forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 STRIPOVI.COM OSKAR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 151

manhunter
Moderator

Switzerland
26059 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 22/03/2024 : 20:43:40  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
I ponovo, fantazija i fantastika nisu isto. Inače možemo da nominujemo i Charliejevu fabriku čokolade, dr Parnassusa i slične.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8974 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 22/03/2024 : 20:44:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Ma svi mi imamo slobodu, ne radi se o tome. Evo ja ne znam kako Jurassic park, Jumanji, Marry Poppins ili Ghostbusters mogu svi zajedno da budu u istoj kategoriji, ma kako se ta kategorija zvala. A kamoli da budu u kategoriji gde su odrednice žanra Konan, LOTR, Excalibur I slični. Molim da mi neko objasni, najozbiljnije.

Pa ne mogu ni messi i anas sharbini u istu rečenicu pa su skupa istrčali na teren.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Dr.GonZo
Senior Member

Croatia
1230 Posts

Member since 31/03/2002

Posted - 22/03/2024 : 20:44:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dr.GonZo's Homepage  Send Dr.GonZo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zula

quote:

Ja još jednom gledam predloge i stvarno moram da se zapitam... Veštice iz Istvika, Edward Scissorhand, Intervju sa vampirom, spominje se i Drakula... svašta nešto ovde ide.
Cenim svačije mišljenje, ali uozbiljite se malo. Hajde što Ameri brkaju fantaziju i fantastiku, ali ne moramo i mi. Mačevi, kraljevi, zmajevi, čarobnjaci, neki dvorac na brdu, ukleta šuma, bemliga šta još. To valjda spada u epsku fantastiku i magiju, a ne bukvalno sve što ima i malkice "natprirodnog" u sebi.

A u kojoj bi kategoriji, po tebi, bili ovi filmovi koje si nabrojao, a da budu u šansi da ih netko bira?
Dopusti malo stupnjeva slobode 🤣

Drakula i Intervju s Vampiriom = horor
Edward Scissorhand i Vještice iz Eastwicka = fantasy (tzv niska fantazija)

Nemere Edward biti u istom košu sa Conanon i Gandalfom ili recimo Skeletorom, ali more upasti u npr. romantične filmove...

p.s. - za onoga koga zanima - visoka i niska fantazija dvije su glavne kategorije fantazije. Visoka fantazija odnosi se na epsku fantastiku koja je smještena u alternativni svijet. Obično uključuje puno čarobnih elemenata, fantastičnih stvorenja i neobične tehnologije. Dok je niska fantazija kada magična stvorenja i elementi upadaju u uobičajeni svijet

https://www.youtube.com/@HororFilmPlaygroundpredstavlja/videos - HororFilm Playground predstavlja
Go to Top of Page

Dr.GonZo
Senior Member

Croatia
1230 Posts

Member since 31/03/2002

Posted - 22/03/2024 : 20:52:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dr.GonZo's Homepage  Send Dr.GonZo a Private Message  Reply with Quote
quote:

Crtani nisu ni trebali biti posebno, ako su kategorije određene zbog teme i sadržaja. Crtani je tu zbog načina stvaranja kao što će biti i dokumentarni pa i muzički.
Malo manje dobro je to sve određeno, ali ako nema filma ceste, onda ni u ovom što imamo ne treba tražiti savršenstvo 😂

Animirani filmovi su sam svoj žanr u koji mogu upasti svi ostali žanrovi, ali to ne znači da neki animirani ne može upasti u neku drugu listu poput recimo horora ili drame...

