Author |
Topic  |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2003 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 19/10/2023 : 18:26:35
|
Pjer Kristen i Enki Bilal: Legende današnjice
https://stalker.rs/prodavnica/zona/legende-danasnjice/

Knjiga Legende današnjice sabira strip-albume Krstarenje zaboravljenih, Kameni brod i Grad koji nije postojao. Na pozornici između utopije i antiutopije, junake ovih priča pratićemo krećući se između politike i ideologije, fantazije i nauke, tragedije i crne komedije. Ove razigrane legende mogu se i danas čitati kao aktuelno delo, premda svet u kojem su nastale više ne postoji.
Sva tri navedena dela stvorili su, između 1975. i 1977. godine, scenarista Pjer Kristen i crtač Enki Bilal. Dok je Kristen u tom dobu već bio ostvaren autor velike popularnosti, pre svega zahvaljujući jednom od najuticajnijih stripskih naučnofantastičnih serijala – Valerijan i Lorelina – koji je tokom pola veka stvarao s Žan-Kodom Mezijerom, za Bilala je to bio prvi izlazak na veliku scenu. Uprkos tome, već tad je plenio crtežom koji je, premda još ne sasvim oslobođen snažnih uticaja uzora, otkrio zanatski izgrađenog autora bogate mašte.
Zavirite između korica: https://stalker.rs/wp-content/uploads/2023/10/legende_danasnjice_zavir.pdf
Prevod: Branislav Glumac / Lektura: Nevena Bojičić / Upis: Savo Katalina / Dizajn: Ivica Stevanović Broj strana: 168 / Boja: kolor / Format: 210 x 297 / Povez: tvrdi / Štampa: Publikum
Cena: 3.450 dinara Promo cena: 2.750 dinara (važi do 25. 11. 23) Sajamska cena: 2.500 dinara
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2003 Posts
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15823 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 19/10/2023 : 22:16:05
|
Rani Bilal! E ovo je ugodno iznenadenje, izgubio sam bio nadu da cemo vidjeti ove njegove radove na ovim prostorima, prevedene. Bravo! |
Los cukar na fritulama! |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17326 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 19/10/2023 : 22:16:25
|
quote: Originally posted by ivanl
Rani Bilal! E ovo je ugodno iznenadenje, izgubio sam bio nadu da cemo vidjeti ove njegove radove na ovim prostorima, prevedene. Bravo!
Ovo nije dosad objavljeno kod nas? |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15823 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2003 Posts
|
corto33
Senior Member

Slovenia
2549 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12860 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2347 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 20/11/2023 : 09:13:09
|
Sve tri priče su odlične. Kao neka kombinacija Mort Sindera i Opskurnih gradova. Sviđa mi se što Kristen koristi sve prednosti strip forme, u kojoj je samo mašta granica. Bilal to odlično prati svojim crtežom. Mada, nije to onaj crtež na koji sam navikao. Ali, osim tog ranog stila, kojem jedinu manu nalazim u tome što je drugačiji, nemam se požaliti ni na šta. Kolor ste već apsolvirali. Fali malo više plave u novom koloru.
Sve tri priče imaju jednog zajedničkog aktera, koji je posmatrač i pokretač promena. Nit koja spaja sve tri priče. Misteriozni putnik o kome se ništa ne zna, osim da je tu i da je drugačiji. Ono što je zajedničko takođe za sve tri priče jesu radikalne odluke vlasti, koje utiču na živote lokalnog stanovništva. Neverovatni Kristen je uspeo da smesti u jedan kadar pećinske ljude, vanzemaljce, Kelte, Vikinge, mrtve i žive i da sve to deluje normalno! Uz manju dozu humora, sa dosta mašte, upućene su brojne kritike na konto društva, vlasti, političara i krupnog kapitala.
Kvalitet izdanja odličan. Jedina zamerka što je tekst par oblačića prišao isuviše medijalno, a strip ne može da se dovoljno otvori da bi se to sa lakoćom pročitalo.
Volim Bilalove radove. Čini mi se da je i Makondo obećao nešto. Ne znam dal se odustalo. Nadam se da nije.
|
Resistance is futile. |
 |
|
naker
Advanced Member

5176 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 06/12/2023 : 22:20:00
|
Tri priče, ali svaka ofarbana političkim bojama gde autor na ciničan način koristi natprirodne i fantastične momente da kritikuje moderno kapitalističko društvo i gramzivost političara, i u svakoj priči se pojavljuje jedna misteriozna individua koja je glavni pokretač promena i koja ima svoje sopstvene skrivene motive zbog čega radi to što radi. Lagao bih ako bih rekao da me prve dve priče nisu pomalo ugnjavile, jer čitali su se stripovi sa sličnom tematikom kritikovanja modernih tekovina kod Lupana, Šabutea, Prada itd., a nekako mi je razrada ove tematike kod njih bolje legla negoli kod Kristena. Treća priča o izgradnji savršenog grada gde se utopija pretvori u distopiju umnogome popravlja stvari i na mene je ostavila najveći dojam. Što se tiče crteža, skoro pa identična situacija kod Bilala kao i kod Tardija, jer su im ovo radovi iz ranih perioda njihovih karijera, ali već u startu se sve to nalazi na visokom nivou. Hoćemo Nikopol kod Stalkera  |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21561 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
feniks
Senior Member

1924 Posts
Member since 08/05/2004 |
|
cerichus
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1659 Posts
Member since 01/02/2007 |
Posted - 07/12/2023 : 20:10:54
|
quote: Originally posted by anto
zašto kad ga imamo od Fibre i Publike??
Nije Publika izdala Nikopol već Šahinpašić. |
Elvis has just left the building! |
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3348 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 07/12/2023 : 23:16:54
|
quote: Originally posted by cerichus
quote: Originally posted by anto
zašto kad ga imamo od Fibre i Publike??
Nije Publika izdala Nikopol već Šahinpašić.
Oba, tako piše u impresumu. |
 |
|
Chui
Senior Member

1199 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 21/01/2024 : 16:39:31
|
Legende sutrašnjice što idu dalje su sve bolje pa je svaka sljedeća priča bolja od one prije. Jako mi se svidio socijalistički moment u pričama, galerije likova, a i crtež je odličan. Koliko god izgleda tamno i depresivno likovi prije svega seljaci, ribari, radnici daju mu na toplini. |
 |
|
Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7923 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2003 Posts