forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Crtani filmovi & co.
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 32

BeaGea
Advanced Member

3771 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 09/12/2024 : 12:16:38  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim

Nisam znal za ovo. Odlično. Samo da bude dostupno na Stremiu u vrijeme između Božića i Nove.

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8357 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 13/12/2024 : 09:24:56  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim

2024

Iznenadni napad Vulfa, pametnog i nemilosrdnog vladara Dunlendinga koji traži osvetu za smrt svog oca, primorava Helma Hamerhenda, kralja Rohana, i njegov narod da se odvaže na odbranu u poslednjem pokušaju u drevnom uporištu Hornburgu.

Dopala mi se ova kombinacija 2D klasične animacije likova, sa 3D-iziranim pozadinama, ali one i nisu pravi 3D, kako mi se čini, bez istraživanja tehnologije snimanja ovog filma, već očigledno deluju kao kombinacija fotografija i slikanog (slikano preko računara ili ručno, nebitno, verovatno prvo).

Ideja dobra, realizacija ne toliko. Pomenute pozadine (sve sem likova) zaista izgledaju dobro, vizuelno-scenografski aspekt je uživanje za gledanje. Likovi su problematični i zbog japanske ograničene animacije i zbog prosečnog crteža. Na prvo se nekako navikneš tokom gledanja, a ni jedno ni drugo mi u detinjstvu ne bi previše smetalo, ali sada bode oči i uzimam to kao manu.

Priča je dobra, mada se najviše svodi na reč iz naslova - rat. Likovi su zanimljivi, dijalozi OK, a glasovna gluma je više na nivou televizijske (ne mislim na legendarne kratke TV crtaće). Mene su ubedili da je ovo svet iz Gospodara prstenova, a verujem da će to biti dosta individualno.

Summa summārum - dobar je film, ne previše, ali ima izgleda da bude gledan i od budućih generacija, iako trenutni prijem nije najpovoljniji.

6/ 10

Edited by - alexts on 13/12/2024 09:27:51
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40449 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 13/12/2024 : 18:41:32  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ja bih se usaglasio sa tvojom ocenom i rekao cak da vuce na jednu nize. Hvatala me dosada nekoliko puta i jos sam u bioskopu gledao Partizan na telefonu uporedo. Vredi pogledati ako ste fanovi LOTR ali nista vise od toga.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4701 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 16/12/2024 : 23:33:34  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim (2024)

U Tolkinovim knjigama je samo spomenuto da Helm ima kćerku, čak nije ni imenovana, i ne predstavlja nikakav bitan lik. Tako da je cela ova priča gde je glavni lik jaka, emancipovana Rohanka laž, izmišljotina. Tolkinov svet je baziran na nordijsko-germanskoj mitologiji, ali kreatori ovog animiranog filma su iz nekog njima briljantnog razloga odlučili da joj daju helensko ime Hera. Ona se u ovom filmu uspinje po zaleđenoj i snegom pokrivenoj planini umešnije negoli Habu iz Vrha bogova. Čovek bi pomislio da bi bilo dovoljno da jedan ženski lik bude pametniji, lukaviji od drugih, ali ne, ona u finalnom dvoboju protiv Wulf-a uspeva i fizički da nadjača pokušaj njenog protivnika da je probode sečivom. Najbolji momenat crtaća: Helm Hammerhand, diskutabilno jedan od najvećih i najzajebanijih madafaka likova u Tolkinverzumu, kaže Heri da je ona bolja od njega.. Genijalno.

Animacija.. Ne sećam se kada sam poslednji put gledao nešto gde kvalitet animacije toliko varira od scene do scene da mi nije jasno zašto su dozvolili da se ovaj polugotov proizvod pusti u bioskope. Neke stvari izgledaju vau, pogotovo pozadina, orao, šuma itd. Dok s druge strane neke stvari izgledaju amaterski. Izrazi lica nepostojeći, frame rate neprihvatljiv, likovi se pomeraju usporeno, kao da animacija "secka". U suštini sve što je statično izgleda OK, ali kada likovi pričaju, pomeraju ruke, ili kada kamera posmatra stvari kako se kreću u daljini; izgleda jako, jako loše. Neuspeo pokušaj mešanja klasične 2D tehnike, sa 3D pozadinama, na anime japanski način. Kvalitet animacije je na nivou loših Netflix anime-a, a ne za velika bioskopska platna.

