Author |
Topic |
edvin
Senior Member
Croatia
1303 Posts
Member since 06/10/2002 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21243 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 31/12/2024 : 11:05:32
|
quote: Originally posted by Salkan
Bosmane, slušaj šta ti kažem, pusti neznalice. Ovi što govore da se ne hvataš Gradova isto tako misle i da je Tardi truba, pa eto.
ako se dohvati Tardijeve Priče o neznanom junaku/Šarlove klackalice ima da batali strip za vijeki vjekova. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 31/12/2024 11:06:05 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21243 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
matori paraliticar
Senior Member
2366 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 31/12/2024 : 14:21:00
|
quote: Originally posted by Bosman
Napokon sam kompletirao i pročitao Ken Parkera od Strip Agenta. Ken Parker je ozbiljno remek djelo i mislim da nikad neću naći serijal koji je dobar kao Ken. Međutim treba mi nešto da popunim prazninu u mom životu nakon što je Ken otišao. Već dugo vremena razmišljam da krenem za Cortom, ali ga izbjegavam jer znam da će me uhvatiti manija dok budem tražio prva 2 broja. U suštini ja tražim preporuku za strip serijal u rangu Ken Parkera. Kasno sam krenuo sa čitanjem stripova(prije 3 godine) tako da ima dosta stvari koje nisam pročitao.
Lepo da si sa nama podelio ova iskustva/razmisljanja i dobro dosao u ovaj luckasti svet :) Neki su preporucili Bluberija i slazem se da je to fin korak. Ima par alternativa ili u boji od CK (relativno povoljno, nisam siguran sad da li im se prva knjiga rasprodala ili ne?) ili oni crnobeli integrali marketprint/(dw?) a ima valjda i neko hrvatsko izdanje? pojedinacni albumi? Jednom cemo opet inace trebati malo prodiskutovati famu koji ken parker serijal ima :) volim ga i ja ali realno ima dosta prica u njemu koje i nisu bas nesto. Umislio sam nesto da se Berardi vise potrudio kod prica gde je Milazzo crtao ili je Milazzo mogao da bira koje ce price da crta :). Jednom cemo o tome ali ne ovde :) vazno je da je ken izasao par puta kompletno i da je toliko dostupan ljudima pa da se mogu dati u svoju licnu avanturu istrazivanja :).
Dve preporuke od mene. Uzmi i procitaj Eternaut od Fibre, mozda neces uspeti procitati u prvom pokusaju ali ne odustaj i velika sansa je da ces biti nagradjen specijalnim iskustvom :)
Druga preporuka je preporuka tipa "sok sistemu" a to je serijal GEA od Darkwooda (18 sveska) ako ima negde da se nadje :). Problem tu je sto se nekima taj serijal bas svidi dok drugima uopste ne. Citao sam to otprilike u neko vreme kao Kastu Metabarona od Belog puta (ima i izdanja od ck i fibre) i Pinokio od Darkwooda (2012/2013) i od tada sam otprilike poceo da napustam boneli okvire. Nema nista lose ni u ostati u boneli sistemu ali ima toliko lepih stvari i van njega :)
Kad sam vec tu moze jos dve preporuke Maus i v for vendetta o tim stripovima ces lako naci informacije ovde ili negde drugde :)
Za ovo izdanje svakako znas?
Orka 70 Svjetla i sjene Fibra Ivo Milazzo, Giancarlo Berardi
sretno i tu smo pa pitaj sta god treba jos :) |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29433 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 31/12/2024 : 15:26:34
|
Po mom ne tako skromnom misljenju, najblizi izbor bi.bio Corto.
