forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Duša, Sclavi, Killex
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13128 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/11/2024 : 14:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote

U posljednje vrijeme, ozbiljno se bavim dušom. I tako se sjetim da pogledam ono neozbiljnije bavljenje, Sclavijevo bavljenje dušom u Killexima.

Killexov mozak i Killexov povratak ne stoje nešto među DD uspješnicama. No, kažem, mene je izričito zanimala tema duše. Sclavi je lijepo poantirao, i tu nema greške. Problem je što izvedba ne valja ni u jednom ni u drugom slučaju, pa su u stripovskom smislu ove priče polubezveze. Ali možda ta rastresenost u vođenju priče prije svega ima veze s time što on, zapravo, ne razumije jasno svoju poantu. Jer, jedna stvar je deklarativno nešto govoriti, a druga imati to na raspolaganju, iliti što se kaže: integrirano u vlastitu osobu, što je isto što i imati takvu dušu.

Možda će ovo što kažem biti jasnije kroz raspravu.
Pisati ovakve priče o duši koja je ljubav, a pri tome prikazivati raskomadano meso, žile, mozak, krv, rezati ljude i pričati besmislice, to je upravo nemoć da ono što tvrdim stavim u smirene i sabrane tokove misli. Sclavi je inače baš ta nemoć sabranosti, odluke, što u konačnici znači i života. Njemu sve bježi iz okvira, pušta na sve strane, a ovdje je kroz naskroz izvan balansa i nije u stanju jasno i precizno voditi priču tamo gdje bi htio.

Za razliku od Spocka, ja mislim da je ono dobro u Killexu ona viša ideja, traganje za dušom, dok je ono bezvezno hanikanibalizacija ili pak u nastavku prebacivanje na snuff i još gore, na imigrante, fašizaciju povijesti i ostale Sclavijeve angažmane. Iako su ti Killex-jaganjci teško smeće, opet je u tom svađanju priče na stripovski arhetip "junak protiv zlikovca" proizašlo baš ono stripovsko, i u tom smislu, publici ta linija može biti ono naj. No, Sclavijeva ambicija u prvoj priči je daleko viša od tog arhetipa, i zapravo i jest ono što je predmet mog interesiranja za Killexa.

Na koji način je on spojio te dvije stvari, komadanje ljudi i traganje za dušom, to je samo po sebi svojevrsni nonsens, ali opet, kada se odvije njegova životna putanja iliti kako nam se on ogolio kroz serijal DD, nema greške. To je on, to je njegova duša. Ta duša se bori. Paradoksi svijeta jesu preveliki za Sclavijevo poimanje, on ih savladati ne može. Ali sama borba, sam impuls koji vrca iz njega, i koji on tako zdušno baca na papir iznova i iznova, to je ipak nešto. Vrijedi.

Toliko za uvod.
U studenome mjesecu, ništa nije bolje nego se ohrabriti u potragu za dušom. U tome smislu, ja tebe tražim štioče. Ponovi Killexe, pa dođi i izvedi na čistac dušu. A ja ću ispričati što je duša i koje su Sclavijeve greške, koja je Kikijeva greška u promatranju doktora Killexa, i što je to Sclaviju ostalo skriveno u samom njegovom stripu.

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13128 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/11/2024 : 15:10:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Riječ unaprijed.

Uzmite drugu priču. Tu je Sclavi određeniji i pokušava popraviti lik Killexa da bude usklađen. Jer, ako niste razumjeli, a Kiky nije do kraja, ne radi se o tome da Killex bude neki ludi doktor, nego je Sclavijev odnos ambivalentniji, i to već u prvom dijelu. Killex je nadrastao samoga sebe i u finišu te sage o njemu, on je zapravo inačica Nepokretnog Pokretača (da budemo u liniji s Aristotelom, budući da je upravo Aristotel ključno štivo za istraživanje duše).

Prva priča je morala biti preciznije vođena i Sclavi nije smio stavljati doktora kako ubija u sadašnjem vremenu. Ne, nego samo flešbekovi, kako to i jest prikazano, uostalom. Jer, što je doktor više i bolje spoznavao što je to duša, to je postajao eteričniji i sve više metafizički pokretač radnje. A ne da dalje bude aktivan, te grize stražara itd. Da je Scalvi naslućivao da stvari stoje tako kako kažem, potvrda je što negativac u realnom vremenu zapravo nije Killex, nego dr. Frost, odnosno imitator, paslika. Killex je princip, pokretač, ali izvršitelji su drugi. Oni su početnici, niža razina i tek trebaju stići tamo gdje Killex jest.

