Author |
Topic |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 23/01/2025 : 09:01:38
|
Postoje recenzije na sajtu, ali sajt nije forum, a i tamo su opširne i ozbiljne recenzije, ovde bi mogli da se ostavljaju utisci od par rečenica, pa do opširnijih, kako kome odgovara.
Postoji topik "procitao i (ne-) preporucujem", ali on se ne bavi samo domaćim izdanjima, već i stranim i digitalnim stripovima, svim i svačim što je neko pročitao, sa čestim uzorcima tabli iz manje poznatih i nedostupnih stripova, sadrži diskusije itd. i uopšte preglomazan je, nije konkretno određen. Domaća izdanja se tu pomalo gube.
Postoje individualni topici (nekih) izdanja, ali uvek je moguće post iskopirati tamo i ovde.
Postoje individualni topici nekih forumaša za recenziranje, ali oni zamru kad nekom dosadi da piše, a neki nisu ni zaživeli.
Ali, pored svega toga, mislim da ima svrhe za jedan ovakav topik - samo sa prikazima-utiscima "domaćih", odnosno ex-YU izdanja.
|
Edited by - alexts on 23/01/2025 09:33:51
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 23/01/2025 : 09:10:32
|
Ja sam prilično redovno ostavljao komentare na pročitane stripove domaćih izdavača, ali sam prekinuo sa tim kad se ugasio DW forum, a istovremeno došlo do zabrane uvoza Fibre u Srbiju i posledično do sukoba na relaciji ČK - Fibra. Kako je dobar deo izdanja koje kupim i pročitam od ČK, nije mi bilo umesno da pišem o njihovim izdanjima dok se situacija malo ne smiri.
Mislim da su se vremenom stišale strasti, a vidim da razni forumaši povremeno ovde pišu o stripovima ČK, pa je vreme da ukinem sebi samozabranu.
U međuvremenu, bilo je brojnih pročitanih izdanja od ČK i svih drugih izdavača, o kojima nisam pisao ništa u vreme kad sam ih čitao, pa ću sada, ako ih pomenem, moći da napišem samo kratak utisak, po sećanju.
Ovo kažem u svoje ime, a svako može da piše na topiku, nije mi namera da ovo bude "individualni" topik kakve su pokretali paka i bushido. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 23/01/2025 : 09:32:34
|
Drakula
Bram Stoker & Fernando Fernández
(Stalker)
Verovatno mi, kad se podvuče crta, ova obrada Stokerovog romana ne znači toliko, koliko neke druge (kao Bessova, npr.), ali je krajnje vreme da se za slikane stripove primene malo drugačiji kriterijumi i izbegnu neka opšta mesta o nedovoljno stripskom, previše ilustrativnom, suviše "ukočenom" stilu, kakve smo čuli bezbroj puta, kad god se piše o delu autora koji se bave slikanim stripom, od A. Rossa do V. Segrellesa.
Umesto toga, bolje da se priča o likovnosti. Na kraju, niko ne kupuje slikani strip očekujući standardno crtan strip ili neku stilizaciju gipkog pokreta linije. Izuzimam tu one, koji kupuju strip samo zbog priče.
Fernandezova adaptacija deluje malo starinski, po pristupu samom liku Drakule, ali i po komprimovanoj naraciji, koja propratnim tekstom prepričava jedan deo dešavanja, umesto da se razmahne na mnogo više stranica filmičnijeg pristupa, kako bi se danas radilo. Ovo je karakteristika starijih stripova, a posebno adaptacija. Ali je adaptiranje odrađeno korektno, a ono što je mnogo iznad korektnosti je fenomenalno Fernandezovo umeće, pa je uživanje u svakom kadru, ovog nesumnjivo vrhunski talentovanog autora, kod čitalaca sa smislom za vizuelno, zagarantovano.
Ova Stalkerova edicija Zona je inače jedna od najboljih stvari na domaćoj sceni, bilo bi dobro da ovakvih izdanja (računajući sve stripove iz edicije, da ih ne navodim) ima više.
