Author |
Topic |
BeaGea
Advanced Member
3496 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 21/11/2024 : 09:15:07
|
Raspravljati o tome kako su fibrini stripovi skupi je najbesmislenije o ćemu se može raspravljati. Jel moguće da se nema kaj napisati pa samo da se piše, pa makar i gluposti. |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
Edited by - BeaGea on 21/11/2024 10:25:44 |
|
|
malimarinko
New Member
179 Posts
Member since 01/01/2021 |
Posted - 21/11/2024 : 09:26:09
|
Ma o cijenama nema priče. Otišao sam na IL sa namjerom da obiđem sve štandove drugih izdavača (i tamo obavim kupovinu) pa ono što ostane da ode Fibri. Na kraju sam uzeo par Ken Parkera od po 2,5 eur i doslovno sve je otišlo Fibri. Lomio sam se oko Kultne edicije Libellusa ali je na kraju cijena presudila. Za 3 eur više kod Fibre dobijem Gričku, Svjetla i sjene i Ethernauta 1969. Osim duplo više stranica za istu cijenu dobijem i tri različita stila crtanja i 9 različitih stripova. Libellus je vrh i za ljubitelje Bonellija Kultna je no-brainer ali za mene omjer uloženo-dobiveno jednostavno nije na njihovoj strani. Kod Bone-a ću ipak pričekati početak. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10345 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 21/11/2024 : 09:33:36
|
Ova strip knjiga Gričke vještice je blago.
Ako netko to ne razumije shvatit će kad ju bude imao u rukama.
Ako ni tada ne shvati problem nije u knjizi. |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3496 Posts
Posted - 21/11/2024 : 09:35:53
|
quote: Originally posted by Peyo
Ova strip knjiga Gričke vještice je blago.
Ako netko to ne razumije shvatit će kad ju bude imao u rukama.
Ako ni tada ne shvati problem nije u knjizi.
Bravo.
Tim više želim da ga ima svaka škola u RH i knjižnica u svakom gradu. |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 21/11/2024 : 09:38:42
|
quote: Originally posted by Markos
Malo mi je zaparala uši ona Dosadina primjedba kako je Grička samo za "kupce dubokog džepa". OK, jasno mi je da ljudi žive teško i da nije lako dogurati do kraja mjeseca, ali opet, 32 eura...
Upravo sam se vratio iz kina sa ženom. Dvije karte za kino, jedne velike kokice, dvije kole:
Cijene knjiga/stripova kao ni kino ulaznica (ovo je cijena za luksuzni boutique Cinestar, cijena kino ulaznica u ostalim kinima je duplo niža) u Hrvatskoj nije skupa. Tko ima volje može provjeriti da je cijena i jednog i drugog otprilike ista kao prije 40 godina, ako se kalibrira sa inflacijom. Također su te trenutne HR cijene niže od ostatka EU. Za razliku od toga, ono što u Hrvatskoj stvarno je bezobrazno skupo je ovo: brašno, mlijeko, jaja, kruh, ostale svakodnevne živežne namirnice i potrepštine. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26822 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 21/11/2024 : 10:59:04
|
quote: Originally posted by malimarinko
Ma o cijenama nema priče. Otišao sam na IL sa namjerom da obiđem sve štandove drugih izdavača (i tamo obavim kupovinu) pa ono što ostane da ode Fibri. Na kraju sam uzeo par Ken Parkera od po 2,5 eur i doslovno sve je otišlo Fibri. Lomio sam se oko Kultne edicije Libellusa ali je na kraju cijena presudila. Za 3 eur više kod Fibre dobijem Gričku, Svjetla i sjene i Ethernauta 1969. Osim duplo više stranica za istu cijenu dobijem i tri različita stila crtanja i 9 različitih stripova. Libellus je vrh i za ljubitelje Bonellija Kultna je no-brainer ali za mene omjer uloženo-dobiveno jednostavno nije na njihovoj strani. Kod Bone-a ću ipak pričekati početak.
