Author |
Topic  |
alexts
Advanced Member

Serbia
9221 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 27/12/2024 : 22:30:47
|
quote: Originally posted by teller
Jos da mi ta cirilica brze krene...
Ako ne možeš sam, dođi u Srbiju na mesec dana i upiši večernju školu za nepismene. Lakše je uz iskusne predavače.
 |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19277 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 28/12/2024 : 18:30:08
|
quote: Originally posted by alexts
Jos da mi ta cirilica brze krene...
Ako ne možeš sam, dođi u Srbiju na mesec dana i upiši večernju školu za nepismene. Lakše je uz iskusne predavače.

Ali da mi ti daš smeštaj i platiš tečaj... Da vidim to cuveno gostoprimstvo...  |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
panda
New Member

Serbia
282 Posts
Member since 30/10/2011 |
Posted - 28/12/2024 : 20:54:34
|
Tako je oduvek bilo...
Dok je Politika imala svoju prodavnicu u prizemlju zgrade (tamo gde je sad valjda neka apoteka) - mogla se pazariti periodika par brojeva unazad. Jasno, to verovatno vec decenijama ne postoji :) |
 |
|
doktor78
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
356 Posts
Member since 01/05/2003 |
Posted - 28/12/2024 : 22:25:28
|
Ako propustimo jedan broj P. Zabavnika, posle 7 dana od izlaska, kad je već u prodaji novi, i posle, nemoguće je više nabaviti propušten broj.
Tako je oduvek bilo, ali da stvar bude gora, čim prođe više od 7 dana nije više moguće ni kupiti digitalnu verziju online.
Za ne verovati, da je tako u 2024-oj (sad već i 25-oj) godini.
Pa šta rade sa remitendom? Recimo, ja sam se uvijek potajno nadao da ću na BG Sajmu naletjeti na štand PZ gdje će biti starijih brojeva. |
 |
|
Ampoo
New Member

Serbia
127 Posts
Member since 07/09/2022 |
Posted - 28/12/2024 : 23:23:44
|
Ja sam uspevao u beokolp magacinu da nađem propušten broj, ali u prvih nekoliko dana od povrćaja tiraža |
"Ev'ry Little Bug" |
 |
|
tex ciller
New Member

235 Posts
Member since 15/06/2012 |
Posted - 29/12/2024 : 10:13:02
|
Jedva sam došao do jednog propuštenog PZ-a iz ove godine. Malo reći čudno što je skoro nemoguće doći do propuštenog broja. |
 |
|
wesskowaz
Advanced Member

Serbia
11807 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
tex ciller
New Member

235 Posts
Member since 15/06/2012 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17421 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
xander
Junior Member

Serbia
406 Posts
Member since 01/03/2012 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17421 Posts
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19277 Posts
Posted - 11/01/2025 : 20:49:59
|
kod nas Zabavnik stiže svaki ponedeljak! |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
xander
Junior Member

Serbia
406 Posts
|
going going
Advanced Member

Serbia
12089 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
xander
Junior Member

Serbia
406 Posts
|
going going
Advanced Member

Serbia
12089 Posts
Posted - 14/03/2025 : 18:01:45
|
quote: Originally posted by xander
U broju 3814 još jedan strip iz serijala Jedan čovek, jedna avantura. Ovaj put radi se o Čoveku sa Kube, ili Kuba 1898. kako je naslov u Zabavniku, a i španskom izdanju koje su koristili za prevod.
https://www.bedetheque.com/serie-8664-BD-Homme-de-Cuba.html
Odlično! Nedavno je obisvljena i recenzija za ovaj strip na sajtu. https://www.stripovi.com/recenzije/jedan-covjek-jedna-avantura-jcja-ece-25-covjek-sa-kube/3469/
Inače ovaj strip crta isti onaj Fernando Fernandez koji je maestralno adaptirao i oslikao Drakulu. Taj strip je izdao Stalker u svojoj ediciji Zona. Izvandredan crtež i strip. Siguran sam da je i ovaj Čovek s Kube dobar, baš ću da nabavim sve Zabavnike s tim stripom, tako sam i Kosara kompletirao.
Ne znam zašto PZ ne krene s integralima ili pojedinačnim albumima za knjižare s pričama iz Jedan Čovek Jedan Avantura kad već drže prava na to, mnoga velika imena stripa su radili na toj ediciji i siguran sam da postoji zainteresovanost publike. |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12089 Posts
Posted - 07/04/2025 : 03:32:05
|

