grunge je za mene zadnja glazbena revolucija.. poslije je došao samo nu metal i ovaj današnji smrdljivi indie od kojeg mi se kenja jer ne da nema veze s rnrolom nego mi se kenja od količine ponavljanja i srcedrapajućih pizdarija... nirvanu i pj slušam od osnovne, chainse sam zavolio kasnije, screeming trees su najs, soundgarden nikada nisam volio... otkrio sam prije par mjeseci Mad season ( Chainsi/PJ ( brijem??) ) tko nije poslušao nek posluša, imaju jedan album koji su snimili sa Layneom tamo negdje 95' ja mislim, vrhunska ploča
svaka cast ( mislis da ljudi znaju ko su chainsi? )
Uželeo sam se nešto grungea u poslednje vreme, pa počeo ponovo da slušam Smashing Pumpkins. Nekada ih jako voleo, a mislim da nikada nisam overio novije stvari, pa krećem izpočetka..
Gish i dalje sjajan prvi album, nekako nezasluženo u senci kasnijih albuma. Window Paine mi je najjača stvar sa ovog albuma, tekstualno nije bog zna kako kvalitetno napisano, ali odsvirano za sve pare. Tripi grunge psihodelija sa jakim riffovima i bubnjevima. Sjajna pesma koja progresivno postaje sve bolja i bolja kako se primičemo crescendu.
Grunge i metal su stvoreni jedno za drugo.. Besna i destruktivna pesma, ako sam dobro povezao stvari pesma je o Courtney Love.. Ceo taj dupli treći album Mellon Collie and the Infinite Sadness je jedno malo remek delo
Obožavam kada naletim na live verzije pesama koje su superiornije od studijskih verzija. Silverfuck je sam po sebi bio krljanje, ali likovi su odsvirali brže, i duže, tokom Vieuphorije.. Uglavnom, nije zlato jedino što sija, i srebro je dobar fuck..
The Smashing Pumpkins - Vieuphoria - Silverfuck // Jackboot
Onaj osećaj kada snimiš odličnu pesmu, ali niko ne priča o njoj zbog kontraverzne cenzure. I da, iako se pesma zove Jesus Christ Pose, tekst nije napadan prema crkvi. Pesma je zapravo o tome kako javne ličnosti i bogataši gledaju na sebe kao Isusa iako to nisu, i vole u očima javnosti sebe da predstavljaju kao mučenika, kao Isusa jel.
Ali taj glas, ta gitara, ti bubnjevi, taj BASSLINE. Diskutabilno da li postoji grunge pesma sa jačim basom, poslušajte samo taj outro.. Grunge + metal + jazz bass '70tih. Vrhunska stvar
Postoje dobri pevači, dobri vokali, a postoji i Chris Cornell. Jako malo ima modernih izvođača sa kvalitetnim deranjem, a i šta će nam kad imamo Soundgarden. Kakav glas, kakva gitara.. Sama pesma je inspirisana neugodnim iskustvom benda jer ih je izdavačka kuća zajebala za pare, mehanizam kapitalizma melje kao što buldožer melje robove.. Alternativno tumačenje je da je pesma o crkvi i religiji, jer Soungarden često u tekstovima svojih pesama spominje Isusa.
Bila već ova pesma na temi, ali nije na odmet obnoviti gradivo. Outshined iliti biti zasenjen, sudbina koje se plaši svaki umetnik, svaki čovek. Šta ako ovo što radim nije dovoljno dobro, šta ako neko drugi može da uradi bolje nego ja? Šta ako budem smenjen, zasenjen, zaboravljen... Grunge i heavy metal idu ruku pod ruku, vrhunska pesma.
Da Andrew Wood nije preminuo (pevač Mother Love Bone), ne bi bilo Temple of the Dog, a da nije bilo tog benda ne bi ni bilo Pearl Jama.. Sve je povezano. Reach Down bez ikakvog preterivanja spada u najpotcenjenije pesme ikada, bukvalno ne znam nikoga ko je pričao o ovoj pesmi? Taj glas, ta gitara, ti bubnjevi.. 11min genijalštine koja sumira sve ono dobro oko grunge muzike i mjuze '90tih uopšteno govoreći. Ceo album je tribute preminulom pevaču, pogotovo prve dve dve pesme (Say Hello to Heaven i Reach Down).
Uglavnom, Chris Cornell iz Soungardena na vokalu + ekipa koja će kasnije oformiti Pearl jam = brutalna mjuza '90tih
Da je Black Sabbath ikada svirao grunge ta pesma bi se zvala Gun. Zanimljiva struktura gde pesma progresivno teče sve brže i brže, pogotovo bubnjevi, da bi u momentu klimaksa sve stalo i usporilo.. Čudna kombinacija grungea, sludgea, metala, alternative i progressiva.. Nisam baš siguran za značenje pesme doduše, ameri vole da pucaju iz vatrenog oružja, jebem li ga..
Anti-ratna pesma inspirisana Zalivskim ratom gde vojno lice odbija lažnu utehu crkvene dogme o zagrobnom životu, i sučeljava se sa smrtnošću gledajući je u lice. Garden se odnosi na vojno groblje. Jedna od dražih pesama, na diskutabilno najboljem grunge albumu ikada napravljenim gde je svaka pesma 10/10. Ten diskutabilno jedan od najboljih debi albuma nekog rock benda ikada. Sve nas nakon smrti čeka boravak u vrtu/bašti...