forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 VIŠE OD STRIPA: "MAUROVIĆ - STRIPOVI U BOJI"
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 15

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4226 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 14/03/2025 : 20:03:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kuzman

@all_ba
Bez obzira koliko god slika stavili uvijek će biti primjedbi.
Meni je samo izdanje s prilozima jako dobro.
Neću reći savršeno ali izgleda mi bolje što se tiče korica,tekstualnih priloga od DENO.
Uživo puno bolje i nije mi nimalo žao što sam ga kupio.
Pošto nema originala neće ni bit boljeg.
A i na ovo se čekalo 40tak godina.
Sasvim sigurno jedan od albuma koje ću imat u kolekciji dok sam živ.

Hvala @kuzman na lijepim riječima, zbog tebe i takvih kao što si ti je i rađeno ovo izdanje. A, imaš i pravo, neću više ni nabacivati materijale. Ko hoće da kupi, kupiće na licu mjesta kad vidi izdanje uživo. A, kao što i sam kažeš, uživo je izdanje kudikamo bolje!

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10556 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 14/03/2025 : 20:42:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by all_ba
Hvala Kuzma! Naravno da uvećani fragmenti nisu tako kvalitetni, jer nismo imali originle, zato izgledaju, kaqko izgledaju.
dva klika mišem i nađe se bolje

Mala usporedba s ovim kadrom iz knjige:

Izrezao sam kadar sa linka
https://www.flickr.com/photos/institut-francais/7684152502/in/photostream/
koji sam sam opisao kao visokorezolutan i evo:

quote:
Originally posted by kuzman

@all_ba
Bez obzira koliko god slika stavili uvijek će biti primjedbi.
Meni je samo izdanje s prilozima jako dobro.
Neću reći savršeno ali izgleda mi bolje što se tiče korica,tekstualnih priloga od DENO.
Uživo puno bolje i nije mi nimalo žao što sam ga kupio.
Pošto nema originala neće ni bit boljeg.
A i na ovo se čekalo 40tak godina.
Sasvim sigurno jedan od albuma koje ću imat u kolekciji dok sam živ.

Ovo se čekalo 40, a Gričku 60 godina.

Da li bi bilo Fibrine GV da nije bilo VOS-ove GV?

Što se mene tiče hvala svima koji su potaknuli/realizirali ova 2 izdanja.

Po ovom što sam vidio vjerojatno je ovo odrađeno najbolje moguće s obzirom na materijale. Ako netko može bolje samo naprijed i za to sam kupac.

S nestrpljenjem očekujem najavljena izdanja, a najviše bih se razveselio Neugebaueru.

Edited by - Peyo on 14/03/2025 20:44:40
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4226 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 14/03/2025 : 21:17:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Hvala velika @Peyo, hvala na podršci. Dobro zboriš!
Biće bar jedno izdanje posvećeno “braći Neugebauer”!

C'est la vie...

Edited by - all_ba on 14/03/2025 21:18:35
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4226 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 31/03/2025 : 09:58:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote

Raul Švarc, vlasnik striparnice "Stripovi na kvadrat"
-----------------------------------------------------

Veljko Krulčić /autor teksta/

MAUROVIĆ BI BIO PONOSAN NA SVOJU MONOGRAFIJU “STRIPOVI U BOJI“

Kako saznajem od Raula Švarca, vlasnika „Stripova na kvadrat“, u ožujku je u njegovoj striparnici od „lokalnih“ naslova najtraženija monografija „Maurović: stripovi u boji“.

Radi se o projektu sarajevskog nakladnika „Više od stripa“ i Alije Balte, nešto manje od tristoinjak stranica, u punom koloru. Više od jedne trećine monografije su tekstovi, po čemu je to jedinstveno izdanje na ovim prostorima. Podsjećam da je i u prethodnom projektu g. Balte „Grička vještica“ bilo podosta tekstualnih priloga.

