Author |
Topic  |
Zula
Senior Member

1646 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 10/03/2024 : 21:25:12
|
quote: Originally posted by manhunter
Taj film gledam jednom godišnje. I čista je avantura, nema tu druge.
To je prava umjetnost! Kad kod svakog potakne nešto drugo! |
 |
|
naker
Advanced Member

5683 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
Dr.GonZo
Senior Member

Croatia
1230 Posts
Member since 31/03/2002 |
|
don_draper
Advanced Member

4708 Posts
Member since 08/06/2018 |
|
naker
Advanced Member

5683 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2994 Posts
Member since 06/03/2012 |
|
Zula
Senior Member

1646 Posts
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9286 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9286 Posts
Posted - 11/03/2024 : 09:45:57
|
Pretpostavljam da bi među nominovanima trebalo da budu
Ran (1985), The Last Temptation of Christ, Cyrano de Bergerac (1990), Shakespeare in Love, The New World (2005), možda i The English Patient... |
Edited by - alexts on 11/03/2024 09:47:21 |
 |
|
fandango
Senior Member

1694 Posts
Member since 10/06/2004 |
|
ridiculus
Senior Member

1813 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 11/03/2024 : 12:40:07
|
quote: Originally posted by alexts
quote: Originally posted by Zula
Excalibur https://www.imdb.com/title/tt0082348/?ref_=nm_knf_i_2
!? Da ne ulazim u sve drugo što si nabrojao (a i za ranije kategorije) - znaš da ima i kategorija
Epska fantastika / magija
Ovo je previše i za mene! 
Zapravo, Excalibur mi je bio jedan od najprivlačnijih filmova u detinjstvu, ali istorijski on nije. Kralj Artur (sa Owenom) je druga stvar; on se kreće u prepoznatljivijim istorijskim okvirima, mada su likovi "veći od života". (Svejedno, sam film nije dovoljno dobar da bih ga predložio ovde.)
Ili, ajde da kažem ovako: bazirano na (ser) Walteru Scottu i bazirano na (ser!) Thomasu Malory-ju su različite stvari, odnosno, žanrovi.
Ona serija (koju Shaner ne gleda zbog žene, ako se dobro sećam ), Outlander, ona bi se mogla nazvati istorijskom iako ima fantastičan motiv putovanja u prošlost. Ali gledalac se upoznaje sa dobom, načinima života, i bitnim dešavanjima iz XVIII veka, i to u mnogim zemljama. Put kroz vreme ništa ne menja u tom smislu - on, pak, omogućava da se donose moralni i kulturološki sudovi od strane nekog iz XX veka. Inače krupni događaji ostaju isti, kako ih znamo iz istorije. Dakle, ne smatram da dodatak natprirodnog ili fantastičnog sam po sebi odgura delo u drugi žanr, već sve zavisi od konteksta. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
Edited by - ridiculus on 11/03/2024 12:56:07 |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9286 Posts
Posted - 11/03/2024 : 13:00:35
|
Ma skoro niko neće ni da glasa za Ekskalibur u ovoj kategoriji, jer bi to bilo kao glasanje za LOTR.
Zato ne treba preterano stavljati akcenat na to. Zula ima malo taj problem, njemu je Ime ruže avanturistički. Razmišlja na vrlo "osoben" način. |
 |
|
ridiculus
Senior Member

1813 Posts
Posted - 11/03/2024 : 13:02:11
|
Ma skoro niko neće ni da glasa za Ekskalibur u ovoj kategoriji, jer bi to bilo kao glasanje za LOTR.
Ili isto kao glasanje za Pritajeni tigar, skriveni zmaj!  |
 |
|
Zula
Senior Member

1646 Posts
Posted - 11/03/2024 : 13:33:00
|
Zato ne treba preterano stavljati akcenat na to. Zula ima malo taj problem, njemu je Ime ruže avanturistički. Razmišlja na vrlo "osoben" način.
Zabavljamo se, bar sam tako shvatio. Pa stavim što mi se čini, nekad bliže nekad dalje nečijem mišljenju.
Meni je drago i kad alexts stavi listu od bar 10 noir nominacija ili snimljenih u prvoj polovini prošlog stoljeća pa oni dobiju velik broj glasova... 😜
Nego, kako povijesne odvojiti od biografskih? Svaki taj povijesni koji u nazivu filma ima nečije prezime, ustvari je biografski. I svaki biografski je i povijesni. |
 |
|
ridiculus
Senior Member

1813 Posts
Posted - 11/03/2024 : 13:39:04
|
Ne možeš ih bespogovorno odvojiti jer priče o nekim ličnostima, kao što su Isus, Cezar, Napoleon, Hitler, itd, su i priče o njihovom dobu. |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4137 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 11/03/2024 : 13:50:08
|
quote: Originally posted by Zula Nego, kako povijesne odvojiti od biografskih?
Po tematici filma, govori li o osobi ili uzima kompletnu sliku razdoblja u kojem dotična živi. Ako se svodi na osobu a ne širu sliku, onda je biografski. |
U zamišljenom kutu okrugle sobe... |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9286 Posts
Posted - 11/03/2024 : 14:01:32
|
quote: Originally posted by BeaGea
quote: Originally posted by Zula Nego, kako povijesne odvojiti od biografskih?
Po tematici filma, govori li o osobi ili uzima kompletnu sliku razdoblja u kojem dotična živi. Ako se svodi na osobu a ne širu sliku, onda je biografski.
Biografski je biografski; ako se dešava u nekom vremenu u prošlosti, bez puno dodira sa sadašnjošću i plus obuhvata sliku društva, onda je istorijski, ali i dalje biografski.
Ne zaboravite da smo rekli da su filmovi mešavine žanrova. Najčešće je i drama, ali može da bude i avanturistički ili ratni, ako je ličnost bila avanturista ili vojskovođa/ratnik ili sportski, ako je sportista, muzički film, ako je muzičar i ima songova itd. |
 |
|
ridiculus
Senior Member

