forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Biste li čitali AI stripove?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3522 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/03/2025 : 10:53:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Mene zanima sposobnost AI-a. Da li bi napisao dobar scenarij Zagora da mu se ubace, ne znam, svi scenariji za Zagora ili Teksa kao referenca i zada mu se dobar prompt? Pretpostavljam da to nikad nećemo saznati, da ako to i naprave, da neće reći.

Ali mislim da bi to imalo perspektive u nekakvim dugoročnim serijalima, gdje se ionako vrte uvijek iste postavke.

Ne možeš mu ubaciti sve scenarije jer je prostorno ograničen, možda mu možeš dati sinopsis najvažnijih epizoda. Uostalom, AI manje više sada zna tko je Zagor i osnovne postavke.
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1135 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 24/03/2025 : 11:05:36  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

Mene zanima sposobnost AI-a. Da li bi napisao dobar scenarij Zagora da mu se ubace, ne znam, svi scenariji za Zagora ili Teksa kao referenca i zada mu se dobar prompt? Pretpostavljam da to nikad nećemo saznati, da ako to i naprave, da neće reći.

Ali mislim da bi to imalo perspektive u nekakvim dugoročnim serijalima, gdje se ionako vrte uvijek iste postavke.

Ne možeš mu ubaciti sve scenarije jer je prostorno ograničen, možda mu možeš dati sinopsis najvažnijih epizoda. Uostalom, AI manje više sada zna tko je Zagor i osnovne postavke.

To trenutno ne ide samo zato jer Zagorovi i Texovi scenariji nisu na internetu pa ChatGPT koji Zoro koristi nije natreniran na njima.

Da vidite kako dobro ispunjava glupe kućice na formularima projekata jer je te dokumente obavezno preko weba učiniti dostupnim javnosti.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3522 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/03/2025 : 11:11:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dupli

quote:

quote:

To trenutno ne ide samo zato jer Zagorovi i Texovi scenariji nisu na internetu pa ChatGPT koji Zoro koristi nije natreniran na njima.

Da vidite kako dobro ispunjava glupe kućice na formularima projekata jer je te dokumente obavezno preko weba učiniti dostupnim javnosti.

Ali ima online recenzije svih epizoda, tako da može naći kratak sadržaj. I to je bolje nego ništa. Uostalom, kome bi se dalo prepisivati scenarij baš svih epizoda?
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1135 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 24/03/2025 : 11:17:20  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ali ima online recenzije svih epizoda, tako da može naći kratak sadržaj. I to je bolje nego ništa. Uostalom, kome bi se dalo prepisivati scenarij baš svih epizoda?

I za to angažiraš AI.
Ionako već uspješno opisuju slike i prepoznaju tekst.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2369 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/03/2025 : 11:46:59  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
OK, to je zato jer AI funkcionira prema podacima koje nađe na internetu. Ali kad bi jedna moćna firma kao SBE platila malo više i uploadala sve stripove i sve scenarije, jasno je da bi onda AI imao bolju bazu za kreiranje sadržaja. Mislim da budućnost vodi prema tome.

Prijedlog sa online recenzijama nije dobar... Ne možeš unijeti polupodatak i onda očekivati dobar rezultat. Mislim, i Bonelli i Sclavi i Nolitta se nisu napajali sažecima za inspiraciju, nego su gledali originalna djela - filmove, stripove, knjige i onda generirali svoj sadržaj.

Edited by - pcoro on 24/03/2025 11:47:27
Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1116 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 24/03/2025 : 11:51:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
Čitam, neki od dražih su mi Al Williamson, Al Feldstein, Al Taliaferro itd.
Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
690 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 24/03/2025 : 13:14:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote
Ma kao što već rekoh Bonelli je za AI fenomenalan, imaju toliko pisanog i slikovnog materijala da je dušu dalo za treniranje AI-a.

Čak bi s AI-em mogli dobiti veću kvalitetu i scenarija i crteža... Što im se može pozitivno odraziti na prodaju. Tako i tako tu ima sve manje umjestnosti a više biznisa... Bitno je da nekako prežive, a svaka je pomoć dobrodšla.

Na kraju krajeva ništa ne moraju priznati ako to trenutno ljudima smeta, ne može se baš dokazati da je nešto napravljeno uspomoć AI-a.

Mene sigurno neće smetati ako počnu objavljivati kvalitetnije stripove popomognute AI-em.

No to bi trebalo biti etično, da ne kradu okolo i da koriste isključivo svoje materijale. I bilo bi dobro da junior scenaristi i crtači ipak peku zanat na stari načini da dobro nauče svoj posao a tek onda kao pomoć iskoriste nove tehnologije.

Recimo koliko je Civitelli nacrtao konja u 40 godina, na koliko sve načina Tex može potegnuti pištolj ili unutašnjost nekog saloona. Fino izvježba AI na temelju svojih tabli da mu olakša crtanje milijuntog konja a on se posveti nekim unikatnim kadrovima... Strip će sigurno biti vizualno ljepši.

