Author |
Topic  |
Chief Warhead
Senior Member

1258 Posts
Member since 28/08/2011 |
Posted - 21/07/2024 : 10:59:19
|
quote: Originally posted by wintermute
EDIT: za slucaj da ga nekad promeni
Ako bude sreće, idući potpis kreće sa Dva.
quote: Originally posted by matori paraliticar
Ovaj poglavica kao da cita misli..
Slabo nešto čitam ovih dana, samo prelistavam. |
Tri ljuta moderatora suzbijala spam. Jedan dobi povišicu, ostade ih dva... |
 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2648 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 14/09/2024 : 21:37:49
|
Ne bi sada tu nesto previse da filozofiram o "ratovima" ali mi glupo da se recimo fibrini medeja i gus ne prodaju u Srbiji
bas ce neko da otkupi prava za te stripove u Srbiji..
nema tu nekih preteranih "pobednika" niti medju vlasnicima licenca, niti izdavacims niti ljubiteljima stripa.. sa jedne i druge strane "grane"
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
 |
|
MF Doom
New Member

.jpg)
203 Posts
Member since 23/04/2024 |
Posted - 09/12/2024 : 13:42:28
|
https://vreme.com/vreme/ministar-protiv-pismenosti/
kuku....država protiv SUISa? ili je ipak SUIS protiv države? ko tu koga?
kako će SUIS reagovati na ovo? očekuje se neko saopštenje! nije ga bilo još od onog obaveštenja da su se osnovali. Zovite Boru i Slobu hitno u neku specijalnu emisiju da pričaju kako Fibra vrši damping jer njoj biblioteke otpkupljuju stripove, a u Srbiji niti otkupljuju a sad još neće ni latinicu! kme kme
E a stvarno sad zašto članovi udruženja za promociju stripa u Srbiji rade stripove isključivo na latinici? |
 |
|
Lajkovcanin
New Member

Serbia
142 Posts
Member since 22/02/2024 |
Posted - 09/12/2024 : 14:12:18
|
quote: Originally posted by MF Doom
kako će SUIS reagovati na ovo? očekuje se neko saopštenje! nije ga bilo još od onog obaveštenja da su se osnovali. Zovite Boru i Slobu hitno u neku specijalnu emisiju da pričaju kako Fibra vrši damping jer njoj biblioteke otpkupljuju stripove, a u Srbiji niti otkupljuju a sad još neće ni latinicu! kme kme
E a stvarno sad zašto članovi udruženja za promociju stripa u Srbiji rade stripove isključivo na latinici?
Sada udruženo izbacimo susede, skraćeno SUIS, za sve ovo vreme od kada postoje izborili su se isključivo za uklanjanje izdanja iz susednih država za koja izdavači nisu hteli ili mogli da obezbede ww prava. Time su uredili tržište pa slobodno mogu da izvoze bez ww prava ili da se bave piraterijom. Štiti ih članska karta udruženja... Giganti izbacuju sve više izdanja, ovi mali izdavači sve manje, vidi se ko je tu profitirao novčano, ko duševno... |
 |
|
henry
Senior Member

Serbia
1653 Posts
Member since 20/09/2005 |
Posted - 09/12/2024 : 14:46:15
|
Nekome duševna bol, nekome bolnica |
Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti. Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve! |
 |
|
Bachy
Senior Member

Croatia
1786 Posts
Member since 06/05/2009 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
40866 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 09/12/2024 : 15:39:28
|
E a stvarno sad zašto članovi udruženja za promociju stripa u Srbiji rade stripove isključivo na latinici?
Drzava nam tone u fasizam zahvaljujuci radikalskoj vlasti. Ovo je samo jos jedan primer retarda Selakovica. |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
henry
Senior Member

Serbia
1653 Posts
Member since 20/09/2005 |
Posted - 09/12/2024 : 15:43:05
|
quote: Originally posted by sawitch
Drzava nam tone u fasizam zahvaljujuci radikalskoj vlasti. Ovo je samo jos jedan primer retarda Selakovica.
Ma bitno je da se ljudi ovde na forumu naslađuju |
Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti. Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve! |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2376 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 09/12/2024 : 16:22:08
|
I ja volim ćirilicu. Al postoje drugačiji načini da se ona afirmiše. Mada, realno... Koliko izdavači stripova ili knjiga imaju zarade od otkupa biblioteka?
Em su količine smešne, em im isplate možda 50% pune cene... Verujem da izdavači nisu ni štucnuli.
|
Resistance is futile. |
 |
|
MF Doom
New Member

