Author |
Topic |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29431 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 10/11/2024 : 15:29:20
|
Upoznajte Ethana Recklessa: Vaš problem njegov je posao, i to ima svoju cijenu.
Ethan, nekadašnji radikal iz šezdesetih s ožiljcima koji to potvrđuju, jednim je dijelom utjerivač dugova, drugim privatni istražitelj, a trećim buldožer. No nakon što od njega pomoć zatraži bjegunka Weather Undergrounda, ultraljevičarskog studentskog pokreta iz njegovih dana, Ethan će se morati suočiti s jedinom stvari koje se danas plaši... Vlastitom prošlošću.
Seks, droga i smrt u Los Angelesu ranih osamdesetih – i sve to od autora stripova KRIMINAL, FATALNA, UBIJ ILI UMRI i SPAVAČ Eda Brubakera i Seana Phillipsa. Treba li vam bolja preporuka od ove?
Reckless 1 • Reckless • 140 stranica • Kolor • 190 x 285 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Ed Brubaker • Crtež Sean Phillips • Prijevod Robert Solanović • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 12.11.2024. • Cijena 22 E
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/reckless-1-reckless/1027/ https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/reckless-2-davlov-prijatelj/1028/ https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/reckless-3-unistimo-sva-cudovista/1029/ https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/reckless-4-duh-u-tebi/1030/ https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/reckless-5-slijedi-me-u-mrak/1031/
|
Trouble will find me |
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1758 Posts
Member since 06/05/2009 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
naker
Advanced Member
4709 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40453 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
wintermute
Senior Member
USA
1630 Posts
Member since 15/10/2023 |
Posted - 25/11/2024 : 04:59:06
|
I ja sam procitao ovaj prvi pre par godina i nije mi se nastavljalo. Sta znam... klasicni Brubaker... nekako, procitas jednog -- procitao si sve. Koliko se secam, tipicna americka "tvrda" moderna western prica sa konspiracijom, bivsim agentom koji sada operise privatno, u sve je umesana CIA, droga, lova, ratovi, stari hipici... Ta prva se cak ako ne gresim desava u Kaliforniji pa su mi i skoro sva mesta radnje bila licno poznata. Nije lose ali dosadi posle nekog vremena. Verovatno sam prerastao i oguglao na sve to. Mislim da ce se svideti nekome ko je "pocetnik" u ovoj i slicnoj "materiji" jer ipak je to posteno odradjen strip sto se tice i ideje i scenarija i crteza. |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40453 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1177 Posts
Member since 03/12/2014 |
Posted - 02/12/2024 : 21:31:36
|
Procitao svih 5 knjiga. Vrlo dobar strip. Odlican Braubaker sa svojim inteligentnim i pitkim nacinom pripovijedanja. Knjige 2 i 1 su odlicne price. Ostale su malo slabije. Dobro je ovo da je prica ogranicena na nekih 135 stranica jer inace mu price znaju biti razvucene kad su po 300 do 400 stranica. Inace u prvoj knjizi susrecemo se s pricama glavnih junaka, a onda su vise manje price u svakoj knjizi svaka za sebe. U svakoj se razrijesava jedan slucaj gotovo nepovezan s ostalim, sa sitnim referencama. Ostaju u kolekciji kao i gotovo cijeli objavljeni Brubaker na domacem trzistu.
Što se tice tehnikalija izdanja to je vise manje standardno odlicno. Format stripa je kao i vecina ostalih Fibrinih Brubakera 190x285 sto je puno bolje od absolute izdanja. Format 190x285 je vecina forumasa top premda recimo konkretno kod Brubakerovih stripova u kombinaciji s Phillipsom, oni koriste standardne 3 pasice - retka po stranici. Nesto kao i Bonellu stripovi. Pa po meni bi tu komotno pasao i manji format kao kod Kriminala 170x240, što je čak i Libellus prihvatio. A nesto između npr. 170x260 ionako Fibra mislim da nikad nije ni imala vec Darkwood stripovi. Al kako je Fibra krenula s 190x285 formatom i popularan je u domacoj strip populaciji tako da je i to u redu. |
Edited by - petarStripovi10 on 10/12/2024 08:10:03 |
|
|
don_draper
Advanced Member
4417 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 07/12/2024 : 13:46:57
|
Dakle, Reckless. Mislio sam da su Brubaker i Phillips doživjeli zamor materijala i da je vrijeme da svoju suradnju privedu kraju. Znam da zvuči kontroverzno, ali Kill or Be Killed i zadnji svesci Kriminala nisu baš oduševili i činilo se da ne mogu izaći iz svog tematskog zatvora. Onda je 2020. došao Reckless. Na papiru djeluje kao sve već prokušane fore iz kuharice ovog tandema. No, ima Reckless tu neku dubinu i pitkoću koja osvježava Imageov katalog kad su u pitanju ova dvojica. U središtu pozornosti je Ethan Reckless, bivši neuspješni FBI-ev djelatnik koji sada živi kao privatni "problem solver" i uživa u pogodnostima i nepogodnostima koji idu uz to zanimanje. Psihološki ima slične slabosti kao i mnogi likovi iz Kriminala, ali postoji ta njegova kolegica Anna koja dosta dobro produbljuje njegovu emotivnu sferu i ne čini ga tek olinjalim vukom samotnjakom. Kroz razne slučajeve i angažmane upoznajemo razne slojeve društva LA od kasnih 70-ih pa kroz 80-e prema 90-ima. Brubaker je ovdje složio jako dobar splet žanrovskog stripa produbljenog emocijama, socijalnom kritikom i osobnim touchem (treba samo pročitati pogovore da bi se znalo zašto). Moram priznati da me ta evolucija dosta iznenadila i podsjeća me pomalo na Stephena Kinga u kasnijim danima, kad se nekako primirio, ali nije izgubio na oštrini. Philips je i ovdje u formi i vizualni identitet stripa je neporecivo dobar. Pogotovo u kombinaciji s kvalitetom izdanja.
