Author |
Topic  |
Macon
Senior Member

Slovenia
1702 Posts
Member since 18/03/2005 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
11927 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
naker
Advanced Member

5084 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 29/01/2025 : 21:57:32
|
quote: Originally posted by anto
meni baš suprotno;osim Fredija koji je stara najava i Kililane,koju imam u Fibri,ostali naslovi me ne dotiču previše (mada se na kraju svi kupe),osim integrala Lustala i Paranga,koji mi deluje kao moja šalica kave. A najviše me nervira kad vidim da se neko oduševi Loun Slounom,koji mi deluje kao stvar koja će me iznervirati do besvesti (kao što je to učinila Noć).
Ali svakako da je fenomalno što imamo ovavog izdavača,totalno drukčijeg od svih,i iako mi je ukus Najkule,DW... mnogo bliskoji nego Džimijev,sa velikim guštom pratim sve što izda.
Šta si do sada čitao od Stalkera? |
 |
|
Crow
Starting Member
34 Posts
Member since 04/07/2024 |
Posted - 31/01/2025 : 13:55:46
|
Ne kontam kako te moze nervirati sto neko ima drugaciji ukus od tebe i sto jedva ceka da se konacno objavi tako genijalan strip kao sto je Lone Sloane. A da ne pricam koliko je smijesno vec govoriti da ti neki strip ide na zivce a da ga nisi ni procitao...
Meni je biblioteka zona nesto najbolje. Mislio sam da me nista od stripa nece tako oduvati i hipnotisati kao Vehlmannova Ljepota tame i onda Stalker objavi Vatre i sapat. Ne moze bolje od toga. |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9119 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2313 Posts
Member since 13/01/2020 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1987 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 31/01/2025 : 17:38:47
|
TOKOM ROĐENDANSKE AKCIJE – ROĐENDANSKE NAJAVE!
Benžamen Flao: Kililana Song

U savremenoj Keniji, u primorskoj ostrvskoj oblasti, pratimo sudbinu jedanaestogodišnjeg siročeta Naima, dečaka koji po svaku cenu želi da izbegne dosadnu nastavu u verskoj školi. Nekoliko stotina metara dalje, u džungli Kililane, u srcu mangrova, Ali, usamljeni starac, preživljava od ribolova i branja plodova, izolovan od sveta. Pored njegove kolibe raste drvo. S vremenom je to drvo postalo impresivan oltar prekriven raznim predmetima, tkaninama, životinjskim kostima… Međutim, to mesto je postalo predmet želje francuskih investitora koji sanjaju o pretvaranju tog područja u turistički kompleks. Pritisak se pojačava na različite protagoniste ove priče: trgovce, prostitutke, stare šamane, džihadiste, korumpirane investitore... Niko neće izaći neozleđen iz ovog velikog savremenog grafičkog romana o odrastanju.
„Kililana Song” je za sada najznačajnije delo Banžamena Flaoa, umetnika originalnog pripovedačkog stila kao i jedinstvenog grafičkog izraza.
U biblioteci Zona jedno mesto u ovogodišnjem programu sačuvano je za ovaj biser savremenog francuskog stripa. Knjigu možete očekivati na proleće, u prevodu Nikole Živanovića.
#zona_stalker
|
Edited by - Dzimi Gitara on 31/01/2025 17:48:32 |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21489 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 01/02/2025 : 12:52:50
|
quote: Originally posted by naker
quote: Originally posted by anto
meni baš suprotno;osim Fredija koji je stara najava i Kililane,koju imam u Fibri,ostali naslovi me ne dotiču previše (mada se na kraju svi kupe),osim integrala Lustala i Paranga,koji mi deluje kao moja šalica kave. A najviše me nervira kad vidim da se neko oduševi Loun Slounom,koji mi deluje kao stvar koja će me iznervirati do besvesti (kao što je to učinila Noć).
Ali svakako da je fenomalno što imamo ovavog izdavača,totalno drukčijeg od svih,i iako mi je ukus Najkule,DW... mnogo bliskoji nego Džimijev,sa velikim guštom pratim sve što izda.
Šta si do sada čitao od Stalkera?
Noć i Osmog putnika,ostalo je tu (osim Mobi Dika,njega ne uzeh).
quote: Originally posted by Crow
Ne kontam kako te moze nervirati sto neko ima drugaciji ukus od tebe i sto jedva ceka da se konacno objavi tako genijalan strip kao sto je Lone Sloane. A da ne pricam koliko je smijesno vec govoriti da ti neki strip ide na zivce a da ga nisi ni procitao...
Meni je biblioteka zona nesto najbolje. Mislio sam da me nista od stripa nece tako oduvati i hipnotisati kao Vehlmannova Ljepota tame i onda Stalker objavi Vatre i sapat. Ne moze bolje od toga.
opušteno,zezam se malo,ne očekujem previše od Lone Sloanea,a nadam se najboljem. Sa druge strane,zbunio si me sa ovim da ti je Zona nešto najbolje,a ogroman si fan Dilan Doga,nadam se da se nećeš uvrediti, opasno glupog strip serijala. Ne računajući stare priče. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
 |
|
naker
Advanced Member