**** (od *****)
|
Edited by - alexts on 23/01/2025 09:37:29 |
|
|
Salkan
Average Member
Bosnia and Herzegovina
729 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 23/01/2025 : 09:49:08
|
Potpisujem sve rečeno za Fernandeza, ali i za Stalkerovu Zonu. U tekstu koji sam spremao za UOUA Čovjek sa Kube nisam našao prave riječi za ovog majstora, ali sam se usudio uporediti neke njegove bakrorezne kadrove sa Topijem. Nažalost, Fernandez nije uopšte eksponiran na ovim prostorima i ljubitelji stripa su decenijama uskraćeni za njegova vrhunska djela. A Zona? Pa zasigurno jedna od najjačih podedicija nekog od izdavača u exYu. Meni je ovaj Drakula uzeo puno više vremena za uživanje nego onaj Bessov. Dal to znači da više volim ovakav crtež/sliku? Ne? Jednostavno, Fernandezova stilizacija je posebna i potpuno drugačija od ostalih. Lajk za otvaranje ovog pdf-a. |
Škafiškafnjak |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 23/01/2025 : 10:38:51
|
Den
Scenario i crtež Ričard Korben
(Lokomotiva)
Den nije strip koga je preporučljivo racionalno analizirati. Bar ne ako niste spremni da odvojite mnogo vremena za promišljanje i uobličavanje tih misli u dostojan esej. Mnogo je bolje (i lakše) jednostavno se prepustiti da vas Korbenovo delo preuzme (usisa).
Den je je istovremeno pulp-kič (bar na površini), alternativa i avangarda, herojska fantastika, ali i put kroz podsvest autora, a preko njega i u podsvesni deo uma čitaoca. Jedinstvo sadržaja i apsolutno unikatnog, makar ovde i eksperimentimalno-promenljivog, ali i nadnaravno perfekcionističkog crtačko-slikarskog stila, daje za rezultat strip, koji se najvećim delom dugo urezuje u svest i pamćenje čitaoca. Remek-delo stripa.
***** |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 23/01/2025 : 11:44:22
|
Marvel grafičke novele 18
Oko sokolovo
(Hachette)
U izdanju se nalaze prvih pet epizoda Hawkeye-a (Vol 4 - američko izdanje) i jedna epizoda Mladih Osvetnika.
Prve 3 epizode, koje je crtao David Aja (Iron Fist) su vrlo dobre, ovako nešto zaista jeste "najbolje od Marvela". Zabavan i duhovit script realizovan je sjajnim crtežom, sa odličnim kadriranjem i privlačno-funkcionalnom stilizacijom, koja odgovara žanru, a prijatno podseća na očiglednog uzora "jednostavnog" stila, koga nije jednostavno slediti - Davida Mazzucchellija. Sledeće dve epizode, gde je kao crtač-zamena upao Javier Pulido su slabije baš zbog crteža, ali je pripovedanje Matta Fractiona, uz pokušaj crtača da zadrži dotadašnji stil, rezultiralo dobrom dvodelnom pričom. Svih 5 epizoda znalački je obojio Matt Hollingsworth, tako da kolor doprinosi umetničkom efektu.
Poslednji strip u tom izdanju, koji pomenuh, je dodatak koji nije bio vredan ubacivanja u knjigu.
Moram da primetim da je uobičajeno da se starijim superherojskim stripovima zamera da su "naivni", a novijima ne. Ovaj strip računam u "novije" i on je, kao i većina novijih, takođe "naivan", samo na moderniji način, ali ljubiteljima super-heroja to nije smetnja, ako dobijaju dobru zabavu.
***(*) /4 za epizode 1-3/ |
|
|
verab
Senior Member
Croatia
2859 Posts
Member since 22/01/2015 |
Posted - 23/01/2025 : 13:55:39
|
Bravo za topik.
Rado čitam strip-promišljanja forumaša koji pažnju usmjeravaju na likovnost i koji o njoj imaju što za reći.
Palac gore za sve do sada napisano. |
hejt, jal & rock 'n' roll |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 23/01/2025 : 14:43:07
|
Korto Malteze 4: Kelti
Hugo Pratt
(Darkwood)
Poslednji tom stripova Korta Maltezea koji sam pročitao su Kelti. Sećam se, da me je prva priča iz ove zbirke, Anđeo sa istočnog prozora, blago zabrinula, zato što mi je bila "samo" vrlo dobra. Pomislio sam da neću sada reagovati isto (izrazito pozitivno) na neke od ovih priča, kao ranije kada sam ih čitao po revijama (ove uglavnom u Strip Artu). Moje sumnje je razvejala već sledeća priča, koja je bila odlična, a onda i sve naredne, koje su takođe odlične (6 ih je ukupno u albumu), a od njih su bar 2-3 prava remek-dela (po sećanju - San zimskog jutra, Burleska između Zuidkota i Bredina, Koncert u O’Molu za harfu i nitroglicerin...).
