forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Hachette Srbija - Marvelova kolekcija
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 21

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 08/03/2024 : 02:08:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Ah, ipak je "internet" u pravu:

Outing is different from “coming out,” which is when you voluntarily share your sexual orientation or gender identity.

E sad, kako se na srpskom, u ovom kontekstu kaže “coming out,”, ne znam.

U engleskom postoji razlika, ali se među srpskom omladinom isti izraz koristi i za "samootkrivanje".

Eto, baš sam pre par nedelja i ja u razgovoru s drugarom prvi put čuo za taj izraz.
Nešto smo komentarisali oko pojedinih specifičnih izraza, kada stariji ne razumeju mlađe s tim modernim izrazima,
ili pak kad neki lokalizam ne razumeju ljudi iz drugih krajeva.
I onda me pita drugar da li znam šta znači "autovanje", rekoh nemam pojma.
A onda mi on objasni da je to čuo od ćerke, kad je došla iz škole pa prenela roditeljima kako se neki njen školski drug "autovao",
odnosno obznanio svojim školskim drugovima da je homoseksualac.

Ovde pak u stripu je, koliko vidimo, izraz upotrebljen u tom originalnom engleskom značenju,
da su drugi obznanili, odnosno razglasili nečiju tajnu.

Inače, meni se uglavnom ne dopadaju ti strani izrazi koji se danas upotrebljavaju, niti me zanima njihovo značenje,
osim kad slučajno saznam, pa ni značenje nekih izraza koji nisu toliko novi, ali ih u mojoj okolini niko ne koristi,
kao što sam tek zbog onog prevoda u Bluberiju potražio značenje reči "šmirant".
Nemam ništa protiv da me neko označi kao staromodnog ili retro tipa,
samo nemojte da mi kačite ovaj gadni izraz "bumer".

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

vetropiroman
New Member

296 Posts

Member since 27/02/2022

Posted - 08/03/2024 : 08:20:04  Show Profile Show Extended Profile  Send vetropiroman a Private Message  Reply with Quote
Evo za bumere, genX, milenijalce i ostale koji nisu u toku sa modernim jezičkim trendovima:
https://javnidiskurs.rs/wp-content/uploads/2023/01/RNRUSJ-1-24.1.2023..pdf

Nema više "nisam znao" ;)
Go to Top of Page

ned_lynx
Senior Member

2340 Posts

Member since 06/08/2005

Posted - 09/03/2024 : 17:17:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ned_lynx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jozzinelli
...kao što sam tek zbog onog prevoda u Bluberiju potražio značenje reči "šmirant".

U kom je to Bluberiju bilo?

Piši propalo!
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 09/03/2024 : 21:01:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ned_lynx

U kom je to Bluberiju bilo?

Epizoda "Rudnik izgubljenog Nemca", u 4. integralu Čarobne knjige,
komentarisali smo pre godinu dana na Bluberijevom topiku, u BD podforumu.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

henry
Senior Member

Serbia
1492 Posts

Member since 20/09/2005

Posted - 09/03/2024 : 22:02:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit henry's Homepage  Send henry a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jozzinelli

quote:

Ah, ipak je "internet" u pravu:

Outing is different from “coming out,” which is when you voluntarily share your sexual orientation or gender identity.

E sad, kako se na srpskom, u ovom kontekstu kaže “coming out,”, ne znam.

U engleskom postoji razlika, ali se među srpskom omladinom isti izraz koristi i za "samootkrivanje".

Eto, baš sam pre par nedelja i ja u razgovoru s drugarom prvi put čuo za taj izraz.
Nešto smo komentarisali oko pojedinih specifičnih izraza, kada stariji ne razumeju mlađe s tim modernim izrazima,
ili pak kad neki lokalizam ne razumeju ljudi iz drugih krajeva.
I onda me pita drugar da li znam šta znači "autovanje", rekoh nemam pojma.
A onda mi on objasni da je to čuo od ćerke, kad je došla iz škole pa prenela roditeljima kako se neki njen školski drug "autovao",
odnosno obznanio svojim školskim drugovima da je homoseksualac.

