Author |
Topic |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29349 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 10/11/2024 : 15:37:55
|
Batman odlazi dalje nego ikada i otkriva da je sve njegove nedavne brutalne susrete s Ledenim, KGBeštijom i ostalima orkestrirao jedan te isti nevidljivi gothamski glavešina. Pingvin tvrdi da konce vuče Bane, ali Bane je u gotovo katatoničnom stanju, zaključan na sigurnom u umobolnici Arkham. Jedan od zlikovaca laže… Ali koji?
Dok Batmanov život u Gothamu počinje imati sve manje i manje smisla, posvuda su ozbiljna upozorenja i znakovi koji šalju jednu te istu poruku: događa se nešto strašno. Kako bi pobjegao iz te noćne more, Batman se mora suočiti sa svojim najmračnijim strahovima. Hoće li se imati hrabrosti osloboditi? Ili će se zauvijek izgubiti dok njegovi neprijatelji osvajaju Gotham?
Batman 45 • Košmari • 288 stranica • Kolor • 212 x 320 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Tom King • Crtež Mikel Janin • Jorge Fornés • Prijevod Nikola Pezić • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 12.11.2024. • Cijena 37 E
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/batman-45-kosmari/1036/
|
Trouble will find me |
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
16993 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7965 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 10/11/2024 : 21:19:20
|
quote: Originally posted by delboj
Ima li ovo u originalu neki zajednički naslov? Ili je to skup više priča?
Možda je KNIGHTMARES? |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
16993 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
don_draper
Advanced Member
4341 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 17/11/2024 : 11:56:44
|
Taman što je King uhvatio jako dobar zamah i formu, slijedi malo usporenje i blaži pad. U prvom dijelu knjige Tiransko krilo otkrivamo tko je još prisutan u cijeloj ovoj uroti protiv Batmana i pratimo njegovu priču u svemu tome. Vrlo sistematično i prigodno za tog lika, sve je tu King odradio kako spada. Sviđa mi se ta atmosfera trilera, ali i psihološki jako dobro pogođena karakterizacija, kako Batmana, tako i drugih likova. Onda slijedi jedan crossover s likovima iz Lige pravde i promjena crtača, što je ispalo ajmo reći dosta dobro. Ponovno se vraća Gotham Girl, čiji fan baš i nisam i to je ispao najslabiji dio runa do sada. Druga polovica knjige pripada naslovnim Košmarima. Po internetu sam pročitao dosta kritika na taj dio, ali mislim da su neopravdane. Ovo je u biti kolekcija kratkih priča koje se odvijaju dok je Batman pod tuđom (neću reći čijom) kontrolom. Stilski je svaka drukčija i mnogi sporedni likovi ovdje preuzimaju glavnu ulogu. Vrte se i analiziraju neke epizode iz prijašnjih poglavlja i daje im se određena težina. Meni se dosta svidjelo to sve jer čak i kad se nešto čini ovdje da je light, imam dojam da je to King sve utkao u jednu veću sliku i cjelovitu analizu Batmana i njegovog mitosa. Sve u svemu, vrlo zadovoljan, ali standardi su ovdje stvarno visoki. Knjiga je većinom intermezzo prije velikog finala, ali to ju ne čini manje vrijednom. Ima problematičnih dijelova, ali su u manjini pa stoga i dalje visoka ocjena.
4/5 |
I sell the fact that I can't be bought |
|
|
|
Topic |
|