U ovim pričama zatičemo Korta kako luta po Evropi, za vreme prvog svetskog rata, zaokupljen svojim poslovima, ali bez mogućnosti da se ne uplete u realnost, koja ga okružuje. Realnost je u ovim pričama ponekad protkana magičnim, ali magija ne narušava realizam (zato je književna žanrovska kovanica "magični realizam" - magična reč /dve/ koja opisuje pripovedanje). Za sve kvalitete, dovoljno je upustiti se u dijaloge, likove i nezaboravne scene (sa veštim Pratovim crtežom, koji je srastao sa Kortom).
Ako bi se neko opredeljivao da ima samo jedan strip, ovaj bi mogao da uđe u najuži izbor.
***** |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21319 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 23/01/2025 : 23:03:23
|
jel ovo Alexov lični i personalni "procitao i (ne-) preporucujem"? |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2273 Posts
Member since 13/01/2020 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 24/01/2025 : 13:27:57
|
Betmen: Njihovi mračni planovi Betmen: Džokerov rat i Priče o duhovima Betmen: Strahovlada (ČK)
Ova tri toma obuhvataju tzv. James Tynion IV's - Batman Run, a čine ga 33 epizode redovnog serijala #85 do 117 - Batman (2016). Pridodato je, kao što to obično biva, još par epizoda srodnih serijala ili godišnjaka, koje su u nekoj vezi sa likovima i pričom. James Tynion IV koji je učenik (i bukvalno) Scotta Snydera, navodi njega i kao uzora u radu na Betmenu, ali meni je njegov Betmen u celini čak i malo bolje pisan od Snyderovog, zanatski bolje, zabavnije i ujednačenije (mada ne doseže najbolju Snyderovu priču). Ovo poređenje kao referencu pominjem, ne samo zbog uticaja, nego i zato što je Snajderov Betmen, kod nas bio najprisutniji i najpoznatiji, u poslednje vreme.
Snajder je imao Grega Capulla za crtača, a u ovim tomovima dominiraju dvojica - Horhe Himenez i Gijem Mark, koji su obojica dosta dobri crtači i odgovaraju Betmenu. Posebno se ističe Himinez. Crtanje na računaru dopušta mnogo više (lakše) detaljisanja i hiper-realističnosti u ekster/enterijerima (ko to voli), ali su i suštinski važni elementi za super-herojski strip i uopšte strip, zadovoljeni na višem nivou.
Ništa za dugo pamćenje, ali je preporučljivo za ljubitelje Betmen stripova, može se i ponavljati.
**** |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 24/01/2025 : 22:49:05
|
quote: Originally posted by anto
Tiburs Ože&razni autori:Odmetnici sa Zapada (Golconda)
Pročitah i treći album (od tri objavljena) od Tibursa Ožea i raznih crtača,iz te neke njegove edicije vesterna;ostao je još Lawmen on the West.
Na Zapad,mladiću mi je za sada najbolji, Indijanci mi nije baš nešto posebno čučnuo,ali mislim da je za takav utisak prilično uticalo (ne)raspoloženje u datom trenutku (u stvari,imao sam puno toga za čitanje,i kratak rok,pa pošto mi pomenuti naslov u startu nešto nije legao,brzo sam odustao;mada, nikada ja nisam bio preterani fan vesterna sa indijancima,uvek mi je bila bolja varijanta belci VS belci). Odmetnici sa Zapada su me kupili već od prve priče,Dva brata (doduše,ona je možda čak i najbolja u celom albumu),i kao i obično,ima tu valjanih i manje valjanih storija,a generalno,zadovoljan sam albumom,ne kao Na Zapad,mladiću,ali taman toliko za jednu 4/5
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 27/01/2025 : 10:53:09
|
Na krilima vetra 2 (ČK)
(kod Fibre naslov je - Nošeni vjetrom)
Autor: Fransoa Buržon
Iako "Na krilima vetra 2" ima u svom (nezvaničnom) nazivu brojku 2, ovde se ne radi o nastavku u smislu komercijalnih strip serijala (druga epizoda), pa ni nastavku u filmskom smislu, koji hoće da unovči uspeh originalnog dela. Ovo je bliže ciklusima romana - praksi koja odavno postoji u književnosti, iako je sam "drugi deo" označen kao drugi ciklus (jer sadrži dva albuma, originalno odvojeno štampana), ali je sam deo većeg ciklusa (već je i kod nas aktuelna 3-jka ).