Nastavlja se gaženje po fanovima Tolkinovog lika i dela. LOTR, ali kao loš anime sa jakom, emancipovanom Rohankom u glavnoj ulozi gde je bilo potrebno da ubace jeftin i nepotreban fan service da bi ljude podsetili da gledaju nešto iz Tolkinovog sveta (Saruman, Gandalf, ono ubacivanje krakena i olifanta su tako jedni wtf random momenti koje je bolje ne komentarisati). Ako se hteo snimiti animirani film o Rohanu onda je u glavnoj ulozi trebao biti Helm Hammerhand. 4/10
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40449 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 17/12/2024 : 09:27:08  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ja mislim da su sa tom krs animacijom i varijacijom pravili omaz starom LOTR crtacu. Moguce da gresim ali takav utisak imam. Cak su me neke scene i pokreti podsetili na to. Uzeo sam opet da prevrtim Silmarilion pa cu i ostale knjige da vidim sta tu ima sve. Zaboravio sam sta je u knjigama a sta ne..

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8357 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 17/12/2024 : 09:47:46  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Kad smo već kod toga, nekako sam propustio da ispratim da je stari crtani film Ralfa Bakšija imao drugi deo, rađen od nekog drugog studija, koji kompletira LOTR priču.

Zna li neko pod kojim je to nazivom ili link?

Edited by - alexts on 17/12/2024 09:48:59
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40449 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 17/12/2024 : 09:54:55  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Prvi put cujem za to. Kad nadjes javi bas.

Go to Top of Page

Grzi
Starting Member

39 Posts

Member since 10/02/2016

Posted - 17/12/2024 : 09:55:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Grzi a Private Message  Reply with Quote
Ma nije stvar u tome sa animacijom, zapravo je jednostavno - Japanci animiraju stvari sa limited animacijom, znači broj sličica u sekundi je manji od standardnih 12 (24 je full animation i jako se rijetko koristi generalno) radi manjka budžeta.
inače se to u animeima skriva vještom fotografijom i statičnim scenama. animacija eksplodira u takozvanim sakuga scenama, koje rade cijenjeni key animatori (da ne ulazim u detalje, da, jedan čovjek animira čitavu scenu, tj najbitnije key frameove), gdje se pokazuje sva raskoš japanskog stila animacije, pogotovo legendarni exaggerated motion (stvarno ne znam kako bi ovo dobro preveo), što je nešto što zapadnjački animatori nikada nisu savladali, i zato akcija u animeima uvijek izgleda bolje IMO.

zapadnjački crtići međutim imaju konstantno animirane frejmove, dakle i u mirnijim scenama likovi se kreću, mašu rukama itd. i broj frejmova dozvoljava da to izgleda dobro. međutim, ovdje su Japanci pokušali izvesti taj zapadnjački stil sa svojom limited animacijom, i zato izgleda loše i "isprekidano", jednostavno broj frejmova nije dovoljan da se postigne fluidnost. inače (u tv serijama) bi takve scene bile statične, uz minimalne kretnje, što bi se (ponavljam) sakrilo vještom fotografijom. naravno, kad je budžet veći to nije potrebno, ovdje toga očito nije bilo.
ono što je mene pogotovo razočaralo je to što film nema nijedne sakuga scene, akcija nikad ne izgleda dobro kao u anime TV serijama, što je bizarno, s obzirom da je ovo išlo u kino.

ostatak ne bi komentirao, film stvarno nije dobar, ali najmanji problem je to što žena pobijedi muškarca u borbi u fiktivnom djelu u fiktivnom svijetu. ako vas takve stvari muče mislim da rtebate malo razmisliti o životu.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8357 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 17/12/2024 : 10:00:52  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Grzi

exaggerated motion (stvarno ne znam kako bi ovo dobro preveo),

Prenaglašeni pokret. Bolje nego "preterani".
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8357 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 17/12/2024 : 10:13:29  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Prvi put cujem za to. Kad nadjes javi bas.

Da, to bi bio ovaj

The Return of the King

https://www.imdb.com/title/tt0079802/?ref_=tt_mv_close

Ovaj TV film (Rankin/Bass Productions) sigurno nije na nivou prvog i poznatijeg filma, ali je nešto najbliže nastavku.
Vredelo bi ga pogledati
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3771 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 17/12/2024 : 11:07:50  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Ne da nije na razini vec nije čak ni snimljen na siti način - rotoskopija.
Ovo je jednosmjeran dječji crtić snimljen na klasičan način. Sličan crtiću Hobbit iz 1977.!

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8357 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 17/12/2024 : 12:02:40  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Isti producent je radio i tog Hobita.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3771 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 17/12/2024 : 12:11:01  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
I približno su sličnih kvaliteta. Meni zanimljiva oba jer su snimljena na vrlo simpatičan način.

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page
Page: of 32 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000