1813 Posts
Posted - 11/03/2024 : 14:04:57
|
Svaki taj povijesni koji u nazivu filma ima nečije prezime, ustvari je biografski
Jes, Rob Roy, čuveni biografski film.  |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4137 Posts
Posted - 11/03/2024 : 14:09:18
|
...pa zar nismo apsolvirali da je svaki biografski ujedno i povijesni!? Jesmo. D
Sad idemo malo dalje u razradu. Rasprava se nastavlja ali s drugom početnom točkom. Pomakni se malo, Đoni. Kako razlikovati biografski od povijesnog, to je tema. E da, i da ne pišeš opet kak je biografski film je ujuedno i povijesni :) To znamo. |
Edited by - BeaGea on 11/03/2024 14:09:58 |
 |
|
ridiculus
Senior Member

1813 Posts
Posted - 11/03/2024 : 14:15:01
|
Evo kako.
Vrati se i prouči teoriju skupova.
Pa onda bez ćefova, poput: sad tema određuje žanr, sad skrivena motivacija, sad namera, a sad šta je ko od uticajnih rekao. A kad faktoru (koji neću imenovati, jer nije uljudno) to odgovara, onda je to sve jedno te isto.
Da imam utisak da pričam sa nekim od 46, a ne 4.6 godina. Inače samo gubim vreme.
Drugim rečima, verujem ja tvom znanju - filmskom, ostalo ide od diskutabilnog do nepostojećeg - ali ne verujem... u neke druge kapacitete. |
 |
|
Zula
Senior Member

1646 Posts
Posted - 11/03/2024 : 14:55:32
|
quote: Originally posted by ridiculus
Svaki taj povijesni koji u nazivu filma ima nečije prezime, ustvari je biografski
Jes, Rob Roy, čuveni biografski film. 
Krivo navodiš, tu je prisutno i ime 😂 |
 |
|
Zula
Senior Member

1646 Posts
Posted - 11/03/2024 : 15:09:35
|
Oh, ridiculus pa krenulo te!?
Očekuješ nešto od drugog, a od sebe daješ uvrede. Možda si ih i dobio, ali ovako nisi bolji, ni pametniji, ni puno više od 4,6 godina... Gubljenje vremena na forumu - kakva ideja!? 😜 Možda ti želiš raspravu koju ovdje ne možeš dobiti, no to ne znači da je zato potrebno nešto žuči proliti.
Recimo, moj mačak kurca ne razumije o filmu, ali vrlo dobro se mazimo i lovimo. Istina, i on misli da je film ceste nepravedno zapostavljen u ovim izborima 😂 |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4137 Posts
Posted - 11/03/2024 : 15:16:59
|
Oh, ridiculus pa krenulo te!?
Očekuješ nešto od drugog, a od sebe daješ uvrede. Možda si ih i dobio, ali ovako nisi bolji, ni pametniji, ni puno više od 4,6 godina... Gubljenje vremena na forumu - kakva ideja!? 😜 Možda ti želiš raspravu koju ovdje ne možeš dobiti, no to ne znači da je zato potrebno nešto žuči proliti.
Recimo, moj mačak kurca ne razumije o filmu, ali vrlo dobro se mazimo i lovimo. Istina, i on misli da je film ceste nepravedno zapostavljen u ovim izborima 😂

Majstore!
Pusti ovu trojicu darkwoodovaca, izgubil forum pa sad misle da, gdje god da dođu, je to njihova privatna prčija gdje drugi nemaju pravo iznosti stavove.
Kad ide meni prigovarat za dosljednost onda znaš koliko je sati. Ako sam po ičemu znan forumašima, onda je to tupljenje jednog te istog u nedogled. Da, na žalost nekad ne znam na vrijeme uočiti da nema potrebe da nastavljam s pričom. |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26060 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 11/03/2024 : 15:43:02
|
Ajmo dosta je više prosipanja mudrosti. Da barem imate pokrića, pa hajde. BeaGea, stvarno si dosadan, najozbiljnije. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
Zula
Senior Member

1646 Posts
Posted - 11/03/2024 : 15:44:16
|
Mene ne smeta tko je od kud došao i kad, a forum je svačija prčija tj. forum je ono što forumaši od njega naprave.
Drago mi je svakog poslušati, ako nešto dobijem - super, ako se samo našalimo -super.
Manje volim kad netko želi biti bolji od drugog, kad netko vrijeđa da vrijeđa ili vrijeđa da bi bio vrjedniji. Nije sramota misliti drugačije (ispravnije ili manje ispravno), sramota je nametati svoju istinu. Rasprava ne znači nametanje mišljenja nego jasno, sažeto i sveobuhvatno izreći neku misao, bez obzira kako će ju drugi prihvatiti, ako su je shvatiti. Onda drugi jednako izreknu svoju, bez obzira što se kome čini tko je više ili manje u pravu.
I vjerojatno je to svima načelno jasno, no svakih 5 stranica, poštovanje drugoga je manje važno od nametanja sebe. |
 |
|
Topic  |
|