forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Kolekcija filmova & serija (VHS, DVD, USB...)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 21

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13152 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 18/12/2024 : 12:02:47  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Mystery, Alaska (1999)
VHS: Asovi s Aljaske

Nakon pogledanog „Snowbounda“, odlučio sam ostati na snijegu, ali ovog puta s daleko lakšom i veselijom pričom. Davno sam gledao ovaj film, ali ono što mi je ostalo u sjećanju bila je toplina tog malog, izoliranog gradića na Aljasci, gdje je hokej gotovo religija. Sad nakon ponovnog gledanja, mogu reći da mi je mišljenje ostalo isto i da ovo je jedan od onih filmova koji me svojim duhom sporta i jednostavnošću priče podsjeća zašto toliko volim ovakve filmske trenutke (a nisam uopće fan hokeja!). Bio sam zaboravio jedino taj glavni zaplet koji uključuje meč lokalne ekipe protiv njujorških Rangersa, što je odmah privuklo moju pažnju jer obožavam priče s velikim favoritima nasuprot autsajdera, posebno kad te priče prožimaju snažan sportski duh i natjecateljska strast. I svidjelo mi se kako se to rasplelo na kraju, s prepoznatljivim, rekao bih, „Rockyjevskim“ tonom, gdje krajnji rezultat utakmice nije uopće važan koliko je važno da su igrači iz Mysteryja pokazali srce, odlučnost i borbeni duh do samog kraja, a i njihova zajednica, pa i igrači Rangersa su im odali priznanje. Igrači iz Mysteryja nisu izgubili svoje dostojanstvo (što je u početku bio najveći strah, da ne izgube s nekih 30 razlike), već su dokazali da je sportski duh jači od samog rezultata.

Među brojnim poznatim licima u filmu, najveća zvijezda svakako je Russell Crowe, koji zrači autoritetom i snagom. Ima scena u kojoj je u majici bez rukava, gdje se vidi njegova impozantna mišićna masa, pa si mislim, moguće je lako da je ovo bilo snimano taman uoči „Gladijatora“ jer njegova fizička sprema je očigledna. Još jedno iznenađenje za mene je bila kraća, ali upečatljiva uloga Michaela McKeana, koji je briljantno dočarao ironičnog i podrugljivog lika. Njegove scene, u kojima bez dlake na jeziku vrijeđa Mystery i njegove stanovnike bile su naprosto urnebesne i pokazale njegov glumački genij, što nije iznenađenje za one koji su ga gledali i možda najviše u zadnje vrijeme upamtili po onoj ulozi u fantastičnoj seriji BCS.

Strike first. Strike hard. No mercy.

Edited by - ReemCP on 18/12/2024 12:09:24
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13152 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 18/12/2024 : 13:13:46  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Alaska (1996)
VHS: Aljaska

Htio sam se zadržati još na Aljasci pa sam pronašao u kolekciji prigodan film istog imena, film koji je namijenjen više za mlade i one najmlađe. Iako je najveće glumačko ime u filmu Charlton Heston, njegova uloga krivolovca ipak je više sporedna, a u glavnom fokusu su djeca, Thora Birch, koja je kao dijete stvarno bila iznimno aktivna u Hollywoodu i snimila niz zapaženih filmova i njen filmski brat Vincent Kartheiser, koji meni možda nije toliko poznat, ali je u ovoj ulozi vrlo uvjerljiv. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni preslatko mladunče polarnog medvjeda, koje je također odigralo svoju ulogu i dalo filmu dodatnu dozu topline i šarma, pa i humora.

Na neki način, možemo slobodno reći da je jedna od glavnih zvijezda filma definitivno sama priroda, jer ako ništa, ne možeš ostati ravnodušan na te kadrove predivnih krajolika Aljaske (iako sam saznao da su dijelovi snimljeni na drugim lokacijama) koji dočaravaju tu surovost i ljepotu divljine. Vizualno je to zaista impresivno. Saznao sam i taj podatak da je ovaj film dosta podbacio na blagajnama, ali unatoč tome, mislim da je čisto solidan za one koji vole obiteljske avanture, pogotovo u prekrasnoj prirodi i gdje su djeca glavni likovi.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13152 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 20/12/2024 : 14:13:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Love, Lies and Murder (1991)
VHS: Ljubav, laži i ubojstvo