.jpg)
203 Posts
Member since 23/04/2024 |
Posted - 09/12/2024 : 21:07:44
|
Apsolutno da nisu. Ali to je apsurdnost celog udruženja.
Na stranu sto ovaj potez ministarstva smatram idiiotskim a verovatno i kontraproduktivnim.
Ali imaš osnovano udruženje za promociju bilo čega unutar granica svije zemlje i za dve godine se ne pomeriš ni milimetar. Čak te i novi (nakaradni) propis ne dotiče koliko se nisi ni potrudio sa se pomeris a išao si da kukaš po podcastima kako eto tamo negde može i njima je sve lakše.
Mislim, svesni smo svi sad već da je poenta celog tog udruzenja jedna farsa sa ciljem da se protera Fibra i ne treba se sad više ni zaludjivati da je ikad imala ikakav drugi cilj.
Samo eto pomalo je i smešno i apsurdno kako se nekad stvari odvijaju.
A nema tu naslađivanja, svako je svoje sudbine kovač i svako valjda može da stane iza onoga sto je pričao. A i “svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka.” |
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3353 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 09/12/2024 : 22:22:07
|
quote: Originally posted by borg
I ja volim ćirilicu. Al postoje drugačiji načini da se ona afirmiše. Mada, realno... Koliko izdavači stripova ili knjiga imaju zarade od otkupa biblioteka?
Em su količine smešne, em im isplate možda 50% pune cene... Verujem da izdavači nisu ni štucnuli.
Nisu pogođeni izdavači, koliko mi sami čitaoci, koji ćemo ostajati uskraćeni za brdo izdavača i izdanja u bibliotekama zbog zatucanih radikala. |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9210 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 09/12/2024 : 23:06:14
|
Zašto zatucani radikali jednostavno ne uvedu zabranu na čitanje i pisanje latinice. Da svako ko pročita nešto na latinici dobije 2 godine zatvora, a za pisanje bar pet.
Mislim da bi to bilo najefikasnije za "razvoj" upotrebe ćirilice. |
 |
|
malimarinko
New Member

191 Posts
Member since 01/01/2021 |
Posted - 18/04/2025 : 14:20:20
|
Prošla je godina, ako se ne varam, odkako je ovo na snazi pa me zanima kako je završilo i sa strane čitatelja u Srbiji i sa strane SUISa i sa strane same Fibre. |
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3353 Posts
Member since 06/11/2017 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29596 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 18/04/2025 : 15:44:31
|
Moj nekakav dojam je da Čarobnoj knjizi, koja je zakuhala sve ovo, nije baš najbolje išlo neko vrijeme pa su mislili da je za to Fibra kriva, a ne njihova pogrešna poslovna politika i nepoznavanje domaće strip scene. S obzirom na produkciju protekle dvije godine, očito je da Fibra nije ni okrznuta, a s druge strane, SUIS je značajno smanjio broj izdanja i tiraže i poslovnu politiku.
|
Trouble will find me |
 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2648 Posts
Posted - 18/04/2025 : 16:24:14
|
Marinko ovo oko 'zabrane' fibre je krenulo vec u oktobru 2022 ili mozda malo preciznije u prelasku izmedju 2022 i 2023
Kako je sa Fibrom Markos najbolje zna, ali sta ja znam nekako mi se cini nerealno da ce Fibra nastaviti izbacivati 100+ naslova svake godine kao zadnjih nekoliko godina. Ova godina ce nam dosta otkriti sta nas ceka ubuduce, nadam se najboljem i izdavacu i nama.
Prodaja Fibre je verovatno dosta stabilna a posto su i imali par best sellera zadnjih godina poput Cat Claw i Gricka vjestica ne bi trebalo da 'ima zime' rekao bi ipak da je malo primetno da neka izdanja trpe zbog toga sto nisu lako dostupna u Srbiji pa eto neki dobri stripovi nakon nekoliko godina idu na -40% -50 % Steta je i da neki stripovi koji su kod Fibre na popustu i skoro sigurno nece biti izdani u Srbiji nisu dostupni pa da se Fibrino skladiste brze isprazni a i da ti stripovi dodju do nekoga i iznenade ga kvalitetom (ne bi nikada rizikovali da te stripove uzmu na slepo po punoj ceni, pa iskoriste priliku kada je popust)
Ako je ikada postojala reka CK stripova koja je isla u smeru HR verovatno je zaustavljena, ako nista drugo zato sto je ck smanjila produkciju.
U Srbiji, medju stripasima koju su uzimali i srpska i hrvatska izdanja izdavaci poput stalker, najkula i lokomotiva (izdavaci koji se ili ne uopste ili veoma malo povezuju sa SUISom) su izdavaci kojima rado daju svoje pare, ostali izdavaci zivotare
Zabrana je i nekim delom pukla zbog cinjenice da su ipak dosta fibrinih naslova dostupni u Srbiji zahvaljujuci cinjenici da Fibra ima world wide prava na odredjen broj naslova Oko 170 fibrinih izdanja su dostupni u jednoj od glavnih striparnica u Srbiji a u jednom velikom knjizarskom lancu jos vise.
SUIS je udruzenje u koju su izdavaci usli sa sasvim razlicitim razlozima a ne zapravo nekim jasnim zajednickim ciljem, nesto cini mi se ipak nuzno za uspeh.
Briga ih je bilo za misljenje onih koji svake godine odvoje fine pare za stripove a to je cudan izbor za trziste gde je broj kupaca relativno ogranicen.
Za onog ko zaista zeli fibrina izdanja a zivi u Srbiji i dalje su mogucnosti velike da dodje do onoga sto se zeli, jedina razlika je da se to ne moze normalno da radi u zeljenoj meri u striparnicama "kao nekada"
O stanju kod CK neki zakljucci se mogu uraditi iz ovih redova
04. mart 2025. Važno obaveštenje! Poštovani ljubitelji stripa,
Čarobna knjiga odlučila je da od ove godine bolje prilagodi tiraže svojih stripskih izdanja potrebama tržišta, kao i da za sve naslove koji budu objavljivani od 2025. i nadalje ukine akcijske cene (500 dinara, 1.000 dinara, itd.).
Takođe, vremenski ćemo ograničiti prodaju starih naslova na akcijama. Naslovi koje smo objavili do kraja 2022. biće dostupni na akcijama do kraja 2025, naslovi objavljeni u toku 2023. biće dostupni do kraja 2026, a oni najnoviji, koji su objavljeni u 2024, do kraja 2027. Na svakoj narednoj Stripomaniji ili sličnoj manifestaciji jasno će biti obeleženi naslovi koji se nalaze u svojoj poslednjoj godini akcijske prodaje.
Sve ostale prilike da se dođe do naših stripskih izdanja po povoljnim cenama, poput Letećeg starta ili Kompletiraj kolekciju, i dalje ostaju dostupne našim čitaocima. Ove promene NE odnose se na knjige, kod kojih će i dalje postojati akcijska prodaja. |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 18/04/2025 16:32:32 |
 |
|
malimarinko
New Member