Zatim, ako ti se Ken svidja iz ristih razloga kao i meni, onda nesto od ovoga, dosta slicno po tonu i senzibilitetu:
Eternaut Spaghetti brothers Alvar Mayor Daleko susjedstvo/Spomenar/Vrh bogova/Šetać Svjetla i sjene Svagdanja.borba |
Trouble will find me |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2366 Posts
Posted - 31/12/2024 : 15:46:56
|
Cini mi se da niko nije spomenuo Colt Frontier fibrinu orku (sergio toppi) procitao sam nekoliko prica (knjiga se sastoji od dosta valjda uglavnom kracih prica) (zovimo to da gustiram) i dosta dobro je to. Nazalost nije bas najlakse nabaviti tu knjigu sada. |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 31/12/2024 15:48:52 |
|
|
giant
Average Member
Slovenia
897 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 31/12/2024 : 16:14:29
|
Ken ti je neponovljiv...ja sam ga išao čitati iz početka, još jednom. Nema alternative. jbg. Magični je dosta dobar, ali ni blizu.... |
Invincible shield |
|
|
cerichus
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1632 Posts
Member since 01/02/2007 |
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7292 Posts
Member since 12/11/2009 |
|
mmihoci
Senior Member
1116 Posts
Member since 01/02/2018 |
Posted - 31/12/2024 : 17:30:00
|
quote: Originally posted by Jerry Krause
Nathan-najbolji strip u univerzumu.
Krvio!!!!! Nathan najbolji strip u anyverzumu. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2305 Posts
Member since 17/01/2006 |
|
wintermute
Senior Member
USA
1689 Posts
Member since 15/10/2023 |
Posted - 31/12/2024 : 19:43:15
|
Da vidimo sta kaze ChatGPT:
If you enjoy **Ken Parker**, you likely appreciate its blend of historical accuracy, deep character development, and morally complex storytelling. Here are some comics and graphic novels with similar qualities:
---
### **1. Blueberry** - **Creators**: Jean-Michel Charlier (writer) and Jean Giraud (Moebius) (artist) - **Why it's similar**: Like *Ken Parker*, *Blueberry* is a Western that delves into nuanced storytelling and complex characters. It features Lieutenant Mike Blueberry, a flawed and compelling protagonist navigating the Wild West.
---
### **2. Corto Maltese** - **Creator**: Hugo Pratt - **Why it's similar**: Although not a Western, *Corto Maltese* shares *Ken Parker*'s emphasis on historical context and morally ambiguous adventures. Corto is a wandering antihero exploring the early 20th century.
---
### **3. Tex Willer** - **Creators**: Gian Luigi Bonelli (writer) and Aurelio Galleppini (artist) - **Why it's similar**: A long-running Italian Western comic like *Ken Parker*, *Tex Willer* focuses on justice and adventure. It is more action-oriented but still delivers gripping stories in the same genre.
---
### **4. Jeremiah** - **Creator**: Hermann Huppen - **Why it's similar**: Set in a post-apocalyptic world rather than the Old West, *Jeremiah* offers gritty, character-driven narratives. The morally grey world and strong emphasis on relationships echo *Ken Parker*'s storytelling.
---
### **5. Lone Wolf and Cub** - **Creators**: Kazuo Koike (writer) and Goseki Kojima (artist) - **Why it's similar**: Though set in feudal Japan, *Lone Wolf and Cub* parallels *Ken Parker* in its focus on a lone wanderer and the complex moral choices they face. It’s also renowned for its historical detail and emotional depth.
---
### **6. Buddy Longway** - **Creator**: Derib - **Why it's similar**: A Western comic with a focus on the life of Buddy Longway, a trapper, and his family. It explores themes of survival, love, and the interaction between settlers and Native Americans, much like *Ken Parker*.
---
### **7. Bouncer** - **Creators**: Alejandro Jodorowsky (writer) and François Boucq (artist) - **Why it's similar**: *Bouncer* is a darker take on the Western genre, featuring a one-armed bouncer in a saloon who gets embroiled in violent and morally complex scenarios. The storytelling and character depth will resonate with *Ken Parker* fans.
---
### **8. Vagabond** - **Creator**: Takehiko Inoue - **Why it's similar**: Based on the life of samurai Miyamoto Musashi, *Vagabond* shares *Ken Parker*'s reflective tone and beautifully rendered art. The journey of a flawed protagonist in a historically rich setting feels akin to Parker’s narrative.
