatnu dimenziju.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3462 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 01/03/2024 : 14:25:09  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Jedino mi Heston nije uvjerljiv kao Meksikanac...ali opet to je moj dojam jedne u uloge. Kompletan film, kao i sve ostale uloge su i više nego uvjerljive. Impresivan popis glumaca:
Orson Welles (šef policije Hank Quinlan),
Janet Leigh ('Susie' Vargas),
Joseph Calleia (narednik Pete Menzies),
Akim Tamiroff ('Ujak' Joe Grandi),
Marlene Dietrich (tajanstvena Tanya),
Zsa Zsa Gabor...

Jesu li vas prevarili

Edited by - BeaGea on 01/03/2024 14:26:57
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2849 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 01/03/2024 : 16:46:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus

quote:
Originally posted by Ernie Pike

12 L.A. Confidential
10 Pulp Fiction
8 Dirty Harry
7 The Untouchables (1987)
6 Magnum Force
5 The Usual Suspects
4 The Sting
3 The French Connection
2 Chinatown
1 Memories of a murder

Erni Pajče, šta će moja lista kod tebe?

Inception
Go to Top of Page

oko
New Member

Croatia
201 Posts

Member since 19/04/2004

Posted - 01/03/2024 : 17:43:52  Show Profile Show Extended Profile  Send oko a Private Message  Reply with Quote
12 The third man
10 The big sleep
8 L.A. confidential
7 Pulp fiction
6 The French connection
5 The Maltese falcon
4 Chinatown
3 The warriors
2 Harry Brown
1 Dirty Harry
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4537 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 01/03/2024 : 20:27:54  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
12 - Pulp Fiction
10 - French Connection
8 - Heat
7 - Chinatown
6 - L.A. Confidential
5 - Memories of a Murder
4 - Fargo
3 - Prisoners
2 - Zodiac
1 - Se7en
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4348 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 01/03/2024 : 21:39:39  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Cini mi se ovako odokativno da je Pulp Fiction pobjednik

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7981 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/03/2024 : 22:11:37  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Chinatown, možda?

Ipak, Pulp.

Edited by - alexts on 01/03/2024 22:14:10
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 01/03/2024 : 22:38:16  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
12 Pulp fiction
10 L.A. Confidential
8 American history X
7 French connection
6 Revenge
5 The Sicilian
4 Monster
3 Reservoir dogs
2 Taxi driver
1 Mystic river

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7264 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 01/03/2024 : 22:47:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

quote:
Originally posted by Shaner

Sawitchu, krivi ti je link za Gomorru.

Ovo je pravi:

https://www.imdb.com/title/tt0929425/

Isto i Vukozec nije okacio linkove.

Ali je napisao da je 2008. godina.

quote:
Originally posted by King Warrior

Ne mogu da vjerujem da je ovaj nominovan:
https://www.imdb.com/title/tt1095217/
a ovaj nije:
https://www.imdb.com/title/tt0103759/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_7_nm_1_q_bad%2520lie

Dajte ljudi, uozbiljite se malo.

Ja nikad nisam bio ozbiljniji. Nakon dugo godina sam ih nedavno pogledao jedan za drugim i meni je Herzogov bolji od Ferrarinog.

Inače, od Ferrare sam zadnje gledao dokumentarac Piazza Vittorio i autofikcijski Tommaso i oba su mi se svidjela, a i sam Ferrara je zanimljiv.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8292 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 01/03/2024 : 23:32:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Ponosan sam na to sto cijenjeni kolega i veliki ljubitelj filmske umjetnosti shaner smatra poput mene da su reservoir dogs bolji film od pulp fictiona.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3462 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 02/03/2024 : 00:06:31  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner
a i sam Ferrara je zanimljiv.

Unikat!

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7981 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 02/03/2024 : 00:13:51  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
U principu se ne slažem sa Tontom i Shanerom, načelno

ali i meni je Hercog sa Kejdžom bolji.

Glasao sam za PF i zbog značaja više, ali mi je, koliko se sećam R. Dogs savršeniji.

Mada je meni najviše po ukusu, od tih prvih, Jackie Brown.
Go to Top of Page

Caleb
Advanced Member

Greece
16392 Posts

Member since 01/07/2008

Posted - 02/03/2024 : 00:17:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Caleb's Homepage  Send Caleb a Private Message  Reply with Quote

L.A. confidential 12
Chinatown 10
Serpico 8
Bullitt 7
Pulp fiction 6
Double indemnit 5
The Maltese falcon 4
Heat 3
Road to Perdition 2
In bruges 1

Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic
https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
Go to Top of Page

dovlajoe
Junior Member

Serbia
380 Posts

Member since 11/01/2019

Posted - 02/03/2024 : 19:34:57  Show Profile Show Extended Profile  Send dovlajoe a Private Message  Reply with Quote
12 The Godfather
10 The Godfather II
8 Once upon a time in America
7 Goodfellas
6 The third man
5 Scarface
4 Pulp fiction
3 Murder on the Orient Express
2 The Untouchables
1 China Town
Go to Top of Page

Lukeruk
Average Member

Serbia
507 Posts

Member since 17/01/2018

Posted - 02/03/2024 : 20:08:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Lukeruk a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jedino mi Heston nije uvjerljiv kao Meksikanac...ali opet to je moj dojam jedne u uloge. Kompletan film, kao i sve ostale uloge su i više nego uvjerljive. Impresivan popis glumaca:
Orson Welles (šef policije Hank Quinlan),
Janet Leigh ('Susie' Vargas),
Joseph Calleia (narednik Pete Menzies),
Akim Tamiroff ('Ujak' Joe Grandi),
Marlene Dietrich (tajanstvena Tanya),
Zsa Zsa Gabor...

