forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 555

koze123
Average Member

925 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 13/11/2024 : 19:18:03  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Freddy's Dead: The Final Nightmare (1991)

Uh, neću gubiti puno vremena na ovaj film, "poslednji" deo franšize pre nego što se Ves Krejven vratio i snimio New Nightmare i uneo svežinu u serijal koji je odlazio u ambis. Peti nastavak je ujedno i stvarno daleko najlošiji, smrtno dosadan i nepovezan, sa nizom loših flešbekova koji bi trebalo da prodube Fredija a zapravo čine samo suprotno - jer ono glavno što treba da vidimo je potpuno izuzeto. Da ne govorimo o tome da se ti flešbekovi ne poklapaju sa nekim ranijim flešbekovima i celim dosadašnjim narativom .

Ako mi je jedan momenat filma bio interesantan, to je bio odlazak u Springvud, odnosno paralele između Springvuda i Tvin Piksa; grad koji je pokriven velom misterije i tajne, potpuno bez dece (jer su sva izvršila samoubistvo???), odakle junaci ne mogu nikako da pobegnu. Taj interesantan momenat je zapravo to - momenat koji brzo prođe i vraća opet onaj dosadan narativ od ranije. Do tog momenta film je bio gledljiv a onda se pojavio Fredi i uništio ga . Možda je do toga što sam se malo predozirao sadržajem, no ovo mi je stvarno mi bilo jako loše iskustvo, bespotrebno tupljenje, klišeizirani dijalozi i cheesy dijalozi, akcenat na 3D efekte tog doba, bez ikakve inspiracije i ideje.

New Nightmare ću nekom drugom prilikom, kad se uželim, no za sad ako se odlučite da gledate ovaj serijal obavezno pogledajte prvi deo koji je sjajan, a treći možete ako vam je prvi bio zabavan, jer je sasvim dobar i on, sa interesantnom premisom i dosta zabavnom izvedbom. Ostalo je ok za ubiti vreme ako ste baš željni, no ništa nećete propustiti ako ih preskočite (barem što se tiče kvaliteta).

3/10
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 13/11/2024 : 22:51:12  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
A šta ako smo već gledali? Sećam se dobro samo prvog, prvo u bioskopu, a posle na TV. Mislim da sam bacio pogled i na neke nastavke.

Ovaj poster je bio u YU bioskopima, danas ga je teško naći na netu.

Go to Top of Page

koze123
Average Member

925 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 13/11/2024 : 23:22:36  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Sjajan poster! Imao sam tu sreću što sam prva tri dela gledao u bioskopu, jako dobar doživljaj!

Point Blank (2010)

Medicinski brat Semjuel igrom slučaja u bolnici spasava život jako opasnom čoveku te ubrzo biva upleten u igru između suprotstavljenih bandi pariškog podzemlja kao i korumpiranih policajaca koji pokušavaju da sakriju svoje uplitanje u kriminalne radnje.

Francuski akcioni triler koji je napisao i režirao Fred Kavaje, možda najpoznatiji po filmu Sve za nju, koji je kasnije rimejkovan pod nazivom Sledeća tri dana, sa Raselom Krouom u glavnoj ulozi. Treba napomenuti da je i ovaj film rimejkovan pre jedno 5 godina, i to na Netflixu, gde glavne uloge tumače Anthony Mackie i Frank Grillo, no na osnovu trejlera ne izgleda obećavajuće. Francuski original je jedan od boljih akcionih trilera koji sam gledao u poslednje vreme: od maltene prve scene kreće non stop akcija, sa predasima dovoljnim samo da bi se dodala nova slagalica u relativno jednostavnoj priči koja se polako odmotava. U startu ništa nije jasno, ko, koga, zašto, no polako se slika kristalizuje i sve kockice ležu na svoje mesto, da bi do poslednje trećine sve karte bile izložene, baš kad je napetost na vrhuncu. Ovo je u suštini priča o dobrom čoveku koji se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i kako je to dalje uticalo da mu se ceo život rasplete u nizu okolnosti, te njegov pokušaj da vrati stvari pod kontrolu i spase svoje voljene - i na šta je čovek spreman da uradi kako bi zaštitio i spasio ljude koje voli (donekle kao i u The Next Three Days).

Jako dobro snimljen, u stilu klasičnih trilera tog doba, uz dovoljno akcije dobro izbalansirane sa pričom i sa odličnom glumom dva glavna glumca koji su jako uverljivi u svojim ulogama. Možda je priča u poslednjoj treći bila malo nerealna i nategnuta, ali nije mi smetalo nimalo, zbog tempa je generalno teško uopšte zaustaviti se i razmišljati o nijansama tad. Dosta je zabavno i sve vreme drži pažnju, a sam film je relativno i kratak (svega sat i po). Jako su dobro likovi u startu uvedeni i predstavljeni, jako brzo se sa njima saživimo kao publika i navijamo za glavnog junaka (ali i njegovog "partnera u akciji"). Ako imate preporuku za još neki film ovakvog tipa, pucajte!