U drugom dijelu, Sclavi je ovo razumio, i sad je popravio Killexa: Killex je smiren, da ne kažemo blažen, i iz apsolutne nepokretnosti pokreće radnju. No, Sclavi je razumio samo taj fragment, samo lik Killexa, ne i cjelinu. Jer, da je on jasno imao na raspolaganju ono što je samo deklarativno stavio u usta Killexu (već u prvom dijelu), onda nikako ne bi mogao lutati s kanalizacijom povijesti. Povijest kao kanalizacija, taj pogled je promašen jednom kada shvatiš da duša nije mozak, ni neki dio mozga, da ju ne možeš lokalizirati organski. Tada ti mora biti jasno da i u ovakvom svijetu, kakav jest, ima prostora i događa se ono što si tvrdio da Killex ne razumije. Međutim, pokazalo se da Killex razumije, a Dylan, Sclavi i ona glupačica, koja kao da je ispala iz galerije možemo gabora, ne razumiju.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13128 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/11/2024 : 15:27:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13128 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/11/2024 : 15:30:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Pročitajte Killexov povratak i pokazat će se da je Killex razumio.
Ali Sclavi nije razumio do kraja, a također ni Dylan nije razumio što je to ljubav o kojoj docira Killexu.

O Dylanu i ljubavi, te Sclaviju, bit će pravih i točno odmjerenih riječi.
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
668 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 23/11/2024 : 15:36:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Stinkač
"Povratak", odnosno drugi Killex, iako zaokružuje ono što Sclavi želi da poentira, samo razjašnjava njegovu ideju - eto, ti kažeš, o potrazi za dušom. Da je Killex objavljen u jednom komadu, kao dvodijelna priča, bez ijedne između njih, bez ičijeg uplitanja i lutanja između - onda bi imala opravdanje. Ovako, to je Sclavijev lični obračun sa samim sobom, a priznajmo to (mada nerado), da je Sclavi nakon "prvog talasa u serijalu", odnosno nakon prvih 50ak epizoda, strašno lutao.
Izvedba u drugom dijelu je strašno loša, jer jednostavno nema smisla prosječnom čitaču. Džabe i fenomenalan Roiev angažman, džabe atmosfera, džabe zaokruživanje i sve. Do tog trenutka Sclavi je već izgubio "široke narodne mase" i odmetnuo se daleko od njih.

To, naravno, i fala Bogu, ne unižava snagu te ideje, ali je vrsta ovjere podjele čitalačkog korpusa, koja po meni, nije trebala da se desi na taj način i u tom trenutku.

Škafiškafnjak

Edited by - Salkan on 23/11/2024 15:41:15
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13128 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/11/2024 : 16:03:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan

Izvedba u drugom dijelu je strašno loša, jer jednostavno nema smisla prosječnom čitaču.

Ma to se slažemo.
Izvedbe su, u obje te priče, slabe. Pogotovo je ta druga, kako kažeš, prosječnom strip fanu, dosadna. Jer, čovjeku je više dosadno slušati nekakve angažirane teme i blebetanje o jadnim imigrantima.

(usput, jedan pravi, ne kažem prosječni, nego pravi egzemplar pasioniranog strip čitača je pcoro. Pcoro može testirati kakva je ovo priča, Killexov povratak. Gotovo sam siguran da je njemu to dosadno, jer se tu luta s beskućnicima, Hitlerom, bolesnim opsjednutim klincom i suludim redateljima horor filmova, a sve kulminira nepokretnim mumificiranim Killexom koji stvara svjetove. iako je ova ideja, mislim, ova posljednja koju sam naveo, kolosalna, za pcoru bi sve to bilo labavo, i u osnovi, nema pravog ritma)

Međutim,
sama ideja je tu bistrija i Killex koji postaje stvaratelj svjetova, koji ravna svime iz svoje malene kućice, neometan vrevom i komešanjima, te je postavljen kao pomagač u rješavanju ludih horor filmadžija, te još više, iscjelitelj dječaka, to je možda previše za strip čitatelje, ali je ujedno i ono najbolje od Sclavija.