5084 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
kreŠa
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4790 Posts
Member since 26/01/2009 |
Posted - 01/02/2025 : 14:28:13
|
quote: Originally posted by Crow
Meni je biblioteka zona nesto najbolje. Mislio sam da me nista od stripa nece tako oduvati i hipnotisati kao Vehlmannova Ljepota tame i onda Stalker objavi Vatre i sapat. Ne moze bolje od toga.
Ne zasniva li se većina postova ljudi starijih od 50 godina na ovome? Ili sportu?
Te naslov, te korica, te... Što se manje obraća pažnje na trolove, to bolje :D |
https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html https://www.delfi.rs/starway |
Edited by - kreŠa on 01/02/2025 14:42:35 |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1987 Posts
Posted - 02/02/2025 : 09:35:17
|
TOKOM ROĐENDANSKE AKCIJE – ROĐENDANSKE NAJAVE!
Filip Drije: Loun Sloun – Stelarni integral

„Loun Sloun” (Lone Sloane), devetodelni serijal, nastajao gotovo pola veka, od 1966. do 2012, nesumnjivo predstavlja magnum opus jednog od najvećih francuskih konceptualnih umetnika i strip-autora – Filipa Drijea.
Radnja serijala dešava se osamsto godina nakon katastrofalnog događaja poznatog kao „Veliki Strah“. Priče prate Louna Slouna, velikog ratnika, koji je, nakon što je njegov svemirski brod uništen, uhvaćen od strane entiteta znanog kao „Onaj Koji Traži“. Bačen u drugu dimenziju, on postaje svemirski skitnica i slobodni lovac sa neobičnim moćima. Naći će se upleten u međugalaktičke okršaje između svemirskih pirata, gigantskih robota, mračnih bogova i onostranih entiteta. Sažimajući u sebi osobine heroja lutalice, od Odiseja do Srebrnog Letača, suočen je sa sudbinom tumaranja po nepoznatom svemiru.
Ovaj naučnofantastični serijal svoju slavu duguje iznad svega Drijeovom raskošnom kvazibaroknom stilu, kojim slobodno kombinuje lavkraftovske nedokučive motive sa geometrijski nemogućom arhitekturom ešerovskih vizija.
Krajem prošle godine u francuskoj je objavljen „Stelarni integral” koji na 700 strana sabira ceo Drijeov opus o Lounu Slounu. Stalker će u periodu između Salona stripa i Nove godine objaviti ovo kapitalno delo u biblioteci Zona. Za razliku od francuskog izdanja koje teži više od 4 kg, radi udobnosti i praktičnosti čitanja, mi ćemo Stelarni integral podeliti u dve posebno dizajnirane knjige. Formalno ćemo ga tretirati kao jedno izdanje, sa jednim cip zapisom, i prodavaće se isključivo u kompletu.
„Loun Sloun” će po svemu sudeći biti dvadeseta knjiga u biblioteci Zona i svojim obimom i specifičnim značajem dela, predstavljaće jedan od najviših dometa Stalkerovog dosadašnjeg delovanja. Na srpskom jeziku čitaćemo ga u prevodu Dragana Milojevića.
https://stalker.rs/prodavnica/
Rođendansko slavlje prati i akcijska prodaja koja će trajati do 10. 2. 2025. Po povlašćenim cenama sa 20-30% popusta putem našeg web shopa možete kupiti sve naslove koje imamo na stanju. Posebno naglašavamo da je u našem e-dućanu CC poštarina za sve kupovine preko 1.999 dinara i dalje besplatna.
#zona_stalker
|
Edited by - Dzimi Gitara on 02/02/2025 09:44:13 |
 |
|
Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
788 Posts
Member since 20/01/2021 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2313 Posts
Posted - 02/02/2025 : 10:22:39
|
"Krajem prošle godine u francuskoj je objavljen „Stelarni integral” koji na 700 strana sabira ceo Drijeov opus o Lounu Slounu. Stalker će u periodu između Salona stripa i Nove godine objaviti ovo kapitalno delo u biblioteci Zona. Za razliku od francuskog izdanja koje teži više od 4 kg, radi udobnosti i praktičnosti čitanja, mi ćemo Stelarni integral podeliti u dve posebno dizajnirane knjige. Formalno ćemo ga tretirati kao jedno izdanje, sa jednim cip zapisom, i prodavaće se isključivo u kompletu."
Mislim da je odlična odluka. Možda će malo poskupeti izdanje, al za ovo izdanje ne žalim novce.

