Author |
Topic |
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3512 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 02/11/2024 : 16:48:30
|
sve ste već rekli o crtačima na temu ilustrator vs narator
a šta je sa kvalitetom koji nekako uzimamo zdravo za gotovo, a to je ono što ameri ponekad zovu dizajner, ono što bi na filmu možda bio kasting, kostimografija, scenografija itd. da li je to deo ilustratorskog posla ili poseban aspekt? npr. razlika između kirbyja, koji je kreirao tri stotine likova, i busceme, koji je bio tehnički jači ali najsrećniji da samo šiba conana |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2087 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 02/11/2024 : 16:52:33
|
Ma znam, i nemam ništa protiv ovakve liste. Zabavno je bilo sudelovati. U datim kriterijumima je ispalo kako je ispalo.
To što je Carl Barks, koliko god ga neko voleo ili ne voleo na nekom 40-50 mestu, a Macan na 5-6 mestu liste je ono- wow. Ne znam Peyo gde je, mrzi me sad da tražim... Ali, voleo bih da je na našim prostorima neki autor/scenarista koji će da stvori nešto poput Štrumpfova, pa i nek bude na dnu liste... Ljudi koji su stvorili Marvel su ispod Tomaža Lavrića i Baneta. Ja to naše uzimam za primer jer su dobri za prikazati kako zadati kriterijum utiče na glasanje.
Ili da prosto kažem: mislim da lista nije stvar ukusa domaće publike ili objektivne kritike. Već igra pod određenim pravilima koji značajno utiču na ishod.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 02/11/2024 16:55:59 |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9385 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 02/11/2024 : 17:11:56
|
Vidim, sindrom provincije uzeo maha pa vam smeta Macan ali ne i Van Hamme koji je većinom dozlaboga dosadan odrađivač posla.
Imogao bih se kladiti da su rađene liste sa direktno Top 100 listama sa bi Macan bio u Top 20 a Barks lošiji nego ovako. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
culture vulture
Senior Member
1590 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 02/11/2024 : 17:22:52
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
a šta je sa kvalitetom koji nekako uzimamo zdravo za gotovo, a to je ono što ameri ponekad zovu dizajner, ono što bi na filmu možda bio kasting, kostimografija, scenografija itd. da li je to deo ilustratorskog posla ili poseban aspekt? npr. razlika između kirbyja, koji je kreirao tri stotine likova, i busceme, koji je bio tehnički jači ali najsrećniji da samo šiba conana
To je upravo moja poanta - kad se bira najboljeg crtača, trebalo bi štošta uzeti u obzir, procijeniti čitav dijapazon nekog autora (anatomija, skraćenja, lica, ruke, geste i grimase, gluma likova, kostimi, dinamika, kadriranje, naracija, arhitektura i ambijenti, krajolici, životinje, mogućnost preskakanja između različitih stilova, dizajn tabli, raspon tehnika u kojima je autor majstor, vizualni jezik općenito... bezbroj stvari). Apelirao sam da se slično radi i sa scenaristima, ali nije bilo sluha za to. I siguran sam da neće biti ni sada, nego će se i opet sastaviti lista omiljenih stripova, a ne doista lista top crtača. Što je po meni propuštena prilika da se nešto relevantno kaže i nauči i jasnije vidi i tko zna što sve ne. |
Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati. |
|
|
dovlajoe
Junior Member
Serbia
380 Posts
Member since 11/01/2019 |
Posted - 02/11/2024 : 21:52:10
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
don_draper, hvala na ideji i vođenju izbora. Lista je zanimljiva i manje više očekivana. Iznenađenja (barem za mene): - Vjerujem da bi malo tko od nas prognozirao prvo mjesto za Trilla prije dva mjeseca. Ja bih tipovao na Goscinnya.
- Charlier i Greg izvan prvih 10 su, za mene, neugodno iznenađenje.
- Jodo u prvih 10
- Izostanak Furtingera s liste
Ovo je pravi rezime prethodnih glasanja. Da se sakrije autor posta, pomislio bih da sam ga ja pisao. Što se tiče Goscinnya, on je dobio par bodova manje od Trilla, ali mora se priznati u mnogo jačoj konkurenciji. Charlier i Greg izvan prvih 10 su svakako neugodno iznenađenje u profilisanju kolektivnog ukusa ovog foruma. Pade mi na pamet da bi realnija lista bila da su prethodna glasanja bila "polufinale", a da smo glasali još nedelju dana gde bi nominovani bili izabranih 100, sa istim propozicijama. Tada bi dobili verniju sliku u direktnom sučeljavanju najboljih sa najboljima. U slučaju istog broja bodova (u donjem delu tabele) prednost bi imali oni sa više bodova u polufinalu.