Manji obimom od prethodnika - ima samo dva albuma, ali na ukupno 142 strane (dok se prethodnik sastojao od 5), ne znači da je manje ambiciozan, mada napraviti još jedno remek-delo nije jednostavan posao i stvar je koliko do autora, toliko i do recepcije čitalaca. Buržon je prišao jako blizu svom prethodnom dostignuću, nije nastavio priču direktno, ubacio je nov (jak) ženski lik, pomerio epohu za malo unapred i mesto dešavanja. I dalje je to istorijsko-avanturistička priča, ali ona vrsta avanture, koja se kao umetnička forma bavi ljudskim sudbinama, pitanjima slobode, civilizacije, morala, ratova i drugih stvari koje okupiraju autora i prožimaju društvo.
Presudan za kvalitet Buržonovih dela je njegov talenat u pripovedanju i crtanju, ali je tajna u pristupu, onom u kome autor daje sve od sebe, apsolutni maksimum, a to retko omane.
***** |
Edited by - alexts on 27/01/2025 16:31:22 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 28/01/2025 : 07:13:44
|
quote: Originally posted by anto
Vilijamson&Henderson:Noktožder,knjige 1-3 (Čarobna knjiga)
Nije ovo uopšte loše,čak naprotiv - 1500 kinti (12.5 jura) za sve tri knjige je odlična kupovina.
Dobro,možda me strip nije kupio od starta,nekako mi je u početku vuklo na strip baš za tinejdžere,mešavina krimića,horora,misterije sa crtežom opet koji će se svideti mlađoj populaciji,ali kad se napokon sedne na taj voz zvani Nailbiter,kako treba,vozi on do samog kraja. I ta vožnja je dovoljno zabavna da se proguta 30 poglavlja bez zamora materijala. Vidim da je svima kraj najslabija karika,meni je on jednako dobar kao i ostatak stripa.
Sad,nešto ne verujem da ću se Noktožderu nekad vraćati,ali za jednokratnu upotrebu,pa još po ceni po kojoj se prodavao, valja!
Izdanje korektno,ovaj smanjeni format ne remeti ništa,a svakako treba pohvaliti prevod Skrobonje. Prednost ovih knjiga je što ih lako možete uvaliti klincima ako su adolescenti i ako hoće da pročitaju nekad nešto - ovaj strip će im se verovatno dopasti.
4/5
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 28/01/2025 : 12:12:18
|
Tarzan gospodar džungle Scenario: Christophe Bec Crtež: Stevan Subić
Konan od Kimerije: Ksutal, grad sumraka Scenario: Christophe Bec Crtež: Stevan Subić
(Makondo)
Crtež Stevana Subića, ni na prvi pogled, nije bez vidljivih mana (bar u ovoj fazi, novije radove još nisam čitao), ali sem što ima nesumnjivih kvaliteta, kao da poseduje osobinu, da su mu strip-table u celini puno više od pojedinih sličica (vinjeta/ kadrova), odnosno ostavljaju bolji utisak, zahvaljujući kompoziciji i veštom vladanju strip naracijom, što Subića čini kompetentnim, da na svetskom nivou iznese zahtevne projekte.
Možda je crtački Subić bio zadovoljniji Konanom (kako sam načuo, ako je tako), što ima logike ako je rađen kasnije i ako je imao više umetničke slobode, a vidi se da jeste u kadriranju i kompoziciji tabli, koje su slobodnije i više vuku na američki strip (u kojem sada deluje). Tarzan je klasičnijeg "francuskog" pristupa crtežu, sa stranicama sa većim brojem sitnijih, zatvorenih kadrova.
Međutim scenaristički, adaptacija čuvene priče iz prvog romana o Tarzanu, je kompleksnija i izvedena na odličan način, koji čine ovu verziju priče jednom od boljih, uopšte. Hauardova priča je (verovatno) kraća od Barouzovog romana i ne toliko jedinstvena. Ali, Subićev Konan je jedan od retkih, pored (starog) Marvelovog, koji me je zaista ubedio da čitam strip o Konanu, pa je i ova adaptacija sasvim uspela.