Ovde pak u stripu je, koliko vidimo, izraz upotrebljen u tom originalnom engleskom značenju,
da su drugi obznanili, odnosno razglasili nečiju tajnu.

Inače, meni se uglavnom ne dopadaju ti strani izrazi koji se danas upotrebljavaju, niti me zanima njihovo značenje,
osim kad slučajno saznam, pa ni značenje nekih izraza koji nisu toliko novi, ali ih u mojoj okolini niko ne koristi,
kao što sam tek zbog onog prevoda u Bluberiju potražio značenje reči "šmirant".
Nemam ništa protiv da me neko označi kao staromodnog ili retro tipa,
samo nemojte da mi kačite ovaj gadni izraz "bumer".

Autovanje je kad se (ne)namerno otkrije javnosti nečija seksualna orijentacija protiv njegove/njene želje i volje.
A kad sama otkrije to bi bilo Coming out (valjda of the closet ili tako nekako).
Prema tome, kod zapadnjaka autovanje ima vrlo ozbiljnu konotaciju i nailazi na univerzalnu osudu.

Zato, iako sam u početku smatrao da je "prevod" nespretan, na kraju sam ipak zaključio da je najbolji mogući jer mi trenutno nemamo izraz koji bi bio adekvatan u kontekstu razotkrivanja Derdevilovog identiteta.
Čestitke prevodiocu.

Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti.
Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve!
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2142 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 10/03/2024 : 01:40:38  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Ček, ti izgleda znaš nešto što može da mi pomogne.
Ja sam okačio tu stranicu jer pojma nisam imao šta znači ta reč. A ne zato da bih rekao da Rogan pogrešno prevodi.
Ono što mi je problem, jeste što ni sada ne znam šta znači, odnosno kakva sve značenja može imati i koliko se slobodno može upotrebljavati u našem jeziku.

Da li možemo reći da je policija autovala lopova jučerašnje pljačke. Odnosno, da li to znači, ako je policija otkrila identitet tog lopova i poslala u novine njegove podatke?

Ili se reč striktno odnosi na otkrivanje neke seksualne zapetljancije, da ne ulazim u terminologiju (jedan moderator mi se vređa ako se "nešto" dovodi u sumnju)?

Ako se striktno odnosi na polne sklonosti, onda ta reč tu štrči. Jer kakve veze ima sa otkrivanjem identiteta čoveka ispod superherojske maske? Ili je htela da kaže da su Met i Derdevil ljubavnici? E sad, možda u engleskom, ta reč ima više značenja a kod nas samo jedno?

A možda je autor hteo namerno da povuče paralelu između skidanja maske superheroja i skidanja maske pedera? Ako je to, onda je to maliciozna propaganda. Najbolje je da ubedim komšiju da je superheroj ako izađe u novine i kaže da voli seks sa _______(izabrati neki pol van standardna gramatička tri pola).

Ovo sam skinuo sa neta. I dalje mi nije jasno u kojem kontekstu se pominju Met i DD? Verovatno je to iz neke od ranijih epizoda Marvela, pa je provučena ta rečenica.

Ma, uostalom, nema ni veze. Nek se lingvisti lingvaju. A ja ću da čitam. Ima valjda neko ko se bavi pismom i jezikom u Srbiji.

Resistance is futile.

Edited by - borg on 10/03/2024 02:18:19
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8032 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 10/03/2024 : 04:11:16  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by borg

Ako se striktno odnosi na polne sklonosti, onda ta reč tu štrči. Jer kakve veze ima sa otkrivanjem identiteta čoveka ispod superherojske maske? Ili je htela da kaže da su Met i Derdevil ljubavnici? E sad, možda u engleskom, ta reč ima više značenja a kod nas samo jedno?

A možda je autor hteo namerno da povuče paralelu između skidanja maske superheroja i skidanja maske pedera? Ako je to, onda je to maliciozna propaganda. Najbolje je da ubedim komšiju da je superheroj ako izađe u novine i kaže da voli seks sa _______(izabrati neki pol van standardna gramatička tri pola).