Recimo ''Army of Darkness'' može ući i u listu komedije, horora i fantasy filmova bez problema...samo ako ga netko želi u tim listama nominirati (iako je on prvenstveno i dalje horor film bez obzira što horora ima jako malo)

https://www.youtube.com/@HororFilmPlaygroundpredstavlja/videos - HororFilm Playground predstavlja
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8974 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 22/03/2024 : 21:06:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Komplicirate. Nominiramo li fantasy filmove ili mač i magiju? Mač i magija nije žanr nego podžanr, svi nominirani filmovi vise ili manje spadaju u fantasy. Ghostbusters je svasta prije nego fantasy i shodno tome ce dobit malo ili nista glasova, ali i dalje ima fantasy elemenata i legitimno se ugurao tamo gdje nema nikakve sanse.

Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1645 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 22/03/2024 : 21:11:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma svi mi imamo slobodu, ne radi se o tome. Evo ja ne znam kako Jurassic park, Jumanji, Marry Poppins ili Ghostbusters mogu svi zajedno da budu u istoj kategoriji, ma kako se ta kategorija zvala. A kamoli da budu u kategoriji gde su odrednice žanra Konan, LOTR, Excalibur I slični. Molim da mi neko objasni, najozbiljnije.

Kad si daš slobodu da Konan, Lotr i Excalibur nisu odrednice ovog žanra, onda stvari izgledaju puno jednostavnije, sveobuhvatnije.

Ili ako ravnopravnost (da su svi oni jednako odrednice ovog žanra) nije dovoljan argument, onda mi ne preostaje drugo nego da za odrednice žanra (po meni) budu Mary, Drakula, pomahnitali dinosauri i pokoji žedni vampir... 😉
Tad će istina između tvog i mog viđenja biti - na sredini!
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1645 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 22/03/2024 : 21:14:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dr.GonZo

quote:

Crtani nisu ni trebali biti posebno, ako su kategorije određene zbog teme i sadržaja. Crtani je tu zbog načina stvaranja kao što će biti i dokumentarni pa i muzički.
Malo manje dobro je to sve određeno, ali ako nema filma ceste, onda ni u ovom što imamo ne treba tražiti savršenstvo 😂

Da...ali filmovi ceste su podžanr a ne žanr...
To je isto kao da se ja žalim što nisu stavljeni npr. slasheri ili animal attack filmovi...

O filmovima ceste su ovdje napisane "knjige", prolivene suze, a ni smijeha ne nedostaje. Tako da, ako baš želiš kreni čitati od početka, ili samo vjeruj.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26059 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 22/03/2024 : 21:22:40  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Komplicirate. Nominiramo li fantasy filmove ili mač i magiju?

Pa piše u naslovu EF (epska fantastika, to jest mač i magija) /magija. Ne znam ko komplicira?

Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1645 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 22/03/2024 : 21:22:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
A što je Lotr nego crtani ratni film ceste 😂
A ima i ljubavi, avanture te malo trilera i horora. I sad je on takav predstavnik - čega? Dobar film, sve ok. Može u više kategorija, no problemo.

Već smo rekli, više puta, nije idealno, ali tako je kako je. Nek stavi tko što voli i misli, glasat će kako tko hoće. Istinu nećemo istjerati, a posvađat se možemo i oko važnijih stvari 😜

Edited by - Zula on 22/03/2024 21:24:53
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1811 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 22/03/2024 : 21:38:43  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Ma nije LotR "predstavnik" ičega nego je čitav žanr nastao kopiranjem njega. Mislim da niko od nas nije imao udela u tome. Ili ako jeste, pitajmo tu osobu kolko traži za buduća određivanja.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

Dr.GonZo
Senior Member

Croatia
1230 Posts

Member since 31/03/2002

Posted - 22/03/2024 : 21:38:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dr.GonZo's Homepage  Send Dr.GonZo a Private Message  Reply with Quote
quote:

A ima i ljubavi, avanture te malo trilera i horora. I sad je on takav predstavnik - čega? Dobar film, sve ok. Može u više kategorija, no problemo.

Već smo rekli, više puta, nije idealno, ali tako je kako je. Nek stavi tko što voli i misli, glasat će kako tko hoće. Istinu nećemo istjerati, a posvađat se možemo i oko važnijih stvari 😜

Ali izbor nije da stavi tko šta voli...nego da se stavi ono što spada u određenu kategoriju biranja...