Koliko je sam taj Sclavi svjestan da je i on sam "ludi horor filmadžija", jer upravo on piše te boleštine i sudjeluje u perverznom voajerizmu nasilja i klanja, sad, to se iz same priče ne da iščitati. Osim ako uzmemo da je u toj priči izašlo na javu njegovo duboko nesvjesno, pa je prokazivao glupe medije i glupe filmaše koji perpetuiraju vražju spiralu zla, a ustvari je on sam koji to radi. Jer, DD seks i nasilje jest upravo to i taj se sloj ne može previdjeti. Kad uzmeš neku DD priču, ono prvo što te pogađa jest eksploatacija, krv i komadanje.

No, u svoj toj prvoloptaškoj eksploataciji, u tom bluđenju i lutanju, Sclavijevi impulsi da se izbori, da se izvuče iz dreka, da prevlada, to je ipak autentično. I onda vrijedi.
Tako i u ovoj priči, premda je klošarska, premda je dosadna i premda je promašena u smislu da ako si shvatio da nije bitno meso, nije prava stvarnost ono osjetilno, nego si tragao za dušom i našao da je zbilja ono iza, ono imaterijalno, onda više ne možeš stavljati posljednju riječ na to da je povijest zbir nepravdi i klanja... znači, usprkos tim brojnim greškama, vrpoljiti se i boriti, staviti jednog mumificiranog Killexa u kontekst stvaranja (vidi sliku koju sam stavio gore), to ipak čini da život probija i to su ti impulsi kroz koje Sclavi zamuckuje, ali ipak i zamuckujući pokazuje na stvar.
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
668 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 23/11/2024 : 16:19:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Naravno
Imao je Sclavi fenomenalne okršaje sa "ostatkom svijeta" na temu "moći stvaranja" - a ja nekako mislim da je ta ideja najefektnije i najbolje odrađena tamo u onom specijalcu "Klub strave i užasa", za mene genijalnoj epizodi koja je neuporediva sa većinom priča u kompletnom Dylanovom serijalu.
Međutim, kako približiti važnost "moći kreacije" običnom čovjeku?
Ja sam skoro na poslu izgubio sagovornike - deklarisane, lafo ateiste - na tu temu. Od moći stvaranja došli smo do toga kako oni nisu spremni, iako u svojim 40im godinama, da uopšte pojme ili barem definišu da osim materijalnog postoji i nešto Drugo. Ja kažem, eto neću to zvati Duhovno, jer vas vrijeđa :) , ali recite mi, šta je to? Kako je moguće da se nikad niste upitali? Kako je moguće da se češete po stomaku i mudima dok gledate tv, trujete ono malo mozga što nije oboljelo raznoraznim otrovima, a nemate snage da se upitate?
Od tad se samo pozdravljamo na hodnicima, i to je super. Ja sam isp'o lud, oni su bombona.
Killex ima nesreću neoriginalnosti, ali je ideja imputiranja gorepomenute moći sjajna, iako isprana na Sclavijevoj listi, ali i dalje bitna i sjajna.
Kontam šta govoriš, čekamo reakcije
:)

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13128 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 23/11/2024 : 19:25:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan
Međutim, kako približiti važnost "moći kreacije" običnom čovjeku?

Sclavi je solidno približio običnom čovjeku, jer je doslovno rekao: duša se ne nalazi u mozgu, u žlijezdi, u mesu, nego u ljubavi. Recimo da takva poanta je prijemčiva za ljude.

No, čitatelji mu nisu honorirali ovu poantu, jer izvedba šepa. Pogotovo je neshvaćen ostao drugi dio, Killexov povratak. A meni izgleda da je ostao neshvaćen i samom Sclaviju.

Jer, ako uopće svedemo taj drugi dio na priču, onda je on postavio tako da čitavo vrijeme jurimo za Killexom, i čitatelj samo čeka finalni obračun, kada junak eliminira glavnog negativca. Sclavi ide dotle da poguruje onu žensku i Dylana da se ostave filozofiranja, da poduzmu inicijativu i da jasno označe Killexa kao metu. Ona doslovno izriče kulminaciju: Idemo ga ubiti!

