Author |
Topic |
|
SystemComics
Starting Member
23 Posts
Member since 16/08/2016 |
Posted - 04/08/2017 : 21:24:12
|
Druuna 0: Anima 240x330mm, 72 strane, kolor, tvrdi povez. Cena - 1395 din(u striparnici Alan Ford)
Tokom sledeće sedmice u knjižarama - cena (oko) 2100 din Krajem meseca u Stripovi na Kvadrat.
|
|
SystemComics
Starting Member
23 Posts
Member since 16/08/2016 |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15785 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1749 Posts
Member since 06/05/2009 |
|
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2472 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15635 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 05/08/2017 : 17:56:45
|
quote: Originally posted by DzekDenijels
quote: Originally posted by Bachy
Vrhunski prijevod!
+1
savršen..ni macan nebi bolje.. |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
Edited by - risbozg on 05/08/2017 17:57:12 |
|
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1749 Posts
Member since 06/05/2009 |
Posted - 05/08/2017 : 20:13:13
|
quote: Originally posted by risbozg
quote: Originally posted by DzekDenijels
quote: Originally posted by Bachy
Vrhunski prijevod!
+1
savršen..ni macan nebi bolje..
Istina je da ovom prevodiocu nitko ne može ni pera odbit! |
Oj, budi svoj! |
Edited by - Bachy on 05/08/2017 21:08:24 |
|
|
Jesse_Pinkman
New Member
133 Posts
Member since 06/05/2017 |
|
Manny
Average Member
572 Posts
Member since 21/08/2011 |
|
borg
Senior Member
Serbia
2123 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 12/11/2024 : 03:04:46
|
DRUUNA
Davne 1985. prvi put je Druuna objavljena. Već naredne godine izlazi u Metal Hurlantu, na engleskom. I izaziva jake reakcije publike. Kako je i sam Serpieri govorio: Iznenađen sam količinom pisama i komentara. A bilo ih je podjednako, pozitivnih i negativnih. Dok su jedni proglašavali autora venecijanskim majstorom i pozivali na nastavak priče, drugi su ga prozivali zbog jeftine erotike. Šta je strip Druuna? Da li je to erotika, SF, horor, misterija, avantura?
Dok sam bio mlađi, Druunu sam čitao u parčićima, zakinut za kontinuitet i širi kontekst priče video sam samo ono što i kanadske vlasti, kad su materijali stigli na granicu i bili zaplenjeni zbog kršenja nekih zakona. Ali, Druuna je više od puke erotike.
U jednom tekstu sam pročitao da je italijanski autor rekao da je Druuna nastala kao reakcija na AIDS, od koje su oboleli i njegovi prijatelji (a kasnije i umrli). Virus koji se širio zahvaljujući mladalačkoj strasti i pretio opstanku čovečanstva, doveo je do toga da se oboleli tretiraju kao društveni otpad, osuđeni i žigosani od zdravog društva. Šansu da požive imali su samo ako redovno piju terapiju. Prvih nekoliko albuma se bavi tom temom. Kasnije kreće probijanje okvira ili kulminacija erotike. To će biti ostavljeno čitaocima da procene. Mebijus je voleo da stvori svet, bez scenarija. Sa dosta fenomenalnih crteža, od kojih je kasnije pravio priču. Tako je nastala i Hermetička garaža. Edena je nastala tako što je Mebijus bio unajmljen da napravi jedan reklamni katalog za Citroen (hvala prof. Mariću za ovu informaciju). I prvi album Edene je deo tog kataloga. Al se ljudima svidelo, zatrpavali su Mebijusa, i čovek sedne i napravi Edenu. Serpieri je bio deo te ekipe. Pomislio je: Ako je autor bog koji može da stvori svet po svojoj želji, zašto ne bi mogao da stvori svet u okviru sveta. Jedan-dva podsveta i tako dalje. Mislim od četvrtog albuma kreće to putovanje kroz portale svesti, nesvesti, svetova, paralelnih univerzuma, virtuelne realnosti. Ljudi moji, nema čega nema. Sa druge strane, postaje sve smeliji i otvoreniji u scenama seksa, woke zajebancijama, sado mazo akcijama. Da bi se od sedmog albuma opet malo pritajio, fokusirao na ženstvenost i vraćao polako počecima. Poslednji album koji je izdao, a označavaju ga kao nulti je u stvari petlja koja sadrži dosta simbolike, i vraća priču na prvi album. Poslednja strana je prva strana prvog albuma. Time priču zaokružuje majstor za crtanje ženske figure. (Da li će se čitati na poćetku ili kraju, nije važno, jer će se opet doći do tog nultog albuma. )
Za one koji do sada nisu čitali ni prvi album, mali sinopsis:
Priča počinje sa albumom Morbus gravis, što bi u prevodu sa latinskog označavalo tešku (neizlečivu) bolest. Naučno fantastična horor priča o telu. Smeštena u nepoznati, futuristički grad u čijem se centru nalazi glavna junakinja Druuna. Živi u skrovištu sa svojim partnerom Šestarom, koji je oboleo od opake bolesti koja ga polako pretvara u čudovište. Postoji serum, koji taj proces usporava, blokira ili na trenutke briše, pa Šestar kada primi dozu postaje ponovo čovek i nije zarazan. Naravno, prvo vodi ljbav sa Druunom, a posle razgovaraju. Kako bolest napreduje, trebaju sve veće količine tog seruma, do kog Druuna dolazi predavanjem svog tela doktoru. Naravno, put od skrovišta do doktora prolazi kroz deo grada koji je pun nasilja, zaraze, čudovišta... U kome sveti ljudi love zaražene i šalju ih na niže nivoe. Ako bi grad bio čistilište, onda bi to podzemlje bilo pakao. Dok na višim nivoima su oni zdravi. Izvan gradskih ulica, lutaju horde mutanata, silujući, ubijajući nezaražene. Da bi preživela Druna u takvom svetu, mora za zaštitu ili serum da daje jedino što ima - dupe. Kada njihovo skrovište biva kompromitovano, prinuđeni su da se pokrenu. Šestar zna tajnu grada. I to nagoveštava Druuni. I tada kreće priča sa šokantnim krajem. Ovde mi se svidelo kako je autor izbegao da crta nebo, kroz cela prva dva albuma.