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7856 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
ridiculus
Senior Member
1678 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 03/11/2024 : 09:16:59
|
top liste govore koliko o onome ko je na njima toliko i o onome ko ih sastavlja
Rekao bih čak da govore daleko više o sastavljačima nego o izabranicima.
A, čujte, pričamo ko zna koji put o istom problemu: zaslugama u konačnom dojmu. Jer 99% ljudi procenjuje samo to, konačan dojam, impresiju na um, stepen zadovoljstva. Otud sve one numeričke ocene pojedinih stripova ili filmova ili automobila ili ženskih grudi.
Lično se slažem sa onim što tvrde Tonto i Beva o pojedinim autorima, ali postoje i zanimljivija i uopštenija pitanja koja ne dotičemo. Priča se o "jeziku stripa", ali taj nije pao sa neba, niti sa genetskog lanca (ili bar to nije dokazano). Jezik današnjeg stripa je dobrim delom nastao iz filmskog jezika. Njegova primena je donekle drukčija, ali kinematografija je bila uzor većini inovatora stripa (mada ne svim, i skoro da kažem "nažalost"). A filmski jezik nije nastao odjednom, već sporo i postepeno. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
|
|
Tonto
Advanced Member
8275 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 03/11/2024 : 11:00:00
|
quote: Originally posted by ridiculus
top liste govore koliko o onome ko je na njima toliko i o onome ko ih sastavlja
Rekao bih čak da govore daleko više o sastavljačima nego o izabranicima.
A, čujte, pričamo ko zna koji put o istom problemu: zaslugama u konačnom dojmu. Jer 99% ljudi procenjuje samo to, konačan dojam, impresiju na um, stepen zadovoljstva. Otud sve one numeričke ocene pojedinih stripova ili filmova ili automobila ili ženskih grudi.
Lično se slažem sa onim što tvrde Tonto i Beva o pojedinim autorima, ali postoje i zanimljivija i uopštenija pitanja koja ne dotičemo. Priča se o "jeziku stripa", ali taj nije pao sa neba, niti sa genetskog lanca (ili bar to nije dokazano). Jezik današnjeg stripa je dobrim delom nastao iz filmskog jezika. Njegova primena je donekle drukčija, ali kinematografija je bila uzor većini inovatora stripa (mada ne svim, i skoro da kažem "nažalost"). A filmski jezik nije nastao odjednom, već sporo i postepeno.
Slobodno reci, to itekako pije vodu.
Strip je medij blizak filmu, ali ima svoje zakonitosti, pravila i što je najvaznije mogucnosti. Koliko i na koji nacin ce autor te mogucnosti iskoristiti definira i njegovu kvalitetu.
Sjecam se kako mi je nedavno frend prigovorio kako sam nacrtao lika u kadru koji govori, ali ima zatvorena usta i kako se to njemu ne sviđa. E sad, generalno kadar prikazuje zaleđeni trenutak vremena dok dijalozi u oblacicima odaju dojam protoka vremena i kao takvi su u nekakvom dihotomijskom odnosu. Ako imamo u kadru dva ili vise likova koji govore bilo bi prilicno glupo crtati ih sve sa otvorenim ustima, zar ne... To ili slicne stvari su one koje ce veliki autori znati okrenuti u svoju korist i iskoristiti kao prednost. Uvijek se nasmijem kad se sjetim macanovog opisa kadra u prvoj epizodi sive kronike:
Viktorija se zbuni. Puh povuče dugački dim, dok priča (samo u stripu je tako nešto moguće! samo u stripu!).
|
The less I have the more I am a happy man |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7856 Posts
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12916 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 03/11/2024 : 13:31:51
|
quote: Originally posted by culture vulture
a šta je sa kvalitetom koji nekako uzimamo zdravo za gotovo, a to je ono što ameri ponekad zovu dizajner, ono što bi na filmu možda bio kasting, kostimografija, scenografija itd. da li je to deo ilustratorskog posla ili poseban aspekt? npr. razlika između kirbyja, koji je kreirao tri stotine likova, i busceme, koji je bio tehnički jači ali najsrećniji da samo šiba conana
To je upravo moja poanta - kad se bira najboljeg crtača, trebalo bi štošta uzeti u obzir, procijeniti čitav dijapazon nekog autora (anatomija, skraćenja, lica, ruke, geste i grimase, gluma likova, kostimi, dinamika, kadriranje, naracija, arhitektura i ambijenti, krajolici, životinje, mogućnost preskakanja između različitih stilova, dizajn tabli, raspon tehnika u kojima je autor majstor, vizualni jezik općenito... bezbroj stvari). Apelirao sam da se slično radi i sa scenaristima, ali nije bilo sluha za to. I siguran sam da neće biti ni sada, nego će se i opet sastaviti lista omiljenih stripova, a ne doista lista top crtača. Što je po meni propuštena prilika da se nešto relevantno kaže i nauči i jasnije vidi i tko zna što sve ne.