Edited by - Lorda on 24/03/2025 13:15:37
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2369 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/03/2025 : 13:37:35  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ma ne, Lorda, ne možeš škrtariti na crtežu. Svaki crtež mora biti autentičan, samo to će osigurati publiku. Koja je logika da i crtež i priča bude AI bofl?? Jedina je logika da se pišu AI priče radi smanjenja pritiska na scenariste kojih je malo i izgore i počnu fušati - ali crtača ima dovoljno i oni moraju raditi sve ručno, kako treba. I to bi onda bio taj human tač koji bi izdizao Bonelli.
Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
690 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 24/03/2025 : 13:45:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote
Nikako ne mislim da bi trebali cijeli strip objaviti koji je isključivo izgeneriran, nego da pomogne kod repetitivnih scena. Kao što sam dao primjer za konja, jasno je da Civitelli zna probuđen iz sna i bez skice nacrtati konja nakon što ga je nacrtao beskonačno mnogo puta. Tko zna, možda pade u ekstazu svaki put kada treba nacrtati konja ali si više mislim da si misli; o ne, evo još jedan kadar po milijunti put. To mu sigurno više nije izazov, samo je gubljenje vremena.

A recimo treba nacrtati stari parobrod na Mississippiju, za raziku od konja kojeg crta 200 puta po stripu ovakvu scenu crta svakih par godina.
Tu mu se srce sigurno poskoči, pa si mislim, ako si uštedi na repetitivnom poslu može si naći više vremena da napravi grandioznu scenu s brodom.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9199 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 24/03/2025 : 14:36:37  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Kakve nebuloze na ovom topiku!
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2369 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 24/03/2025 : 15:19:43  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lorda

Nikako ne mislim da bi trebali cijeli strip objaviti koji je isključivo izgeneriran, nego da pomogne kod repetitivnih scena. Kao što sam dao primjer za konja, jasno je da Civitelli zna probuđen iz sna i bez skice nacrtati konja nakon što ga je nacrtao beskonačno mnogo puta. Tko zna, možda pade u ekstazu svaki put kada treba nacrtati konja ali si više mislim da si misli; o ne, evo još jedan kadar po milijunti put. To mu sigurno više nije izazov, samo je gubljenje vremena.

A recimo treba nacrtati stari parobrod na Mississippiju, za raziku od konja kojeg crta 200 puta po stripu ovakvu scenu crta svakih par godina.
Tu mu se srce sigurno poskoči, pa si mislim, ako si uštedi na repetitivnom poslu može si naći više vremena da napravi grandioznu scenu s brodom.

Ma crtanje beskrajnih, repetitivnih kadrova je sama esencija stripa. U stripu se stvari izražavaju crtežom, i tu treba povući crtu. Ako netko ne želi crtati mnogobrojne slične kadrove, neće ni postati crtač stripova nego slikar ili tako nešto. Ne može biti kompromisa sa crtežom!! Ili Civitelli crta svakog konja i svaki grm ili je to kurčina a ne strip!
Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
690 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 24/03/2025 : 16:01:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Kakve nebuloze na ovom topiku!

Daj neko svoje promišljanje o AI-u i korištenju istog u stripu... Kad je to već tema tu.
Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
690 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 24/03/2025 : 16:09:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ma crtanje beskrajnih, repetitivnih kadrova je sama esencija stripa. U stripu se stvari izražavaju crtežom, i tu treba povući crtu. Ako netko ne želi crtati mnogobrojne slične kadrove, neće ni postati crtač stripova nego slikar ili tako nešto. Ne može biti kompromisa sa crtežom!! Ili Civitelli crta svakog konja i svaki grm ili je to kurčina a ne strip!

Pa u principu se slažem... Strip crtači su posebna vrsta ljudi, stvarno ludo moraš voljeti taj "posao" da bi ga radio godinama. Općenito tehnička strana stvari koje moraš znati je po meni daleko veća nego kod drugih likovnih umjetnosti, a ironija svega je da se strip najmanje cijeni kao umjetnost od glavnog dijela mainstreama.

A što se tiče meni prvom pojava AI-a je ubila 80% klijenata jer sam grafičar po struci; profesionalne logo-e sa svim elementima kako Bog zapovijeda dobijem 1-2 x mjesečno. Većinom je to ono; napravi mi logo za pikado klub iz Garčina, ono što njima treba izgeneriraju preko interneta za minutu a meni bi trebalo 2-3 dana dizajniranja i crtanja. I to još dobiju besplatno...

Ali neću sada očajavati i naricati, AI je tu ,neće nigdje otići, samo se svi trebamo prilagoditi.