Kompjuterski kolor u Tarzanu, iako zanatski dobar, zagušuje crtež sa dosta crnih površina. Lica likova u oba stripa, su jedna od pomenutih mana crteža. Ali kad se podvuče crta, oba ova stripa su vrlo dobra.
Tarzan gospodar džungle ****
Konan od Kimerije: Ksutal, grad sumraka **** |
Edited by - alexts on 29/01/2025 12:04:38 |
|
|
Tonto
Advanced Member
8687 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 28/01/2025 : 12:44:16
|
Ovaj Konan je u boji? Ja sam uzeo crno bijelog. Slažem se za lica, a što se mene tiče ima ponekad problema i u naraciji te zna biti nejasan nauštrb umjetničarenju, ali u globalu je izvrstan. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 29/01/2025 : 11:53:52
|
Dobrica i Kića Integral avantura
André Franquin
(Deveta dimenzija)
Mislim da niko nije ostavio utisak posle čitanja ovog integrala, izuzev Anta na DW forumu, kome "fore nisu ni najmanje smešne". Percepcija humora, zavisi od vremena u kom je humor nastao, od podneblja (autora i konzumenata), a pre svega od smisla za humor svake osobe. Hvala na pitanju, ja dobro reagujem na humor "Dobrice i Kiće", ali bih pre svega rekao nešto o kvalitetu stripa (koji se ne svodi isključivo na taj važan aspekt svake komedije) - a to je da ove jednostranične epizode imaju jako dobre scenarije (u proseku) i odličan crtež (konstantno). Takođe, strip je sjajno uhvatio duh vremena (50-e godine prošlog veka), sa čime bih se složio sa Antom.
Ko je čitao genijalnog Gastona i sjajne epizode Spirua, pa i Crne misli, a nije još upoznat sa Modeste et Pompon, može da veruje da ovaj strip ne zaostaje mnogo za pomenutim, jer je Franken i u ranijim fazama bio Franken. Ovaj serijal je mogao da bude samo malo više razrađen (Lik Kiće, takođe) i da se Franken više zadrži na njemu (nastavili su ga drugi autori). Na scenarijima su doprinos davali i René Goscinny, Peyo i Greg. integral je odlično urađen, sadrži i značajne prateće tekstove, a prevod je dobar.
****1/2 |
|
|
Tonto
Advanced Member
8687 Posts
Posted - 29/01/2025 : 20:03:02
|
Karmen
Guillem March
(Veseli Četvrtak)
Prvo da naljutim neke i da kažem da bi ovako crtao Guido Crepax da je znao crtati.... a onda na strip: Karmen je remek djelo, karmen je najbolji strip koji sam pročitao u dugo, dugo vremena. Postoje stripovi koji su poput karmen i gorki i slatki, i tužni i veseli, i duboki i zabavni, ali svi su oni to u jednom trenutku jedno, u drugom drugo... Karmen je sve to u svakom trenutku, u svakom kadru. Karmen je strip koji plijeni naracijom, stilom, kompozicijom tabli, umjetničkim riješenjima, pričom, idejom i crtežom. Guillem March crta najljepše žene na svijetu, prirodne, nesavršene i predivno stvarne u jednom nestvarnom i nadrealnom ostvarenju. Nijedna manarina žena ne može biti toliko lijepa kao što je glavna protagonistica ovog stripa. Prvi strip nakon Macanove šetnje koji mi je natjerao suze na oči, prvi strip nakon sto godina kojeg nisam mogao zaklopiti i zbog kojeg sam ostao budan u četiri ujutro te posljedično imao motoriku leša jutros na poslu. Nacrtan za deset, napisan za deset, realiziran za sto. Karmen je strip o kojem se razmišlja, koji pogađa i zbog kojeg želite biti bolji ljudi, a u isto vrijeme manje strogi prema sebi i prema drugima. Karmen je strip za dobre ljude koji će nakon čitanja biti još malo bolji ljudi.
10/10 |
|
|
jogurt
Junior Member
Serbia
405 Posts
Member since 23/01/2020 |
Posted - 29/01/2025 : 20:41:49
|
Da probam i ja da budem aktivniji sa pisanjem o stripovima, pošto je ovo ipak strip forum
Čudan zvuk motora
Ovo je dobar strip. Funkcioniše kao satira i iako su ovde likovi stvarno odvratni (i super su prikazani takvi, što kroz odličan crtež što kroz odlične prideve koje su korišćeni) neki obrasci njihovog ponašanja se mogu prepoznati u svakodnevici. Iako je dečak ovde rešio da potamani sve, ipak bih voleo da imamo uvid zašto je to rešio i da imamo uvid u njegova razmišljanja, mada priča funkcioniše i bez toga.
