forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Domaća izdanja - pročitano!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
740 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 02/02/2025 : 16:32:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Da i ja malo doprinesem.
Nažalost, ne nosim lijepe darove.

Bonelli je mrtav!
Zasad toliko, a kad ćemo moći reći i ...živio Bonelli! stvarno ne znam, i ne gajim neke nade. Ovo što se plasiralo na vrhuncu snage jednog vrlo potentnog i zanimljivog serijala je ispalo teško maltretiranje mozga. Palp, i to kakav palp, pokušaj ubacivanja Mementa, miješanje psihodeličnih obrata u prelijepo okruženje kakav je noir NY, sa potpuno nezanimljivim i praznim likovima. Rasplet je strašno loš, scenarista je katastrofalno dovršio jednu vrlu potentnu ideju. Jednostavno ne mogu da shvatim da se iz tako dobre ideje sve razvilo u jako lošu završnicu kojoj prije svega fali logike i smisla. Bila bi laž kada bih rekao da bi malo erotskih scena i lascivnih žena diglo ocjene ovom broju. Način na koji je otaljana zadnja trećina je amaterski i ne bi se trebao brojati kao nešto proizvedeno u tako bitnoj fabrici kao što SBE (nekad bio).

Crtež, s druge strane, je fenomenalan, pa zato žalim za ovim brojem, ali mi je potpuno jasno zašto je Bonelli umro. Ljudi koji su preuzeli odgovornost da nose ovu kuću kroz nova vremena, niti imaju snage niti volje da shvate koliko je strip evoluirao i koliko i dalje napreduje.

Škafiškafnjak

Edited by - Salkan on 02/02/2025 17:14:43
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8875 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 02/02/2025 : 17:06:49  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
A ja pomišljao da kupim ovaj Njujorški nokturno, jer mi naslovnica delovala privlačno. Ali se nisam zaletao, jer me Bonelijevi stripovi najčešće razočaraju.
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
740 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 02/02/2025 : 17:09:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Vrijedi 4e zbog crteža, ali sve ostalo je stvarno loše. Skupljam LMSG, a najviše me obraduju kad vidim MV i Priče.
A Priče me jedine razočaraju. Toplo-hladno, beskrvno, sa puno lutanja.
Šteta za SBE, svaka dobra i napredna ideja se munjevito potroši i izliže.

Škafiškafnjak

Edited by - Salkan on 02/02/2025 17:13:15
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8875 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 03/02/2025 : 12:32:42  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Mek Koj Integral 2

Darkwood

Nisam mnogo odmakao u hronološkom iščitavanju Mek Koja, poslednji sam pročitao drugi integral (sa 3 epizode). Upućeni u serijal znaju da Mek Koj nije strip bez mana, kao i da konačan utisak koji čitalac ponese, zavisi od toga koliko smo skloni crtačkom stilu Palasiosa, ali i pričama kakve piše Gurmelan, jer su obojica vrlo osobeni autori, pa je takav i rezultat njihovog zajedničkog rada na stripu.

Moram da priznam, da taj neponovljivi linijski crtež (čak i sa greškama) sa psihodeličnim kolorom i western avanture sa nasiljem i komikom, meni sasvim odgovaraju. Kao i junak/junaci, koji iako su klasični pozitivci, imaju šarm antijunaka.

Danas, kad bi neko rešio da crta špageti western strip, morao bi da se potrudi da skida, odnosno inkorporira mnoge karakteristike špageti westerna. Mek Koj mi liči na izvorni špageti western (iako je nastao u 1970-im), u kome se autori uopšte nisu trudili da oponašaju takav pristup, nego je on prirodno takav, prirođen autorima.

Edited by - alexts on 03/02/2025 12:37:32
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8875 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/02/2025 : 10:45:22  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Mobi Dik

Bill Sienkiewicz

(Stalker)

Etiketu "Nije za svakoga" lepimo na dela koja na neki način odstupaju od uobičajenih normi, u nastojanjima da ih opišemo. Jedno od takvih dela je Mobi Dik poznatog autora Bila Sinkeviča, koje na prvi pogled deluje kao mešanac ilustrovane knjige i stripa. Na drugi pogled - ipak čvrsto ostaje u okvirima strip medija, ali na jedan drugačiji način.

Kao što blurb na zadnjoj korici kaže - punoću užitka imaće oni koji su čitali knjigu Hermana Melvila i ljubitelji su ove priče, a u svakom slučaju je poželjno da su upoznati sa njom bar kroz neku od ranijih, mnogobrojnih i više doslovnih filmskih/stripskih adaptacija (a ko nije?).

Tekst u ovom stripu, koji nije obiman (ni tekt, ni sam strip) prati poznatu radnju Mobi Dika (nema klasičnih dijalog balona), ali vrlo koncizno. Crtež, tj. stilizovane ilustracije su rađene različitim tehnikama i kombinacija su različitih uticaja - od ekspresionizma do apstrakcije provučenih kroz realizam, sa maglovito, misteriozno, nadrealnom atmosferom. Slike ilustruju pojedine scene iz teksta, ali i nadograđuju, a neretko se i udaljavaju od njega, pri tom ga dopunjuju.