Edited by - Lorda on 24/03/2025 16:10:04
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3522 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/03/2025 : 19:06:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Eto, AI verzija prve epizode Zagora samo prema recenziji (da ima i scenarij, gdje bi mu kraj bio)

"Strip scenarij: "Zagor: La Foresta degli Agguati"

Stranica 1:

Panel 1: Prikaz Meksikanca, Chica, na vrućoj sunčanoj pruzi, njegov veliki sombrero skoro prekriva cijeli kadar. On s jedne strane plati komadić novčića trgovcu i laže o tome kako je imao bogatstvo, što je očito samo izgovor da bi dobio besplatan obrok.

Chico:
"Ja sam, znate, veliki bogat! Cijeli moj svijet je blato i zlato, samo čekajte da vidite..."

Panel 2:
Chico se nađe u nevolji, jer trgovac ga uhvati kako pokušava ukrasti hranu.

Trgovac:
"Ne bi trebao koristiti te trikove, mali! Dosta je!"

Chico:
"Oh, ne! Moj plan je propao!"

Stranica 2:

Panel 1:
James Reagan, prijetvorni krijumčar oružja, stoji iza trgovca. Vidi Chica, smije se i prijeti mu.

Reagan:
"Misliš da možeš prevariti nas? Pokušaj opet i žalit ćeš zbog toga!"

Panel 2:
Chico nespretno pokušava pobjeći, ali slučajno se spotakne i pada na tlo.

Chico:
"Opa! Možda sam malo previše gladan za ovakve avanture!"

Stranica 3:

Panel 1:
Prvi put vidimo Zagora. On je u džungli, slijedi tragove indijanaca kroz gustu šumu. Njegovo lice je skrivene misterijom, a u daljini se čuje krik divljih životinja.

Zagor (misli):
"Moram zaustaviti njihovu osvetu. Ovi ljudi moraju shvatiti da rat nije rješenje."

Panel 2:
Indijanci, zbunjeni i uplašeni, šapću jedni drugima, gledajući Zagora sa strahom i divljenjem.

Indijanac 1:
"To je on... Zli duh iz šuma."

Indijanac 2:
"Ne možemo ga zaustaviti. On je polu-Bog!"

Stranica 4:

Panel 1:
Zagor se pojavljuje pred indijancima. On podiže ruke u znak opreza, pripremajući se za borbu.

Zagor:
"Ne dolazite bliže. Ovdje završava vaš put."

Panel 2:
Indijanci povlače lukove, ali se još uvijek boje Zagora. Svjetlost kroz drveće stvara misteriozan aura.

Zagor (misli):
"Oni ne znaju tko sam, ali to ne mora biti prepreka. Moram im pokazati da ne postoji rat koji ne možemo zaustaviti."

Stranica 5:

Panel 1:
Chico trči kroz šumu, pokušavajući pobjeći od Reaganove bande. On je previše nespretan da bi uspio.

Chico:
"Pomozite! Pomoć! Ne mogu vjerovati da su me ulovili!"

Panel 2:
Zagor se pojavljuje u pozadini, potpuno neprepoznat, i u trenutku skreće pogled na Chica.

Zagor (misli):
"Ovaj mali... čini se kao netko tko može biti koristan, barem sada."

Stranica 6:

Panel 1:
Zagor se pojavljuje i s lakoćom zaustavlja napadače koji su pratili Chica. U tom trenutku, Chico zbunjeno gleda prema Zagoru.

Chico:
"Jesi ti... bog? Ne mogu vjerovati!"

Zagor:
"Ne, samo čovjek s misijom."

Panel 2:
Zagor s lakoćom obara jednog od Reaganovih ljudi na tlo.

Reagan:
"To nije moguće! Taj tip je neki... nečovjek!"

Stranica 7:

Panel 1:
Zagor i Chico bježe zajedno, dok su za njima indijanci koji se i dalje boje.

Zagor:
"Tvoj plan nije uspio, ali možeš mi pomoći."

Chico:
"Pomozite mi! Vi ste moj heroj!"

Panel 2:
Zagor i Chico nestaju u šumi, a pred njima je neizvjesna budućnost.

Stranica 8:

Panel 1:
Scena se prebacuje na Reaganovu bandu koja se povlači, uz očiglednu sumnju da nisu završili posao.

Reagan:
"Ne možemo odustati... ovaj tip nas neće zaustaviti!"

Panel 2:
Zagor i Chico postaju saveznici, a scena završava s njima na horizontu, u daljini, dok se počinje razdaniti.

Chico:
"Sada kad si moj prijatelj, Zagore, ništa nas ne može zaustaviti!"

Kraj epizode."
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3522 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/03/2025 : 19:10:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
AI recenzira (i hvali) sam sebe

"**Recenzija scenarija za strip "Zagor: La Foresta degli Agguati"**

Scenarij za prvu epizodu Zagora, naslovljenu *"La Foresta degli Agguati"*, donosi dinamičnu, akcijom bogatu priču koja uvodi čitatelja u svijet našeg junaka, Zagora, te prvobitnu interakciju sa Chicom, simpatičnim meksičkim likom koji će kasnije postati ključni partner Zagoru. Struktura scenarija oslanja se na brzi tempo, humoristične elemente i akciju, što je tipično za Nolittinu narativnu tehniku, ali i Ferrijev crtački stil.