Strip malo podseća na film Dogvil, tako da bi možda imao i bolji utisak da već nisam video ranije primer izolovane zajednice u prilično pustom okruženju koja živi po krajnje gnusnim i izopačenim, a za njih normalnim pravilima.
4- /5 |
Edited by - jogurt on 29/01/2025 20:56:13 |
|
|
jogurt
Junior Member
Serbia
405 Posts
Posted - 29/01/2025 : 21:12:34
|
Sa Spiruom se stiglo do ovde, uz pročitane Počeci jednog potrčka koji su za 5
Putnik iz mezozoika
Sasvim lepa epizoda, nije mi među najboljima jer je ipak previše dečija i nema puno dobrih fora. Takođe ovde opšta papazjanija sa dinosaurusom je mogla biti i bolje iskorišćena čini mi se. Kraj epizode je baš fora, a kratka epizoda je ovde odlična, verovatno najbolja od svih kratkih dosad
3+ /5
Zatočenik Bude
Ovo mi je možda i najslabija epizoda do sada. Imamo recept za odličnu epizodu, Spiru i Fantazio su na egzotičnoj destinaciji i u pitanju je prava avantura ali iako mi to obično leži ovde mi to nije bilo zanimljivo. Takođe od ove epizode se učestaliji Spipovi monolozi koji često nažalost nisu duhoviti.
2+ /5
Z kao Zorglub
Ovo je fantastično. Idejno neverovatno zanimljva epizoda. Zorglub je super zanimljiv lik. Epizoda lepo napreduje i svakom stranicom je sve bolja i uvek uspe da iznenadi nekim premaštovitim i zanimljivim rešenjem ili forom.
5 /5
Pod senkom "Z"
A ovo je još bolje :D Uz Nosorogov rog i Gnezdo Marsupilamija najbolja epizoda u serijalu za sad. Ne pamtim kada je neki strip uspeo da me natera da se smejem naglas više puta, možda jedino Popaj. Neverovatno bizarne i duhovite situacije su stalno prisutne i ovo je lep odmak od prošle epizode gde je Zorglub imao ambicioznije planove. Zaista genijalan strip.
5 /5 |
Edited by - jogurt on 29/01/2025 21:14:44 |
|
|
jogurt
Junior Member
Serbia
405 Posts
Posted - 29/01/2025 : 21:23:03
|
I ovo je zadnje što sam čitao u poslednjih 10-ak dana uz par teksova o kojima mi se i piše :D
Ovde je samo prvi trejd i moram reći da se nije desilo dosta toga. Šok efekti sa malo preteranijim nasiljem kod mene ne pale a nisu bili uvek preterano zanimljivi. Svako malo tu su nagoveštaji da će neki detalji kasnije biti razjašnjeni, a za sada osnovna priča je ok. Sve bi zavisilo od daljih brojeva, vidi se potencijal za jako dobru priču; ali naravno to uvek može da padne u vodu :D
Takođe da spomenem, čitajući komentare ostalih forumaša o ovom stripu video sam da su mnogi fascinirani glavnom junakinjom. I meni je ona zanimljiva, ali ne puno. Možda je stvar u tome što su ostali lilovi manje-više bezlični.
3 /5 |
Edited by - jogurt on 29/01/2025 21:25:54 |
|
|
naker
Advanced Member
4894 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 29/01/2025 : 21:25:45
|
quote: Originally posted by Tonto
Karmen
Guillem March
(Veseli Četvrtak)
Prvo da naljutim neke i da kažem da bi ovako crtao Guido Crepax da je znao crtati.... a onda na strip: Karmen je remek djelo, karmen je najbolji strip koji sam pročitao u dugo, dugo vremena. Postoje stripovi koji su poput karmen i gorki i slatki, i tužni i veseli, i duboki i zabavni, ali svi su oni to u jednom trenutku jedno, u drugom drugo... Karmen je sve to u svakom trenutku, u svakom kadru. Karmen je strip koji plijeni naracijom, stilom, kompozicijom tabli, umjetničkim riješenjima, pričom, idejom i crtežom. Guillem March crta najljepše žene na svijetu, prirodne, nesavršene i predivno stvarne u jednom nestvarnom i nadrealnom ostvarenju. Nijedna manarina žena ne može biti toliko lijepa kao što je glavna protagonistica ovog stripa. Prvi strip nakon Macanove šetnje koji mi je natjerao suze na oči, prvi strip nakon sto godina kojeg nisam mogao zaklopiti i zbog kojeg sam ostao budan u četiri ujutro te posljedično imao motoriku leša jutros na poslu. Nacrtan za deset, napisan za deset, realiziran za sto. Karmen je strip o kojem se razmišlja, koji pogađa i zbog kojeg želite biti bolji ljudi, a u isto vrijeme manje strogi prema sebi i prema drugima. Karmen je strip za dobre ljude koji će nakon čitanja biti još malo bolji ljudi.
