forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Glazba
 Pljuni ili pohvali pjesmu!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 131

naker
Advanced Member

5045 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 28/02/2025 : 22:22:49  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Urban&4 - Div

Jako lepa melanholična pesma. Odličan vokal i tekst, refren je da se naježiš koliko je dobar. Jedino mi se ne sviđa kako je odsvirano, kakav je ono mlak beat i uopšte se ne uklapa u žanr.

Chet Baker - Estate

Chet je majstor, kakva truba... Mirna pesma, ali nije dosadna ni u jednom momentu. Strpljivo odsvirano, ali znalački i sa samopouzdanjem. Prava muzika za dušu. I da, ovo se sluša posle ponoći kada svi spavaju osim najvećih posvećenika vrhunskog jazz-a.

Let 3 - Ne trebam te

Stari Let 3 albumi su zakon. Dobro mi je poznata numera pa nemam sad ništa produktivno da dodam. Jednostavan tekst u besnom punk rock maniru ali koji radi posao jer ritam i bass nose celu pesmu. Zaista vrhunski odsvirano. Ma odlična stvar u svakom pogledu.

This Sisters of Mercy - This Corrosion

Fora zvuk, tekst u službi instrumentala jer je u pitanju interna šala gde se prozivaju bivši članovi koji su napustili bend i prešli kod rivala. Pesme o drugim muzičarima i bendovima smatram najnižim vidom muzike jer su rezultat sujete.

Pulp - Babies

Kao neko ko voli mračnu stranu rock-a, ovakvi sladunjavi britpop tonovi ne prolaze. Tekst je tinejdž štivo o odrastanju i prvim seksualnim iskustvima. Nije za mene.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

5045 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 28/02/2025 : 22:25:23  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Evo jedna za Zulu. Mulatu Astatke & The Heliocentrics - Yekermo Sew.

Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1685 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 01/03/2025 : 00:01:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Jedna za Nakera: Motorhead-Rock'n'roll. Iz jednog po mome njihovog od najboljih albuma koji je prošao dosta ispod radara. Tekst je po mome baš poanta svega. Imao sam vinil u isto vrijeme kao Appettite for Destruction od GNR. Motorhead su jedan mojih omiljenih bandova iako jih danas ne slušam mnogo.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 01/03/2025 00:02:21
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9095 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/03/2025 : 00:41:14  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
The Doobie Brothers - Long Train Runnin' 4,5/ 5
Johnny Logan - Hold Me Now 3/ 5
Early Summer - Ryo Fukui 4/ 5
The Coasters - Down In Mexico 4-/ 5
Galija - Posrednik 3,5/ 5
David Bowie - New Killer Star 4/ 5
Marcella Detroit - I Believe 4,5/ 5
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10523 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 01/03/2025 : 04:35:48  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Macon

Jedna za Nakera: Motorhead-Rock'n'roll. Iz jednog po mome njihovog od najboljih albuma koji je prošao dosta ispod radara. Tekst je po mome baš poanta svega. Imao sam vinil u isto vrijeme kao Appettite for Destruction od GNR. Motorhead su jedan mojih omiljenih bandova iako jih danas ne slušam mnogo.
https://www.youtube.com/watch?v=wMXHHuEGuO8

Ja ću se još malo pasivno igrat.
Ovo je možda pravi primjer onoga šta Motorhead pretstavja. Ovde nije posebno originalan ni tekst ni muzika. Reklo bi se najklasičniji 100 puta viđeni rokenrol.ALI. Kad Motorhead svira klasični rokenrol to je najboji rokenrol na planeti.

I got rock and roll
to save me from the cold

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 01/03/2025 12:43:20
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6231 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 01/03/2025 : 08:55:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Kad sam već kod Urbana, da vidimo što će jogurt reći za njegovu suradnju s Mozartinama:

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8887 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 01/03/2025 : 09:08:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:
Originally posted by Macon

https://www.youtube.com/watch?v=wMXHHuEGuO8

Ja ću se još mao pasivno igrat.
Ovo je možda pravi primjer onoga šta Motorhead pretstavja. Ovde nije posebno originalan ni tekst ni muzika. Reklo bi se najklasičniji 100 puta viđeni rokenrol.ALI. Kad Motorhead svira klasični rokenrol to je najboji rokenrol na planeti.