Kad si utrošio na fritule |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1031 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 21/11/2024 : 11:14:07
|
quote: Originally posted by wintermute
quote: Originally posted by dupli
Vezano za cijenu. Strip Strip komplet iz 1963. od 14 svezaka se na Njuškalu prodaje od 65 do 119 eura. Vidim da se pojavio i jedan po 30 eura. Sarajevsko izdanje koje je digitalno restaurirani Strip Strip, dakle CB izdanje, izašlo je prije dvije godine po cijeni 50 eura. Do kraja mjeseca Fibrino kolor artist izdanje košta 32 eura. Mislio sam da nikad neću napisati ovu rečenicu ali moram: Pametnom dosta!
Ako te samo zanima da citas strip onda da.
Ali ako si kolekcionar onda ne jer po toj logici bi Vjesnikovi kartonci Alan Fordovi bili besmisleni u poredjenju sa novim reprintima.
Ali mozda ja nisam pametan
Mada ne znam ima li trzista za skupljanje ovih starih stripova ali sudeci po tim cenama -- ima.
Zapravo bilo bi veoma interesantno videti da li ce cene starih izdanja sada (dosta) pasti. Ako padnu onda pravog kolekcionarskog trzista nije ni bilo.
Ne razumijem što želiš reći? U današnjim prilikama kad izdaš strip u 1000 primjeraka to sigurno ne radiš za kolekcionare već za širu publiku. Što god ti mislio o Fibrinom izdanju, ono je najdostupnije i najjeftinije izdanje Gričke vještice ikad. Čak i po punoj cijeni od 40 eura.
Kad je Strip Strip izdavao svoje sveščice 1962-63., 14 komada, one su se prodavale svaka po 100 dinara. Od sredine 1963. bio je dostupan i uvezani komplet po cijeni 1600 dinara. Za usporedbu, Plavi vjesnik (tjednik, kolor stripovi unutra) je 1962. imao cijenu 30 dinara, a do 1966. se popeo do 50 dinara.
Kad je sarajevski MAN objavljivao Gričku 1981., retuširani Strip Strip i manji format, komad je koštao 10 dinara (da ne bi bilo zabune, od 1962. do 1981. prešlo se sa starih dinara na nove). Strip Strip sveska je imala 23 table stripa, a MAN 14. Po tome slijedi da je 1981. količina stripa iz Strip Strip sveske vrijedila 10/14*23 = 16,42 dinara. Za usporedbu Zlatna serija je tad koštala 18 dinara.
Razdijelimo Fibru u 14 sveščića. 40 eura / 14 = 2,86 eura po komadu. Pogledajmo današnje kioske. Boneli po 3,5 eura, Alan Ford 3,5 eura, Strip revija 3,1 eura.
Ako mislite da je Fibrino izdanje Gričke vještice za današnju publiku skupo ili vam netko to kaže, molim vas da im prvo na primjeru Gričke objasnite koliko se očito boljim standardom živjelo u Jugi kad se onda bez problema kupovalo očito preskupo crno-bijelo kiosk izdanje na lošem papiru i to tiskano u 45000 primjeraka (tako kaže izdavač MAN stripa na facebooku), a danas se običan radnik mora misliti hoće li izdvojiti nižu svotu za luksuzno kolor izdanje.
S obzirom koliko i wintermute cvili, reklo bi se da je propala Juga bila svemirski brod u odnosu na današnju USA. A možda je beg cicija?
|
|
|
Milazzo
Senior Member
Croatia
2129 Posts
Member since 30/01/2008 |
|
mmihoci
Senior Member
1092 Posts
Member since 01/02/2018 |
Posted - 21/11/2024 : 12:40:49
|
Koristiti linearizam (linearne usporedbe ili usporedbe dvije različite stvari) ili "ekonomsku" matematiku (pogotovo glupe postotke) za bilo što a posebice za strip izdavaštvo danas je totalno besmisleno. Kao outsajder nemam opće pojma koliko je truda, tona živaca i dane/mjesece/godine života potrošeno da se jedna takva knjiga izradi.
I onda raspravljati o cijeni toga je totalno promašeno.