Ona je izvan sebe, jer mali je bolestan, u komi i za sve krivi Killexa.
Međutim, događa se to da je jedini sabran i smiren sam Killex i on je taj koji prvo pomaže da se riješi slučaj ludih horor filmaša, a onda zapravo i očita lekciju toj histeričnoj možemo-babetini, te ulazimo u jedno od čudnijih Sclavijevih finala, za koje nisam siguran da je njemu transparentno. Više mi nalikuje da je on tu poput negdašnjih Pitijinih svećenica, kroz koje se znamenovalo ono što jest. Killex kaže:

I onda je pokazano što je to duša:

Zatim je Killex nestao zauvijek:

Znači, imamo finale čitave te potrage za dušom, u kojemu Killex tvrdi da je naposljetku došao do toga što to duša jest, pa poklanja klincu život, a on sam nestaje zauvijek.

Na kraju, dakle, Killex više nije hanikanibaliziran, nego praktički nasljeduje Isusa. On je shvatio što jest, jer to je duša, ono što jest, i čitava stvar se stavlja na čin žrtve. Killex, za razliku od vreve svijeta i ludih filmaša, u nepokretnom miru svoga doma u pupku svijeta kontemplira i ozbiljno shvaća ono što mu je Dylan rekao u prvome dijelu, te svoju spoznaju realizira u činu žrtve: dječak dobiva život, Killex isparuje, a sve skupa je dovedeno u paralelu stvaranja: Bog izgovara Riječ i iz Tame Svjetlo. Vidjeti priložene slike.

Taj finale valja, no kažem, nisam siguran koliko je Sclaviju transparentno to što je uradio, jer sve skupa više nalikuje božanskom ludilu u Delfima.

Jer, on je tog preobraženog Killexa jasno označio kao nečovjeka, stavio na njega metu i vikao: Idemo ga ubiti! U isto vrijeme je tvrdio da svijet ne valja, povijest je kanalizacija i zbir nepravdi, a za sve su krivi zli desničari i Trump koji je Hitler i najveće zlo u povijesti.
Ove simplifikacije jako odudaraju od one metafizičke spoznaje, od onog nadahnutog božanskog ludila, jer se takve banalizacije, pa ma kako ti učitao svo zlo svijeta u Hitlera, osjećaju kao nešto slučajno. Nijedan čovjek, ma kakav bio, ne može na njemu počivati svo zlo svijeta, i uvijek ostaje namještenost i slučajnost takvih pokušaja.

Naprotiv, da jedan zlikovac takvog kalibra poput Killexa, da on dohvaća princip života, podaruje život i čini žrtvu, tu se obvezatnije govori o tome što je čovjek i što je svijet. Objediniti u liku kakav je Killex takvu putanju, tu je Sclavi nadmašio samoga sebe i nije čak ni shvatio što je napisao.

Ako je ovo moguće u svijetu, ako jedan Killex može doseći takvu preobrazbu, onda otpada dosadno cendranje s lijevih pozicija da svijet ne valja, da zapravo ništa ne valja i da moramo čekati novi milenij kako bismo popravili ---- ne znam što. Tu implikaciju svoje vlastite priče Sclavi nije jasno razumio. A da ju je razumio, onda bi, vjerujem otpalo i lutanje u izvedbi. Stvari bi držao jasnima i suvereno vodio od A do B.

Killex bi skočio među remek-djela. Ovako ostaje kao smušena bludnja, s poticajnim iskrama.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2275 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 23/11/2024 : 19:30:12  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky
(usput, jedan pravi, ne kažem prosječni, nego pravi egzemplar pasioniranog strip čitača je pcoro. Pcoro može testirati kakva je ovo priča, Killexov povratak. Gotovo sam siguran da je njemu to dosadno, jer se tu luta s beskućnicima, Hitlerom, bolesnim opsjednutim klincom i suludim redateljima horor filmova, a sve kulminira nepokretnim mumificiranim Killexom koji stvara svjetove. iako je ova ideja, mislim, ova posljednja koju sam naveo, kolosalna, za pcoru bi sve to bilo labavo, i u osnovi, nema pravog ritma)

Potvrđujem. Kilexi su mi bili neopisivi treš i patetika. Oba.. sad je u ovom Batman/Dilan Dog crossoveru Rechioni vrati Kilexa kao najgoreg Dilanovog neprijatelja pa sam se čudio - kud se sjetio baš te kopije Hanibala Lectera
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000