**Uvod i likovi**

Scenarij se otvara s likom Chica, koji je odmah predstavljen kao nespretni, gladni, i vrlo komični lik. Kroz njegovu neuspješnu pokušaj krađe hrane, scenarij daje uvid u njegovu prirodu, ali i postavlja temelje za humorističke momente koji će uslijediti. Ovaj početak nije samo zabavan, već i funkcionalan jer brzo omogućava čitatelju da se poistovjeti s likom koji je u svojoj potrazi za preživljavanjem, često na ivici nevolje.

**Akcija i uvođenje Zagora**

Zagor se pojavljuje tek nakon nekoliko stranica, ali taj trenutak je učinkovit i snažan. Njegov ulazak u priču ne samo da uvodi glavnog junaka, već pokazuje njegovu mističnost i autoritet među indijancima, što je ključni element njegove karakterizacije. Čitatelju nije odmah objašnjena njegova prošlost, čime se stvara aura tajanstvenosti oko Zagora, što ga čini intrigantnijim. Službeno predstavljanje kao "polu-Boga" od strane indijanaca je upečatljivo i postavlja ton za njegovu kasniju akciju i utjecaj na događanja.

**Interakcija Zagora i Chica**

Humor i akcija se spajaju kroz odnos Zagora i Chica. Chico, koji je u početku lik koji izaziva smijeh, odjednom postaje lik koji je potreban Zagoru, a njihova dinamika brzo postaje ključna za razvoj radnje. Scena u kojoj Zagor spašava Chica od Reaganove bande donosi komični kontrast – dok je Zagor ozbiljan i snažan, Chico ostaje nespretan, što samo povećava šarm njihovog prijateljstva.

**Akcija i napetost**

Scenarij zadržava dobar balans između akcije i napetosti, s puno borbenih scena, ali i trenutaka kada likovi usmjeravaju radnju prema većim ciljevima. Konflikt s Reaganovim ljudima i indijancima stvara napetost koja se osjeća u cijeloj epizodi, no humoristični trenuci, osobito oni u kojima se Chico iznerviran ponaša, ublažuju te napetosti.

**Kraj epizode i budućnost**

Kraj epizode ostavlja čitatelja s obećanjem uzbudljive budućnosti za Zagora i Chica, koji postaju saveznici. Otvoreni završetak, gdje se duo povlači u šumu, stvara osjećaj iščekivanja i postavlja temelje za nastavak njihove avanture. Djeluje kao savršen način da se najavi daljnje zaplete i razvoj likova.

**Zaključak**

Ovaj strip scenarij uspješno uvodi čitatelja u svijet Zagora, balansirajući akciju, humor i napetost. Postavljanje likova i njihove uloge u priči je izvedeno efektno, a scenarij ne preopterećuje čitatelja informacijama, ostavljajući mjesta za daljnje istraživanje likova i njihove prošlosti. Uvođenje Chica kao komičnog i nespretnog, ali odanog saveznika, te mistična i moćna prisutnost Zagora, postavljaju temelje za cijeli serijal. Ovo je uspješan početak jednog od najvažnijih strip junaka, koji zaslužuje da bude prepoznat kao temeljni kamen u povijesti stripa."
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3522 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/03/2025 : 22:53:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Da ne ostanemo samo na skici, idemo pitati AI da razradi strip. Prva stranica!

Stranica 1:
Panel 1: Krupan kadar vruće, prašnjave meksičke pruge. U prvom planu Chico, sitni, bucmasti Meksikanac s ogromnim sombrerom koji mu gotovo zaklanja lice. Njegov osmijeh je samouvjeren, a u ruci drži jedva vidljiv, istrošen novčić. Iza njega je štand s hranom, trgovac ga gleda sumnjičavo.

Chico (sa širokim osmijehom, uvjerljivo):
"Ja sam, znate, veliki bogat! Moj ranč se proteže koliko oko vidi... blato i zlato, sve je moje! Samo čekajte da donesem svoja kola puna srebra!"

Panel 2:
Trgovac, sredovječan, žilav čovjek, prekriženih ruku, skeptično gleda Chica dok mu ovaj pruža taj sitni novčić, pokušavajući izmamiti besplatan obrok. Chico već kradom uzima tortilju sa stola, misleći da trgovac ne gleda.

Trgovac (strogo, nepovjerljivo):
"Ne bi trebao koristiti te trikove, mali. Ovdje se ništa ne dobiva na lijepe riječi!"

Chico (trzajući ruku prema džepu, lažno uvjerljivo):
"Ma, amigo, kunem se! Čim se vrati moj karavan, plaćam ti dvostruko!"