Covek sa Kube / Kuba 1898.
Prica i crtez: Fernando Fernandez
recenzija: https://www.stripovi.com/recenzije/jedan-covjek-jedna-avantura-jcja-ece-25-covjek-sa-kube/3469/
U sklopu Politikinog Zabavnika u 4 nastavka po prvi put na ovim prostorima i po prvi put na srpskom jeziku citalastvo je imalo priliku da se sretne sa jos jednim biserom iz serijala Jedan čovek, jedna avantura a to je Fernandezov Covek sa Kube.
Izuzetno zanimljiv istorijski kontekst ove Avanture. Kubanska istorija pred kraj 19.veka i pocetak 20.veka, pad Spanije kao kolonijalne sile i uspon SAD kao imperijalisticke sile i njeni prvi potezi i koraci ka svetskom imperijalizmu su skromno ali brutalno poceli na Filipinima i na ostrvu Kuba. Prvi put sam saznao za sve te istorijske cinjenice gledajuci jednu epizodu dokumentarnog serijala cuvenog americkog reditelja Olivera Stouna Tajna istorija Sjedinjenih Drzava (mada je mozda bolji prevod Neispricana istorija, posto u originalu naslov serije glasi The Untold History of the United States) i to bas u ovoj epizodi koja je dostupna besplatno na jutjubu: https://www.youtube.com/watch?v=cyZf5nQWqJY
Americka intervencija na Kubi je kao povod odabrala unistenje ratne krstarice Mejn koja je eksplodirala pod nerazjasnjenim okolnostima a najverovatnije zbog nesrece u potpalublju gde je eksplodirao jedan bojler ili pec (da li slucajno ili namerno, sabotazom samih amerikanca ili spanaca ili kubanskih revolucionara ili pukom slucajnoscu, nejasno je) medjutim americki mediji predvodjeni ozloglasenim Vilijamom Herstom (koji je donekle i posluzio kao inspiricija za film Gradjanin Kejn Orsona Velsa) su upalili ratnohuskacku masineriju na maksimum i proglasili to napadom Spanaca, da je to ispaljeni torpedo Spanaca itd. i Oliver Stoun tu sjajno povlaci paralelu sa nekim drugim kasnijim americkim ,,povodima`` a ustvari izgovorima za rat poput Incidenta u zalivu Tolkin za Vijetnamski rat ili 9/11 za magloviti Rat protiv terora. Amerikanci su usli i ubedljivo porazili i proterali Spanske tlacitelje ali nisu doneli sustinsku slobodu i boljitak stanovnicima Kube, u drzavi koja je ionako bila ekonomski razorena a narod iscrpljen od nemastine, ratovanja i gnusnih zlocina sa obe strane.
U tako slozenoj geopolitickoj situaciji zaticemo glavnog junaka ove Avanture, a to je italijanski lekar Serdjo Maseti, koji je ucestvovao u Garibaldijevom oslobodjenju i ujedinjenju Italije i nakon toga pobegao za Kubu gde zivi i radi i pomaze svima kojima je medicinska nega potrebna zadrzavajuci zvanicno neutralni stav ali intimno naklonjen Kubanskim pobunjenicima. Usput se provlaci i ljubavni podzaplet izmedju doktora Masetija i mlade devojke revolucionarke.
Strip se bori izmedju pripovedanja istorijskih cinjenica koje traju nekoliko godina uz promenu raznih vodja i s jedne i s druge strane, usput prateci zivot doktora Musetija koji se nada kraju rata i ponovnom sastanku sa svojom ljubljenom. Zato je strip preopterecen dogadjanjima sto istorijskim sto avanturistickim i pomalo je zamoran u tom smenjivanju situacija iako je sama ideja jako interesantna i poenta koja se prenosi vazna - o uzaludnosti rata pogotovo gradjanskog, o uzaludnosti pomoci strane sile bilo kojoj strani, o propalim idealima i htenjima obicnog coveka. Nedostaje vise stranica Fernandezu ili da se fokusirao na uzi kontekst ili kraci vremenski istorijski period.
Dok scenaristicki zbog preglomaznosti istorijsko socioloskog i ekonomskog konteksta dogadjanja strip štuca, zato vizuelno u potpunosti funkcionise. Fernandezov crtez je neverovatan i neponovljiv, ostavlja bez daha upotrebom kolora, montazom kadrova i emotivnim nabojem sekvenci secanja, prve ljubavne noci i konacnog ponovnog susreta.
Spanskog odnosno katalonskog strip umetnika Fernanda Fernandeza sam tek nedavno otkrio i upoznao pomocu Stalkerovog izdanja Drakule (koje je stripsko remek delo) i evo sada tek drugi put imam priliku da uzivam u njegovom crtezu i pripovedanju. Sjajan autor i nadam se da cu se jos susretati s njegovim delom.
8/10 ili po ocenjivanju sa sajta: Prica: 9, Scenario: 6, Crtez: 10, Naslovna strana: 8; ukupno: 83%
|
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19277 Posts
Posted - 08/04/2025 : 20:51:13
|
Sad već neko vreme uzimam redovito..koliko vidim nisam jedini.. Koliki je od prilike tiraž PZ? |
|
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17421 Posts
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19277 Posts
Posted - 09/04/2025 : 20:16:54
|
Super.. hvala. Bilo mi drago slovensko izdanje..ali kako toga nema zadovoljavam se i ovim cirilicnim..neka nam pozivi Zabavnik jos 100 godina.. |
|
 |
|
xander
Junior Member

Serbia
406 Posts
|
wesskowaz
Advanced Member

Serbia
11807 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2676 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 12/04/2025 : 07:57:30
|
Super.. hvala. Bilo mi drago slovensko izdanje..ali kako toga nema zadovoljavam se i ovim cirilicnim..neka nam pozivi Zabavnik jos 100 godina..
Pa jel ti ide citanje puno sporije nego na latinici? Zvuci realno da sa malo vezbe ide brze. Ja poprilicno retko citam na cirilici pa i ne znam kako je stanje kod mene.
Malo mi zao sto sam propustio nabavku Coveka sa Kube ali "ne moze se na sve strane" ili mozda moze? :) da nemaju slucajno PZ nacin za nabavku barem koliko toliko friskih brojeva?
|
Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više i više napredujemo! |
 |
|
Topic  |
|