Author |
Topic  |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29651 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 17/03/2025 : 12:20:03
|

Od rudnika Kivua do iluzije u Europi, Nivek, dijete vojnik, otima se iz kandži bijede u potrazi za boljim životom te prelazi magičnu i tragičnu Afriku, prepunu nasilja i ljepote koja oduzima dah. Iskušenja s kojima se suočava na tom inicijacijskom putovanju pripremaju ga na opasnosti koje krije Sredozemlje, ali ne i na nedaće koje ga čekaju na njemu toliko priželjkivanoj obali. Po uzoru na Cervantesa i Marka Twaina, ova epska priča nošena je Altarribinim bunovnim vizijama i raskošnim prizorima Sergija Garcíje.
Kolorka 315 • Nebo u glavi • 144 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Antonio Altarriba • Crtež Sergio Garcia Sanchez • Prijevod Antonio Kekez • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 17.3.2025. • Cijena 22 E
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-315-nebo-u-glavi/1050/
|
Trouble will find me |
|
dino1984
Average Member

Austria
655 Posts
Member since 31/05/2007 |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2591 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
Zula
Senior Member

1619 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 25/03/2025 : 11:28:43
|
Nebo u glavi
Od početka do kraja sadržaj je tragičan, a kvaliteta nacrtanog izvrsna. Nakon početne akcije strip prelazi u putovanje... Taj prelaz možda djeluje kao gubitak na dinamici, ali onda počinje neka druga dimenzija stripa koja nije ništa lošija, samo drugačija. Plus je što nema objašnjavanja, nema osude i krivnje, moraliziranja... Nacrtano je izuzetno kreativno. Nemoguće mi je sve viđeno raščlaniti u nešto suvislo. Ovaj strip jasno pokazuje da ne može biti film/serija, a da ne izgubi svoj najbolji dio. Scena utapanja je najjača scena u stripu.
Ocjena: 9/10 |
 |
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7497 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 01/04/2025 : 09:31:08
|
Brutalno, žestoko, udara ispod pojasa...
Najbolja kolorka u ovoj turi i jedan od stripova o kojem će se dugo razmišljati nakon pročitanog. Neke scene su toliko tragične da djeluju nadrealno. Crtež je odličan i prilagođen ovoj brutalnosti, da je imalo realističniji ne bi imalo smisla.
Ne da mi se previše pisati, previše potresan strip koji me je baš uzdrmao.
9,5/10 |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2408 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 13/04/2025 : 00:13:41
|
Uf, nemam puno šta dodati. U prethodna dva posta je sve rečeno. Samo potvrditi koliko je tragično. Težak strip. Vizuelno jako zanimljivo.
|
Resistance is futile. |
 |
|
SenG
Junior Member

Canada
392 Posts
Member since 23/04/2006 |
Posted - 21/04/2025 : 03:50:46
|
Nesmiljen scenarij i vrhunski crtež dostojno prezentiraju tešku temu. Pred kraj se događaji možda počinju prebrzo nizati, ali bez obzira na to ovo je 10/10 |
Ich bin nur ein Schauspieler |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21656 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 23/04/2025 : 15:37:07
|
Kad sam krenuo sa čitanjem,kroz glavu su mi u prvi mah prošle dve misli: prva, da me ovaj strip donekle podseća na Van Hamov Kivu (što je i logično jer se bave sličnim temama), i druga,da mi se ovaj čudni stil crteža,sa abnormalno dugim rukama i nogama baš i ne sviđa. Međutim,vrlo brzo sam se svikao na taj čudniji stil Garsie Sančeza i na koncu čitanja mogu čak i reći da sam potpuno kupljen sa njim.
Priča je to o dečkiću Niveku,koji iz rudarskih jama preko pripadništvu borbenih jedinica kadogoa,doživljava niz avantura,putujući kroz džunglu,savanu...sve do evrope;i pri tom prolazi kroz razne i ponekad i jako neobične avanture. Da je strip težak,tu nema zbora - detalj sa Nivekovom inicijacijom je dovoljno šokantan da kroz ceo strip imaš tu blagu mučninu u stomaku.A imaće teških momenata i na dalje.
Altariba lepo vodi priču - dinamičnu,zanimljivu i nepredvidivu;i dotakao se tu mnogih stvari - građanskih ratova u Africi,roblja,pokušaja migranata da dođu u Evropu, raznih socioloških i kulturoloških fenomena na crnom kontinentu...
Jako,jako dobar strip,za ponovna čitanja.
beton 4.5/5 |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 23/04/2025 15:39:26 |
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3375 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 31/05/2025 : 19:30:28
|
Meni je ovo jedna od najboljih Kolorki pročitanih u poslednjih par godina. Ne znam odakle kritike na crtež, ali meni je fantastičan, a Altariba je ovde daleko nadvisio sebe u odnosu na Ja, ubojicu. Stripčina. |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2408 Posts
Posted - 01/06/2025 : 00:39:30
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Ne znam odakle kritike na crtež, ali meni je fantastičan...
Pitaš se što neko daje kritiku na crtež, a onda u istoj rečenici i ti to radiš? Ili drugi kada pričaju o crtežu daju svoju kritiku a ti samo izjašnjavaš svoj ukus?
Ne znam šta misliš pod kritikom crteža, pozitivnu i negativnu ili isključivo negativnu. Ako je ovo drugo, ja nigde ne pročitah da je neko kudio crtež...
|
Resistance is futile. |
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3375 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 01/06/2025 : 14:34:42
|
quote: Originally posted by borg
quote: Originally posted by Red Marquis
Ne znam odakle kritike na crtež, ali meni je fantastičan...
Ne znam šta misliš pod kritikom crteža, pozitivnu i negativnu ili isključivo negativnu. Ako je ovo drugo, ja nigde ne pročitah da je neko kudio crtež...
To drugo, ali sam trebao naglasiti da kritike nisu odavde. Nekolicini drugara sam ovo pokazivao i svi su bili u fazonu da im je crtež odbojan. |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2408 Posts
Posted - 01/06/2025 : 19:09:30
|
Sad je jasnije. :)
Da drugari daju šansu stripu, videli bi koliko ovakav crtež paše ovoj nerealno surovoj priči. Verovatno bi na kraju čitanja promenili mišljenje.
|
Resistance is futile. |
 |
|
|
Topic  |
|