10/10
I dalje mi nije jasno kako je ovo završilo u katalogu VČ. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8730 Posts
Posted - 30/01/2025 : 10:29:50
|
Zov Ktulua
Esteban Maroto
(Makondo)
Ovo izdanje je, nažalost, prošlo ispod radara, zato bih želeo da ga preporučim svim ljubiteljima starih crno-belih horor stripova, kao i svim onim koje tematika (kosmičkog, drevnog itd. užasa) interesuje. Na 70-ak strana, album sadrži 3 kraće priče, strip-adaptacije Lavkraftovih (takođe kratkih) priča.
S kulturološkog stanovišta, važno je sačuvati od zaborava i nestanka (zbog nestanka izvornih materijala) stare stripove iz evropskih strip revija. U tom smislu, ovo izdanje ima takav značaj, kao i integralna izdanja stripova o Ralfu Kendalu, od Del Kastilja, na primer (više informacija u predgovoru izdanja).
Marotove adaptacije su iz vremena su kad nisu postojale ambicije, da se dostižu ili nadograđuju kvaliteti književnih izvornika, već da se čitaocima revija pruži korektna strip verzija, u čemu se uspelo, ali glavni kvalitet treba tražiti u atmosferi i estetici crno-belog crteža Estebana Marotoa, poznatog i uticajnog španskog crtača, koji je svoje radove ostvario u najrazličitijim žanrovima, radeći za razna tržišta i pokrivši područje od Marvela do Bonelija.
*** |
|
|
Tonto
Advanced Member
8687 Posts
Posted - 30/01/2025 : 13:50:05
|
quote: Originally posted by naker I dalje mi nije jasno kako je ovo završilo u katalogu VČ.
Mozda su htjeli vidjeti kako ce proci ako budu izdavali dobre stripove... |
|
|
jogurt
Junior Member
Serbia
405 Posts
Posted - 30/01/2025 : 20:06:36
|
Komanča - Inregral 1
Red Dast
Okej priča za početak. Postavka mi se dosta sviđa, atmosfera je generalno jako dobra. Konkretno ova epizoda je baš zbrzana pred kraj, što više smeta od povremenih naivnih rešenja
4-
Ratnici beznađa
Ovde se stvari na ranču 666 dodatno komplikuju zbog izvesnog sukoba sa Indijancima. Scene sa radnicima na železnici odlične, tako da se od ove epizode vidi da će ovo biti "tvrđi" vestern serijal, što mi odgovara. Minus bi mi bio pomalo šizofren tempo epizode, sukob sa indijancima (gde je poglavica ubijen od strane svog sina!) gde su bile uključene tri strane i gde su još dvojica ljudi mučena tokom noći je trajao samo dve i po stranice da bi sledećih 8 i po bio epilog koji pokauje ko će još raditi na ranču. Svakako dobra epizoda.
3+
Vukovi Vajomiga
Najbolja epizoda u integralu. Prva polovina mi je bila bolja. Cela jurnjava po šumi uz odličan crtež je bila neverovatno dobra i atmosferična, kao da sam bio tamo. Veliki plus što je često Red Dast ostavljen po strani.
5-
Generalno takođe mi se negde nije svideo kolor. Negde na jednoj stranici imamo 2-3 vinjete totalno drugačije obojene iako se mesto radnje ne menja pa sve bude previše šareno, kao da se papagaj olinjao preko stranice. Takođe u trećoj epizodi, ljubičasta boja kada se radnja odvija noću mi nije bila lepa; tako da bi mi mooožda bilo bolje da je ovo išlo crno-belo. |
Edited by - jogurt on 30/01/2025 20:08:52 |
|
|
|
Topic |
|
|
|