|
Resistance is futile. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21489 Posts
Posted - 02/02/2025 : 12:28:19
|
quote: Originally posted by naker
Mobi Dik, Arhe i Lajla nema šanse da ti se svidi. Čitaj Legende sutrašnjice, Tardija, 100%, Nikad čovek (ima seksa).
za Mobija jasno,zato ga i ne uzeh,ne bih ni Arhea,ali dobih ga na poklon. Ostalo mi se čini sjajno,samo da nahvatam malo vremena.Posebno 100%
quote: Originally posted by kreŠa
Ne zasniva li se većina postova ljudi starijih od 50 godina na ovome? Ili sportu?
Te naslov, te korica, te... Što se manje obraća pažnje na trolove, to bolje :D
što me Krešimir ocrne  |
Edited by - anto on 02/02/2025 12:29:23 |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21489 Posts
Posted - 02/02/2025 : 12:31:13
|
quote: Originally posted by borg
Mislim da je odlična odluka. Možda će malo poskupeti izdanje, al za ovo izdanje ne žalim novce.

a kako bih drugačije pročitao ovaj naučnofantastični serijal svoju slavu duguje iznad svega Drijeovom raskošnom kvazibaroknom stilu, kojim slobodno kombinuje lavkraftovske nedokučive motive sa geometrijski nemogućom arhitekturom ešerovskih vizija. (majko mila,naježih se kad pročitah citirani opis) |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2313 Posts
Posted - 02/02/2025 : 19:20:25
|
Opis za nas raju bi bio: maštovit, jedinstven, divno obojen, ne jebe živu silu.  Pa ti razmisli još jednom.  |
Resistance is futile. |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1987 Posts
Posted - 04/02/2025 : 09:53:59
|
ROĐENDANSKA AKCIJA + ROĐENDANSKE NAJAVE!
Enki Bilal: Monstrum

Najki Hacfeld čovek je sa neverovatnom memorijom. On pamti sve od svog dolaska na svet. Kroz reminescencije saznajemo istoriju ne samo njegovog života, već i njegov doživljaj budućnosti globalnog sveta, daleke 2023. godine (prvi deo tetralogije objavljen je 1998), sagledanu iz perspektive deteta rođenog u jeku jugoslovenskih građanskih ratova.
Kroz pripovest o Najkiju, Lejli i Amiru, troje sarajevske siročadi, Bilal priča o ratu. O besmislu sukoba. O onome što ga je, zacrtano njegovim poreklom, po svemu sudeći izdaleka frustriralo. Metodološki ponovo poseže za time da savremenu tmurnu priču pošalje u budućnost, postižući u izvesnoj meri indirektnost poruke. Ali takođe i jasno upozoravajući. I dok sa distance od četvrt veka možemo preispitivati istinitost ili zablude autorovog promišljanja, tetralogija „Monstrum” pre svega je univerzalna priča o totalitarizmu, moći, samovolji, kontroli. O vrtlogu ljudskih sudbina. Njegovu apsurdnu neizbežnost autor podcrtava u sceni tokom policijskog isleđivanja glavnog junaka: „Samo još jedan detalj, pa da zatvorimo vaš dosije... vi ste Srbin, Hrvat ili Musliman? Srbin-Musliman ili Hrvat-Srbin? Musliman-Hrvat ili Sr...”. Tada se valja vratiti na predlist prvog albuma iz tetralogije, gde stoje stihovi Abdulaha Sidrana:
„Isplovim ujutro iz snova: sami sretni anđeo.(...) Uveče legnem svinja doslovna. Šta sam to činio između? S ljudima se družio, ljudska prebiro govna.”
Tetralogija „Monstrum”, četvrta knjiga u Stalkerovom objavljivanju Bilalovih sabranih dela, priprema se za naredni Sajam knjiga, u prevodu Branislava Glumca.
Rođendansko slavlje prati i akcijska prodaja koja će trajati do 10. 2. 2025. Po povlašćenim cenama sa 20-30% popusta putem našeg web shopa možete kupiti sve naslove koje imamo na stanju. Posebno naglašavamo da je u našem e-dućanu CC poštarina za sve kupovine preko 1.999 dinara i dalje besplatna.
#zona_stalker
|
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1987 Posts
Posted - 07/02/2025 : 08:33:27
|
ROĐENDANSKA AKCIJA + ROĐENDANSKE NAJAVE!
Džeri Kramski i Lorenco Matoti: Doktor Džekil i Gospodin Hajd