Ovu VHS kasetu sam ponajviše kupio zbog Sheryl Lee, glumice koju jednostavno obožavam. Mislim da sam tih 90-ih godina bio i pomalo zaljubljen u nju, gledajući je kao Lauru Palmer u Twin Peaksu, a s obzirom na to da su u toj seriji bili i pravi komadi poput Madchen Amick, Sherilyn Fenn i Lare Flynn Boyle (prije plastike, naravno), Sheryl Lee je svojom karizmom uspjela zasjeniti (u mojim očima) sve ostale. Ovaj film, ili bolje rečeno mini-serija Love, Lies and Murder, izvorno je zamišljena i emitirana kao televizijska priča u dva dijela s ukupnim trajanjem od 240 minuta (4 sata). Kako je na mojoj kutiji VHS kasete pisalo ono 95 min. trajanje, a nije nigdje pisalo ono tipa part 1, part 2.. malo sam se zabrinuo da je onda ovo moje neka vrsta jakooo skraćene verzije jer sam znao otprije da su znali imati ponekad praksu da za televiziju (miniserije koje traju nekoliko sati) budu adaptirane u kraći format za VHS distribuciju kako bi izgledale kao jedan zaokruženi film. Pa sam se, naravno, zapitao kakav će mi uopće doživljaj biti nakon pogledanog ako je toliko minuta izrezano. Na sreću, ispostavilo se da je na kutiji VHS-a bila pogrešno upisana minutaža jer verzija koju imam traje 180 minuta (3 sata) što znači da je skraćena za samo sat vremena. I moram priznati, tijekom gledanja to uopće nisam niti osjetio. Vjerojatno su izrezali dijelove koji nisu ključni za radnju, možda neke sporije ili manje bitne segmente, ali ipak, volio bih jednog dana pogledati punu, četverosatnu verziju, jer ovo djelo to zaista zaslužuje.

Što se tiče samog filma, Love, Lies and Murder me ostavio fasciniranim i bez teksta, koliko je dobar. Snimljen je upravo između emitiranja serije Twin Peaks i filma Twin Peaks: Fire Walk with Me, pa mi djeluje gotovo kao svojevrsni most između tih dvaju Lynchovih svjetova. Osim Sheryl Lee, u glavnoj je ulozi i izvrsna Moira Kelly, a ovo joj je bio jedan od prvih uopće projekata i zanimljivo je da su njih dvije zajedno odmah nakon ovog nastupile upravo u tom Fire Walk with Me, gdje je Moira zamijenila Laru Flynn Boyle u ulozi Donne (ja mislio da je u pitanju zbog golišavih scena, ali navodno po novome kruže priče da je bilo sukoba oko rasporeda jer je već Flynn Boyle radila na nekim drugim projektima) i to joj nikada neću oprostiti, jednostavno nisam se skroz mogao uživiti u taj film kako su tad promijenili glumicu. Zamjenu Kelly nisam nikada posebno doživljavao, ali nakon pogledanog Love, Lies and Murder, moram joj dati još jednu šansu jer je ovdje ženska rasturila, potpuno me osvojila svojom glumom i imam osjećaj da je sad gledam potpuno drugim očima. Od Twin Peaks ekipe, tu je još i Kenneth Welsh, sjećamo ga se kao zlog Windoma Earlea i koliko je samo namučio FBI agenta Coopera (u vrijeme kad je serija bila na autopilotu).

Po pitanju Love, Lies and Murder, nisam mogao vjerovati nakon odgledanog kakav dragulj imam u kolekciji! Prava psihološka drama koja te zgrabi i ne pušta, nikad mi nije brže proletjelo 3h gledanja nečega. Nevjerojatan posao su odradile već spomenute Sheryl Lee i Moira Kelly, u nekim momentima kod Sheryl Lee sam pomislio da je u ulozi Laure Palmer i da je oko nje Bob (scena kod tuširanja), a scene u sudnici su za sve pohvale. Tu je i nevjerojatni Clancy Brown koji briljira u ulozi oca koji koristi vlastitu kćer kao instrument za zločin, točno je zastrašujuće bilo za gledati koliko daleko može ići u iskorištavanju vlastite kćeri, još kad saznaš da je to sve rađeno prema istinitim događajima. Naježio sam se pred kraj filma kad mu je sudac na kraju rekao da je u usporedbi s njim Charles Manson početnik. Lako moguće da je Clancy Brown nakon ovakvog perfomansa u Love, Lies and Murder vrlo lako uzet u obzir za ulogu kao tiranskog čuvara u Shawshank Redemptionu.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13152 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 21/12/2024 : 11:41:51  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Roadflower aka The Road Killers (1994)
VHS: Cesta straha