A davati prijedloge iskusnjarama koje stoje iza ovakvog posla graniči s ... ne znam čime.
|
|
|
BeaGea
Advanced Member
3496 Posts
Posted - 21/11/2024 : 12:49:03
|
quote: Originally posted by Milazzo Meni je jedino zao da na IL nije bila tribina na kojoj bi dupli i Marko 3h pricali o svim zanimljivostima koje su pratile proces nastanka ovog izdanja.
Ovo je, pa i pomalo, sramota. Kad se sjetim da su (iako sam mailom upozoraval upravu Klovicevih dvora da je riječ o podvali i diletantizmu) prije dvije godine onom unakaženom izdanju priredili prijem u Klovicevim dvorima. |
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1031 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 21/11/2024 : 12:55:45
|
quote: Originally posted by wintermute
quote: Originally posted by dupli
Originalno je Grička vještica ono što se danas vodi kao druga i treća knjiga serijala tj. Kontesa Nera i Maleus Maleficarum. Od toga je rađena kazališna predstava i film. Priča o vješticama s tim završava.
Hvala, ovo je veoma korisna informacija.
quote:
>>> "Kad se preračuna, do kraja nedostaje nešto više od trećine stripa."
Znaci da strip ipak ne predstavlja celinu jer je nedovrsen?
(Ja se jos uvek cuvam citanja prikaza itd da ne bi spoilovao sebi za svaki slucaj tako da se izvinjavam ako je glupo pitanje)
Strip je obrada knjige Kontesa Nera. Iako ne priča cijelu storiju o gričkim vješticama, zaokružuje onaj dio radnje zbog kojeg je Grička vještica ušla u legendu i srca čitatelja. Najbolje da ti sawitch objasni jer je on očito najveći štovatelj Zagorke na forumu. Sawitchu, ako kreneš objašnjavati ipak izbjegni spoilere
Wintermute, da bi shvatio o čemu se ovdje zapravo radi, molim te pročitaj uvodni tekst na previewu. Ne trebaš se bojati, nema spoilera.
Da, priča nije dovršena. Na zadnjoj pasici piše "Kraj 1. dijela". Naravno da bi se priča mogla dovršiti. Usput, koliko bi ti bio spreman dati na kickstarteru za tako nešto s obzirom da sam vidio kako zdušno pratiš DJ-eve projekte tamo? Međutim, pravo pitanje je tko bi se usudio dovršiti Andrijinu Gričku? |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10345 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 21/11/2024 : 13:04:36
|
quote: Originally posted by dupli Međutim, pravo pitanje je tko bi se usudio dovršiti Andrijinu Gričku?
Ne mogu odoljeti .
Ne znam tko bi se usudio ali volio bih vidjeti Franinu verziju nastavka.
Već je "surađivao" na Andrijinom uratku .
Koliko se šalim toliko sam i ozbiljan. Iznimno cijenim njegov rad i talent. |
|
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6190 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 21/11/2024 : 13:15:14
|
quote: Originally posted by BeaGea
Poanta je bila u tome da ako po ovoj cijeni doštampa 2000 primjeraka nece ih prodati, a po cijeni od 30 hoće. Samo to i nikaj drugo. Ne znam zakaj ljudi idu čitati između redaka i onda kad tamo nikaj ne "piše".
Fascinantno mi je da godine 2024 ljudi idu učit čovjeka koji je izdao preko 1000 izdanja o tome kako bi morao izdavati; koje naslove , tiraže i kakvu cijenu da stavi.
I da - Fibra ima preniske cijene. Debelo preniske cijene.
|
Bond.James Bond. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2274 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 21/11/2024 : 13:37:38
|
quote: Originally posted by Peyo
quote: Originally posted by dupli Međutim, pravo pitanje je tko bi se usudio dovršiti Andrijinu Gričku?
Ne znam tko bi se usudio ali volio bih vidjeti Franinu verziju nastavka.
Već je "surađivao" na Andrijinom uratku .
To!!