Stripska interpretacija Stivensonovog klasika iz pera dvojca čiji ste rad imali prilike da upoznate u knjizi „Vatre i šapat”.
„Ne osećam ništa osim užasa… Užas prema ovoj strašnoj vezi. S ovim bićem. On će nas uništiti…” Već od prvih reči i slika postavljen je duboki temelj koji čini osnovu dela „Doktor Džekil i gospodin Hajd”, priče koja od svog nastanka izaziva fascinaciju svojom utemeljenošću u iskonskim mitovima: izražavanje suštinske dualnosti ljudske prirode i strah koji budi svesnost o suprotnim, antagonističkim porivima. Užasnut amoralnošću, nasiljem i zločinima svog zlog alter ega, strašnog Edvarda Hajda, kojeg su njegovi nespretni naučni eksperimenti oslobodili iz vlastitog uma, doktor Henri Džekil, nesrećni laboratorijski istraživač preplavljen svojom tamnom stranom, nema druge opcije osim voljne smrti, kako bi konačno tu odvratnu zver odagnao u ništavilo.
Ova verna adaptacija sa jakim autorskim pečatom prožeta je nečim duboko mračnim – Matoti i Kramski, kao strastveni čitaoci, donose tumačenje priče s izuzetnom intenzivnošću koja je akcentovana plamenom boja što kao da su proizašle iz paklene duše gospodina Hajda. Na svega šezdesetak stranica uspevaju da transformišu ovaj književni klasik u klasik savremenog stripa. Izdanje obogaćeno neobjavljenim crtežima i intervjuom sa Lorencom Matotijem imaćete priliku da čitate krajem godine u biblioteci Zona, u prevodu Milana Jovanovića.
#zona_stalker
|
 |
|
dino1984
Average Member

Austria
576 Posts
Member since 31/05/2007 |
Posted - 07/02/2025 : 11:35:40
|
Naslovnica ovog Monstruma je brutalna, jedva cekam jesen da upecam taj strip.. Svaka cast na najavama |
Good night white pride!! |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1987 Posts
Posted - 08/02/2025 : 10:46:02
|
Fernanda Nikolini i Alisija Beltrami: Esterheldovi