Nisam još pročitao serijal u cjelosti, nego prve 3 knjige. Tako da uslijedit će i idući post u kojem ću zaključiti dojmove.
1. knjiga - širok, ali prilično fino popunjen portret glavnog lika u kojem upoznajemo njegov svijet i modus operandi. Solidan put niz memory lane i otkrivanje nekih tajni iz prošlosti, uz klasične femme fatale i big boss likove kakve smo viđali u Kriminalu. Klasik ovog dvojca, ali u puno svježijem izdanju i izvedbi. 5/5
2. knjiga - Sada je u srži istraživanje kulta s prilično paranormalnim idejama koji se uvukao kroz tadašnje društvo. Ovdje se dosta dobro osjeti ta ideja da strip obuhvaća duh vremena i aktualnosti u tadašnjoj Kaliforniji. Tematika je možda bila pretjerano ambiciozna i bizarna u usporedbi s prvim dijelom i nije imala toliki punch. No, svejedno, prilično kvalitetno. 4/5
3. knjiga - Istraživanje lokalne politike i moćnika je ovdje bila pozadinska priča kojom je Brubaker htio izložiti odnos i razlike među svoja dva protagonista. Emotivno snažniji od prethodna dva i najbolje prikazuje zasada taj novi đir svog scenarista. Vrlo suvereno i zanimljivo prikazuje osilacije između dvoje partnera u jednom dosta velikom poslu. 5/5 |
I sell the fact that I can't be bought |
|
|
don_draper
Advanced Member
4417 Posts
Posted - 09/12/2024 : 18:58:12
|
Tijekom vikenda finiširan i ovaj serijal. Ili barem ono što je zasad napisano (Brubaker ostavlja mogućnost nastavaka vrlo javno). Ne mogu prikriti oduševljenje i super mi je da nakon tolikih godina suradnje i stripova i nekih poskliznuća u kvaliteti mogu izbaciti jedan svjež, interesantan i uistinu pitak serijal. Reckless je izvrstan serijal i uz Kriminal najbolje što sam do sada pročitao od ovog dvojca. Idelano dočarano doba i mjesto radnje, epizodni karakter jako dobro paše, a i dodatak još jednog protagonista je unio dobrodošlu dinamiku.
4. knjiga - Ovaj put pratimo Annu, dok je Ethan odsutan na drugom zadatku van grada. Slučaj koji ju je dohvatio obiluje mistikom i nije nimalo poželjan, a ubrzo će i sama iskusiti zašto. Kroz ovaj slučaj produbljuju se njeni nesređeni odnosi s obitelji i pokušavaju se zatvoriti neke neželjene tajne iz prošlosti. Misterij kulminira i završi na pomalo neočekivan, ali sasvim realan i zamisliv način. 5/5
5. knjiga - Sad smo s Ethanom u isto vrijeme dok se Anna bavila problemima iz 4. knjige. Ova promjena dinamike i paralelne radnje su isto poboljšale dojam serijala. Ethan traga za ženom kojoj se gubi trag, a koja ima itekako mračnu i mučnu prošlost. Priča o osveti i poanti iste, isprepletna s vrlo upitnim odnosom između dvoje likova će i ovdje imati tu crtu koja je krasila stripove poput Kriminala. Ta jedna fina linija iz rješenja problema prema bezizlaznoj situaciji. 5/5
Sve kvalitete ovog tandema u ovom novom, vizualno i narativno vrhunskom serijalu. Iako me hvata neka neizvjesnost oko kvalitete i opravdanosti potencijalnih nastavaka, apsolutno ću se priključiti na vagon jednom kad dođu. Reckless je apsolutna preporuka za sve ljubitelje žanra i autora. |
|
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1991 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 09/12/2024 : 21:27:15
|
quote: Originally posted by don_draper
Iako me hvata neka neizvjesnost oko kvalitete i opravdanosti potencijalnih nastavaka, apsolutno ću se priključiti na vagon jednom kad dođu.