Zanimljivo je, međutim, istaći da je uz „Više od stripa“ od Grada Zagreba, kao nasljednika ostavštine, autorska prava na slikarske, odnosno na Maurovićeve „stripove u boji“ zatražila (i dobila) i zagrebačka udruga „Strip forum“ (Mladen Novaković).

Sarajevski nakladnik je bio „brži“, makar je od dobivanja dozvole za objavljivanje, do fizičkog izlaska monografije prošlo više od dvije godine.

Stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će izgledati „zagrebačka verzija“, kojom bi se taj niz od šest, odnosno sedam Maurovićevih kolor-stripova nakon više od šest desetljeća simbolički „vratio“ u hrvatsku metropolu.

Podsjećam da je nakon premijernog objavljivanja na stranicama „Plavog vjesnika“ i „Mladog zadrugara“ (kasnije preimenovanog u „Naša smotra“), u rasponu od 1960. do 1963. godine, te stripove u dva albuma (1981. i 1983. godine) objavile gornjomilanovačke „Dečje novine“, sada su tiskani u Sarajevu, a u Zagrebu tek čekaju svoj „pravi“ i „puni“ (u full koloru) život.

U ovom projektu dao sam i osobni doprinos – sa tri tekstualna priloga.

Jedan je na temu „Ukletog broda“ i samom "ulasku" domaćih kolor stripova u naš tisak - zahvaljujući bakrotisku.
Drugi se odnosi na francuski album „Čuvaj se senjske ruke“ iz 1983., o kojem mnogi pričaju, a tek rijetki su ga imali u rukama.
Treći moj prilog je bibliografija tekstova posvećenih upravo Maurovićevim kolor stripovima. Ima ih – pedesetak.

No, mislim da je moj „najznačajniji“ doprinos ovom monografskom izdanju to što sam predložio g. Balti da na naslovnicu osim imena Andrije Maurovića stavi i Norberta Neugebauera (kao scenariste), a što su propustili staviti i „Dečje novine“ i „Dargaud“.

Najkraće, monografiju „Maurović: stripovi u boji“ - neovisno od mog malog sudjelovanja - i stripofilski i kulturološki i izdavački - preporučam, a dodatni razlozi su svakako i drugi tekstualni prilozi, jedan bolji od drugih: Midhata Ajanovića, Zorana Đukanovića, Marka Fančovića, pa i samog Alije Balte.

Tu su i pretiskani tekstovi ili dijelovi istih koji se bave "temom" knjige, autora Sibina Slavkovica, Karima Zaimovica i Nenada Brixyja.

Odlična je urednička odluka da se Sergeja Karova (i kolege Fančovica) angazira za biografije pisaca po kojima su nastali Maurovicevi kolor stripovi.
Uvjeren sam da će njihovi tekstovi predstavljati referentnu literaturu za svakoga tko će se ubuduće baviti likom i djelom našeg genijalca u stripovnom pripovijedanju i strip-crtačkoj ekspresiji.
Sjajno je grafičko rješenje naslovnice - kreacija Dejana Tomića.

Da ne zaboravim iz impresuma spomenuti kako je programski konzultant monografije bio kolega Đukanovic, a supervizor kolega (i moj valjda 40 godina prijatelj Midhat Ajanovic).
Alija Balta je "krivac" za dizajn, prijelom I pripremu za tisak monografije.

U svakom slučaju, Andrija Maurović (kojem se upravo navršilo 124. godine otkad je rođen u Mulu, kraj Kotora) bi zasigurno bio ponosan na sarajevsku monografiju posvećenu njegovim stripovima u boji.

Ok, njena cijena je 50,00 eura, ali mislim da ih vrijedi izdvojiti. Tim prije što njezina naklada iznosi 500 primjeraka.
.

C'est la vie...
Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
16159 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 31/03/2025 : 11:18:34  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message  Reply with Quote
super

10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.".
AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4226 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 03/04/2025 : 12:00:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
ODAVNO JEDNO IZDANJE NA OVOM FORUMU NIJE DOČEKANO NA NOŽ KAO OVO "NAŠE", a da uživo nisu ni pogledali izdanje!!!

