Author |
Topic  |
naker
Advanced Member

5186 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 05/04/2025 : 23:24:49
|
Vojna - Goran Duplančić
Nisam bio aktivan na forumu kada je ovo svojevremeno izlazilo na portalu, ali slučajno na Novosadskom sajmu naleteo na povoljan primerak pa iskoristih priliku da iščitam strip na papiru. I svi hvalospevi na račun ovog dela su potpuno zasluženi.
Jedna pre svega emotivna i ljudska priča koja ima lični pečat autora zbog proživljenog iskustva tokom služenja vojnog roka dok se raspadala bivša država. Stripovi ove tematike znaju biti škakljive prirode zbog eventualnog nacionalističkog sadržaja, ali toga ovde nema jer u centru priče su ljudi, vojnici sa kojim se služi vojni rok, ljudi koje verovatno nikada ne bi upoznao niti sreo osim u kasarni. Iako se u većini slučajeva posle odsluženog vojnog roka svi raziđu i retko tj. skoro nikada ponovo ne sretnu jer svi odu nekim svojim životnim putevima i zauzeti su svojom svagdanjom borbom, ili zbog političkih razloga nije izvodljivo zbog zida koji stvaraju granice. Ali to vreme provedeno u kasarni tokom služenja vojnog roka je vreme kada se stvori veza koja se trajno ureže i koja se pamti celog života, i po dobrom i po zlu.
Pohvalno za strip što dobro balansira između ozbiljnih i smešnih scena. Lagao bih ako bih rekao da se nisam nasmejao na one neispavane kadrove kada čak i kada uhvatiš ono malo dragocenog vremena da zaspeš, sanjaš tj. fantaziraš o onome čega nema u kasarni jer to je ono što svakom muškarcu najviše fali Za nekoga ko se profesionalno ne bavi crtanjem stripova ovo je po nekom amaterskom kriterijumu veoma dobro ilustrovano delo. Priznajem da su mi ovde priča i dijalozi bili bitniji od grafičke podloge, ali skroz korektan crtež koji je u službi radnje, bez nekih krupnih zamerki.
Ono po čemu se ovaj dobar strip uzdiže na stepenicu više su definitivno scene sa vukom i simbolika koja proizilazi iz toga. Iskreno nisam očekivao da ću ovako jaku simboliku sresti u nekom amaterskom ex-yu stripu. Samo reči hvale za ovo. Posebna napomena i za scene pri kraju stripa koje su ofarbane, tako u suštini mali detalj ali koji puno znači zbog scene koja se odigrava u tom momentu. Odlična odluka da se ovo parče stripa oboji što samo pojačava utisak o pročitanom i retko koga ostavlja ravnodušnim jer je zaista reč o emotivnom i dirljivom momentu.
Definitivno se mnogo toga propušta ako ne overi ovaj strip. Svaka čast Dupli, veoma mi se svideo strip 
p.s. E da, više mi se sviđa originalan naslov Na mestu... VOJNA! negoli skraćena zvanična verzija gde samo stoji Vojna. |
 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9504 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 06/04/2025 : 17:19:55
|
Vezano za amaterizam, mada i ti naglašavaš da se radi o autoru koji ne živi od stripova, Duplog nikad ne bih smjestio u amatere. Danas mi je na fb iskočio jedan zanimljiv tekst o Šijanu i Milinkoviću koji počinje pitanjem: Koliko jabuka možeš pojesti natašte?
Bez obzira što mu je to prvi veći rad, ničim ne odaje amaterizam. I sam kažeš, bez obzira na sveden crtež, crtežu ništa ne fali. Dapače, možda je pripovjedanje tako tečnije. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
 |
|
Topic  |
|
|
|