don_draper
Advanced Member

4533 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 01/03/2025 : 19:49:18
|
Charles Dickens : Great Expectations

Kada idete istraživati koji je najpopularniji, najvoljeniji album ovog velikog engleskog pisca, nekako najčešće na prvom mjestu izviri ovaj roman. Ne znam je li bilo pametno ovo odabrati kao prvi roman za pročitati, ali odlučio sam se uhvatiti nekog klasika realizma pa je izbor pao na ovo.
Roman prati dječaka Pipa koji odrasta u zabačneom, močvarnom selu i tamo upoznaje dosta živopisne ljude, no stjecajem okolnosti počinje se sve više motati kod izvjesne Miss Havisham u njenoj oronuloj kući koja vjerno opisuje dekadenciju nekoć visoke klase. Upravo u toj kući dolazi u dodir s višom klasom i stekne afinitet da i on sam postane, kako Dickens kaže, "gentleman". Na putu prema tome morat će ostaviti iza sebe obitelj, rodni kraj i krenuti put Londona, ali u svemu tome će morati imati sponzora. A tko je taj sponzor? Pa u tome je jedan od ključnih misterija ovog romana.
Dickensov stil i stvaranje krajolika u kojima ne može ne prodrijeti teška magla, smog, prašina ili neki drugi čimbenik koji bi vjerno prikazao surovu realnost, nepogrješivi su. U nekimm dinamičnijim prizorima imam dojam kao da su mu ipak ti opisi i pripovjedanje letimičniji i eliptičniji. No, snaga romana leži u protagonistu i njegovoj putanji prema gore i poigravanje s neminovnim padom koji obično prati romane realizma. No, na toj putanji dinamika njegovih odnosa prema sporednim likovima je uzbudljiva za pratiti i vrlo često zna dotaknuti emocije čitatelja.
Nije mi ovo leglo kao neki savršeni roman, ali zadovoljan sam da sam ga konačno pročitao. Sami zaključak je briljantno izveden, ali kao da mi je nedostajalo neke uvjerljivije drame prije toga. Isto tako, puno toga se vrti oko Pipovog sponzora i njegovog odnosa prema njemu, premda je meni puno zanimljivije ono prema Miss Havisham i Estelli. No, dobro, neću ići puno u detalje. Roman definitivno ima vrijednost i svakako je preporuka za sve one koji se žele okušati u "najboljim romanima ikada". Svakako ću uskoro se ponovno uhvatiti nekog Dickensovog uratka.
4/5 |
I sell the fact that I can't be bought |
 |
|