7/10
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 14/11/2024 : 10:00:24  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Nastavci A Nightmare on Elm Street-a bili su odskočna daska za tada mlade reditelje.
Neki su je iskoristili bolje, neki lošije, svi su napravili neke karijere posle.

Jack Sholder - ima bar jedan vredan film - The Hidden
Chuck Russell je snimio The Blob, The Mask, Eraser...
Stephen Hopkins - Predator 2, The Ghost and the Darkness, Under Suspicion itd, pa prešao na TV

Renny Harlin je bio zanatski najbolji (za akciju), u početku i najuspešniji (Die Hard 2, Cliffhanger, The Long Kiss Goodnight, Driven), bar do Cutthroat Island (koji je bio dobar film u pogrešno vreme)

Rachel Talalay, rediteljka (po kozeu) najlošijeg nastavka Strave u ulici Brestova, jedino je odmah prešla na TV.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 14/11/2024 : 11:00:17  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Terrifier 3

2024

Klovn Art spreman je da oslobodi haos na bezbrižne stanovnike okruga Majls, dok mirno tonu u san na Badnje veče.

Stvarno nisam očekivao previše od ovakvog filma, dobrim delom su mi očekivanja ispunjena, ali sam ipak ostao blago razočaran.

Terrifier je slasher/splatter krvavi horor serijal, čiji uspeh pored njegove ekstremne tematike se može objasniti najviše maksimalnim oslanjanjem na starinske specijalne efekte. Izgleda da digitalni efekti ne mogu dobro da uplaše ili zgroze (a u slučaju SF-a ni da ubede lepo). Zato je Damien Leone neprikosnoveni majstor praktičnih efekata.

Ali nije i majstor režije, tu se nije pokazao u ovom filmu da je bolji od prosečnog. Napetost i atmosferičnu jezu, koje treba da uslede pre, odnosno između scena masakara ne ume da dočara i vidljivo zaostaje za boljim rediteljima poput Krejvena ili Karpentera.

Uporedio bih film sa serijom Bela Lađa (!) - nju nisam celu gledao, ali sam bacao pogled na neke epizode (kao i sve Pavićeve serije, stalno se reprizira) - i zaključio da je jedino interesantna u scenama u kojima glumi Gutović, tj gde se pojavljuje Sretjko Šojitj, a u ostalima skoro negledljiva.

U Terrifieru 3 uzbudljiive/zabavne su scene u kojima se pojavljuje klovn Art, ostale su blago dosadnjikave. Ne mora čovek da bude manijak da bi se "opustio" uz koljačke scene. Tačno da film nije za osetljive, ali je dovoljno da se film ne shvata ozbiljno, što autorova želja i nije bila, nego kao spektakl uništavanja lutaka, njihovih delova i protetike, lažne krvi i dobro dizajniranih maski i šminke.

Nisam gledao prethodna dva dela, ali sam sklon da poverujem nekim tvrdnjama da je moguće drugi deo bio bolji od ovog, obzirom na pomenute nedostatke i manjak priče, čak i za slešer.

Ali lik Arta, koga prvi put srećem jeste zabavan. Glumac koji ga glumi bez reči inspirisan je crtanim filmovima, pamtomimičarima i ponajviše Harpo Marxom. Zato da ne budem prestrog, jer sam korektno ubio dva sata (zvuči predugo za ovakav film, ali pošto se ništa ne odvija brzo i nije).

5/10

Edited by - alexts on 14/11/2024 11:11:58
Go to Top of Page

fandango
Senior Member

1609 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 14/11/2024 : 11:09:08  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Nastavci A Nightmare on Elm Street-a bili su odskočna daska za tada mlade reditelje.
Neki su je iskoristili bolje, neki lošije, svi su napravili neke karijere posle.

Jack Sholder - ima bar jedan vredan film - The Hidden
Chuck Russell je snimio The Blob, The Mask, Eraser...
Stephen Hopkins - Predator 2, The Ghost and the Darkness, Under Suspicion itd, pa prešao na TV

Renny Harlin je bio zanatski najbolji (za akciju), u početku i najuspešniji (Die Hard 2, Cliffhanger, The Long Kiss Goodnight, Driven), bar do Cutthroat Island (koji je bio dobar film u pogrešno vreme)

Rachel Talalay, rediteljka (po kozeu) najlošijeg nastavka Strave u ulici Brestova, jedino je odmah prešla na TV.

Obicno se kaze da su neparni nastavci Strave dobri (bolji), a parni losi(ji). Dvojka ima izrazite i namjerne gay konotacije, koze to nije spomenuo, postoji mislim i nedavni dokumentarac o iskustvu glavnog glumca na snimanju filma. O cijeloj fransizi ima i cetverosatni dokumentarac, mislim da se zove Never Sleep Again.

koze, da li planiras gledati i Freddyjeve nocne more?