Usuđuju/ne usuđuju se plačljivci, pravi muži krenu i rade! |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40282 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 21/11/2024 : 13:57:50
|
Nadovezacu se na Duplog i odgovoriti bez spojlovanja da prica nije zaokruzena u stripu. Nakon Tajne krvavog mosta koja nije deo ovog stripa pokrenut je nastavak koji se samo blago naslanja na prvu knjigu sa romanom Kontesa Nera koja je glavna junakinja narednih 6 knjiga. Deo koji jeste zahvacen je, ako se ne varam iz trece knjige Malleus Maleficarum. A posle se radnja u knjigama seli za Bec na dvor Marije Terezije. No, svakako nije to main point ovde vec blago crteza i sam ulazak u Marijin svet preko velicanstvenog crteza Andrije Maurovica a sada pogotovo gde imamo cele table skenirane i ciste izvanredno. Uz opet moju ogradu za dizajn korice, ono izmedju korica vredi zlata i neverovatno je da imamo tako nesto. Savrseno.
Sto se tice cene stripova, jesu skupi kada pogledate danasnje plate i cenu jaja, mleka, hleba. Ali ovo nije kiosk strip i nije za svakoga. Kao i ceo Fibrin opus. Ovo je za one koji su u Jugoslaviji kupovali Princa Valijanta HC, Otkrice sveta sa kutijom itd. Ali, pored toga, ovo sto ovaj strip nosi je dzaba. Ovde ima kamara posla, brdo troskova i dosta znanja Markosa i Duplog koje nije doslo tek tako i kostalo je. Apsolutna preporuka sa moje strane.
A jos kada uporedimo sa Sinestarom tek onda dodje smesna cena. Ja idem redovno u Sinestar kod nas i zena mi stalno zvoca kako bacamo pare na to jer je preskupo. Sudite sami, ali bih ipak preporucio da prvo pogledate uzivo pa date komentar jer ne moze biti docarano ni preko slika ni preko klipova. Jednostavno je nenadjebivo uzivo. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1541 Posts
Member since 15/10/2023 |
Posted - 21/11/2024 : 17:32:44
|
dupli: mislim da me nisi razumeo, ja sa slazem sa tobom u svemu i oko cena ali samo kazem da kvalitet i mogucnost kupovine novih izdanja nemaju veze sa kolekcionarstvom. Moguce je da to nije slucaj sa ovim stripom sto ce vreme pokazati. Cena ovog stripa je sasvim primerena a sto se KS tice ja cu podrzati sve sto mi treba sa cenom koju je founder stavio osim sto ne zelim vise da placam ogromne postarine sa drugih kontinenata pa podrzim PDF kao sto sam i rekao (osim ako je USA KS i bas zelim papir sto sam takodje rekao). Ako ista zameram, to je sto nema digitalnog izdanja ali to je moja stara zamerka i o tome se vec raspravljalo i ako ikada bude podrzacu.
matori paraliticar: misllim da je nebitno sta ostalo kupujes jer to je sunk cost osim ako iz dosade, kada nema kvalitetnih izdanja, ti kupujes losija ili duplikate koja inace ne bi. Ja ako mi nesto ne treba necu uzeti pa makar da mi daju i dzabe (osim ako je digitalno) jer mi zauzima prostor i smeta mi. A ako mi nesto treba uzecu po nekom algoritmu u koji se placanje €40 za postarinu za jedan jedini stip za koji sam za sada procenio da to ne zasluzuje ne uklapa. Ali bih rado platio za digitalnu verziju.
sawitch: hvala! Ukapirao sam da se ovo (uglavnom) uzima zbog crteza tako da cu to uvrstiti u svoja razmisljanja. Ako se kod Fibre pojavi jos domacih stripova koje vec nisam nabavio pa mogu nesto da uklopim a strip se ne rasproda mozda ga jednom i narucim u nekom paketu. Ovako pojedinacno mi je preskup. To je sve! |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8165 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 21/11/2024 : 17:43:00
|
quote: Originally posted by BeaGea
quote: Originally posted by Milazzo Meni je jedino zao da na IL nije bila tribina na kojoj bi dupli i Marko 3h pricali o svim zanimljivostima koje su pratile proces nastanka ovog izdanja.
