Author |
Topic |
manhunter
Moderator
Switzerland
25552 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 06/03/2024 : 17:23:48
|
quote: Originally posted by AleksandarN
quote: Originally posted by borg. Ovo je hard core verzija Franove livade.
Sad si mi zgadio strip a bas sam hteo da ga procitam!
Ovo napišeš, a onda se čudiš kad usledi reakcija? Ako ideš đonom, onda možeš i da očekuješ isto, jbg. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6930 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
frano
Advanced Member
Croatia
6930 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6930 Posts
Posted - 06/03/2024 : 20:22:57
|
G. AleksaN, dobar je strip. Opisuje duboku ljudsku patnju kroz koju se provlači umetnička egocentrična svest (Manuova) te ponore i blastove i bljeskove kroz koje prolazi.
Vizualno nije Andriji do kolena, ali dečko priča svoje neke priče pa je s te strane mnogo bliži umetnosti doli Andrija.
Manu pronalazi gadosti u sebi. Koja budala.
:) |
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1549 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 14/03/2024 : 15:05:24
|
quote: Originally posted by SenG
Nakon Svagdanje borbe, Blasta, i Brodeckovog izvještaja ovo je nevjerojatan pad.
Ovo je u stvari konceptuala bez koncepta. Nešto bulazni i to je onda strip.
Pročitao sam prvi album i Manu je stvarno uspješan stripaš da ovo prođe. Likovno je u redu, "zgodno". Nema tu dubine ni lucidnosti, naprotiv- sama površina. Ali mi se čini, da Manu to shvaća, što je ok.
Mislim, kakva ideja stoljeća mu treba? Blast je puno više od cjelokupnih opusa 95% stripaša.
Stvarno mu treba fizička aktivnost. Neka ode do bazena ili šeta psa u prirodi i ne samo sjedi iza crtačkog stola. Na kraju poseti ga mrtvi Cezanne i nešto mu sere. Hahaha. |
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 14/03/2024 15:14:49 |
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1549 Posts
Posted - 04/04/2024 : 21:34:58
|
Evo, mučio sam se i mučio i konačno završio. Likovno mu ništa ne fali iako je u glavnom u poznatim vodama malih likova i mnogo kadrova na stranama. I lupanja koji je kvazi literarno ali ga ima previše i dosadno je. Nije baš neki humor. Najbolji je kada samo crta kao na par mjesta u poslednjom albumu koji je po mome i najbolji. Desetak malih oblačiča na kadar mi je previše. Njegova introspekcija nije u ničemu značajna da zaslužuje sve one riječi, koje sam odmah zaboravio. Rekao je malo ili ništa.
Ima puno dupe i kao teško mu je. Djeca mu odrašta, ne shvaća je i šta je ovdje novo? Prića koje u stvari i nema izgleda kao da je nastajala usput, nije imao pojma šta će crtati za pet strana. Nema osnovne niti osim velikog ega i to nije vrlo interesantno jer nije duhovit. Ako mu fali ideja, neka ponekad surađuje sa scenaristom. Ostalo je obični miks pop kulture i istorije umjetnosti i opet nema nikakvog stava o bilo čemu. Ako bih barem popljuvao nešto i u tome je još najbolji u poslednjom albumu gdje se djelimićno naruga trendu stripovske socialne kritike. Može se to puno bolje, jaće, oštrije. Najbolje se je u prići osloniti za neki arhetip i uhvatiti se stava o njemu, to nije "Ja sam genijalec Larcenet, koji u stvari nisam tako velik i u krulcu sam." Kao i ja sam ljudsko biće.
Svi znamo, da je ljudsko biće i šta onda. Nisam osjećao empatiju do lika. "Normalnost" nije dovoljna za "ideju stolječa".
Crtež: 4-5, tekst 2. |
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 04/04/2024 21:39:15 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6930 Posts
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1187 Posts
Member since 03/12/2014 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3304 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 05/04/2024 : 15:40:57
|
Svi stripovi na scom-u kojima vidim samo pozitivne komentare odmah znam da će meni biti mlak utisak. Među ovim polarizujućima su uvek dragulji, kao što je i Grupna. |
|
|
john connor
Senior Member
Serbia
2746 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 05/04/2024 : 16:20:33
|
I meni Larcenet nis posebno, ogoljuje sebe na sve nacine, i ta iskrenost pali, sto je sasvin legitimno, i ok. Sa druge strane najveci genijalac je Trondheim, vidi se opsta kultura, nacitanost, intelekt. |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6930 Posts
Posted - 06/04/2024 : 05:39:10
|
Ma tulipani, i jedan i drugi i treći... Moebius, Trondheim, Larcene i sad Vives.
Kom - plet - ni tulipani. Al baš kompletni.
I sad mi tu još kao nešto o njima raspredamo. Nabijem ih na kuvac.
|
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1549 Posts
Posted - 07/04/2024 : 01:34:32
|
quote: Originally posted by frano
Ma tulipani, i jedan i drugi i treći... Moebius, Trondheim, Larcene i sad Vives.
Kom - plet - ni tulipani. Al baš kompletni.
I sad mi tu još kao nešto o njima raspredamo. Nabijem ih na kuvac.
Zašto baš ova četvorica i zašto svaki od njih posebno? |
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 07/04/2024 01:34:45 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6930 Posts
Posted - 07/04/2024 : 06:42:32
|
Linija je to nekakvog "europskog" autorstva.