Ova verzija Mobi Dika je donekle adaptacija, a više reakcija umetnika inspirisanog Mobi Dikom, koja na čitaoca deluje delom kroz klasičnu naraciju, delom na podsvesnom nivou.

(Kome se nije dopao Arkham Asylum, verovatno neće ni ovo - i obratno).

Edited by - alexts on 04/02/2025 21:58:07
Go to Top of Page

jogurt
Junior Member

Serbia
444 Posts

Member since 23/01/2020

Posted - 04/02/2025 : 21:29:56  Show Profile Show Extended Profile  Send jogurt a Private Message  Reply with Quote
Komanča 2

Crveno nebo nad Laramijem

Ovde je tema potera za razbojnikom Dobsom. Jako dobra priča, prijao je odmak od ranča 666. Mogu da zamislim da je bio šok u trenutku kada je priča pisana da završi na način kao u epizodi, ali iz današnje perspektive meni je taj kraj odličan. Izuzetna priča, punokrvni vestern; sa jako lepim promišljanjima o poterama, deljenju pravde i opravdanosti takvih postupaka (deo kod Mormona).

5- /5

Pustinja bez svetla

Još jedna odlična epizoda. Dast mi je ovde kao lik najzanimljiviji kada pogledam prvih šest albuma. Priča je po meni dobro napisana i prilično uvlači čitaoca; na primer postupci onih provokatora na farmi i pijanca u baru su me zaista nervirali, a često dok čitam neki strip se osećam kao posmatrač, dok to ovde nije bilo tako, i to je retkost kod mene. Jedina zamerkica bi bila da su sva dešavanja sa bandom neuverljiva i ubačena su samo da bi razvoj Dasta kao lika išao tokom kojim je Greg želeo i to se baš oseti. Da nije toga, ocena bi bila čista 5 ovako je

5- /5

Gnev pobunjenih

Ova epizoda mi se nije previše svidela. Nekako mi je previše generička, a lik fotografa mi nije bio zanimljiv. Svakako vredi pročitati, ali nakon 3 zaista odlične epizode nije teško imati slabiji utisak.

3 /5

Edited by - jogurt on 04/02/2025 21:31:36
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
740 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 05/02/2025 : 23:18:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Konačno!

Šta reći?
Neki potpuno novi svijet, nešto sasvim novo, mnogo detalja za razmišljanje, filozofija o odnosu ljudi prema drugima, drugačijima, istima, prirodi, životu, postojanju uopšte. Utisak ostavljam netom nakon prvog "tankobona" - a kako drugačije nazvati ovo superukusno Lokomotivino izdanje - sa malom pauzom i jedvaiščekivanjem druge sveske. I kad se slegne ovaj utisak, ostaće sve spomenuto, jer mi se čini da je Miyazaki tako čvrsto i sigurno ušao u stvaranje ovog svijeta, da će biti vrlo teško naći neku manu i uz to, da me čeka još puno uzbudljivih momenata u razradi priče.
Zasad ne znam šta mi je fenomenalnije, dal' ta silina mržnje među ljudima ili ljubav koja se gaji prema Prirodi (koja je tako srčano dočarana, da je to čista perverzija).
Crtež je jednostavno odličan. Toliko detalja, pedantno iscrtanih sličica, kadriranje velemajstorsko, sa posebnim naglaskom na onomatopeju i one šifre na kraju, objašnjenja.

Za nekoga ko još uvijek stidljivo ulazi u svijet mange, ovo je potpuni šok i nešto toliko delikatno i veliko, da sve dosad pročitano iz te dimenzije pada u zaborav. Nausikaju bih preporučio svakoj normalnoj osobi u kojoj je ostalo iole želje za istraživanjem, jer nudi potpuni, istinski užitak. Osvojila me na prvu, šta ću.

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8875 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 06/02/2025 : 12:03:03  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Jezuita Džo i druge priče

Hugo Pratt

(Čarobna knjiga)

Nije mi čitalačko iskustvo ovog izdanja najsvežije, ali utisak nije izbledeo, zato zaslužuje da se pomene. Tri priče čine ovu knjigu i u startu su bile deo serijala Jedan čovek, jedna avantura izdavačke kuće Boneli - a to su: Jezuita Džo, Gringova makumba i Zapadno od raja. Ono što piše u reklami knjige - "Iako su priče smeštene na međusobno udaljenim mestima, povezuje ih atmosfera samoće, straha i beznađa, kao i narativ koji se odvija na razmeđu sna i okrutne stvarnosti." je sasvim dovoljno da zaintrigira nekog ko još nije čitao, uz napomenu da "Verska ubeđenja i moralna načela glavnih aktera čine još jednu tačku u kojoj se ove priče sučeljavaju".