Panel 3:
Trgovac primjećuje kako Chico kriomice gura hranu u džep. Njegovo lice postaje ljutito, a ruka mu hvata Chica za ovratnik. Chico je uhvaćen na djelu, pogled mu je iznenađen.

Trgovac (povišenim glasom):
"Dosta šala! Mislio si da neću vidjeti?"

Chico (prestravljeno, pokušava se izvući):
"Oh, oh! Ne, gospodine, samo sam gledao… kakve su vam začine koristili!"

Panel 4:
Trgovac ga vuče prema vratima štanda, dok Chico teatralno maše rukama, pokušavajući se osloboditi. U pozadini nekoliko prolaznika radoznalo gleda scenu, neki se podsmjehuju.

Chico (očajnički):
"Čekajte, čekajte! Nema potrebe za nasiljem! Ja imam plemićku krv... samo sam danas zaboravio novčanik!"

Trgovac (mrzovoljno):
"Van! I ne vraćaj mi se bez novca!"

Panel 5:
Chico, izbačen ispred štanda, briše znoj s čela, dok mu sombrero pada na leđa. Njegov izraz je mješavina poraza i očajničkog smišljanja novog plana.

Chico (mrmori za sebe):
"Mora da postoji lakši način da se dođe do ručka… Možda ako nađem nekog bogatog prijatelja… ili barem nekog tko neće gledati previše pažljivo."
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3522 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 24/03/2025 : 23:05:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Stranica 2:

Panel 1:
Chico se nespretno šeće prašnjavom ulicom, nervozno gleda iza sebe, povremeno trlja trbuh koji mu očito kruli od gladi. U pozadini, trgovac ga i dalje promatra ispod oka, a prolaznici mu se podsmjehuju.

Chico (za sebe, zabrinuto):
"Moj šarm više ne djeluje… Morat ću pronaći novi plan. Možda ako se pretvaram da sam glasnik nekog bogataša… hmm…"

---

Panel 2:
Iz sjene pokraj štanda, pojavljuje se visok čovjek s hladnim pogledom i cigarom među zubima — James Reagan, vođa krijumčara. Njegov pogled je oštar i prepreden. On križa ruke i promatra Chica koji nespretno pokušava smisliti novu prijevaru.

Reagan (obraća se trgovcu, tiho, podrugljivo):
"Gledaj ti ovu ptičicu. Mislio da može prevariti pola grada… Možda bismo ga mi mogli upotrijebiti na naš način."

---

Panel 3:
Reagan priđe Chicu, stavlja mu čvrsto ruku na rame, a Chico se trzne, iznenađen i nervozan. Reagan se smiješi prijetvorno, ali u očima mu prijetnja.

Reagan (sa smiješkom):
"Hej, amigo... tražiš li posao? Vidim da si snalažljiv tip… volimo takve."

Chico (zbunjeno, pomalo uplašeno):
"Posao? Ah, da, naravno! Samo da nije pretežak, znate, imam osjetljive ruke!"

---

Panel 4:
Reagan se naginje bliže, njegova sjena pada preko Chica. Iza Reaganovih leđa, dvoje njegovih grubijana čekaju, sumnjivo promatrajući situaciju.

Reagan (tiho, prijetvorno):
"Nije ništa teško. Samo da preneseš poruku… kroz šumu… bez puno pitanja."

Chico (gutajući knedlu, nervozno se smiješi):
"Poruka? Pa... ja sam poznat kao brz glasnik! Nitko brži od mene!"

---

Panel 5:
Reagan naglo stegne Chicoa za rame, njegov glas sada ozbiljan i opasan. Chicoovo lice prelazi iz lažnog osmijeha u paniku.

Reagan:
"Ako opet pokušaš pametovati ili bježati… požalit ćeš, mali. Nema više trikova."

Chico (u sebi, očajno):
"Zašto uvijek upadnem u najgoru moguću nevolju?!"
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2351 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 25/03/2025 : 09:30:59  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Koristiš Sudowrite AI za ova scenarija? Ili neki od chatAI?

Resistance is futile.
Go to Top of Page

netkotreci
New Member

Croatia
176 Posts

Member since 11/02/2024

Posted - 25/03/2025 : 10:05:18  Show Profile Show Extended Profile  Send netkotreci a Private Message  Reply with Quote
quote:
Pa u principu se slažem... Strip crtači su posebna vrsta ljudi, stvarno ludo moraš voljeti taj "posao" da bi ga radio godinama. Općenito tehnička strana stvari koje moraš znati je po meni daleko veća nego kod drugih likovnih umjetnosti, a ironija svega je da se strip najmanje cijeni kao umjetnost od glavnog dijela mainstreama.