Ovo je, pa i pomalo, sramota. Kad se sjetim da su (iako sam mailom upozoraval upravu Klovicevih dvora da je riječ o podvali i diletantizmu) prije dvije godine onom unakaženom izdanju priredili prijem u Klovicevim dvorima.
pa dobro, ima vremena za promociju, odnosno promocije na nekom visokom nivou ovo izdanje gričke vještice to sigurno zaslužuje i ja to očekujem i svaki put treba naglasiti (i na promocijama i novinarskim tekstovima / intervjuima) da se pozivaju vlasnici onih 19 pasica koje fale, i da dozvole skeniranje, pa da svako novo izdanje bude dopunjeno pokojom pronađenom |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
drogsy
stripovi.com suradnik
Croatia
4741 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 21/11/2024 : 18:42:19
|
quote: Originally posted by Aco
I da - Fibra ima preniske cijene. Debelo preniske cijene.
Bogami, da. To sam, naravno, znao i prije, ali ovaj interliber (inače prvi na kojem mi je veći fokus bio na knjigama nego stripovima) mi je ta realizacija "lupila" u glavu s posebnim intenzitetom. S jedne strane dok sam prolazio po štandovima naših izdavača knjiga mislim si "ok, imali smo inflaciju, cijena papira je otišla u nebo i cijene su relativno ok s obzirom na okolnosti". Ali s druge pak strane se onda sjetim da je velika većina tih izdavača na ovaj ili onaj način spojena na državni proračun, da je malo koja knjiga izdana bez državne potpore, da je kvaliteta tiska na razini malo robusnijeg wc papira, da se angažman ilustratora makar za naslovnicu pretvorio u znanstvenu fantastiku (Igor Kordej bi se posebno složio s ovom tvrdnjom), da su naklade i do nekoliko puta veće od Fibrinih, i tako dolazim do zaključka da je i jedan Libellus u usporedbi sa knjigama zapravo jeftin, a jedna Fibra, mogli bismo reći, čak i sramotno jeftina.
Neupućeni čovjek bi pomislio da je Bora iz ČK-a zapravo u pravu kad optužuje Markosa za damping cijena |
Go kneel and weep
|
|
|
SSM
Average Member
Bosnia and Herzegovina
978 Posts
Member since 13/10/2002 |
|
SSM
Average Member
Bosnia and Herzegovina
978 Posts
Member since 13/10/2002 |
|
matori paraliticar
Senior Member
2135 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 21/11/2024 : 19:22:02
|
Nije isto kad se dampinguju dobri stripovi kao kad se dampinguju losi
Slazem se da su fibrine cene prilicno taman. |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
|
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1945 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 21/11/2024 : 20:22:24
|
S obzirom na nas standard, stripovi su generalno (pre)skupi ali kad uzmemo Fibrin kvalitet i kontinuitet, jos sa popustom, sve je kako treba.
Prosto ne mogu da docekam da mi ovo izdanje padne saka! Imam Man Strip komplet, Strip-Strip komplet, Alijinu Gricku i jos ovo remek-delo da stigne! Ne mogu da verujem da cu imati skenove Andrijinih originala u stripu!! I to u ovakvom izdanju! Nemam reci kojima bih pohvalio Marka i Duplog! |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1945 Posts
Member since 24/10/2019 |
|
matori paraliticar
Senior Member
2135 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 21/11/2024 : 20:40:30
|
uh pa sawitch zaostaje za tobom sto se tice gricke ali dobro nije bas da imamo neko takmicenje..
evo ja sam najslabiji poznavalac ne znam da li je to plus ili minus.. kad krenem sa citanjem.. |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38053 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 21/11/2024 : 20:50:56
|
@wintermute Hm, a da pitas diaspore tamo preko bare? Valjda je ima i u suncanom Caliju. Znam da ima dosta "ex-Yu" trgovina koje prodaju robu iz Srbije, Bosne, Hrvatske... rekao mi netko mislim da iz SC, ali valjda je i Bay Area prepojena "nasima". :D Pitaj nekog od njih ako ide neko preko ili da stave pored Kras cokoladice jos jednu Gricku i dobijes ti to mukte. :) Ako bas ne znas nekoga ko putuje barem s vremena na vreme u EU, pa makar on bio sa EC i posalje ti to onda unutarnjom postom sto je sigurno jeftinije. Ono, razmisljam...
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Topic |
|