Mnogi domaći ljudi se kunu u ove autore. Moja pozicija je kako se radi o teškim tulipanima.
Moebius - fantastičan crtač - i mrtvac bi gledajući njegove radove procrtao, ali, fantastično glupih i praznih svijetova iscjeđenog kaktusa
Trondheim - majko mila, upomoć
Larcenet - kako velite, oguljuje se do zadnjeg sloja kemijskog spoja narkotika kojeg guta
Vives - nova generacija senzibilnih mimoza. Formula: kuhani kaktus + video igre = snažan rukopis prožet jakom senzualnošću mokrih gaćica
Ko ih nebi voleo!
|
Edited by - frano on 07/04/2024 06:43:57 |
|
|
naker
Advanced Member
4801 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7673 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
borg
Senior Member
Serbia
2228 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 16/07/2024 : 00:44:57
|
Svaka čast Night! Analiza iz više perspektiva. Zanimljivo. Čak i recenzija izgleda kao da je podvojena. :) Čas se posmatra iz perspektive autorovog ludila čas iz perspektive autorove lukavosti da proda foru.
Ne znam da li ti je to bio plan, ili je prosto došlo spontano, ali genijalno odgovara recenzija stripu. :) Već vidim za koju recenziju ću da glasam na godišnje izboru. :)
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 16/07/2024 00:47:17 |
|
|
night
Senior Member
Serbia
1666 Posts
Member since 07/07/2006 |
Posted - 16/07/2024 : 06:41:28
|
quote: Originally posted by borg
Svaka čast Night! Analiza iz više perspektiva. Zanimljivo. Čak i recenzija izgleda kao da je podvojena. :) Čas se posmatra iz perspektive autorovog ludila čas iz perspektive autorove lukavosti da proda foru.
Ne znam da li ti je to bio plan, ili je prosto došlo spontano, ali genijalno odgovara recenzija stripu. :) Već vidim za koju recenziju ću da glasam na godišnje izboru. :)
Ha! Hvala na lepim rečima.
Kad se skolope kockice i nađem vremena napišem nešto. Čitam razne žanrove, a za neke baš zanimljive stvari napišem i reč-dve.
Dosta ljudi se ovaj strip nije svide, što je apsolutno ok. Meni je dobar jer je drugačiji, ima tu ličnu notu i povezan je sa životom. A što se tiče čitave priče dvouio sam se da li i koliko ima istine a koliko je to njegova maštarije, i sad naginjem tome da je pre ovo drugo. |
Edited by - night on 16/07/2024 06:42:56 |
|
|
don_draper
Advanced Member
4439 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 28/07/2024 : 22:34:32
|
Uff, ovo je gusti Manu. Tko nije fan ovog autora, bolje da se ne prihvaća ovoga. Kreativna kriza nikada nije izgledala ovako kreativno. Manu u ovom autobiografskom pristupu na jako lucidan, humorističan i maštovit način raspreda priču o svom stvaralačkom procesu, ili izostanku istoga. Na jedan jako "meta" način (kako to već milenijalci kažu) prikazao je kako izgleda to traženje inspiracije, aspiracija prema "the" uratku, ali nekada je to i odvedeno u ekstreme pa su tu psihijatrijsko liječenje i meditiranje (možda je to i istinit dio). No, ovdje uporište u stvarnosti i reference nisu bitne. Jer, u svijetu umjetnosti toliko je toga moguće i ostvarivo da nisam ni u jednom trenu preispitivao događanja ovog stripa. A događaja nema baš previše. No, zato dijaloga, monologa, promišljanja i razmišljanja ima na bacanje. Manu ovdje radi 100 na sat kako bi se u stripu prikazao kao netko tko se ne pomiče s mrtve točke. Vrlo trijumfalan način kojim ovaj renomiran francuski autor istjeruje svoje demone i anksioznosti, provodi svojevrsnu osobnu psihoterapiju, ali istovremeno čitatelju servira jedno nezaboravno iskustvo. Upoznali smo Manua u depresiji, čemeru, anksioznosti, drami, ali sada vidimo i kako se to može okrenuti na duhovitiju i apsurdniju razinu. Kreativni piece de resistance, možda nekada težak za čitati i nedokučiv, ali na svakoj tabli je ovdje bujica ideja. Nešto mora i pogoditi.
4.5/5 |
I sell the fact that I can't be bought |
|
|
don_draper
Advanced Member
4439 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 28/07/2024 : 22:36:29
|
Vrijeme je i za jednu omanju rang listu Larcenetovih uradaka u izdanju Fibre (doduše Astronaute budućnosti nisam čitao)
1. Svagdanja borba 2. Brodeck 3. Cesta 4. Grupna terapija 5. Rokamboleska 6. Blast 7. Povratak zemlji
Teško zvuči staviti Blasta na šesto mjesto, ali takav je nivo kvalitete svega ovoga ispred njega. |
I sell the fact that I can't be bought |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3304 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 29/07/2024 : 01:29:24
|
Niko se neće složiti, ali who cares...
1. Svagdanja borba 2. Grupna terapija 3. Povratak zemlji 4. Rokamboleska 5. Brodeckov izveštaj 6. Astronauti budućnosti 7. Blast 8. Cesta |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6930 Posts
|
Topic |
|