Mogao sam ja tako staviti ''Strah i Prijezir u Las Vegasu'' ali nisam jer ne spada u ovu kategoriju...
Zna se što ide u ovu kategoriju...al se neki prave ludi...pa stavljaju svašta...ili jednostavno ne znaju ići dalje od LOTR-a, Conana i Exalibura...ali zato preskočiš kategoriju i to je to...a ne stavljati da izvineš pizdarije...

Da neko ne misli da sam se možda zapjenio...nisam...jedem vruću juhicu od gljiva...a žena viče iz kreveta da koji kurac sad jedem juhu da će mi sve otić u drob....i da sam već počeo da izgledam ko Chico umjesto da izgledam ko Zagor...

Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1645 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 22/03/2024 : 21:39:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by fandango

quote:

quote:

A zakaj onda nisi nominirao koji film o Drakuli sad ovdje ako mogu ic vampiri? Za Ghostbusterse sam ja uvijek mislil da je prvenstveno u pitanju (horor-)komedija 🤷🏻

Btw, pola filmova na mojoj listi ti je fantasy film ceste

Vampire sam nominirao, a Drakulu predložio nekom drugom (ponestalo mi mjesta u 10).

Za filmove ceste fantasy kao stvoren. Film ceste nadžanr ostalima, tako da nema veze što ga nema 😜

Ili za viceve. Nasli se tako jednom hobit, carobnjak, vilenjak, patuljak i nazgul u jednom baru...

U autobusu, u baru nije film ceste 😂
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1645 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 22/03/2024 : 21:45:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dr.GonZo

quote:

Ali izbor nije da stavi tko šta voli...nego da se stavi ono što spada u određenu kategoriju biranja...

Mogao sam ja tako staviti ''Strah i Prijezir u Las Vegasu'' ali nisam jer ne spada u ovu kategoriju...
Zna se što ide u ovu kategoriju...al se neki prave ludi...pa stavljaju svašta...ili jednostavno ne znaju ići dalje od LOTR-a, Conana i Exalibura...ali zato preskočiš kategoriju i to je to...a ne stavljati da izvineš pizdarije...

Da neko ne misli da sam se možda zapjenio...nisam...jedem vruću juhicu od gljiva...a žena viče iz kreveta da koji kurac sad jedem juhu da će mi sve otić u drob....i da sam već počeo da izgledam ko Chico umjesto da izgledam ko Zagor...

Eto vidiš, iako žena kaže nemoj ti si ipak pojeo juhicu.
Tako ti je i sa stavljanjem filmova u kategorije.
Pojedem film u kategoriju koju želim, kasnije mislim jesam li više Čiko ili Zagor. 😜
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8974 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 22/03/2024 : 22:10:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Komplicirate. Nominiramo li fantasy filmove ili mač i magiju?

Pa piše u naslovu EF (epska fantastika, to jest mač i magija) /magija. Ne znam ko komplicira?

komplicirate u smislu da je zanr fantasy, a ovo sto bi vi htjeli je podzanr. Tako bi onda trebali imati slasher horore, neo westerne, filmove ceste, kurce palce... ne ide.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
26059 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 22/03/2024 : 22:29:44  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Kategorija za koju glasamo nije fantasy, nego epska fantastika i magija. Ne znam šta tu nije jasno i kako se ovi gore navedeni filmovi tu uklapaju?

Ali nebitno, neka svako nominuje ono što želi.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8974 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 22/03/2024 : 22:30:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
E pa kategorija ne valja.

Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1811 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 22/03/2024 : 23:41:14  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kategorija za koju glasamo nije fantasy, nego epska fantastika i magija.

