Author |
Topic  |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29600 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 17/03/2025 : 12:20:03
|

Od rudnika Kivua do iluzije u Europi, Nivek, dijete vojnik, otima se iz kandži bijede u potrazi za boljim životom te prelazi magičnu i tragičnu Afriku, prepunu nasilja i ljepote koja oduzima dah. Iskušenja s kojima se suočava na tom inicijacijskom putovanju pripremaju ga na opasnosti koje krije Sredozemlje, ali ne i na nedaće koje ga čekaju na njemu toliko priželjkivanoj obali. Po uzoru na Cervantesa i Marka Twaina, ova epska priča nošena je Altarribinim bunovnim vizijama i raskošnim prizorima Sergija Garcíje.
Kolorka 315 • Nebo u glavi • 144 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Antonio Altarriba • Crtež Sergio Garcia Sanchez • Prijevod Antonio Kekez • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 17.3.2025. • Cijena 22 E
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-315-nebo-u-glavi/1050/
|
Trouble will find me |
|
dino1984
Average Member

Austria
620 Posts
Member since 31/05/2007 |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2582 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
Zula
Senior Member

1612 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 25/03/2025 : 11:28:43
|
Nebo u glavi
Od početka do kraja sadržaj je tragičan, a kvaliteta nacrtanog izvrsna. Nakon početne akcije strip prelazi u putovanje... Taj prelaz možda djeluje kao gubitak na dinamici, ali onda počinje neka druga dimenzija stripa koja nije ništa lošija, samo drugačija. Plus je što nema objašnjavanja, nema osude i krivnje, moraliziranja... Nacrtano je izuzetno kreativno. Nemoguće mi je sve viđeno raščlaniti u nešto suvislo. Ovaj strip jasno pokazuje da ne može biti film/serija, a da ne izgubi svoj najbolji dio. Scena utapanja je najjača scena u stripu.
Ocjena: 9/10 |
 |
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7412 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 01/04/2025 : 09:31:08
|
Brutalno, žestoko, udara ispod pojasa...
Najbolja kolorka u ovoj turi i jedan od stripova o kojem će se dugo razmišljati nakon pročitanog. Neke scene su toliko tragične da djeluju nadrealno. Crtež je odličan i prilagođen ovoj brutalnosti, da je imalo realističniji ne bi imalo smisla.
Ne da mi se previše pisati, previše potresan strip koji me je baš uzdrmao.
9,5/10 |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2377 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 13/04/2025 : 00:13:41
|
Uf, nemam puno šta dodati. U prethodna dva posta je sve rečeno. Samo potvrditi koliko je tragično. Težak strip. Vizuelno jako zanimljivo.
|
Resistance is futile. |
 |
|
SenG
Junior Member

Canada
392 Posts
Member since 23/04/2006 |
Posted - 21/04/2025 : 03:50:46
|
Nesmiljen scenarij i vrhunski crtež dostojno prezentiraju tešku temu. Pred kraj se događaji možda počinju prebrzo nizati, ali bez obzira na to ovo je 10/10 |
Ich bin nur ein Schauspieler |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21584 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 23/04/2025 : 15:37:07
|
Kad sam krenuo sa čitanjem,kroz glavu su mi u prvi mah prošle dve misli: prva, da me ovaj strip donekle podseća na Van Hamov Kivu (što je i logično jer se bave sličnim temama), i druga,da mi se ovaj čudni stil crteža,sa abnormalno dugim rukama i nogama baš i ne sviđa. Međutim,vrlo brzo sam se svikao na taj čudniji stil Garsie Sančeza i na koncu čitanja mogu čak i reći da sam potpuno kupljen sa njim.
Priča je to o dečkiću Niveku,koji iz rudarskih jama preko pripadništvu borbenih jedinica kadogoa,doživljava niz avantura,putujući kroz džunglu,savanu...sve do evrope;i pri tom prolazi kroz razne i ponekad i jako neobične avanture. Da je strip težak,tu nema zbora - detalj sa Nivekovom inicijacijom je dovoljno šokantan da kroz ceo strip imaš tu blagu mučninu u stomaku.A imaće teških momenata i na dalje.
Altariba lepo vodi priču - dinamičnu,zanimljivu i nepredvidivu;i dotakao se tu mnogih stvari - građanskih ratova u Africi,roblja,pokušaja migranata da dođu u Evropu, raznih socioloških i kulturoloških fenomena na crnom kontinentu...
Jako,jako dobar strip,za ponovna čitanja.
beton 4.5/5 |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 23/04/2025 15:39:26 |
 |
|
|
Topic  |
|