---
### **9. Jonathan Cartland** - **Creators**: Laurence Harlé (writer) and Michel Blanc-Dumont (artist) - **Why it's similar**: Another European Western comic, *Jonathan Cartland* features a trapper-turned-detective. It offers deep character development and historical detail, much like *Ken Parker*.
---
### **10. Scalped** - **Creator**: Jason Aaron (writer) and R. M. Guéra (artist) - **Why it's similar**: A modern, noir-like take on the Western genre, set on a Native American reservation. *Scalped* has the same gritty realism and morally complex storytelling as *Ken Parker*.
---
Let me know if you'd like more details on any of these recommendations! |
|
|
Crow
Starting Member
23 Posts
Member since 04/07/2024 |
|
matori paraliticar
Senior Member
2366 Posts
Posted - 31/12/2024 : 20:46:02
|
Dokaz da su forumasi postali suvisni.. (sem ako danas nije 1. april?) |
Edited by - matori paraliticar on 31/12/2024 20:47:25 |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9434 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 31/12/2024 : 22:17:06
|
Ne mogu ozbiljno shvatiti stripofila koji koristi AI da predloži kolegi neki strip. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
J.Stickman
Junior Member
Bosnia and Herzegovina
385 Posts
Member since 28/10/2009 |
|
naker
Advanced Member
4736 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
wintermute
Senior Member
USA
1689 Posts
|
wintermute
Senior Member
USA
1689 Posts
Posted - 02/01/2025 : 21:52:31
|
quote: Originally posted by naker
quote: Originally posted by Deers
Ne mogu ozbiljno shvatiti stripofila koji koristi AI da predloži kolegi neki strip.
He he.. probao sam iz zezanja. Uopste nije dao lose preporuke. Slicne su bile vecini forumasa!
A ja ni sam sebe ne shvatam ozbiljno |
|
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1180 Posts
Member since 03/12/2014 |
Posted - 02/01/2025 : 22:04:19
|
Kad treniraju AI postovima stripofila, redditaša... Lako tako. Trebaju ga trenirati iz podforuma Arkham Asylum ili Franine livade pa nek onda bude inteligentan. |
Edited by - petarStripovi10 on 02/01/2025 22:07:39 |
|
|
Bosman
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
11 Posts
Member since 17/07/2024 |
Posted - 02/01/2025 : 22:40:02
|
Dzudas mi izgleda veoma zanimljiv. Žao mi je što ga je izdao samo Dnevnik, a vjerovatno ga u skorije vrijeme niko neće izdati na našim prostorima, pa vjerovatno neću imati priliku da ga imam u fizičkom izdanju. Iako bi on sa 16 epizoda bio idealan za bilo okej izdavača, ali ok. Osim Dzudasa najviše su me privukli Magični i Bluberi. Oba je otprilike lako nabaviti, a čujem da su po kvalitetu tu negdje sa Kenom. Ako mi Bluberi legne vjerovatno ću nastaviti sa francuskom školom. A možda napokon pokleknem i pred Kortom. Iz nekog razloga sam imao mandela efekt i mislio sam da ČK izdaje Korta, ali to su ustvaro bile Pustinjske Škorpije. Ne znam da li taj serijal ima neke veze sa Kortom sa obzirom da je isti autor i izgleda slično ali nema veze. Kortu se odupirem ponjaviše zbog toga što su neke knjiga rasprodane, tako da ću vjerovatno dobiti nervni slom tražeći ih. Doduše Kenu sam se takođe opirao godinu dana iz istih razloga tako da možda prihvatim rizik |
|
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1180 Posts
Member since 03/12/2014 |
Posted - 02/01/2025 : 23:01:09
|
Teško je to zadovoljiti kad se krene od i navikne na Kena. Ken pa onda deset redova ispod nitko pa tek onda ostali slijede. Smanje se kriteriji pa se navikne i na ostale. I od tih ostalih ima boljih i lošijih. |
|
|
naker
Advanced Member
4736 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17827 Posts
Member since 02/08/2002 |