Motorhead je chuck berry na steroidima.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8887 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 01/03/2025 : 11:06:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Jogurt

Imaš PM... a evo ti i prigodni zadatak.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8887 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 01/03/2025 : 11:13:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Zula

Sa Couldn't get it right si pokazao da si omekšao prema obradama. Evo ti još jedna, meni draža od Womackovog originala.

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4490 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 01/03/2025 : 11:39:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

quote:
Originally posted by jogurt
Nevezano za ovaj zadatak; Levon Helm mi je bio odličan, a od ranije i Robert Ellis i Graham Lindsey, pa ako može tu neka preporuka gde da se nastvati pošto su mi ova trojica bili na neki način slični

Da, to je taj ples po granici između alt countrya i klasičnog folka, meni možda generalno i najdraži oblik glazbe. Imam malo more takve glazbe, ali dosta izvođača mi imaju nekoliko pjesama koje odskaču dok ostale idu više prema prosjeku. Razmislit ću malo, prokopat po listama pa ti dati neke prijedloge. Cromwell isto može pomoći i on se tu snalazi jako dobro.

Sa Ellisom se nemoj mučit. Tonto je bio u pravu da je ona pjesma koju je postavio izuzetak. :D
Teško je dati tu neku generalnu preporuku jer ne znam jesi li slušao "must have" klasike: Townes Van Zandt, Steve Earle, Jackson C. Frank, Doc Watson itd itd
Svi oni bi baš trebali biti temelj za dalje

Što se mene tiče ja sam više za planinske ili (po nekima) mračnije stvari. Rekli bi ljudi gothic country ili death country ali meni se ti nazivi nimalo ne sviđaju nego zovem to goddamned country

Evo ovako iz glave baci uho na:

-Ian Noe - zadnji album je posebna vrsta kultnosti. Methead i Appalachian Haze jednostavno moraš čut. Planinski štih

-Uncle Sinner - album Let the Devil In je vrh vrhova. Pustinje i stepa Kansasa i Oklahome!

Osim toga obaveznočuj još i:

-Rob CoffinShaker/ Coffinshakers (ukleti Roy Orbison)

-Hank Ray (ukleti Bob Nolan)

-Scott H. Biram - (ukleti... ne ovaj nije uklet ali je jebački. Ne skida se s liste otkad ga je Tonto otkrio prije nekoliko godina)

-Those Poor Bastards - dosta nezgodni za preslušavanje jer imaju luđački, ali unikatno bizarni stil no problem je što u tome svemu ima i hrpa dosadnih gluposti. Ali kad pogode onda je to zbilja u centar.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4490 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 01/03/2025 : 11:58:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Da rock muzika može da bude manje dosadna od metala, manje smaračka od prog-rocka i mnogo inventivnija od (američkog) folk rocka, čak šta više jako zabavna, demonstriraju The Sisters of Mercy

Cromwell jw prozvan

The Sisters of Mercy - This Corrosion
https://www.youtube.com/watch?v=lA94rVgztoQ

Stvar je u tome što ti još nisi probio šifru ni za metal ni za prog rock.
Što se tiče Sistersa- ne može se osporiti da je ova stvar kvalitetno napravljena. Ima dobar ritam, ima nekoliko uspješnih podizalica koje stvaraju dobru atmosferu, ima solažu koja nevjerojatno dobro paše i ubacili su je na krajnje neuobičajeno mjesto u pjesmi, tako da se to oćeš-nećeš mora pohvaliti.
Druga stvar je to što ja organski ne podnosim taj urbani goth đir i ide mi nakurac što su gitare gurnute u pozadinu i više nego previše. A totalno ZNAM da je to samo zato da pičkama i pederima koji se groze distorzije ovo može lakše kliznut u uho ne bi li pronašli neko svoje mjesto u nekom od subkulturnih plemena.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4490 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 01/03/2025 : 12:08:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Za jogurta idu VAMPIRSKI BEACH BOYSI!!!!

