Author |
Topic  |
Zula
Senior Member

1593 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 28/02/2025 : 09:27:29
|
Kud si baš Brze i mrtve našao među tolikim boljim ulogama 😂 Francuska veza 1 i 2 (iako je ovaj drugi nešto lošiji film), Nepomirljivi, Prisluškivanje... I gomila drugih gdje glumi mimikom, pogledom, stavom tijela i prepoznatljivim glasom (često na rubu svađe) |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9143 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
GitaristRoko
Average Member

Croatia
640 Posts
Member since 21/05/2020 |
Posted - 02/03/2025 : 11:31:43
|
Evo, nije me bilo neko vrijeme na forumu, što se tiče filmova dogodilo se svašta.
Išao sam ovaj tjedan 5 dana na jedan filmski program u Kinoteku, gledamo film, pa dojmovi i analiza. Nije mi se dalo pisat o njima dojmove, bio sam nešto zauzet ostatak dana, a između ostalog prikazivao se Pulp Fiction i Casablanca koje sam ranije gledao. Posebno bih istaknuo domaći dokumentarac Naša djeca, čovjek je valjda 15 godina snimao vlastitu obitelj, djecu kako se mijenjaju kroz život, obiteljski problemi i radosti. Stvarno te natjera da razmišljaš o tim temama i o svojoj obitelji.
Uglavnom, malo toga ću moći iskoristiti za filmski izazov.  |
Edited by - GitaristRoko on 02/03/2025 11:31:59 |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9143 Posts
Posted - 03/03/2025 : 11:40:42
|
Brutalista, samo jedna projekcija kod mene večeras, ali ko će izdržati skoro 4 sata (sa 15 min. pauzom) u bioskopu, a još gore prekasni završetak predstave, a sutra se mora rano na posao?
U međuvremenu, pogledao sam
King of the Hill (1993)
Nadovezujem se na Brutalistu, zato što i u njemu glumi epizodu, tada vrlo mladi, Adrien Brody. Nema mnogo zvučnih imena u ovom filmu Stevena Soderbergha, u kome se radi o dečaku, koji se sam bori da preživi, u zapuštenom hotelu, nakon što su njegovi roditelji i mlađi brat razdvojeni od njega, na Srednjem zapadu, u periodu depresije 1930-ih. Režija Soderbergha je malo više klasična nego u kasnijim filmovima, ali odlična, a priča je autentična, dirljiva, kao i likovi i glumci (Jesse Bradford, Jeroen Krabbé, Karen Allen, mlada Katherine Heigl, pa i Lauryn Hill). Zanemaren film, ali vredi, kao i svaki ovog reditelja.
8/ 10
|
 |
|
GitaristRoko
Average Member

Croatia
640 Posts
Posted - 03/03/2025 : 16:52:46
|
28 Days Later (2002)
Izvrsna post-apokaliptična priča sa zombijima, uvijek tako nešto rado pogledam. Ovdje mi je priča bila baš zanimljiva, a pohvaljujem i likove. Glazba je sjajno pasala atmosferi. Jedino mi je na momente bilo čak i previše akcije, negdje pri početku su trebali dati malo više prostora dijalozima i likovima, ali idalje je super ispalo.
8/10 |
 |
|
GitaristRoko
Average Member

Croatia
640 Posts
Posted - 05/03/2025 : 17:35:52
|
28 Weeks Later (2007)
6 mjeseci nakon apokalipse iz prvog djela, situacija se pokušava vratiti kontroli. Temeljna priča jako zanimljiva, glazba također odlična, ali sve ostalo je loše i na kraju film ispada bitno lošiji od prvog djela. Likovi su loši, neki njihovi postupci glupo objašnjeni, previše dramatike u likovima, za koje nas baš i nije briga. Većina radnje je samo trčanje i bježanje, umjesto preživljavanja.
6/10 |
 |
|
vice
stripovi.com suradnik

7333 Posts
Member since 29/06/2005 |
Posted - 06/03/2025 : 00:02:42
|
Mickey 17
Bong je u svojoj domeni, mada sam više fan njegovih non sci fi ostvarenja. Kritika društva je satirično nesuptilna, ali funkcionira. Pattinson je razvalija!
Nije ni blizu najboljeg uratka ovog sada planetarno popularnog južnokorejskog maestra, ali vridi odlaska u kino. |
And like that... he's gone. |
 |
|
don_draper
Advanced Member

