Author |
Topic |
don_draper
Advanced Member
4312 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 06/09/2023 : 20:35:39
|
Iako nisam upoznat s književnim predloškom, nekako nakon Majstora i Margarite zaželio sam se još te ruske kulture i književnosti. Prema samim najavama i sinopsisu slutio sam da je riječ o jedinstveno kvalitetnom stripu. I nisam se nikako prevario. U doba ruskih revolucija i nadiranja boljševizma, osrednji računovođa nakon saznanja svojeg proročanstva kreće u svoju odiseju bogaćenja, oportunizma, ali uspona i padova. Kroz taj vrtlog događaja vidimo sve užase rata, razne socijalne slojeve i nemilost koja je vladala u to vrijeme. U svemu tome karakter glavnog lika i njegove odluke natjeraju na razmišljanje čitatelja. Nije nikada lako napraviti adaptaciju romana ili novele, ali imam osjećaj da je Rabate ovdje na pripovjedački jako suvisao i mudar način prenio radnju i Tolstojeve ideje na stripovske table. Nikada nismo napadnuti govorancijama i suvišnim pripovjedanjima, već je sve decentno odrađeno i pitko za čitati. Na sve to treba nadodati fantastičan ekspresionistički crtež. Taman za jednu Orku smještenu stotinjak godina prije sadašnjosti. Sve u svemu, Ibikus se čini kao jedno od onih djela koje će autora uvijek proslavljati. Uistinu je i tako, prilično dugačko, ali vrlo lijepo iskonstuirano, umjetnički i narativno na stvarno visokom nivou.
5/5 |
I sell the fact that I can't be bought |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7446 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6172 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 02/11/2024 : 21:14:22
|
Nemogu reći da me oborio s nogu, ali ok je strip. Iako ima 500+ stranica, brzo se čita. Scena koju ću pamtiti je dolazak u selo prepuno izgladnjelih ljudi i situacija sa konjem.. Prva 2 dijela su jako zanimljiva i čitaju se u dahu, 3.dio je osjetan pad i malo se gubi ritam, a 4.dio u Istanbulu, kurve i žohari. Pa što ja znam, nekako mi nema više tu silinu prvih nastavaka |
Bond.James Bond. |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7255 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 02/11/2024 : 22:43:00
|
Baš ga danas pročitao i sličnog sam utiska kao i Aco. Sve je to dosta dobro, ali ne ostavlja bez daha, a usudio bih se reći da isto vrijedi i za crtež. Rabate je majstor, nema tu spora, ali kad sam nakon čitanja krenuo ponovo prelistavati nisam osjetio potrebu zadržati se na nekoj tabli. S druge strane, s obzirom na pitkost i bogatstvo događanja, lako mogu zamisliti da ga jednom kad izblijedi opet pročitam.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
Topic |
|
|
|