Šta je tome razlog, pojma nemam... Ovo monografsko izdanje zaslužuje respekt i najdublje poštovanje!
Lako je raditi izdanja gdje postoje originali i dobri skenovi, ali je teško raditi kad ih nemate, pa morate "od ničega napraviti nešto", uz mukotrpnu restauraciju!

Nakon više od četiri decenije od objavljivanja ona dva famozna gornjemilanovačka izdanja, evo pojavilo se novo, u raskošnijem ruhu,
sa kompendijem /izborom tekstualnih priloga/ od oko 140 stranica najpozvanijih teoretičara stripa - lika i djela genijalnog Maurovića.

Umjesto hvale, čast mnogima koji će imati ovo kapitalno djelo u svojim bibliotekama, njih nekolicina, požurili su da pronađu "dlaku u jajetu" kako izdanju, tako i izdavaču, i uredniku. Dužan sam ovdje da stanem u odbranu, kako samog izdanja, tako i integriteta svog ličnog - kao izdavača, producenta, urednika i dizajnera.

To što sam odabrao "neadekvatan " font za naslove tekstova, jer po "difoltu" imaju "grešku", ne daje vam za pravo da omalovažavate i vrijeđate i izdavača i njegovo djelo!!!
A, posebno vam ne ide u prilog da je izdavač poluprofesionalac, što je van svake pameti, jer preko 30 gdina se profesionalno bavi grtafičkim dizajnom.

Pokušalo se podmetnuti izdavaču da mu nistu istog formata prošla ("Grička vještica") i ova nova monografija, pa kad je argumentima dokazano da ne govori istinu, onda se prešlo na format "Bosone" (što se moglo zaključiti iz ponuđene fotke kao argumentacije na prethodnu konstataciju ) koji je zaista do 8. broja gotovo svaki različito nožem obrezan i zbog toga je ta štamparija dobila otkaz, pa smo prešli u najbolju štampariju u gradu i jednu od najboljih u BiH.

Što se tiče odabira tri kaiša po stranici, tvrdim da smo dobili kudikamo bolji vizualni ugođaj (ali i veće kvadrate po kaišu), u odnsu na četiri table po stranici.

Dakle, nisam nikoga uvrijedio ovim postom, ali ubuduće svi oni koji su se prepoznali preporučio bih da zaobđu ovaj topik u širokom luku!

C'est la vie...

Edited by - all_ba on 03/04/2025 12:04:13
Go to Top of Page

verab
Advanced Member

Croatia
3076 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 03/04/2025 : 12:16:09  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
hahahaha jel ovo nekakav pokušaj "gerilskog marketinga" ili se svađaš sam sa sobom jer prodaja ne ide očekivano?

A možda ljudi čekaju Stripforumovo izdanje da vide kako je Novaković odradio posao...

Šta god da je razlog za ovu gomilu "netko me sabotira" budalaština, smiješno je... al' ako upali, isplatilo se. :)

hejt, jal & rock 'n' roll
Go to Top of Page

verab
Advanced Member

Croatia
3076 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 03/04/2025 : 14:13:17  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by all_ba

ODAVNO JEDNO IZDANJE NA OVOM FORUMU NIJE DOČEKANO NA NOŽ KAO OVO "NAŠE", a da uživo nisu ni pogledali izdanje!!!

Šta je tome razlog, pojma nemam... Ovo monografsko izdanje zaslužuje respekt i najdublje poštovanje!
Lako je raditi izdanja gdje postoje originali i dobri skenovi, ali je teško raditi kad ih nemate, pa morate "od ničega napraviti nešto", uz mukotrpnu restauraciju!