191 Posts
Member since 01/01/2021 |
Posted - 18/04/2025 : 23:18:24
|
quote: Originally posted by matori paraliticar
Marinko ovo oko 'zabrane' fibre je krenulo vec u oktobru 2022 ili mozda malo preciznije u prelasku izmedju 2022 i 2023
Bio sam nekako dojma da se na početku dugo pričalo a da se tek potom spustila rampa u 2024. Moj bed. Hvala na iscrpnim izvještajima i matorom i markosu.
|
 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2648 Posts
Posted - 18/04/2025 : 23:50:33
|
quote: Originally posted by Markos
Moj nekakav dojam je da Čarobnoj knjizi, koja je zakuhala sve ovo, nije baš najbolje išlo neko vrijeme pa su mislili da je za to Fibra kriva, a ne njihova pogrešna poslovna politika i nepoznavanje domaće strip scene. S obzirom na produkciju protekle dvije godine, očito je da Fibra nije ni okrznuta, a s druge strane, SUIS je značajno smanjio broj izdanja i tiraže i poslovnu politiku.
Ovako malo gledano u retrovizor, u ono vreme, ne samo da je ostalima (ostalima sem ck) u SUIS-u smetala Fibra nego i CK. Vise ih je ck gusila nego Fibra.. ulazak u SUIS zajedno sa ck im je moglo doneti dupli uspeh, otarasiti se fibre (zabrana) a i ck (bojkot). Izuzetak u prici je Komiko, koji je zaista dugo zeleo tu zabranu zbog nekih principa (dobro, poznat je ipak i istorijat komiko-fibra odnosa) Ima tu jos riba u bari..
Ne znam stvarno da li ipak ima nekog "plusa" u celoj ovoj prici tj da se nekim izdavacima koji to zasluzuju otvorio put zabranom i da je ovo dugorocno ipak neko pametno resenje za buducnost srpskog strip-izdavastva (mada cu ja uvek biti za zajednicko trziste srb-hr sto se tice stripova) |
Edited by - matori paraliticar on 18/04/2025 23:52:22 |
 |
|
Topic  |
|