Osim The Hidden, od Sholdera preporucam vrlo tecni 12:01. Autor izvorne kratke price tuzio je ljude iza Beskrajnog dana (Dana mrmota) zbog poradi glede plagijata. Izvorna prica koja se takodjer zove 12:01 prije toga je bila ekranizirana i kao istoimeni kratki film koji je cini mi se bio nominiran za Oscara, a nadje ga se i na YouTubeu. Izvorna prica ima i nastavke, 12:02 i 12:03, logicno.
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1031 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 14/11/2024 : 11:23:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
12.01 mi je, tad kad sam ih gledao, bio bolji od Beskrajnog dana, eto takva su to vremena bila... 😂
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1031 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 14/11/2024 : 11:26:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
Što se pak Point Blanka tiče, samo je jedan Point Blank i to onog Johna Excalibur Boormana 🤣
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 14/11/2024 : 11:30:13  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zula

12.01 mi je, tad kad sam ih gledao, bio bolji od Beskrajnog dana, eto takva su to vremena bila... 😂

Mislim da sam ga gledao, ali to je TV film.
Go to Top of Page

Lolito Tiepolo
New Member

119 Posts

Member since 11/04/2021

Posted - 14/11/2024 : 15:04:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Lolito Tiepolo a Private Message  Reply with Quote
Reprizirao sam nakon mnogo godina film Andreja Tarkovskog "Andrej Rubljov". Utisak je nepromenjen, jer je zaista reč o izuzetno upečatljivom ostvarenju koje ostavlja dugotrajnu impresiju. Pa evo, snimio sam impresiju-analizu ovog remek-delo, pa ko hoće može da gvirne:

https://youtu.be/Vg6E2Le0QPI?feature=shared
Go to Top of Page

koze123
Average Member

925 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 14/11/2024 : 18:42:09  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Nisam za sad planirao da gledam Freddy's Nightmares, pre ću pogledati New Nightmare, a možda i rimejk čisto iz znatiželje, pa ovu seriju možda nekom prilikom u budućnosti pogledam koju epizodu, kad se uželim .

Da, u pravu si, drugi deo ima dosta izražene gej konotacije koje kulminiraju u sceni kad glavni junak ubija svog nastavnika fizičkog - pod tušem, S/M vezivanje, pa udaranje peškirom po dupetu, ludačka scena. Našao sam i dokumentarac, možda nekom prilikom pogledam, makar delimično, jer izgleda da ide deo po deo.

Hvala na preporukama, nisam znao za neke od ovih filmova, baš ću baciti pogled!
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1031 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 14/11/2024 : 20:25:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Možda je TV film, ali sam ga gledao u kinu 🤣
12.01 i Beskrajan dan izašli su iste godine, a prvo sam gledao 12.01
Go to Top of Page

fandango
Senior Member

1609 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 14/11/2024 : 20:53:32  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by koze123

Nisam za sad planirao da gledam Freddy's Nightmares, pre ću pogledati New Nightmare, a možda i rimejk čisto iz znatiželje, pa ovu seriju možda nekom prilikom u budućnosti pogledam koju epizodu, kad se uželim .

Da, u pravu si, drugi deo ima dosta izražene gej konotacije koje kulminiraju u sceni kad glavni junak ubija svog nastavnika fizičkog - pod tušem, S/M vezivanje, pa udaranje peškirom po dupetu, ludačka scena. Našao sam i dokumentarac, možda nekom prilikom pogledam, makar delimično, jer izgleda da ide deo po deo.

Hvala na preporukama, nisam znao za neke od ovih filmova, baš ću baciti pogled!

Nove nocne more su izvrsne. Ali onda nemoj zaboravit Freddy vs. Jason Remake ne moras ako neces, a pogledaj prve tri epizode Freddyjevih nocnih mora, to je kao prequel film prvom dijelu. Gay konotacije u drugom dijelu, ja sam umro od smijeha kad je Freddy liku rekao nesto u stilu I want to be inside you ili tako nesto I nema na cemu, ja sam Strave redom gledao prije nekoliko godina, dok je korona bila. Od Halloweena, Petka 13. i ostalih horor fransiza, ova mi je definitivno najdraza, zbog prvog dijela i Nove nocne more te Freddyja kao lika i njegovog humora.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 14/11/2024 : 22:24:10  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Možda je TV film, ali sam ga gledao u kinu 🤣
12.01 i Beskrajan dan izašli su iste godine, a prvo sam gledao 12.01

Da, bilo je TV filmova koji su igrali kod nas u bioskopu.

Ja znam za ova tri:

https://www.imdb.com/title/tt0085692/?ref_=nv_sr_srsg_6_tt_8_nm_0_in_0_q_hound%2520of%2520the%2520baskervills

https://www.imdb.com/title/tt0078385/?ref_=fn_al_tt_11

https://www.imdb.com/title/tt0074853/?ref_=nv_sr_srsg_1_tt_5_nm_3_in_0_q_man%2520in%2520the%2520iron%2520mask

Nisam siguran za Bornov identitet ?
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7952 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 14/11/2024 : 22:25:42  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by fandango

ova mi je definitivno najdraza, zbog prvog dijela i Nove nocne more te Freddyja kao lika i njegovog humora.

Šta je sa Artom, danas aktuelnim?
Go to Top of Page
Page: of 555  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.8 seconds. Snitz Forums 2000