Ima nekakve poetske pravde u tome da su Esterheldovi stripovi nadživeli vojnu huntu.
Jedan od istorijski najznačajnijih strip-secnarista Hektor German Esterheld („Eternaut”, „Narednik Kirk”, „Erni Pajk”, „Mort Sinder”, „Če”) u svojim stripovima uvek je manje ili više direktno kritikovao diktature koje su se periodično nametale Argentini od 1955. do 1983. godine. Takođe je razobličavao različite aspekte kapitalizma, kolonijalizma i imperijalizma. U svojim ranim stripovima birao je suptilnu kritiku, dok je u kasnijim radovima, posebno nakon pogubljenja Čea Gevare 1967. godine, prešao na snažniji i direktniji pristup. Godine 1968. napisao je biografski strip o Čeu, koji je kasnije bio zabranjen i uništen od strane vladajuće vojne diktature koja se samoproglasila „Argentinskom revolucijom”. Strip o Čeovom životu ipak je nadživeo huntu, zahvaljujući crtačima, ocu i sinu, Albertu i Enrikeu Breći, koji su uspeli da sakriju kopije. Neposredno pre početka poslednje vojne diktature u Argentini (1976-1983), Esterheld i njegove četiri ćerke pridružili su se Montonerosu, levičarskoj (i bivšoj peronističkoj) gerilskoj grupi koja se suprotstavljala vojnoj hunti. Hektor je nastavio da stvara u ilegali, dok je bio skriven na tajnim lokacijama. Ipak, na kraju je otkriven i otet. Vodi se kao nestao od 1977. godine. „Desaparesidosima”, odnosno nestalima, nazivani su oni koje su brutalne državne snage nemilosrdno likvidirale, najčešće izbacujući ih žive, u grupama, iznad Atlantskog okeana, ne želeći da gube vreme na pravne procedure, ali i zamećući trag zločinačkoj prirodi vlasti. Sve Esterheldove ćerke takođe su uhapšene i „nestale” zajedno sa svojim muževima. Jedino je Hektorova supruga, Elsa Sančez Esterheld, preživela i do svoje smrti 2015. svedočila o istini, pričajući priču koja je u to doba bila toliko učestala da je imala univerzalni karakter.
Dve argentinske publicistkinje – Fernanda Nikolini i Alisija Beltrami – više od četiri godine skupljale su građu i pisale knjigu o tragediji porodice Esterheld. Obimno delo „Los Oesterheld”, obogaćeno fotografijama i dokumentarnim svedočanstvima, objavljeno 2016. godine, na više od 400 strana iz različitih uglova oslikava jednu stravičnu epohu i stradanje jedne porodice suprotstavljene totalitarnom sistemu. Knjiga „Esterheldovi” priča nam priču koja ne sme biti zaboravljena. Priču koju moramo s kolena na koleno prenositi. Priču koja se danas ponovo čini sve aktuelnijom.
Monografiju „Esterheldovi” Stalker će objaviti u drugoj polovini ove godine, u prevodu Ivane Nikolić.
#stalker #najave2025
|
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29522 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 08/02/2025 : 11:09:55
|
E ovome se baš veselim. Bilo je talijansko izdanje ali mrzilo me čitati na talijanskom cijelu knjigu, sad ću to konačno moći pročitati. |
Trouble will find me |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1987 Posts
Posted - 08/02/2025 : 11:17:28
|
quote: Originally posted by Markos
E ovome se baš veselim. Bilo je talijansko izdanje ali mrzilo me čitati na talijanskom cijelu knjigu, sad ću to konačno moći pročitati.
Dosta je to zeznuta knjiga za čitanje na nematernjem jeziku. Njih dve su tu ukrstile mali milion aktera, frakcija, partija... Ja sam prvo prevodio delove i rivjue da vidim je li ta knjiga dostojna tematike, pa sam onda procenu tražio i od Ivane koja ne samo što je izvrstan prevodilac, već je i univerzitetska profesorka pa je po službenoj dužnosti morala čitati stručnu literaturu. Valjalo je ispitati situaciju, kad se već ide u izdavački harakiri. :) |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29522 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 08/02/2025 : 11:25:10
|
Ne mora biti harakiri, iako jest malo riskantno. Ali Oesterheld je ipak veliko ime kod nas, a sudbina mu je toliko strašna i potresna da ne vjerujem da se će odaziv publike izostati. |
Trouble will find me |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10510 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 08/02/2025 : 11:29:11
|
quote: Originally posted by Dzimi Gitara ... kad se već ide u izdavački harakiri. :)
Ne mora biti tako.
I mene ovo zanima za pročitati.
Da bi me zanimalo kolekcionarski trebalo bi imati barem ravnomjeran odnos o njegovom radu na stripu i privatnom životu.
|
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1987 Posts
Posted - 08/02/2025 : 11:44:27
|
Rizično je i te kako, jer ipak je to knjiga sa 500 kartica prevoda, sa 450 str za odštampati... Pride, van stripskih krugova, nije ova tema familijarna široj javnosti. Stoga ću štampati malo manje, 400 primeraka.
Ali meni je jako važno da imamo literaturu o Esteheldu, i upravo da ta tema postane poznatija. A Stalker je već dovoljno stasao da to ipak (verovatno) neće biti harakiri. :)
|
 |
|
Topic  |
|
|
|