Tačno, ali pošto na glasanju nema, na primer, urbane fantastike (urban fantasy), koji je vrlo jak (pod)žanr u poslednjih 30 godina (Constantine, Neverwhere, serije Buffy the Vampire Slayer i Supernatural, čak i Harry Poter, itd) onda će ljudi verovatno spojiti to sa ovim drugim. To važi i za sve ostale podžanrove. Meni je sasvim svejedno - poštovaću granice koje odredite - ali takav ishod mi je normalan.

A na IMDB-u stoji samo "fantasy", pa i to sigurno ne pomaže u ovoj dilemi.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9285 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/03/2024 : 23:49:08  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Kategorija treba da obuhvata sve filmove sa fantastikom, koja nije naučna, nije SF.

Ne vidim šta je problem? Na interenetu je bezbroj lista sa LOTR i Charlie and the Chocolate Factory. Tačno je da to nije isto, ali zašto ova lista ne bi bila sačinjena od izbora iz te (uslovno rečeno) dve velike celine? (ili ih je više?)

Ako se slepo držimo epske fantastike - brojni mitovi i legende ne bi tu spadali, čak ni bajke, a epska fantastika je baš i potekla na nasleđu ovakvih priča (1001 noć, grčki mitovi, evropske bajke...).

Ne bi ulazio ni "Mač i magija", razni Konan, Beastmaster itd.

Zašto onda ne dodati i ostale fantastične priče?

U Čarliju postoje Oompa Loompe iz Loompalanda, koji naseljavaju razna bića, koja podsećaju na bića iz bajki i legendi, slično kao u epskoj fantastici - tu postoji veza.

U Hari Poteru ima konkretno magije na kojoj se sve zasniva, a ona se pominje u naslovu ove kategorije.

Vukodlaci i vampiri su već pokriveni hororom i ovde ne bi imali previše smisla, sem ako se konkretna dela ne mogu svrstati u horor, što bi menjalo situaciju.

Edited by - alexts on 22/03/2024 23:53:15
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8974 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 23/03/2024 : 00:34:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Eto kad se ja i alex slozimo, onda nema dalje...

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8974 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 23/03/2024 : 00:40:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Jedino sto sam na jednoj fantasy listi nasao i diskretni sarm burzoazije... to je vec i meni previse.

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8236 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 23/03/2024 : 10:29:11  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
gdje bi vi svrstali film biti john malkovich?

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

fandango
Senior Member

1693 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 23/03/2024 : 10:31:33  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

gdje bi vi svrstali film biti john malkovich?

Nadrealna komedija.
Go to Top of Page

fandango
Senior Member

1693 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 23/03/2024 : 10:32:11  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
quote:

Eto kad se ja i alex slozimo, onda nema dalje...

Slazem se i ja, ovo je trebalo bit fantasy i bok.
Go to Top of Page

fandango
Senior Member

1693 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 23/03/2024 : 10:33:58  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

A zakaj onda nisi nominirao koji film o Drakuli sad ovdje ako mogu ic vampiri? Za Ghostbusterse sam ja uvijek mislil da je prvenstveno u pitanju (horor-)komedija 🤷🏻

Btw, pola filmova na mojoj listi ti je fantasy film ceste

Vampire sam nominirao, a Drakulu predložio nekom drugom (ponestalo mi mjesta u 10).

Za filmove ceste fantasy kao stvoren. Film ceste nadžanr ostalima, tako da nema veze što ga nema 😜

Ili za viceve. Nasli se tako jednom hobit, carobnjak, vilenjak, patuljak i nazgul u jednom baru...

U autobusu, u baru nije film ceste 😂

Ni u busu, ni u baru, vec u krcmi Prancing Pony. I onda dodje Aragorn i kaze, hej decki...
Go to Top of Page

fandango
Senior Member

1693 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 23/03/2024 : 10:34:29  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jedino sto sam na jednoj fantasy listi nasao i diskretni sarm burzoazije... to je vec i meni previse.

Pa isto nadrealna komedija.
Go to Top of Page
Page: of 151 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.45 seconds. Snitz Forums 2000