Ponekad naletim na ovakve filmove ceste koji ne obećavaju previše, ali baš zato takvim filmovima pristupam tražeći prvenstveno zabavu bez pretjeranog analiziranja neke logike ili nelogike radnje. Film je zanimljiv ponajviše zbog poznatih glumačkih imena, Christopher Lambert predvodi ekipu kao zaštitnički nastrojen protagonist (iako on ovdje u stvari skoro da ništa značajno ne radi, tek na samom kraju filma njegova uloga bude nešto važnija), a uz njega su i prepoznatljivi Josh Brolin, David Arquette te mladi Joseph Gordon-Levitt koji u to vrijeme tek gradi pomalo svoje ime na velikom ekranu, Christopher McDonald u još jednoj od svojih prepoznatljivih sporednih uloga, ali najviše me dojmio Craig Sheffer kao psihopatični vođa bande i jedino zbog njega ovaj film funkcionira i isplati se pogledati, tu njegovu izvedbu koja je jeziva i intenzivna, uspio je izvrsno utjeloviti prilično nestabilnog lika koji je konstatno nepredvidiv i izrazito opasan, čak i prema članovima svoje ekipe. Kraj je malo isforsiran, ono s vlakom, ali ajde, efektna završnica.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13152 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 21/12/2024 : 15:06:28  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
As Good as It Gets (1997)
VHS: Bolje ne može

Ovaj film me još jednom podsjetio zašto je ovo jedan od onih koji se jednostavno ne zaboravljaju i koje želiš ponovno gledati. Pogledao sam ga ponovno nakon nekog vremena i ostao podjednako očaran kao i prvi put, film jednostavno dokazuje da nije potrebno specijalnih efekata, nekakvih bombastičnih akcijskih scena ili kompleksnih scenarija kako bi se ostavio snažan dojam, ovaj film pokazuje da sve što je potrebno jesu briljantni dijalozi, upečatljivi likovi i vrhunska gluma. A ovog svega ovdje ima na pretek.

Mišljenja sam da su Jack Nicholson i Helen Hunt zasluženo osvojili Oscare, mada glede Hunt, ako povučem paralelu s njenom izvedbom u „Twisteru“, moram priznati da mi je njena gluma u tom filmu bila još moćnija. Njena Carol jest topla, dosta realna i životna, uvjerljiva s raznim emocijama poput smijeha, tuge i ljutnje, ali mislim da je ipak Jodie Foster u filmu „Contact“ za nijansu više zaslužila tu nagradu te godine, no budući da je dotad već osvojila dva Oscara, možda je akademija odlučila pružiti priliku nekome novom, ali naravno, time nipošto ne umanjujem Huntine zasluge koja je zaista i ovdje sjajna.

Jack Nicholson je isto savršen u svojoj ulozi Melvina, ali mislim da on ovdje i nije toliko morao glumiti, imam osjećaj da je on tu više bio svoj, da smo gledali onog Jacka Nicholsona iz pravog života. Za mene je to glumac, jedan od rijetkih koji je svake godine mogao zaslužiti nagradu, a najviše mi je žao što nije uzeo za The Shining, samo kad pogledaš onaj dokumentarac kako se čovjek uživljavao u tu ulogu, nevjerojatan je, po meni je više tamo zaslužio Oscara nego ovdje, ali ajde, tako je kako je. Ono što mi se jako svidjelo kod Nicholsonova lika što su mu dijalozi povremeno brutalno iskreni, a opet s druge strane ispunjeni životnom mudrošću, pa i humorom. A i sama činjenica kako nitko od glavnih likova nije savršen budući da svatko od njih nosi neki svoj teret, neke svoje unutarnje borbe i slabosti. Greg Kinnear je isto odličan, iako nije dobio ništa od nagrada, rekao bih da nije ništa manje važan već je isto vrhunski odradio ulogu svog lika, a i onaj njegov psić je baš simpatičan, nevjerojatno kako je dobro istreniran.

Ono što još moram dodati (a sigurno ću nešto zaboraviti jer uvijek se kasnije nečega još sjetim što sam mogao spomenuti), a to da su mi u filmu bili fantastični oni prostrani stanovi, posebno Melvinov stan i Simonov stan-atelje, kao da predstavljaju još jedan dodatni glavni lik u filmu, ti interijeri su mi samo još više pridonijeli da čarolija ovog filma za mene osobno bude još veća, jer uz izvrsnu glumu i dijaloge, vizualni aspekt filma je nešto što mi je itekako važno kad gledam neki film, a to je ovdje isto na jednoj razini više.

Go to Top of Page
Page: of 21 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000