Kompletan film me nije odusevio. Rezija, fotografija, kadrovi, uglovi i kretanje kamere - sve je to genijalno inventivno. Pored uvodne odlicna mi je i scena gde Orson Vels davi onog lika, tu takodje ima i obilje klaustofobicnih kadrova, tenzija majstorski docarana... Ali prica i nacin vodjenja radnje su mi nespretno sklepani. Sve me podseca na radio dramu sa usiljenim zapletom i raspletom. Kada sada razmislim, prica mi je samo sve vreme smetala.
A moguce da ga je, kao sto kazete, neophodno vise puta pogledati.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7981 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 02/03/2024 : 20:27:06  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Lukeruk, jel si nekad zaista slušao radio dramu?

Ja pamtim samo jednom u detinjstvu da sam slušao Ubistvo u ulici Morg na Radio Beogradu. Celu dramu.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3462 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 02/03/2024 : 20:33:02  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Priča definitivno nije u prvom planu, iako je smislena ako se polove sve crtice koje Welles u svojoj verziji film ostavlja. Zato je i važno koju verziju gledaš. Ali sama priča je bitna koliko i kod Lynchevog Drivea ili Fire Walk With Me ;)

The Big Sleep i Touch of Evil su filmovi na kojima je Lynch karijeru napravil!

Jesu li vas prevarili

Edited by - BeaGea on 02/03/2024 20:33:48
Go to Top of Page

Lukeruk
Average Member

Serbia
507 Posts

Member since 17/01/2018

Posted - 02/03/2024 : 21:26:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Lukeruk a Private Message  Reply with Quote
Sto se tice verzije, zaista ne znam koju sam gledao, niti sam znao da ih ima vise. Sada je tesko govoriti o detaljima price jer se vise secam svojih utisaka o njoj, nego same price, ali mogu da prihvatim da je nisam sasvim shvatio ili doziveo na pravi nacin.
I pored toga sam sklon da tvrdim da je najveca vrednost ovog filma u vizuelnom sadrzaju, nacinu na koji su nam servirani slika, kadar, scena.

@Alexts
Da, slusao sam te radio drame, ponekad prateci radnju, a vecinom su se one samo neobavezno odvijale u pozadini namesto muzike. Slican mi je i ovde bio utisak, kao da mozes ceo tekst da odvojis od slike i slusajuci ne ostanes uskracen za desavanja, jer si dobio bukvalno radio dramu, koja, sada bez slike, nije ni vredna slusanja. :(
Naravno, sve su ovo moji pogledi na ovaj film, za koje nije nuzno da budu spravni.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3462 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 02/03/2024 : 22:44:34  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lukeruk

I pored toga sam sklon da tvrdim da je najveca vrednost ovog filma u vizuelnom sadrzaju, nacinu na koji su nam servirani slika, kadar, scena.

Upravo u tome se i slažemo. Priča je ovdje u drugom planu...

Ja zato obžavam film. Ima toliko elemenata koji ga čine vrhunskim i nikad ne znaš koji bu to. S druge strane, savršeni filmovi ne postoje.

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21091 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 03/03/2024 : 00:36:42  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
dajte momci,jel zajebavate???
Kum 1 i 2 pa pet praznih mesta pa Dobri momci,pa jedno prazno mesto,a onda može i Palp fikšn i Bilo jednom u Americi i Francuska veza i Dežurni krivci i Kineska četvrt i Poverljivo iz Los Anđelesa i Lice sa ožiljkom i Vrelina i Hilovi Ratnici ...(inače,svi do jednog sjajni filmovi,ali Kum je kum)

edit:aha,Kum je ubačen u drame;pa dobro,ali ne slažem se - Kum je krimi film pre svega.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 03/03/2024 00:38:46
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8292 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 03/03/2024 : 01:25:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Ponistavaj sve, bacaj, brisi, gotovo, anto se ne slaze.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40274 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 03/03/2024 : 06:59:38  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Oko zanra se da raspravljati ali sa ovim ostalim sto je Anto napisao se slazem u potpunosti.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3462 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 03/03/2024 : 08:19:59  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
...a evo i cirkus je došel (:

Kaj se ima raspravljati o žanru, pa jasno je o čemu neki film govori da onda spada u taj žanr. Glavna tema u "Kumu" je život jedne obitelji, znači film je prije svega drama.
Ako imaš iole znanja o filmu onda nema lutanja!

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page
Page: of 151 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.34 seconds. Snitz Forums 2000