Nakon više od četiri decenije od objavljivanja ona dva famozna gornjemilanovačka izdanja, evo pojavilo se novo, u raskošnijem ruhu,
sa kompendijem /izborom tekstualnih priloga/ od oko 140 stranica najpozvanijih teoretičara stripa - lika i djela genijalnog Maurovića.

Umjesto hvale, čast mnogima koji će imati ovo kapitalno djelo u svojim bibliotekama, njih nekolicina, požurili su da pronađu "dlaku u jajetu" kako izdanju, tako i izdavaču, i uredniku. Dužan sam ovdje da stanem u odbranu, kako samog izdanja, tako i integriteta svog ličnog - kao izdavača, producenta, urednika i dizajnera.

To što sam odabrao "neadekvatan " font za naslove tekstova, jer po "difoltu" imaju "grešku", ne daje vam za pravo da omalovažavate i vrijeđate i izdavača i njegovo djelo!!!
A, posebno vam ne ide u prilog da je izdavač poluprofesionalac, što je van svake pameti, jer preko 30 gdina se profesionalno bavi grtafičkim dizajnom.

Pokušalo se podmetnuti izdavaču da mu nistu istog formata prošla ("Grička vještica") i ova nova monografija, pa kad je argumentima dokazano da ne govori istinu, onda se prešlo na format "Bosone" (što se moglo zaključiti iz ponuđene fotke kao argumentacije na prethodnu konstataciju ) koji je zaista do 8. broja gotovo svaki različito nožem obrezan i zbog toga je ta štamparija dobila otkaz, pa smo prešli u najbolju štampariju u gradu i jednu od najboljih u BiH.

Što se tiče odabira tri kaiša po stranici, tvrdim da smo dobili kudikamo bolji vizualni ugođaj (ali i veće kvadrate po kaišu), u odnsu na četiri table po stranici.

Dakle, nisam nikoga uvrijedio ovim postom, ali ubuduće svi oni koji su se prepoznali preporučio bih da zaobđu ovaj topik u širokom luku!

Da ja preko 30 godina profesionalno igram balote a bulin pogađam jedva iz petog pokušaja ne bih se previše kurčio.

Da se ja preko 30 godina profesionalno bavim grafičkim dizajnom i onda postavim dizajnerska rješenja kakva si ti ovdje postavljao pa, jebote, propao bih u zemlju od srama, takav diletantizam nisam u životu vidio. A on ti prati doslovno sve vezano uz ovo izdanje: od početnih najava, preko komunikacije do finalne prezentacije.

Umjesto da kenjaš po forumu i forumašima ovom forumu bi trebao podići spomenik jer bez njega ti ove dvije Maurovićeve knjige ne bi ni na što sličile.

Hvalevrijedan projekt - realizacija 2. razred srednje. Bez foruma, 6. osnovne.

Alija, ti nikako da shvatiš da si TI problem, ti sam sebe sabotiraš. Arogancija ti nije prijatelj. Nikome pa ni tebi.

Nije mjerilo, ali je zanimljivo primijetiti, na FB stranici "Više od stripa" koja ima preko 1000 pratitelja postavio si preko 30 objava vezanih uz ovo monografsko izdanje i koliko je ljudi na svu tu silu objava ostavilo bilo kakav komentar? Koliko si svojih pratitelja uspio zainteresirati za izdanje pa da bar jednu jedinu riječ napišu? 500? 100? 10? 5? Ne, jedva dvojicu! Je li i za to kriv forum?

Dok te "doma" ignoriraju ovdje se bar piše o tvojim izdanjima. Alija, nema neprijatelja, masona, sotona, zavjera... jednostavno, ljudi (ovdje) nisu ni glupi ni čoravi ni needucirani, ne duri se kad primjećuju stvari.

Sretno sa sljedećim projektima.

hejt, jal & rock 'n' roll

Edited by - verab on 03/04/2025 14:20:34
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27318 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 03/04/2025 : 14:37:48  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Šit!Nisam ima kokice...

