forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 568

koze123
Average Member

943 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 30/01/2025 : 00:06:14  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
The Hustler (1961)

Film prati "Brzog" Edija Felsona, koji zajedno sa svojim partnerom vara ljude i zarađuje na sitnim prevarama u bilijaru. Priča se zahuktava u momentu kada Edi odlučuje da izazove "Minnesota Fatsa", profesionalca koji mu parira kad je talenat u pitanju. Ubrzo film postaje priča o karakteru i samodestruktivnosti, prikazujući jednog od najbolje napisanih (i odglumljenih) antiheroja na filmu.

Sasvim mi je jasno zašto se ovaj film smatra klasikom: 2 sata i 15 minuta je proletelo , a likovi se polako i duboko razvijaju, sa akcentom na liku kog maestralno tumači Pol Njumen. Edi Felson je lik za koga je teško ne navijati, iako se većinu filma ponaša samoživo i bezobzirno; sve vreme postoji nada za promenom, i pokušaji kao i situacije koje ga navode na pravi put, kojim očigledno on još uvek nije spreman da pođe. Ceo film zapravo prati Edijev put ka iskupljenju, a sama završnica je u tom pogledu sjajna u svakom pogledu.

Gluma svih likova je na izuzetno visokom nivou (pored Pola Njumena tu je sjajna Piper Laurie u ulozi Edijeve devojke ali i George C. Scott koji tumači beskrupuloznog negativca koji često staje na put glavnog junaka). Iako je radnja filma dosta fokusirana na bilijar, to je zapravo samo pozadina i okidač za mnoge teme koje se provlače i koje jako brzo postaju mnogo važnije od sporta kojim priča počinje. Jedna velika preporuka za ovaj klasik, vrhunski ispričana jedna klasična priča, puna sjajnih dijaloga i citata, te jedan od filmova kojim ću se definitivno vraćati.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3889 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 30/01/2025 : 08:29:40  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker
@BeaGea: Atributi kvalitetne pisane reči su opisi lokacija i karakterizacija. U In Bruges imamo prelep srednjevekovni mali gradić i odlično napisane motive koji pokreću glavne likove

Skužil sam da ljudi otkidaju na prikaz grada, ali meni je to bilo poznato i prije filma. Sam Bruges je još i ljepši nego u filmu, tak da vjerojatno tu leži razlog zakaj mi je film dosadan. Nije loš, ali dosadan kao priče Miljenka Jergovića (ako je suditi po prozi Sarajevski Marlboro).

quote:
Originally posted by Shaner

quote:
Originally posted by BeaGea

Film koji odgovara svim ljubiteljima čitanja, osobito knjiga.

S obzirom da nisam od onih koji vole čitati knjige meni je film dosadan. Ali nisam srel osobu koju u žargonu zovemu "knjižni crv" a da ga ovaj film nije oboril s nogu. Gdje je ta tajna?

Kaže povjesničar.

Diplomirani ;)

Istina, ne čitam književnost jer me uspavljuje, samo stručnu literaturu i to krače tekstove. Najviše se u biti služim video materijalima koje svakodnevno satima analiziram (u tome leži odgovor kako sam uvijek online) i iznova gledam.

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo

Edited by - BeaGea on 30/01/2025 08:44:32
Go to Top of Page

GitaristRoko
Average Member

Croatia
632 Posts

Member since 21/05/2020

Posted - 30/01/2025 : 15:55:04  Show Profile Show Extended Profile  Send GitaristRoko a Private Message  Reply with Quote
Trumbo (2015)

Biografski film o Daltonu Trumbou, scenaristu, jedan od hollywoodske crne desetke, filmaši koji su završili na sudu i bili blokirani od strane filmskih studija zbog svojih političkih uvjerenja. Zanimljiv je film i služi svojoj svrsi, ali mi je glavna negativka nekako neprirodno ubačena, u smislu da imam dojam da je tu samo kako bi živcirala i stvara neku negativnu silu u filmu za veću napetost.

7/10
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4894 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 30/01/2025 : 21:52:00  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Razvedena majka svu svoju ušteđevinu odnosi u marketinšku agenciju i iznajmljuje tri bilborda gde na direktan način proziva šefa policije što ništa ne preduzima da pronađe zločinca koji je silovao, zapalio, i ubio njenu kćerku. Ovaj radikalan potez neće naići na pozitivnu reakciju kod konzervativnih žitelja malog gradića jer će se uskoro saznati da šef policije ima rak...