The Coffinshakers - Last Night Down by the Grave

Bok, kako si.
Go to Top of Page

jogurt
Average Member

Serbia
540 Posts

Member since 23/01/2020

Posted - 01/03/2025 : 12:45:40  Show Profile Show Extended Profile  Send jogurt a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

A za Jogurta isto nešto iz tog doba.

http://youtu.be/K8n_lKuIpK0?feature=shared

Super je ovo. I zabavno i otkačeno koliko treba, ali ne leži mi maksimalno dobro. Za sad najviše što mogu da dam 4
Go to Top of Page

jogurt
Average Member

Serbia
540 Posts

Member since 23/01/2020

Posted - 01/03/2025 : 12:53:10  Show Profile Show Extended Profile  Send jogurt a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

Kad sam već kod Urbana, da vidimo što će jogurt reći za njegovu suradnju s Mozartinama:

https://www.youtube.com/watch?v=xG0yuWTaQKo

Malo mi je monotono pošto je cela pesma ispevana ovako horski. I ne tera me na dalja slušanja. Ali da je lepa pesma jeste, i razumem da se ouno sviđa ljudima, 3

Edited by - jogurt on 01/03/2025 13:19:11
Go to Top of Page

jogurt
Average Member

Serbia
540 Posts

Member since 23/01/2020

Posted - 01/03/2025 : 13:08:06  Show Profile Show Extended Profile  Send jogurt a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jogurt

Imaš PM... a evo ti i prigodni zadatak.

https://www.youtube.com/watch?v=5KaAOrjKVJI

Odlično mi je ovo. Podseća malo na Allman Brothers, lep southern zvuk. Sve to godi, kao da je izašlo iz nekog vesterna ili iz nekog pustinjskog USA gradića 5-
Go to Top of Page

jogurt
Average Member

Serbia
540 Posts

Member since 23/01/2020

Posted - 01/03/2025 : 13:16:59  Show Profile Show Extended Profile  Send jogurt a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

Za jogurta idu VAMPIRSKI BEACH BOYSI!!!!

The Coffinshakers - Last Night Down by the Grave
https://www.youtube.com/watch?v=AXLda_N-6y0

Beach boys su mi genijalni, ovo nažalost baš i ne. Šta ga znam, najveći problem je što mi nije bilo zanimljivo. Ide to ok, ali ovaj barokni glas mi nije čučnuo najbolje. Mislim okej za polušati, ali ne bih se vraćao ovome. Ide 3-

Hvala za preporuke post iznad, pronjuškaće se; jedino mi je van Zandt poznat malo više od ranije
Go to Top of Page

jogurt
Average Member

Serbia
540 Posts

Member since 23/01/2020

Posted - 01/03/2025 : 13:20:57  Show Profile Show Extended Profile  Send jogurt a Private Message  Reply with Quote
Evo nešto za alexts-a

Go to Top of Page

jogurt
Average Member

Serbia
540 Posts

Member since 23/01/2020

Posted - 01/03/2025 : 13:22:07  Show Profile Show Extended Profile  Send jogurt a Private Message  Reply with Quote
Ovo mi je genijalno, zadatak za Shanera

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9095 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/03/2025 : 13:33:23  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Nisam neki fan Sisters of Mercy, ali pokazuju se kao sjajan povod za diskusije:

quote:
Originally posted by naker

This Sisters of Mercy - This Corrosion

Fora zvuk, tekst u službi instrumentala jer je u pitanju interna šala gde se prozivaju bivši članovi koji su napustili bend i prešli kod rivala. Pesme o drugim muzičarima i bendovima smatram najnižim vidom muzike jer su rezultat sujete.

