Peyo i jaki su u pravu. Zašto ne i 1:1 ?! Mislim da je takav odštampani kadar sa plesom oko lomače na jednom od predlistova, i to izgleda f e n o m e n a l n o! Razumem Markosa i razloge koje je naveo, ostaje nam da maštamo...
a kad vam ja kažem da se kapitalizam treba rušiti onda mi se smijete...
ugl, ovo izdanje se definitivno treba podržati, čak i ako ga (kao ja, možda?) nikad ne pročitate, jednostavno je predivno izdanje i lijepa priča oko njega. ne znam, meni je dovoljan "ROI" to kad se ustanem sa radnog stola dođem do police i zgrabim neki strip i malo ga prolistam, pa onda neki drugi, i tako par puta, zadovoljno uzdahnem pa se vratim za stol i nastavim ROBOVATI.
...da, ali ne. Ovaj strip je naslikan u vrijeme socijalizma ali ovo fibrino izdanje je produkt kapitalizma. Nikad u socijalizmu ovaj strip ne bi dobil ovakvo izdanje, gdje se vidi sva raskoš Maurovića. A strip prije svega vrijedi jer ga je pravil Maurović. Sve u svemu, socijlizam bi nam onemogućil uživanje u Maurovićevim majstorijama (one se ne vide na socijalističkim i alijinim izdanjima).
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo
Peyo i jaki su u pravu. Zašto ne i 1:1 ?! Mislim da je takav odštampani kadar sa plesom oko lomače na jednom od predlistova, i to izgleda f e n o m e n a l n o! Razumem Markosa i razloge koje je naveo, ostaje nam da maštamo...
...a mogao bi Markos neke table objaviti u orginalnom formatu ono 1 0d 100...pa tko voli...tipa grafika...samo bacam bubu
...da, ali ne. Ovaj strip je naslikan u vrijeme socijalizma ali ovo fibrino izdanje je produkt kapitalizma. Nikad u socijalizmu ovaj strip ne bi dobil ovakvo izdanje, gdje se vidi sva raskoš Maurovića. A strip prije svega vrijedi jer ga je pravil Maurović. Sve u svemu, socijlizam bi nam onemogućil uživanje u Maurovićevim mjastorijama (one se ne vide na socijalističkim i alijinim izdanjima).
Ovo nije istina. Dečje novine su osamdesetih izdale tri Maurovićeva albuma (dva kolorna i jedan cb) koji su vrhunski tehnički napravljeni. Posebno prvi album, poznat kao "plavi album".
...da, ali ne. Ovaj strip je naslikan u vrijeme socijalizma ali ovo fibrino izdanje je produkt kapitalizma. Nikad u socijalizmu ovaj strip ne bi dobil ovakvo izdanje, gdje se vidi sva raskoš Maurovića. A strip prije svega vrijedi jer ga je pravil Maurović. Sve u svemu, socijlizam bi nam onemogućil uživanje u Maurovićevim majstorijama (one se ne vide na socijalističkim i alijinim izdanjima).
Ovo nije istina. Dečje novine su osamdesetih izdale tri Maurovićeva albuma (dva kolorna i jedan cb) koji su vrhunski tehnički napravljeni. Posebno prvi album, poznat kao "plavi album".
Isprika onda, nisam upoznat s plavim albumom.
Samo ja sam konkretno mislil na ovaj strip koji izdan u nekoliko navrata (barem dva), ali ni blizu ovakve kvaliteta. Možda sam uvez i sl. nije bilo loše ali mislim isključivo na kvalitetu otiska.
Maurovicevi albumi u Decjim novinama su stampani sa originalnih tabli. Negdje sam citao da su vlasnici tih tabli kukali posto im Decje novine nisu vratili te table.
Pa nije bila loša ni Krulčićeva monografija iz 1986. (crvena debeljuca).
Albumi Dečjih novina rađeni su s originala.
Krulčićeva monografija je pretisak starih izdanja. Ovo je unutra napisao Miro Sinovčić koji je radio grafičku opremu:
Ja sam sumnjao da je dio Groba u prašumi, Meksikanac i Posljednja petorica ipak napravljena po originalima i pitao sam Krulčića više puta, a on je redovno odgovarao da se ne sjeća ali misli da nisu koristili originale.
Ako netko ima saznanja o ovim pitanjima molio bih da mi ih pošalje na Private Messages. Informacije bi jako pomogle u pripremi novih izdanja.
Treba čuvati Maurovićeva dela i u vidu skenova, digitalnih formata, printova, ako nema originala. To je kao da je ostala samo loša kopija dobrog filma. Bolje je da se održava i čuva nekako, nego nikako.
Nadajmo se kaj više! Maurović mi je postal puno zanimljviji sad s Gričkom. Prije toga sam čital (samo) Vjerenicu mača i to mi je bilo dosadno iako jako dobro nacrtano, ali Grička me baš iznenadila pričom i načinom na koji je prikazana u stripu.