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

StripArt
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
331 Posts

Member since 14/04/2019

Posted - 03/04/2025 : 18:58:49  Show Profile Show Extended Profile  Send StripArt a Private Message  Reply with Quote
Nema programa bez greške samo postoje programi kod kojih greške još nisu otkrivene. Isto se može primjeniti i na albume/integrale nekog stripa/autora. Tako niti ovo Baltino izdanje nije bez nekih sitnijih recimo 'nedostataka' ali mislim da je uspjelo u svojoj namjeri da na dostojanstven način nastavi, nakon 'Gričke vještice, prezentiranje pomalo zaboravljenog/zanemarenog Andrije Maurovića koji je sigurno bard stripa i to ne samo na našim prostorima. Ali Balta je i 'otvorio' sezonu Maurovića što mu niko ne može osporiti. Svaka dobronamjerna ali konstruktivna kritika je dobrodošla i siguran sam da niti Balta nije protiv toga.

Everyone is entitled to their own opinion, but not their own set of facts.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27318 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 03/04/2025 : 20:14:09  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Kako nije kad tri posta gori izmišlja da ga forumaši mrze i žele propast?
A sve mu je rečeno u dobroj namjeri za font koji je loš.
Drugo ostaje za format gdje je "krivac" onaj koji je slika pa je nastala optička varka.
I treće je baza sa matom koji je lakiran pa nije više mat več sjaj??

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4226 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 04/04/2025 : 09:53:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by StripArt

Nema programa bez greške samo postoje programi kod kojih greške još nisu otkrivene. Isto se može primjeniti i na albume/integrale nekog stripa/autora. Tako niti ovo Baltino izdanje nije bez nekih sitnijih recimo 'nedostataka' ali mislim da je uspjelo u svojoj namjeri da na dostojanstven način nastavi, nakon 'Gričke vještice, prezentiranje pomalo zaboravljenog/zanemarenog Andrije Maurovića koji je sigurno bard stripa i to ne samo na našim prostorima. Ali Balta je i 'otvorio' sezonu Maurovića što mu niko ne može osporiti. Svaka dobronamjerna ali konstruktivna kritika je dobrodošla i siguran sam da niti Balta nije protiv toga.

Hvala drug moj, na razumijevanju, slažem se s tobom u potpunosti.

C'est la vie...
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4226 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 04/04/2025 : 10:01:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Kako nije kad tri posta gori izmišlja da ga forumaši mrze i žele propast?
A sve mu je rečeno u dobroj namjeri za font koji je loš.
Drugo ostaje za format gdje je "krivac" onaj koji je slika pa je nastala optička varka.
I treće je baza sa matom koji je lakiran pa nije više mat več sjaj??

@Jaki,za tebe ne važi da zaobilaziš moj topik u širokom luku, jer smo star znanci, pripadaš staroj gardi i imam razumijevanja za tvoje postove.:)
No, da ti odgovorim:
1. Nisam rekao da me forumaši mrze, ali da su pojedini izdanje dočekali na nož stoji, a da prije toga nisu vidjeli integral uživo. Font nije loš, naprotiv jako mi se sviđa, ali ima u sebi grešku zbog čega ću ga morati promijeniti u narednim monografijama.
2. Naravno, da je optička varka, obje monografije su identične po formatu. Za "Bosonu" sam već dao odgovor.
3. Papir jeste mat, a i lak je mat /a postoji i sjajni lak/, a sad što knjižni blok baca malo na sjaj je rezultat lakiranja. No, lakiranje, navodno čuva na duže staze izdanje, tako da ne žalim što je tako ispalo.

C'est la vie...

Edited by - all_ba on 04/04/2025 10:06:00
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27318 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 04/04/2025 : 11:25:24  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
ako ne "pomiluješ" mog prijatelja veraba ništa od pomirenja

Ja sam fetišist papira!

Edited by - jaki on 04/04/2025 11:25:40
Go to Top of Page
Page: of 15 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000