Ovo sam skinuo sa neta. I dalje mi nije jasno u kojem kontekstu se pominju Met i DD? Verovatno je to iz neke od ranijih epizoda Marvela, pa je provučena ta rečenica.

Već sam ti rekao da ne postoji ni jedna reč, koja se "striktno" odnosi na nešto.

Reč "sladak" se odnosi na ukus hrane, koja ima dovoljno šećera ili nekog drugog zaslađivača.

To ti ne zabranjuje da kažeš devojci da je "slatka", misleći na njen izgled i simpatičnost, kao što možeš reći čoveku da "nije sladak" ne misleći da je gorak, nego da ima nezgodnu narav. Slatko si se nasmejao, ne ako si jeo šećer pri smejanju, nego ako si se smejao od srca. Slatke laži, slatko si spavao, sladak život...itd.

Reč ima izvorno značenje, najčešće jedno, ali može da ima XX prenosnih.

Nema maliciozne propagande, nego prenosnog smisla - poređenja razotkrivanja nečije tajne seksualnog identiteta, sa razotkrivanjem tajnog superherojskog identiteta. To poređenje potiče od izvornog teksta. To je stilska figura.

Neka ženska može da te tuži, ako čuje da si rekao da je slatka, jer slatke stvari goje i štetne su za srce, pa ispadaš maliciozan, ako se ide tvojom besmislenom logikom.

Met i DD su ista osoba, to svako zna, zašto ih pominješ kao dve? Jedino što si ispravno "pretpostavio", mada sam ti već napisao - da, radi se o ranijim epizodama Derdevila, u kojima je javnost, protiv njegove želje, otkrila da je on Derdevil.
Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member

2814 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 10/03/2024 : 13:23:57  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Ja sam reč 'autovanje' čuo brat bratu pre jedno 10+ godina, prvi put i to baš srpskom, i verovali ili ne nije imala veze sa seksualnim opredeljenjem. Na SKC radiju, Prti Bee Gee, Moskri je kenjao nešto o heroinu i dok je to pričao pominjao je da se 'autovao kao pajdoman'.

Edited by - jagodanbg on 10/03/2024 13:24:31
Go to Top of Page

panda
New Member

Serbia
256 Posts

Member since 30/10/2011

Posted - 10/03/2024 : 13:37:03  Show Profile Show Extended Profile  Send panda a Private Message  Reply with Quote
To je onda vec blizu 20 - Moskri umro 2005, a SKC radio ugasen mislim 2006.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2142 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 10/03/2024 : 13:53:47  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
quote:

Met i DD su ista osoba, to svako zna, zašto ih pominješ kao dve?

Ma ko zna. Možda se Met (ego) zaljubio u DD(superego). Pa vodi ljubav sam sa sobom. To bi se onda zvalo neka autoseksualnost. Pa se može povući paralalea da autovan.

@Jagoda, verujem da je reč i starija. Verovatno sa kraja osamdesetih i početkom devedesetih kada je krenulo jako lobiranje da se homoseksualnost skine sa liste bolesti u SZO... Samo ja ne čuh ranije. Eto, naučih i ja novu reč. :)

Resistance is futile.

Edited by - borg on 10/03/2024 13:57:03
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3281 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 10/03/2024 : 14:12:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Borg, pokaži nam na lutki gde su te ti zli gejevi povredili kad ih toliko pominješ...
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21132 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 10/03/2024 : 14:22:15  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
ko o čemu,Markiz o pederima.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8032 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 10/03/2024 : 14:31:31  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ako je to, onda je to maliciozna propaganda. Najbolje je da ubedim komšiju da je superheroj ako izađe u novine i kaže da voli seks sa _______(izabrati neki pol van standardna gramatička tri

U slobodnom društvu, ako ti je komšija gej, ne treba da se krije, samim tim ni da se autuje, a posebno da ispada heroj ako se autuje.

Razmisli, ako si blizak sa komšijom, znaćeš da ne moraš da mu nameštaš sastanak sa rođakom koja se nije udala. A posle košarke, nećete se tuširati zajedno, jer ne želiš da ga izazivaš.