Ovoj priči pristupaš previše akademski.
Ne možeš očekivati da se na jednoj ležernoj forumskoj temi minuciozno secira svaki aspekt stripovskog crteža, na forumu na kojem su većina članova konzumenti, a ne kreatori, teoretičari, kritičari ili znanstvenici.
Ovi izbori isključivo su odraz stripovskih afiniteta posjetitelja ovog foruma, a ne nekakav objektivni pokazatelj stripovskog medija u cjelini. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
Edited by - Mr. Bushido on 03/11/2024 13:32:49 |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10300 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 03/11/2024 : 13:54:18
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido Ovi izbori isključivo su odraz stripovskih afiniteta posjetitelja ovog foruma, a ne nekakav objektivni pokazatelj stripovskog medija u cjelini.
I to samo jednog manjeg dijela. Oni koji su učestvovali u izboru vjerojatno ne predstavljaju čak ni mišljenje većine na forumu.
A usudio bih se reći da i učesnici glasanja ne poznaju dobar dio nominiranih. |
|
|
Zula
Senior Member
1027 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 03/11/2024 : 13:57:32
|
Moglo bi se reći... objektivan "odraz stripovskih afiniteta posjetitelja ovog foruma" s obzirom na načina glasanja. Dočim su sva daljnja pisanja, razmišljanja pa i naklapanja prilično subjektivna 😂 |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12439 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 03/11/2024 : 14:03:37
|
quote: Originally posted by Peyo
quote: Originally posted by Mr. Bushido Ovi izbori isključivo su odraz stripovskih afiniteta posjetitelja ovog foruma, a ne nekakav objektivni pokazatelj stripovskog medija u cjelini.
I to samo jednog manjeg dijela. Oni koji su učestvovali u izboru vjerojatno ne predstavljaju čak ni mišljenje većine na forumu.
A usudio bih se reći da i učesnici glasanja ne poznaju dobar dio nominiranih.
Ako se ne varam, nisi sudjelovao? Zašto? |
Have mercy |
|
|
culture vulture
Senior Member
1590 Posts
Posted - 03/11/2024 : 15:09:53
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
To je upravo moja poanta - kad se bira najboljeg crtača, trebalo bi štošta uzeti u obzir, procijeniti čitav dijapazon nekog autora (anatomija, skraćenja, lica, ruke, geste i grimase, gluma likova, kostimi, dinamika, kadriranje, naracija, arhitektura i ambijenti, krajolici, životinje, mogućnost preskakanja između različitih stilova, dizajn tabli, raspon tehnika u kojima je autor majstor, vizualni jezik općenito... bezbroj stvari). Apelirao sam da se slično radi i sa scenaristima, ali nije bilo sluha za to. I siguran sam da neće biti ni sada, nego će se i opet sastaviti lista omiljenih stripova, a ne doista lista top crtača. Što je po meni propuštena prilika da se nešto relevantno kaže i nauči i jasnije vidi i tko zna što sve ne.
Ovoj priči pristupaš previše akademski.
Ne možeš očekivati da se na jednoj ležernoj forumskoj temi minuciozno secira svaki aspekt stripovskog crteža, na forumu na kojem su većina članova konzumenti, a ne kreatori, teoretičari, kritičari ili znanstvenici.
Ovi izbori isključivo su odraz stripovskih afiniteta posjetitelja ovog foruma, a ne nekakav objektivni pokazatelj stripovskog medija u cjelini.
Hm, previše... studiozno, seriozno, sistemtično ili tako nešto - vjerojatno. Akademski - ne bih rekao, jer mislim da ja ovome pristupam kao umjetnik (takav kakav jesam), a ne kao kunsthistoričar. Moj problem s ovim izborima, naime, nije što nisu dovoljno akademski rigorozni, nego što ne postoji ništa što autore više iritira od loših autora. (Mislim da je isto s mnogim drugim profesijama i hobijima.) Ja nisam puno u stripu objavio, ali sam ih godinama uzalud pokušavao crtati (prije negoli sam se morao pomiriti da je moj medij ipak ilustrirana knjiga), a razlog zašto ih nisam objavljivao jest bio što sam bio bolno svjestan svih svojih crtačkih mana. I mislim da je mnogo takvih koji su objavili malo ili ništa jer su se jednostavno sramili objaviti nešto za što nisu mislili da je dovoljno dobro. Pa nas onda iritira kad vidimo da hrpa ljudi ne da nije imala problem s time da objavljuju fušeraj, nego su pobrali i nagrade i ulaze u izbore za "najbolje", a crtaju lošije od nas koji smo imali srama i svoj fušeraj zadržali u ladicama. A to minuciozno seciranje svakog aspekta nečijeg crteža ti, ako si i sam crtač, pa makar i po vlastitom priznanju nedovoljno dobar, dolazi u sekundi, to nije nešto što moraš promišljati, nego jednostavno vidiš i kad samo nabrzaka prolistaš neki strip.