A što se tiče meni prvom pojava AI-a je ubila 80% klijenata jer sam grafičar po struci; profesionalne logo-e sa svim elementima kako Bog zapovijeda dobijem 1-2 x mjesečno. Većinom je to ono; napravi mi logo za pikado klub iz Garčina, ono što njima treba izgeneriraju preko interneta za minutu a meni bi trebalo 2-3 dana dizajniranja i crtanja. I to još dobiju besplatno...

Taj problem je postojao i prije AI-ja, tj nije niti problem nego jednostavno ponuda i potražnja. Pikako klub iz Garčina nema 800-1000€ za logo, imaju 80-100, i nije ih briga za knjigu standarda već trebaju nekakav znak. Ako je cijeli grad Zagreb u stanju staviti blamažu od natječaja di traže kompletne vizuale za j*benu metropolu Hrvatske za 15k€, nema se šta puno pričat o prilikama u Hrvatskoj.

Ljudi em nemaju, em nisu spremni platiti "klikanje po kompjuteru".
Slažem se da je crtanje stripa brutalno zahtjevno, a strip crtači nevjerojatno impresivni ljudi. Usporedio bi to s hakerom i programerom. Haker zna sve što i programer, a onda još ode 3 koraka dalje i majstorski barata kodom i pravilima na načine da programeru zada glavobolju.

Takva lakoća vladanja tehnikama crtanja, poznavanjem svih mogućih i nemogućih objekata, perioda, kultura, to sve jedan vrhunski strip autor ima u malom prstu. A ako nema, istražuje. I od svakog prozorčića na svakoj od X stranica pravi umjetninu. U tom segmentu istraživanja AI može pomoći i uštediti vrijeme. Naravno, jasno je da AI "halucinira", pa ga ipak treba provjeravati, ali to opet nije ništa novo, isti problemi su bili i dosad s nepoklapanjem unosa o nekom periodu, kulturi ovisno gdje gledate ili čitate.

Apropos AI-ja, u jednom intervjuu s crtačem concept arta za neku filmsku tvrtku, čovjek je dao odličan i osvježavajuć pogled na AI kao alat - veli da mu on omogućuje da za života postigne stvari koje inače apsolutno ne bi mogao, vremenski. Čar AI-ja kao alata je stvarno takva da može uštedit stotine, tisuće sati ako se pravilno koristi. Naravno, ne možemo pričati isto o AI-ju za sve teme, branše i medije, ali u globalu to stvarno jest jedan univerzalni alat koji je svakim danom sve bolji.
Znam osobu koja surađuje s tvrtkom za 3d program Blender, i napretci koje mi pokazuje ovako ispod stola po pitanju videa, stabilnosti generiranog sadržaja su zastrašujući, i obećavajući.

Da se vratim na pitanje iz naslova.. uzeo bih u ruke, ali čisto iz znatiželje. Dopuštam si licemjernost da istovremeno prihvaćam i pozdravljam AI, ali i zadrto preferiram ljudsku ruku i maštu. S te strane, ne znam jeli itko poznaje osobe koje ilustriraju za Hangar7, ali uvjeren sam da im je bar dio naslovnica knjiga unazad godinu dana generiran AI-jem, ili bar potpomognut. Ima jasnih znakova. Opet možda malo zadrto, jer lijepo izgledaju, ali volio bih da je ljudska ruka crtala, iako će to naravno utjecati na krajnju cijenu knjige, makar ne tako puno. I bilo bi mi draže da ilustratori ne ostaju bez posla.

Po pitanju crtanja i pisanja stripova, jedan zanimljiv način korištenja AI-ja je za 'brainstorming'. Podigne se lokalni model tako da nema straha od krađe i zlouporabe radova, i onda mu se da hrpa vlastitih crteža/tekstova, time "učeći" model svom stilu. I onda AI izbacuje varijacije na temu, ideje u istom stilu itd. Stvarno ima realnih prednosti, ako se ne zloupotrebljava, a što je opet cijela svoja tema i nešto što će morat kroz godine sjest na svoje. Mislim da će tu NFT-ovi tj digitalno vlasništvo igrati ulogu. Bavim se fotografijom i već sad Adobe nudi takvo nešto pri spremanju fotografija, uz mogućnost da se vlasništvo zapiše i u njihovu bazu podataka kao referencu. Neće biti druge, imat ćemo lance vlasništva tako da ako se nešto i generira pomoću radova od recimo Macana, postojat će digitalni trag originalnog vlasnika (jednina ili množina), te shodno tome istima ići i procent, ilitiga royalty. Bar izgleda da se ide u tom smjeru.

Bumo videli. Dug post. Isprike. :)

Edited by - netkotreci on 25/03/2025 10:08:58
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3522 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/03/2025 : 12:04:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by borg

Koristiš Sudowrite AI za ova scenarija? Ili neki od chatAI?