Korisno i za tebe, bez homofobije.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2142 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 10/03/2024 : 14:41:51  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Ne zanima ga lingvistika.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2142 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 10/03/2024 : 14:55:14  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ako je to, onda je to maliciozna propaganda. Najbolje je da ubedim komšiju da je superheroj ako izađe u novine i kaže da voli seks sa _______(izabrati neki pol van standardna gramatička tri

U slobodnom društvu, ako ti je komšija gej, ne treba da se krije, samim tim ni da se autuje, a posebno da ispada heroj ako se autuje.

Razmisli, ako si blizak sa komšijom, znaćeš da ne moraš da mu nameštaš sastanak sa rođakom koja se nije udala. A posle košarke, nećete se tuširati zajedno, jer ne želiš da ga izazivaš.

Korisno i za tebe, bez homofobije.

Aleks, daleko od toga da imam fobije bilo kakve vrste. Samo sam kritički nastrojen prema trendovima koje donosi severac... I prosto mi smešna ta rodnost sa 17 ili 19rodova ili koliko ih već ima...

A sa druge strane osećam da će se u bliskoj budućnosti vršiti sve veći napad na jezik u smislu političke, rodne i svake druge korektnosti.
Pa će reč patrijarh morati da de menja kroz tih 19 rodova. I tako...
Postoje neki novi trendovi koji se polako ugrađuju. A nisu svi trendovi dobri. Pa neko vidi nasilje nad jezikom sa uvođenjem zakona o rodnoj ravnopravnosti dok drugi vide napredak.
Šta znam. Videćemo kako će to ići. Al treba uvek razgovarati. I diskutovati a ne slepo pratiti i prihvatati.

Resistance is futile.

Edited by - borg on 10/03/2024 16:14:04
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3281 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 10/03/2024 : 16:04:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam ja taj koji na tri strane se sekira što se jedan noviji izraz uvukao u strip i zbog njega će da propadne srpska mladež.

Danas saznaju za autovanje, sutra prestaju da idu u crkvu, prestaju da tuku svoje žene i gejeve i mrze sve okolne narode. Kataklizma nam se sprema, sklonite svoju decu, ovde branimo Srbiju dvanaestog veka.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21132 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 10/03/2024 : 16:15:33  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
ne kaže se gejeve nego pedere;što se mene tiče,završavam sa oftopičarenjem.
ontopik:
kako vam se čini novi broj?

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8032 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 10/03/2024 : 16:17:33  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Srednjevekovna Srbija je bila raj na zemlji. Nikad se više neće dostići taj nivo blagostanja.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8032 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 10/03/2024 : 16:18:24  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

ne kaže se gejeve nego pedere;što se mene tiče,završavam sa oftopičarenjem.
ontopik:
kako vam se čini novi broj?

Dobar - OK. Ništa više od toga. Pročitao.
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3281 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 10/03/2024 : 16:26:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:

što se mene tiče,završavam sa oftopičarenjem.

Ne kaže se oftopičarenje nego vantemno raspravljanje
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21132 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 10/03/2024 : 16:29:38  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote

Edited by - anto on 10/03/2024 16:30:10
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8032 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 10/03/2024 : 17:51:34  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Autoftemovanje.
Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member

2814 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 10/03/2024 : 18:12:37  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Borg, pokaži nam na lutki gde su te ti zli gejevi povredili kad ih toliko pominješ...

Neverovatno, ne možeš Borgu i Antu objasniti da nema baš sve veze sa seksom 😆
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25325 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 10/03/2024 : 19:27:59  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Alo, sakupite se negde u mraku pa menjajte iskustva. Ugušili ste temu.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21132 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 10/03/2024 : 19:33:18  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jagodanbg

quote:
Originally posted by Red Marquis

Neverovatno, ne možeš Borgu i Antu objasniti da nema baš sve veze sa seksom 😆

citiraš Markiza u kome se on obraća Borgu - kakve sad to ima veze sa mnom i sa seksom??

Go to Top of Page
Page: of 21 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000