Neću ostavljati komentar za svaki album pojedinačno, ili komentarisati neke obrte u radnji da ne kvarim užitak onima koji budu sposobni da pored golog dupeta isprate zamisao autora "metalca". Kasnije se autor bavi temama kloniranja, transhumanizma, relativitetom vremena, virtuelnom realnosti na prilično kompleksan način, više kroz crtež, a manje kroz tekst, što otežava praćenje radnje. Naročito uz sve jaču erotsku distrakciju.
Crtež je fenomenalan. Žao mi samo što sam imao osećaj da su pojedini materijali lošijeg skena. Dosta scena mi je bilo ono da stanem sa čitanjem i uživam u razgledanju detalja. Ima tu detalja i iz Arzaka, mislim da je od Mebijusa maznuo pticu, i još neke detalje. Ima povezica i sa drugim autorima. Mislim da je utkao i deliće svojih ranijih dela "Doktora" i "Belog indijanca" u ovaj serijal kroz likove doce i Indijanaca u poslednjem poglavlju.
Serpieri je zaokružio ovaj ciklus priča i stavio tačku. Ali uz njegov blagoslov scenarista Alessio Schreiner i crtač Eon (Joseph Viglioglia) nastavljaju Druunu. Odnosno, radnja je smeštena u vreme izbijanja epidemije, vraćaju nas na početke. Samo meni to nema taj štimung. Evo par tabli sa neta, pa procenite i sami:
Što se tiče izdanja Lokomotive/System Comicsa nemam mnogo zamerki. Našao sam možda 4-5 slovnih grešaka u šest knjiga. Možda su materijali po negde mogli biti bolji. Veliki format je svakako plus. Podeljeno u šest knjiga je lako za čitanje i nekako lepše. Ali jedno integralno izdanje kao ovo brazilsko bi sigurno bilo jeftinije i dostupnije. Mada je pitanje koliko bi bilo teško i zgodno za čitanje u velikom formatu.
Štamparija mislim da nije navedena ali mi vuče na Simbol. Tiraž je 500 primeraka za sve knjige. Format: 240 x 330mm. Albumi su raspoređeni kao na slici:
Posle desetak noćnih čitanja, za mene je Druuna odličan naučno fantastični strip, oplemenjen erotikom. Prosto sam se iznenadio kada sam završio sa čitanjem koliko sam imao krivu sliku o ovom delu. Plus vizuelna raskoš. Preporuka i mlađim i starijim stripofilima (i ženskofilima).
Edit: hvala matorom paralitičaru na lekturi.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 12/11/2024 20:37:50 |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2124 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 12/11/2024 : 20:31:44
|
Niko da odgovori Manny-u mada je to mozda ipak borg upravo uradio? :)
"Poslednji album koji je izdao, a označavaju ga kao nulti je u stvari petlja koja sadrži dosta simbolike, i vraća priču na prvi album. Poslednja strana je prva strana prvog albuma. Time priču zaokružuje majstor za crtanje ženske figure. (Da li će se čitati na poćetku ili kraju, nije važno, jer će se opet doći do tog nultog albima. )
nema na cemu sto se tice "lekture" bordze :) kad smo vec kod "lekture" prepravi i ovo "boldovano"
pomalo sam ljubomoran sto si uspeo procitati ovu "lektiru" pre mene :)
Dakle ovo su lokomotiva i system zajedno reprintovali.. prvo izdanje su sistemovci odradili sami? jel neko slucajno upratio da li su samo neke knjige reprintovali ili sve?
Cek u kojoj se knjizi zavrsava Serpierijev "rad" na Druuni?
"Dok sam bio mlađi, Druunu sam čitao u parčićima" - genijalno!!!! ;)
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 12/11/2024 20:32:46 |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2123 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 12/11/2024 : 20:55:16
|
Sve je Serpieri odradio u ovim knjigama. Ali su neki mlađi došli na ideju da muzu Druunu. Ne znam dokle je to stiglo. Nisam zainteresovan pa nisam proveravao. Najavljivan je za 2022. god.
|
Resistance is futile. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7985 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
alexts
Advanced Member