Mislio sam da je serijal zavrsen. Bice jos? |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1630 Posts
Posted - 09/12/2024 : 23:17:21
|
quote: Originally posted by AleksandarN Mislio sam da je serijal zavrsen. Bice jos?
Nagovestili su na kraju serijala da bi radili nastavak ali od tada nista. Proguglaj za tacnije / opsirnije...
Npr:
...sad to read Brubaker’s note at the end of Follow Me Down that they would be putting the Reckless series on temporary hiatus. (He insisted they’d return to the series and said he and Phillips had something else in the works currently...
https://www.reddit.com/r/graphicnovels/comments/zttg42/reckless_series/ |
|
|
don_draper
Advanced Member
4417 Posts
Posted - 09/12/2024 : 23:37:25
|
quote: Originally posted by AleksandarN
quote: Originally posted by don_draper
Iako me hvata neka neizvjesnost oko kvalitete i opravdanosti potencijalnih nastavaka, apsolutno ću se priključiti na vagon jednom kad dođu.
Mislio sam da je serijal zavrsen. Bice jos?
U pogovoru 5.knjige je naznaceno je da ce ici nastavci, u 90-ima ce biti radnja. |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2344 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 10/12/2024 : 00:12:23
|
Samo sam preleteo preko tvog upisa draperu malo mozda glupo pitanje ali kako bi nazvao taj žanr?
"Reckless je apsolutna preporuka za sve ljubitelje žanra i autora." |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8366 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
wintermute
Senior Member
USA
1630 Posts
Posted - 10/12/2024 : 00:39:25
|
quote: Originally posted by matori paraliticar
Samo sam preleteo preko tvog upisa draperu malo mozda glupo pitanje ali kako bi nazvao taj žanr?
"Reckless je apsolutna preporuka za sve ljubitelje žanra i autora."
Izgleda da si preleteo i preko mog
U pitanju je modern western (neki kazu i "neo-western" ili "contemporary western").
Recimo filmovi Hell or High Water i No Country for Old Men su tipicni predstavnici tog zanra. |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2344 Posts
Posted - 10/12/2024 : 01:24:58
|
wintermute okej to ali videh "paranormalno" medju recima pa.. :)
aleks ti bi radje neki "summary" (hm jel to sazetak? onako kao kada ponekad urade sa knigama) |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1630 Posts
Posted - 10/12/2024 : 01:37:58
|
quote: Originally posted by matori paraliticar aleks ti bi radje neki "summary" (hm jel to sazetak? onako kao kada ponekad urade sa knigama)
Reader's Digest ali stripovski! Interesantna ideja!
Da li bi to bilo implementirano izostavljanjem nekih tabli i slika originala ili be neki crtac "precrtao" skracenu "prepricanu" verziju? Hmmmmm...
Inace skracene knjige su ogroman biznis u USA... |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2344 Posts
Posted - 10/12/2024 : 02:17:39
|
Za Reader's digest bi mozda mogli angazovati nekog veterana iz Dnevnika.
Izvinjavam se na ovu stranputicu, necu vise :) |
|
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1991 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 10/12/2024 : 10:00:08
|
quote: Originally posted by wintermute
quote: Originally posted by AleksandarN Mislio sam da je serijal zavrsen. Bice jos?
Nagovestili su na kraju serijala da bi radili nastavak ali od tada nista. Proguglaj za tacnije / opsirnije...
Npr:
...sad to read Brubaker’s note at the end of Follow Me Down that they would be putting the Reckless series on temporary hiatus. (He insisted they’d return to the series and said he and Phillips had something else in the works currently...
https://www.reddit.com/r/graphicnovels/comments/zttg42/reckless_series/
Tnx! Ne citam serijale koji nisu zavrseni/objavljeni do kraja ali ovo mogu. |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
john connor
Senior Member
Serbia
2726 Posts
Member since 15/02/2011 |
|
don_draper
Advanced Member
4417 Posts
Posted - 10/12/2024 : 22:41:07
|
quote: Originally posted by matori paraliticar
"Reckless je apsolutna preporuka za sve ljubitelje žanra i autora."
Po meni je ovo više buddy detektivska krimi avantura, ali začinjena elemntima noira. Definitivna je inspiracija Kalifornija, a ovo što sam spominjao paranormalno je u skladu s fascinacijom tadašnje elite i Hollywooda okultnim. |
|
|
|
Topic |
|