Nakeru baš često znaš da zvučiš detinjasto (ne voli filmove sa Hju Grantom ). Pesmu slušaj bez predrasuda, a ne pod uticajem rekla-kazala vezano za tekst. Naročito ne obraćaj pažnju šta "tekstopisac" lupeta po intervjuima. Šta je on imao u glavi, dok je pisao tekst, na čemu je bio i sl. potpuno je nebitno. Iz gotovog dela ne da publika ne može da vidi prozivanje bivših članova, nego ni bivši članovi (koji nisu "otišli kod rivala", nego sami formirali Mission) ne bi pronikli kroz "šifrovane poruke" njima upućune, ako im neko preko novina ne poruči da ih ima.
Prosto, tekst nije o tome, nije ni o čemu, kao i većina "mističnih" rock tekstova, ima samo nabacane reči-slike, koje dokoni treba da dešifruju, a manje pronicljivi će da uzimaju značenje sa vikipedije.

"Najniži vid muzike" titulu bolje da (ni)si dao zbog 40-članog hora, produkcije Džima Stajmena ili nečeg što se zaista odnosi na muziku.

quote:
Originally posted by Cromwell

quote:

Da rock muzika može da bude manje dosadna od metala, manje smaračka od prog-rocka i mnogo inventivnija od (američkog) folk rocka, čak šta više jako zabavna, demonstriraju The Sisters of Mercy

Cromwell jw prozvan

The Sisters of Mercy - This Corrosion
https://www.youtube.com/watch?v=lA94rVgztoQ

Stvar je u tome što ti još nisi probio šifru ni za metal ni za prog rock.
Što se tiče Sistersa- ne može se osporiti da je ova stvar kvalitetno napravljena. Ima dobar ritam, ima nekoliko uspješnih podizalica koje stvaraju dobru atmosferu, ima solažu koja nevjerojatno dobro paše i ubacili su je na krajnje neuobičajeno mjesto u pjesmi, tako da se to oćeš-nećeš mora pohvaliti.
Druga stvar je to što ja organski ne podnosim taj urbani goth đir i ide mi nakurac što su gitare gurnute u pozadinu i više nego previše. A totalno ZNAM da je to samo zato da pičkama i pederima koji se groze distorzije ovo može lakše kliznut u uho ne bi li pronašli neko svoje mjesto u nekom od subkulturnih plemena.

Kad sam bio mladac, u svakom trenutku sam mogao da isprebijam, bar 4-5 metalaca odjednom. To su uvek bile slabe seka-perse i nikakvi ljudi, kojima je muzika služila kao psihološko (seksualno?) pomagalo da se osećaju kompletnim, pa još mačo tipovima. Od mačizma to je bio samo isprazan stav, suština je da su bili mlakonje, kojima je muzika pomagala da sa visine gledaju na druge, sa mizoginijom na žene itd. Ljudi koji slušaju Modern Talking ili Miroslava Ilića, za njih su, sa njihovim metalskim, dugim isfeniranim kosicama i ispranim teksasom sa šarenim logo-nalepnicama, bili pojam muževnosti.

Da budem malo ozbiljniji, ako bi odbacili muziku gde su gitare produkcijski gurnute u pozadinu, morali bi da odbacimo celokupan YU rock, jer su tamo domaće disko-kuće uvek produkcijski gurale to u pozadinu i to ne samo gitare, nego najčešće kompletnu muziku, zarad vokala, da bi sve bilo prihvatljivije širem krugu ljudi kod nas, jer su mnogi navikli da slušaja pevača, a da muzika "prati".
Komercijalni razlozi? Muzike jeste biznis, ne treba da se stidi toga.

Ali treba da se stidi, ako je vrsta muzike koju ne prihvataju žene, koju ne prihvataju druge rase, već minoran broj belih kvazimačo muškaraca - izgubljenih, sluđenih, nezrelih tipova. Takva muzika ne mora da postoji, a ako već postoji, nije za ozbiljnu diskusiju.