Imamo ovdje na temi bar dva autora koji jesu objavljivali (i koji su prilično dobri) - Vlaadishu i Tonta, pa bi me zanimalo iritiraju li i njih loši autori, pogotovo kad im se daju priznanja (pa makar i forumaška). I slažu li se da bi crtače trebalo procjenjivati po čitavom dijapazonu njihovog umijeća.
|
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10300 Posts
Posted - 03/11/2024 : 15:14:06
|
quote: Originally posted by izivko
A usudio bih se reći da i učesnici glasanja ne poznaju dobar dio nominiranih.
Ako se ne varam, nisi sudjelovao? Zašto?
Sudjelovao sam samo za BD i to zato što me p(r)ozvao dovlajoe.
Ne privlače me baš takva glasanja, mislim da su više zabava za mlađariju. Smatram i da takva glasanja nisu relevantna jer u njima obično sudjeluje manje više ista ekipa od 20 do 30 (max 40) ljudi (a njihove preferencije su mi manje više poznate) dok šutljiva većina koja kupuje po nekoliko kopija istih (znamo kojih) stripova skoro i da ne sudjeluje.
Također ne mislim da bi nekom bilo posebno bitno za koga bih ja glasao. Ionako ste mislim dobro sve snimili, možda još poneki autor pod domaćim.
Ono što sam napisao da mnogima svi nominirani nisu poznati odnosi se i na mene. Npr. kod mangi i superheroja. Da netko ne pomisli da vas gledam svisoka.
Zapravo tu je i najveća dragocjenost za mene od ovih anketa, otkriti neko novo ime tj. autora. |
|
|
Zula
Senior Member
1027 Posts
Posted - 03/11/2024 : 16:25:32
|
Culture vulture, možda da malo promijeniš svoja promišljanja... malo više povjerenja u svoje sposobnosti, malo manje usporedbe s drugima, malo više odlučnosti, malo manje analize, malo više usmjerenja na ono što može biti dobro, a manje na ono što može biti loše... pa bi i ti možda dobio kakvo priznanje za nesavršeno crtanje 😂 Ne možeš druge kontrolirati pa da imaju više srama, ali bi mogao učiniti da ga ti imaš manje. |
Edited by - Zula on 03/11/2024 16:25:55 |
|
|
culture vulture
Senior Member
1590 Posts
Posted - 03/11/2024 : 16:52:34
|
quote: Originally posted by Zula
Culture vulture, možda da malo promijeniš svoja promišljanja... malo više povjerenja u svoje sposobnosti, malo manje usporedbe s drugima, malo više odlučnosti, malo manje analize, malo više usmjerenja na ono što može biti dobro, a manje na ono što može biti loše... pa bi i ti možda dobio kakvo priznanje za nesavršeno crtanje 😂 Ne možeš druge kontrolirati pa da imaju više srama, ali bi mogao učiniti da ga ti imaš manje.
Zašto bih ja htio da loš autor poput mene dobiva priznanja i što bi mi ta priznanja značila kad bih i dalje za sebe znao da nisam dovoljno dobar i da ih ne zaslužujem?
Krivo si me shvatio - u meni nema gorčine. Poanta mi je bila da svatko tko je bar kakav-takav autor mrzi loše autore, jer iz vlastitog iskustva zna koliko talenta i rada dijeli majstora od amatera. Volim kad se prave majstore slavi kao majstore, mrzim kad se fušeraj stavlja na top ljestvice. |
|
|
Zula
Senior Member
1027 Posts
Posted - 03/11/2024 : 17:15:16
|
Culture vulture, možda da malo promijeniš svoja promišljanja... malo više povjerenja u svoje sposobnosti, malo manje usporedbe s drugima, malo više odlučnosti, malo manje analize, malo više usmjerenja na ono što može biti dobro, a manje na ono što može biti loše... pa bi i ti možda dobio kakvo priznanje za nesavršeno crtanje 😂 Ne možeš druge kontrolirati pa da imaju više srama, ali bi mogao učiniti da ga ti imaš manje.
