forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Jeff Lemire
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

don_draper
Advanced Member

4558 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 29/03/2025 : 16:21:05  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Moon Knight

Puno je potencijalnih stripova s ovim likom koje bi početnik mogao pročitati, ali nekako sam se odlučio za ovaj Lemireov mini serijal.
Prije svega, vizualnim preletom mi se činio kao najčudniji i najekscentričniji, a to mi je dobra kombinacija za ovog junaka.
Tko je ikad došao u doticaj s Moon Knightom zna da se radi o liku s disocijativnim poremećajem ličnosti koji ima više persona koje na različit način žive i proživljavaju svoju misiju kao naslovni junak. Taj psihološki aspekt je baš Lemire stavio u fokus i putem toga ispleo sjajnu priču o njegovim ličnostima i uz vizualnu perfektnu asistenciju uspio na jasan način dočarati potentnost svake od njih.
Serijal je prohujao u jednom danu i stvarno nemam nikakve veće zamjerke. Jedan od boljih Lemireovih uradaka i definitivno pohvala da jedan Marvelov naslov sa superherojem ne pati od svih klišea tipičnih za taj žanr. Zrelo, zanimljivo i zeznuto. Baš kao pravi manje poznati superjunak (ako se takvim može nazavati).

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4558 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 06/04/2025 : 17:19:14  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
The Underwater Welder

Strip o kojem mnogi Lemireovi fanovi pišu hvalospjeve te je često među najhvaljenijim radovima. Je li zaslužio tolike hvalospjeve? Da i ne.
Zašto da? Lemire u strip baca svoje prokušane recepte, malu sredinu, nesređene obiteljske odnose i ansksioznost glavnog lika, slično kao i u Essex Countyju, da bi sagradio emotivnu, ogoljujuću priču o tome što ostane čovjeku kad je nesretan. Ovdje kroz par motiva Lemire to vrlo uvjerljivo dočarava i plete priču u kojoj se čitatelj gubi baš kao i glavni lik u dubinama.
Zašto ne? Pa, Essex County je svakako superiornije djelo od ovoga. Ovom stripu bih dao čistu četvorku, a ono gdje gubi u odnosu na Essex koji je čista petica jest ta neka nelinearnost u radnji za koju mi se čini da je malo razvodnila snagu narativa. Isto tako, Lemireov prepoznatljiv stil je ovdje nekako manje blizak s tim tonovima sive.
No, usprkos možda nepoštenoj usporedbi, i dalje je riječ o jakom stripu koji ima dušu i zaokruženu priču o naoko malim, ali značajnim stvarima.

4/5

Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4558 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 10/04/2025 : 18:08:04  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Mazebook

Još jedan Lemireov autorski rad koji udara na emocije. Mazebook je zapravo vrlo jednostavno koncipiran strip u kojem protagonist traži labirint, tj. središte istoga kako bi pronašao svoju pokojnu kći. A sve se to odvija u običnom svijetu i kako sada racionalno objasniti takvu potragu i vizije?
Sam koncept labirinta i te neke nadrealne tematike nisu bili baš briljantno odrađeni i činilo mi se da je Lemire to dosta ovlaš odradio. No, ono gdje strip udara ispod pojasa i gdje je prava težina je završnica. Do tada mi je strip djelovao solidno, ali u završetku je bilo baš brojnih emotivnih i nevjerojatno dirljivih momenata.
Možda Lemire nije kreirao nešto izvrsno ovdje i čini se strip dosta pojednostavljen i generičan, no ima to srce, taj centar zbog kojega je u toj svojoj jednostavnosti nekada i vrlo blizak svima. Nije nešto najnužnije za pročitati, ali je brzo i generalno dojmljivo.

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12044 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 11/04/2025 : 17:15:49  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by don_draper

Mazebook

Još jedan Lemireov autorski rad koji udara na emocije. Mazebook je zapravo vrlo jednostavno koncipiran strip u kojem protagonist traži labirint, tj. središte istoga kako bi pronašao svoju pokojnu kći. A sve se to odvija u običnom svijetu i kako sada racionalno objasniti takvu potragu i vizije?
Sam koncept labirinta i te neke nadrealne tematike nisu bili baš briljantno odrađeni i činilo mi se da je Lemire to dosta ovlaš odradio. No, ono gdje strip udara ispod pojasa i gdje je prava težina je završnica. Do tada mi je strip djelovao solidno, ali u završetku je bilo baš brojnih emotivnih i nevjerojatno dirljivih momenata.
Možda Lemire nije kreirao nešto izvrsno ovdje i čini se strip dosta pojednostavljen i generičan, no ima to srce, taj centar zbog kojega je u toj svojoj jednostavnosti nekada i vrlo blizak svima. Nije nešto najnužnije za pročitati, ali je brzo i generalno dojmljivo.

Sjajan je Mazebook! Velika preporuka i za strip i odlicno Darkvudovo izdanje. https://darkwood.co.rs/prodavnica/darkwood/kolos/knjiga-o-lavirintu/

quote:
Originally posted by don_draper

The Underwater Welder

Strip o kojem mnogi Lemireovi fanovi pišu hvalospjeve te je često među najhvaljenijim radovima. Je li zaslužio tolike hvalospjeve? Da i ne.
Zašto da? Lemire u strip baca svoje prokušane recepte, malu sredinu, nesređene obiteljske odnose i ansksioznost glavnog lika, slično kao i u Essex Countyju, da bi sagradio emotivnu, ogoljujuću priču o tome što ostane čovjeku kad je nesretan. Ovdje kroz par motiva Lemire to vrlo uvjerljivo dočarava i plete priču u kojoj se čitatelj gubi baš kao i glavni lik u dubinama.
Zašto ne? Pa, Essex County je svakako superiornije djelo od ovoga. Ovom stripu bih dao čistu četvorku, a ono gdje gubi u odnosu na Essex koji je čista petica jest ta neka nelinearnost u radnji za koju mi se čini da je malo razvodnila snagu narativa. Isto tako, Lemireov prepoznatljiv stil je ovdje nekako manje blizak s tim tonovima sive.
No, usprkos možda nepoštenoj usporedbi, i dalje je riječ o jakom stripu koji ima dušu i zaokruženu priču o naoko malim, ali značajnim stvarima.

4/5

Je l bese najavio neko ovaj strip kod nas? Fibra ili Darkvud? Trebalo bi valjda i Black Hammer u izdanju 300 cuda? Fibra je najavila i Ascendera povezanog sa Descenderom/Predak.
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

4558 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 11/04/2025 : 18:27:57  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je Darkwood najavljivao Weldera
Black Hammer ima dosta toga pa ne znam hoce li 300 cuda to pokriti
Za Ascendera mislim da ide iduce godine

Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.06 seconds. Snitz Forums 2000