Edited by - alexts on 01/03/2025 13:35:43
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

5045 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 01/03/2025 : 14:29:21  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Alex opet udara sa svojim egotripovima. Sjajno
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1542 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 01/03/2025 : 15:15:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Jedan od najboljih vokala devedesetih, a i šire, koji nije dobio zasluženu pažnju. Zula?

http://youtu.be/cNIioK560jQ?feature=shared

Prvi problem (ne s pjesmom) je što ju nisam prije čuo (ili zapamtio).
Drugi problem je što je vokal zaista izvrstan... I zaslužuje bolju pjesmu 🤣
Ovakve vokale bi bilo dobro bolje iskoristiti. No, i slušanje samog načina pjevanja donekle diže kvalitetu same pjesme.
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1542 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 01/03/2025 : 15:29:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

Baš mi je neprijatno što se Zuli jutrošnji zadatak nije dopao,

možda ću imati više sreće sa ovim? Jednim od najboljih soul pevača-autora svih vremena. Ovo mi je snimljeno na istu kasetu kao I Know You're Out There Somwhere, znači ista godina

Zula

Smokey Robinson - Just To See Her

https://www.youtube.com/watch?v=g5bvjUrVObk

Ne brini alexst, bit će još toga i u suprotnom smjeru 🤣
Samo iskreno i tolerantno. Ne može nam se svima sve isto svidjeti, ali tu smo da to poštujemo bez da si nešto zamjeramo. A ukusa i muzičkog znanja ionako nemam 😂

No, bacimo se na zadatak:
Poslušao sam dva puta. Nezgodno je što ne poznajem pjesmu (i znaš odmah kud bi to moglo ići...😂). Pretpostavljam da bi za ovakve i slične pjesmo bilo dobro neko prethodno emocionalno stanje u koje se pjesma uklapa. Vjerojatnije je da takvih stanja ima češće u mladosti, a kasnije se to malo poravna 😂
Što se pjesma više sluša ima taj neki trans moment zbog ponavljanja i trajanja, što je dobro!
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1542 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 01/03/2025 : 15:38:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Evo jedna za Zulu. Mulatu Astatke & The Heliocentrics - Yekermo Sew.

https://www.youtube.com/watch?v=sLoWBmpGDfg

Kao što je već alexts primijetio, imam mali problem s onim što sam već čuo ili nisam. Iako, niti jednu novu pjesmu nisam prije čuo, a dosta pjesama mi se sviđa, tako da... Čudno je! 😂
Zaista mislim da je 10+ minuta ičega teško za riješiti pa kad bi zadaci bili malo kraći bio bih zahvalan. Gnossienne 1 mi je izvrstan, ostale sam poslušao samo jednom, predugo je sve to. Take Five, 5-7 minuta, može.
Nikako ovo nije loše, ali ne znam kad. U kafiću kad s nekim razgovaram, čitam novine... Ako vozim mogao bih zaspati. Sve je tu na mjestu, ali prepustiti se ovoj muzici meni znači otići u san... Sorry
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1542 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 01/03/2025 : 15:54:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zula

Sa Couldn't get it right si pokazao da si omekšao prema obradama. Evo ti još jedna, meni draža od Womackovog originala.

https://www.youtube.com/watch?v=NiSdkY9LPoc

Možda sam ostavio krivi dojam. Nemam nikakvih problema s obradama. Ponekad su mi obrade bolje, ponekad zanimljivije od originala pa su mi ustvari obrade jednako originali kao i originali 😂
Dobra je stodeseta ulica, kako nije. Ima taj jedan poduži (možda manje zanimljiv) dio prije refrena, koji je dobra priprema, plodno tlo za refren koji uslijedi. Ovih 8 minuta mi je duplo manje od onih nakerovih 10 😜
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1542 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 01/03/2025 : 16:21:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
Krećemo s novom trilogijom. Solaže u pjesmama. 3 pjesme, 3 smislene solaže koje djeluju kao dio cjeline te ujedno pokazuju majstorstvo sviranja. Naravno, ima boljih, ovo su samo neke pjesme kojih sam se sjetio za ovu priliku.

Sultani svingeri 😂 za Manhuntera
Recitacija i genijalna svirka Marka Knopflera. Tko je iz našeg društva mogao odsvirati solažu iz pjesme, taj je imao povlašteni status 😂

Dire Straits - Sultans Of Swing

Go to Top of Page
Page: of 131  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.33 seconds. Snitz Forums 2000