Zašto bih ja htio da loš autor poput mene dobiva priznanja i što bi mi ta priznanja značila kad bih i dalje za sebe znao da nisam dovoljno dobar i da ih ne zaslužujem?
Krivo si me shvatio - u meni nema gorčine. Poanta mi je bila da svatko tko je bar kakav-takav autor mrzi loše autore, jer iz vlastitog iskustva zna koliko talenta i rada dijeli majstora od amatera. Volim kad se prave majstore slavi kao majstore, mrzim kad se fušeraj stavlja na top ljestvice.
Shvatio sam onako kako si napisao, ali dozvoljavam da možda nisi dobro napisao 😂 Prije bih rekao da izvrsni u bilo čemu jako malo razmišljaju o manje dobrima. I bilo bi dobro da manje dobre ohrabruju. Bolje da se umjetnik (stručnjak) bavi umjetnošću (poslom) nego svojim i tuđim statusom. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10300 Posts
Posted - 03/11/2024 : 17:19:21
|
quote: Originally posted by culture vulture Volim kad se prave majstore slavi kao majstore, mrzim kad se fušeraj stavlja na top ljestvice.
Složio bih se s tobom.
Sada da ja tebe pitam za primjere !?
Nagrađenog, slavljenog fušeraja ... |
Edited by - Peyo on 03/11/2024 17:20:16 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7856 Posts
|
culture vulture
Senior Member
1590 Posts
Posted - 03/11/2024 : 18:02:34
|
Krivo si me shvatio - u meni nema gorčine. Poanta mi je bila da svatko tko je bar kakav-takav autor mrzi loše autore, jer iz vlastitog iskustva zna koliko talenta i rada dijeli majstora od amatera. Volim kad se prave majstore slavi kao majstore, mrzim kad se fušeraj stavlja na top ljestvice.
Shvatio sam onako kako si napisao, ali dozvoljavam da možda nisi dobro napisao 😂 Prije bih rekao da izvrsni u bilo čemu jako malo razmišljaju o manje dobrima. I bilo bi dobro da manje dobre ohrabruju. Bolje da se umjetnik (stručnjak) bavi umjetnošću (poslom) nego svojim i tuđim statusom.
A, u pravu si, da. Odgovarao sam Bushidu pokušavajući objasniti da ne pristupam ovome akademski, nego kao autor, i da mi ne treba za analizu dugotrajno promišljanje, nego je to nešto što autor vidi na prvi pogled... pa sam se zapetljao u neka objašnjenja koja nisam skroz promislio.
Ostaje da ne volim kad mi netko stavlja na listu top crtača ljude poput...
Nagrađenog, slavljenog fušeraja ...
Craiga Thompsona, Christophea Chaboutéa, Johna Romite Jr.-a, Humberta Ramosa, ili jednog našeg, ne bih ga trebao spominjati jer će me sad svi razapeti, ali onoga hrvatskog superstara koji ne bi mogao nacrtati privlačnu osobu bilo kojeg spola da mu život ovisi o tome.
|
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3512 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 03/11/2024 : 18:07:58
|
Apelirao sam da se slično radi i sa scenaristima, ali nije bilo sluha za to.
Probao sam, Millera mi. Uspeo sam da smislim četiri imena i odustao |
moji crteži |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7856 Posts
Posted - 03/11/2024 : 18:19:24
|
Shvatio sam onako kako si napisao, ali dozvoljavam da možda nisi dobro napisao 😂 Prije bih rekao da izvrsni u bilo čemu jako malo razmišljaju o manje dobrima. I bilo bi dobro da manje dobre ohrabruju. Bolje da se umjetnik (stručnjak) bavi umjetnošću (poslom) nego svojim i tuđim statusom.
A, u pravu si, da. Odgovarao sam Bushidu pokušavajući objasniti da ne pristupam ovome akademski, nego kao autor, i da mi ne treba za analizu dugotrajno promišljanje, nego je to nešto što autor vidi na prvi pogled... pa sam se zapetljao u neka objašnjenja koja nisam skroz promislio.
Ostaje da ne volim kad mi netko stavlja na listu top crtača ljude poput...
Nagrađenog, slavljenog fušeraja ...
Craiga Thompsona, Christophea Chaboutéa, Johna Romite Jr.-a, Humberta Ramosa, ili jednog našeg, ne bih ga trebao spominjati jer će me sad svi razapeti, ali onoga hrvatskog superstara koji ne bi mogao nacrtati privlačnu osobu bilo kojeg spola da mu život ovisi o tome.
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7856 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8275 Posts