Kvalitetne priče, ponekad žestoke i brutalne, kao što je to i antijunak prve priče Jezuita Džo, teraju nas da se zamislimo posle uživanja u čitanju, jer dosade i razvučenosti (iako je rađeno za Boneli, ex-Cepim) nema, samo intenzivno, inteligentno i elegantno pripovedanje. Crtež je bliži (po opuštenosti) kasnijim, nego ranijim epizodama Korta. Novi kolor ga odlično upotpunjuje.

****1/2
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3918 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 06/02/2025 : 12:08:28  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
"Sienkijević" postal Sinkević :)

a cirkusa li....

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1950 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 06/02/2025 : 15:59:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Mi poljsko prezime Sienkiewicz transkribujemo kao ime slavnog pisca – Sjenkjevič.

Bil Sinkevič je pak, mada poreklom Poljak, rođeni Amerikanac.
Štaviše, sam Bill se potrudio da objasni kako želi da se transkribuje prezime (verovatno je imao tu i tamo problema sa time čak i u USA).

Na svom sajtu je posebno naglasio: Bill Sienkiewicz (pronounced sin-KEV-itch)
https://billsienkiewiczart.com/pages/about

Lično ću ga u kolokvijalnom govoru uvek zvati Sjenkjevič, no na zvaničnoj publikaciji prosto nemamo izbor nego da poštujemo autorovo uputstvo.

Edited by - Dzimi Gitara on 06/02/2025 15:59:49
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8774 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 07/02/2025 : 20:43:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Planetarij I & II

Warren Ellis
John Cassaday

(Fibra)

Warren Ellis koji bi htio biti maštovit, dovitljiv i blesav kao Alan Moore, a stilski ostati Ellis. Postigao je ono prvo koliko toliko. Maštovitosti se nema što prigovoriti, blesavost je malo usiljena, a dovitljivost upitna. Ostati Ellis mu nije bilo teško, samo se pitam koliko je to kompatibilno sa Mooreom. Dojmovi su pomješani, ali se nesumnjivo radi o dobrom stripu. Stvar je u tome da Moore kod mene kao čitatelja ima maksimalno povjerenje da će te kad je nejasan i zbunjujuć na kraju dovesti negdje (pa čak i ako to ne napravi, oprostiš mu), Ellis to povjerenje nema, a bome nije ga ovim stripom ni zaradio. Iako moram priznati da je finale uradio sasvim pristojno skepsa koja je za cijelo vrijeme čitanja lebdjela u zraku (dodatno su je pospješile filler epizode) malo je pokvarila dojam. Veliki plus ide tome što je Ellis shvatio kad postaje naporan (jer postao je) i priveo sagu kraju. Epizode s Batmenom i Ligom pravde su mi jednostavno nepotrebne.
Crtež solidan, maštovit na pravim mjestima i dinamičan (ali ne američki over the top), zafušaren tamo gdje je dozovoljeno. Najveća primjedba ide nekonzistentosti u crtanju lica, jedan te isti lik na istoj tabli je znao izgledati kao tri različite osobe.

6.5/10

The less I have the more I am a happy man

Edited by - Tonto on 07/02/2025 20:45:59
Go to Top of Page

jogurt
Junior Member

Serbia
444 Posts

Member since 23/01/2020

Posted - 07/02/2025 : 21:08:35  Show Profile Show Extended Profile  Send jogurt a Private Message  Reply with Quote
Ranx - Tamburini, Libertadore, Šaba

Ovo mi je donekle teško da ocenim zato što mi je teško da procenim koliki je ovaj strip bio šok kada je izlazio i koliki je bio njegov uticaj i popularnost. Sa današnje perspektive, scene preteranog nasilja ne ostavljaju neki utisak, jer ih ima svugde.

U principu, strip je pravi punk. Sve je svedeno na najpoganiji hedonizam i nema ničega lepog ovde. Prve dve glave su mi bile najbolje, tu ima i nasilja i opičene radnje koja ja sama po sebi zanimljiva i gde taj "ne jebem živu silu" pristup pije vodu. Kasnije serijal pada, da bi glava koju je napisao Šaba bila tragično loša. U svakom slučaju, i u svom zenitu Ranx mi nije za najbolje ocene.

O crtežu ne bih trošio reči, svakome je jasno da je izuzetan. Vidi se posvećenost da se do detalja crtaju npr rupe po zidovima, likovi u pozadini; i generalno crtež lepo odgovara ovom stripu.

Takođe se vide uticaji iz pop kulture, a mislim da je najviše Grejem Balard tu zastupljen. Jer kada je radnja u Njujorku (moja omiljena glava ovog stripa) dobar deo radnje podseća na film Crash koji mi je genijalan (knjigu nisam čitao). Takođe, u kasnijim glavama se Balard takođe pominje, u vidu uzrečica koje izgovaraju likovi stripa.

Nisu baš najsličniji, ali mnogo više sam uživao u radovima Roberta Kramba

3 /5
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000