4517 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 06/03/2025 : 22:57:22
|
Eto i ja odgledao Mickey 17
Odmah na početku da kažem da je Pattinson majstorski odradio ovu ulogu, a pošto je sad Oscar bio dosta aktualna tema, mislim da imamo i prvu naznaku neke potencijalne nominacije za 2026. Korejski majstor je isto na razini i servirao nam je film koji polako uvodi gledatelja u cijeli taj SF svijet u kojem je čovječanstvo počelo ispunjavati sav svoj potencijal za sulude kolonijalne pothvate. U svemu tome ima i pretjerivanja, i jasnih referenci na političku klimu i onih klasičnih poruka, ali alegorija je ovdje tako lijepa i moćna da nemam zamjerki na to. Miješa se ovdje SF, groteska, komedija, romantik u ovoj gotovo fantazističkoj Bongovoj viziji. Poruka filma je dosta upečatljiva i iznenađujuća pomalo. Sviđa mi se ton u kojem film završava. Sjećanja na ubojstvo i dalje ostaje nedodirljiv od Bongovih uradaka, ali ovaj film je za recentne filmske trendove na vrlo visokoj razini. Vrlo zanimljiva i kvalitetna studija karaktera, društvenih dinamika i etike u znanosti. Bez većih zamjerki jedna solidna petica. |
I sell the fact that I can't be bought |
 |
|
koze123
Average Member

954 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 09/03/2025 : 21:31:50
|
The Good Thief (2002)

Bob, ostareli kockar i zavisnik od heroina, a bivši lopov i kriminalac odlučuje se za poslednji posao, veliku pljačku kockarnice uoči Grand Prix-a u Monte Karlu. Istovremeno policija saznaje za njegov plan pa je Bob prinuđen da se prilagodi kako bi umakao policiji, a sačuvao plen i glavu od drugih kriminalaca.
Dobri lopov je zapravo rimejk filma Bob le flambeur Žan-Pjera Melvila (kog nisam gledao, ali je u planu). Film je suštinski "heist" triler, koji prati način na koji bivši kriminalac osmišljava i priprema plan za poslednji "big score", kao i niz prepreka i problema koji mu usput iskaču i remete prvobitni plan. Nik Nolt je sjajan u ulozi Boba, dobrog lopova koji uz osmišljavanje plačke pokušava da spasi mladu prostituku i izvuče je na pravi put, kao neki vid iskupljenja. Bobov lik je dosta dobro napisan, njegovi dijalozi i generalno karakter je ono što ga čini dopadljivim i pored svih mana koje su prisutne od bukvalno prve scene u kojoj se pojavljuje. Šteta je što su neke situacije u filmu predstavljene malo naivno, jer je ovo mogao biti ne samo jako dobar, već sjajan film, posebno za ljubitelje žanra. Nolt je sasvim sigurno i najbolji deo filma, prosto nosi ceo film na svojim leđima. A pored njega tu su, u epizodnim ulogama, i Ralf Fajns i Emir Kusturica (sa jako zabavnom, ali ipak goofy ulogom). Pored toga, muzika za film je izuzetna, a posebno su dobre scene u kojima u pozadini ide Lenard Koen, izuzetno za pravljenje atmosfere.
Mislim da je Nil Džordan uradio odličan posao, ali bih voleo da vidim original i po čemu se od njega zapravo razlikuje. Džordanov We're No Angels sam davno gledao na televiziju i uživao u njemu; a film se opet bavio temom iskupljenja, doduše na jedan komičan način. Preporuka za oba filma. |
Edited by - koze123 on 09/03/2025 21:33:11 |
 |
|
GitaristRoko
Average Member

Croatia
640 Posts
Posted - 09/03/2025 : 21:36:45
|
Tenet (2020)
Toliko popljuvan film, a meni već 3. gledanje. Obožavam cijelu ideju sa dva smjera vremena i kako se radnja zaokružuje, prezanimljiv film sa odličnom glazbom. Jedino ostaje taj problem glavnog negativca čiji su motivi jednostavno loše osmišljeni i ne drže vodu, s te strane je trebalo biti bolje. Prije mi je film bio za 8, sad bih čak dao ocjenu više.
9/10 |
 |
|
naker
Advanced Member

5124 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 11/03/2025 : 22:04:45
|