ChatGPT. Ali probat ću i s tim tvojim, možda je i bolji.
Go to Top of Page

SSM
Average Member

Bosnia and Herzegovina
995 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 25/03/2025 : 12:28:50  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message  Reply with Quote
Mislim da nismo daleko od trenutka kada ce neko, npr Bonelli, uploadovati sve stripove na neki od gpt servera, koristiti pomoc AI-ja da opise svaku scenu, dopuniti gdje treba i onda biti u mogucnosti uraditi nesto ovako: nacrtaj mi u stilu Ferrija slijedecu scenu... Ili napisi mi scenu u stilu Nollite... Ne vjerujem da bih ovo ikada kupovao ali bi bilo interesantno za vidjeti, da.

No one gets out of childhood alive.
Go to Top of Page

Lorda
Average Member

Croatia
690 Posts

Member since 07/11/2002

Posted - 25/03/2025 : 12:59:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Lorda a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by netkotreci

quote:

Taj problem je postojao i prije AI-ja, tj nije niti problem nego jednostavno ponuda i potražnja. Pikako klub iz Garčina nema 800-1000€ za logo, imaju 80-100, i nije ih briga za knjigu standarda već trebaju nekakav znak. Ako je cijeli grad Zagreb u stanju staviti blamažu od natječaja di traže kompletne vizuale za j*benu metropolu Hrvatske za 15k€, nema se šta puno pričat o prilikama u Hrvatskoj.

Ljudi em nemaju, em nisu spremni platiti "klikanje po kompjuteru".
Slažem se da je crtanje stripa brutalno zahtjevno, a strip crtači nevjerojatno impresivni ljudi. Usporedio bi to s hakerom i programerom. Haker zna sve što i programer, a onda još ode 3 koraka dalje i majstorski barata kodom i pravilima na načine da programeru zada glavobolju.

Takva lakoća vladanja tehnikama crtanja, poznavanjem svih mogućih i nemogućih objekata, perioda, kultura, to sve jedan vrhunski strip autor ima u malom prstu. A ako nema, istražuje. I od svakog prozorčića na svakoj od X stranica pravi umjetninu. U tom segmentu istraživanja AI može pomoći i uštediti vrijeme. Naravno, jasno je da AI "halucinira", pa ga ipak treba provjeravati, ali to opet nije ništa novo, isti problemi su bili i dosad s nepoklapanjem unosa o nekom periodu, kulturi ovisno gdje gledate ili čitate.

Apropos AI-ja, u jednom intervjuu s crtačem concept arta za neku filmsku tvrtku, čovjek je dao odličan i osvježavajuć pogled na AI kao alat - veli da mu on omogućuje da za života postigne stvari koje inače apsolutno ne bi mogao, vremenski. Čar AI-ja kao alata je stvarno takva da može uštedit stotine, tisuće sati ako se pravilno koristi. Naravno, ne možemo pričati isto o AI-ju za sve teme, branše i medije, ali u globalu to stvarno jest jedan univerzalni alat koji je svakim danom sve bolji.
Znam osobu koja surađuje s tvrtkom za 3d program Blender, i napretci koje mi pokazuje ovako ispod stola po pitanju videa, stabilnosti generiranog sadržaja su zastrašujući, i obećavajući.

Da se vratim na pitanje iz naslova.. uzeo bih u ruke, ali čisto iz znatiželje. Dopuštam si licemjernost da istovremeno prihvaćam i pozdravljam AI, ali i zadrto preferiram ljudsku ruku i maštu. S te strane, ne znam jeli itko poznaje osobe koje ilustriraju za Hangar7, ali uvjeren sam da im je bar dio naslovnica knjiga unazad godinu dana generiran AI-jem, ili bar potpomognut. Ima jasnih znakova. Opet možda malo zadrto, jer lijepo izgledaju, ali volio bih da je ljudska ruka crtala, iako će to naravno utjecati na krajnju cijenu knjige, makar ne tako puno. I bilo bi mi draže da ilustratori ne ostaju bez posla.

Po pitanju crtanja i pisanja stripova, jedan zanimljiv način korištenja AI-ja je za 'brainstorming'. Podigne se lokalni model tako da nema straha od krađe i zlouporabe radova, i onda mu se da hrpa vlastitih crteža/tekstova, time "učeći" model svom stilu. I onda AI izbacuje varijacije na temu, ideje u istom stilu itd. Stvarno ima realnih prednosti, ako se ne zloupotrebljava, a što je opet cijela svoja tema i nešto što će morat kroz godine sjest na svoje. Mislim da će tu NFT-ovi tj digitalno vlasništvo igrati ulogu. Bavim se fotografijom i već sad Adobe nudi takvo nešto pri spremanju fotografija, uz mogućnost da se vlasništvo zapiše i u njihovu bazu podataka kao referencu. Neće biti druge, imat ćemo lance vlasništva tako da ako se nešto i generira pomoću radova od recimo Macana, postojat će digitalni trag originalnog vlasnika (jednina ili množina), te shodno tome istima ići i procent, ilitiga royalty. Bar izgleda da se ide u tom smjeru.