Krimi-drama o jednoj porodici i malom gradiću, i kako jedan zločin i nemili događaj može da stvori tenzije i uruši prividnu idilu koja vlada u takvim malim mestima. Lokacija i mesto zbivanja radnje odlično izabrano jer je vešto prikazan taj malograđanski redneck hillbilly mentalitet ruralnih američkih državica. Ljudi tradicionalnih i konzervativnih vrednosti, arogantni u održavanju načina života na koji su navikli jer to je jedino što znaju. Odlični i oštri dijalozi, bez dlake na jeziku, surovo iskreno i ogoljeno. Glumačka postava vrhunski odradila posao. Jezivo dobro i upečatljivo poentiranje oko identiteta zločina i ubice i zašto nikada neće biti razjašnjeno.

Jedinu zamerku koju imam na film je sam epilog i poslednji razgovor u kolima. Za film koji počne tako direktno i udara te pojasa, završio se poprilično indirektno i nonšalantno. Očekivao sam drugačiji epilog i rasplet cele priče.

Sramota što sam ovaj odličan film tek sad pogledao. 9/10
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1273 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 30/01/2025 : 23:04:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Sramota što sam ovaj odličan film tek sad pogledao. 9/10

Sramota je što nisi dao 10/10 😂
Završio je kako treba, a tako je i išao, gledaj ponovo 😜

Edited by - Zula on 30/01/2025 23:05:36
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8747 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 31/01/2025 : 00:29:59  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Nije to za 10.
Go to Top of Page

Grzi
Starting Member

64 Posts

Member since 10/02/2016

Posted - 31/01/2025 : 07:12:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Grzi a Private Message  Reply with Quote
Njima ocito jest.

Bolje da ne kazem sto ja mislim o tom filmu (ukratko sve najgore).
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7412 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 31/01/2025 : 13:01:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Dobar je Three Billboards, od mene je dobio osmicu.

Grzi, daj dužu verziju.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Grzi
Starting Member

64 Posts

Member since 10/02/2016

Posted - 31/01/2025 : 15:22:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Grzi a Private Message  Reply with Quote
a davno je bilo, al ukratko dječje, naivno bavljenje rasnim pitanjima je ono što me najviše iziritiralo. slično ko Crash iz 2004., čitav taj "i rasisti su samo ljudi unatoč svim lošim stvarima koje rade" moment mi je jednostavno preglup, trivijaliziranje ozbiljnih stvari i pokušaj davanja neke centrističke (ne postoji) poruke. znači grozno rasistički i mizogini lik se u potpunosti promjeni radi jednog patetičnog pisma lmao? i nama sad on treba biti ok? lik woody harrelsona ako se ne varam u jednom trenutku progleda kroz prste mučenju crnca, al nema veze, on je prikazan kao pozitivan lik jer ima rak i simpa je i ima zgodnu ženu i dvoje djece?

mislim da mi se nije svidjelo i to koliko convenient slučajnosti ima kroz film koje bi kao trebale pojačati efekt drame i izazvati emociju, ona kaže kćeri da se nada da će je silovati i to se desi, oh ne, kako se život IGRA s nama.
like peter dinkladgea nema nikakvu svrhu, doslovno imam osjećaj da postojisamo kako bi likovi imali izliku koristiti riječ "midget", uz sve ostale slurse.
ne znam, smiješno mi je jer imam osjećaj kao da je film jako samouvjeren u to da ima nekakvu bitnu poruku, ali sve je krivo. jako naivno. ko da su scenaristi imali zamisao baviti se sa jako puno osjetljivih tema, al sve je ostalo nedorečeno, kao da nemaju pojma o tim temama.

vjerojatno bi imao više toga za reći da nije prošlo toliko dugo otkad sam ga gledao (prvo u kinu kad mi je ostavio malo bolji dojam, kako to obično biva sa kino gledanjima, a onda opet malo kasnije kad sam bio kao koji kurac, al opet predavno da bi se sjećao detalja)
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1273 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 31/01/2025 : 16:06:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
Šalim se malo oko ocjena za ovaj izvrstan film. Svak će ga malo drugačije doživjeti i ocijeniti, ali to je tu negdje.
Al kad netko kaže da je to loš film, onda pomislim na broj ikad pogledanih filmova, dob, obrazovanje, zaposlenje, životno iskustvo... Sve što čini neke parametre procjene relevantnim.
Go to Top of Page
Page: of 568 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.75 seconds. Snitz Forums 2000