The Covenant (2023)
Američka specijalna jedinica u Afganistanu se bavi pronalaženjem fabrika gde talibani prave oružje i eksploziv. Deluju na neprijateljskoj teritoriji pa im je potreban tumač koji će prevoditi kada razgovaraju sa lokalcima. Angažuju arogantnog i bezobraznog tumača koji ne poštuje autoritet jer za njega je ovaj rat nešto lično jer želi da pomogne Amerima pošto su mu talibani ubili sina...
Film je režirao Guy Ritchie što je poprilično netipičan film za njega s obzirom kakva je ostvarenja do sada radio. Da nisam znao da je on režiser nikada ne bih pogodio da je on u pitanju. Ne mogu baš reći da se dobro snašao u ovoj ratnoj drami. Film ima dve polovine koje su drastično različite, u prvoj ima pregršt akcije i pucnjave, u drugoj se usporava ritam gde pratimo dvojicu muškaraca koji beže kroz avganistansku teritoriju. Film umnogočemu podseća kao na pojedine misije iz Call of Duty igrica. Veoma čudan izbor muzike i slow-motion scena koje se pojavljuju u čudnim momentima i pokušavaju veštački da stvore napetost gde je nema. Gyllenhaal mi je jedan od dražih glumaca koji uvek solidno odradi posao, ovde je poprilično usamljen jer u film nema zvučnijih imena u sporednoj glumačkoj postavi. Jedina svetla tačka je Homelander iz Boys serije. Film je američka produkcija pa je rat prikazan iz njihove perspektive pa na momente ima propagandnih momenata.
Guy Ritchie u malo drugačijem fazonu, Gyllenhaal uvek solidan, a scene akcije i pucnjave kao iz nekih misija Call of Duty igrica. Za jedno gledanje OK ali ništa esencijalno 6/10  |
 |
|
jagodanbg
Senior Member

2943 Posts
Member since 17/07/2019 |
|
naker
Advanced Member

5124 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 13/03/2025 : 21:58:20
|
quote: Originally posted by naker

Napoleon (2023)
Nije ovo biografija koliko je ratna ljubavna priča. Bitke i scene borbi su dobro snimljene; gluma sasvim zadovoljavajuća pogotovo se izdvaja Vanessa Kirby, Phoenix solidan, ali je prestar da glumi mladog Napoleona. Film stavlja akcenat na odnos između Napoleona i Josephine dok zapostavlja mnoge druge bitne stvari. Najveći problem filma je što je istorijski netačan i brojne scene u filmu se nikada nisu desile u stvarnosti. Film ne prikazuje Napoleona objektivno jer je snimljen iz ugla kako Britanci gledaju na Napoleona pa je prikazan kao mali nekulturni napaljenko.
Napoleon je harizmatična i uticajna ličnost u evropskoj istoriji i ne vidim kako njegov život i prikaz Evrope tog vremena može da se ispriča u filmu od dva i po sata. Film je prekratak gde se bitni događaji iz Napoleonovog života i francuske/evropske istorije samo ređaju na pokretnoj traci bez dužeg zadržavanja i bez pružanja ikakvog šireg konteksta. Loše i zbrzano režirano. Mislim da bi bilo bezbolnije da je ovo išlo kao serija, a ne kao film. Pogotovo uzimajući u obzir koliko je kvalitetna produkcija modernih serija u poslednjih recimo petnaestak godina cenim da bi se moglo izboriti za budžet da se izgura kvalitetna nova serija o Napoleonu.
Ridley Scott snima previše filmova i u mojim očima opada kao veliki režiser. 5/10 
Nadovezaću se na svoj osvrt jer moj matori hteo da pogleda ovaj film pa iskoristio priliku da pogledamo Director's Cut. Produžena verzija je oko 50min duža. Dodatne scene se uglavnom bave Josephinom i njenim životom kada je bila pritvorena, ima malo više francuske politike pre negoli je Napoleon prisvojio vlast, više rasprava oko strategije i taktike (jako kratka scena bitke u Italiji kod Marenga), i mnogo više scena tokom francuskog povlačenja po ruskoj zimi nakon neuspelog pohoda. I da, tu su i scene gde je prikazano kako je Napoleon imao problem sa stolicom... Da...
Scene sa Josephinom nepotrebne jer njen portret je svakako bio jedna od retkih svetlih tačaka u bioskopskoj verziji. Scene smišljanja taktike su dobrodošle jer kada praviš film o diskutabilno najboljem vojnom strategu ikada čovek bi pomislio da će to biti centralna tačka filma, a ne portret Napoleona kao nesigurnog napaljenka i čudaka. Najbolji deo produžene verzije su scene po okrutnoj ruskoj zimi koja je odnela bezbroj francuskih života.
Bolji je Director's Cut od bioskopske verzije, ali i dalje ostaju mane filma da je Phoenix pogrešan glumac jer je prestar i odglumio ga je na pogrešan način, i da je film previše istorijski netačan i da sadrži par nebuloznih scena koje se nikada nisu dogodile (Napoleon svesno i namerno oštetio egipatske piramide wtf), pa je film kritikovan od strane svih istoričara. Ovo je subjektivan film o Napoleonu kako ga vidi Zapad.
Bioskopska verzija 5/10, Director's Cut 6/10  |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9143 Posts
|
naker
Advanced Member

5124 Posts