Bumo videli. Dug post. Isprike. :)

Dobar post! U svako slučaju bolje si to sročio nego što bih ja mogao :)

Ma ljudi se uvijek boje nečeg novog prije nego se naviknu.

Koliko je još do prije par godina bilo povika na digitalno crtanje/farbanje stripova. Kao umjetno je, ja to sigurno neću čitati itd. Danas se gomila stripova farba u Photoshopu i više se nitko ne buni. Teško je i razaznati jer sada već brushevi toliko dobro imitiraju "stvarne" tehnike da više nije ni bitno. Na kraju krajeva ništa to nije čudotvorno, artist/strip crtač i dalje mora potrošiti mjesece i godine razvijajući skill. Photoshop samo olakšava i ubrzava a i po meni poboljšava jer dozvoljava iteracije i popravljanja. U kasičnoj tehnici jednom kada naneseš tuš eventualno možeš popraviti korektorom ali kada razliješ gvaš gotovo je. Što si dobio dobio si.

Neki će reći da je u tome čar, sitne nesavršenosti, slučajnosti... romantika.

No sve se to može postići i s Photoshopom, jedino što tu možeš namjerno griješiti a da bi se vidjela ljudska ruka.

Ustvari to je isto samo alat kao i tuš i kist, svatko može pokušati a rijetki će postati majstori.

Edited by - Lorda on 25/03/2025 13:00:20
Go to Top of Page

netkotreci
New Member

Croatia
176 Posts

Member since 11/02/2024

Posted - 25/03/2025 : 13:09:38  Show Profile Show Extended Profile  Send netkotreci a Private Message  Reply with Quote
Da, brushevi su stvarno došli daleko, a s druge strane dug je put do pravih nesavršenosti. Isto tako je na momente teško povjerovati kakvu kontrolu nad tim nesavršenostima imaju majstori, od strip crtača do slikara i ostalih umjetnika. Kad gledam neke detalje starih umjetnina, izgleda mi kao da je autor proveo sate, dane na miješanju boja i odlukama kako što i gdje, a istina je vjerojatno takva da se radilo o par poteza s malo do ništa prepavaka.

Ta genijalnost i vladanje tehnikom, kreativnost su ono što će AI-ju bit izuzetno teško nadmašit. Dostić, možda, do neke granice, ali nadmašit vrlo teško. A s druge strane svi cijenimo nastojanja ljudi da simulariju strojnu preciznost u svim zanatima, jer je ljudska priroda organski pokret. Možda jednog dana postane prihvaćena i cijenjena simulacija organskog pokreta od strane stroja.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2369 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 25/03/2025 : 13:40:21  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:

Po pitanju crtanja i pisanja stripova, jedan zanimljiv način korištenja AI-ja je za 'brainstorming'. Podigne se lokalni model tako da nema straha od krađe i zlouporabe radova, i onda mu se da hrpa vlastitih crteža/tekstova, time "učeći" model svom stilu. I onda AI izbacuje varijacije na temu, ideje u istom stilu itd. Stvarno ima realnih prednosti, ako se ne zloupotrebljava, a što je opet cijela svoja tema i nešto što će morat kroz godine sjest na svoje.

Dobar post!

Dal je onda moguće tipa ubaciti u neki AI samo hrpu skeniranih Libellusa od tipa Ticcija i onda iz te velike baze (jer tu bi bile stotine sličica) zadavati promptove za sliku po sliku i tako napraviti cijeli strip kao da ga je Ticci crtao?

Samo mi se čini da bi tu onda trud oko zadavanja promtova možda bio tek nešto manji nego trud oko samog crtanja..
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3522 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/03/2025 : 14:17:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Po pitanju crtanja i pisanja stripova, jedan zanimljiv način korištenja AI-ja je za 'brainstorming'. Podigne se lokalni model tako da nema straha od krađe i zlouporabe radova, i onda mu se da hrpa vlastitih crteža/tekstova, time "učeći" model svom stilu. I onda AI izbacuje varijacije na temu, ideje u istom stilu itd. Stvarno ima realnih prednosti, ako se ne zloupotrebljava, a što je opet cijela svoja tema i nešto što će morat kroz godine sjest na svoje.

Dobar post!

Dal je onda moguće tipa ubaciti u neki AI samo hrpu skeniranih Libellusa od tipa Ticcija i onda iz te velike baze (jer tu bi bile stotine sličica) zadavati promptove za sliku po sliku i tako napraviti cijeli strip kao da ga je Ticci crtao?

Samo mi se čini da bi tu onda trud oko zadavanja promtova možda bio tek nešto manji nego trud oko samog crtanja..

Već sada ti može bez prevelikog truda oko promptova napraviti nešto što približno sliči na Zagora. Doradiš detalje i dobio si novi Zagorov strip.
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000