Author |
Topic  |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2023 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 30/05/2025 : 17:46:19
|
Benžamen Flao: Kililana Song
Biblioteka Zona, knjiga 16
https://stalker.rs/prodavnica/zona/kililana-song/
U savremenoj Keniji, u primorskoj ostrvskoj oblasti, pratimo sudbinu jedanaestogodišnjeg siročeta Naima, dečaka koji po svaku cenu želi da izbegne dosadnu nastavu u verskoj školi. Nekoliko stotina metara dalje, u prašumi Kililane, u srcu mangrova, usamljeni starac preživljava od ribolova i branja plodova, izolovan od sveta. Pored njegove kolibe raste drvo. S vremenom je to drvo postalo impresivan oltar prekriven raznim predmetima, amajlijama, tkaninama, životinjskim kostima... Međutim, to mesto takođe je postalo predmet želje francuskih investitora koji sanjaju o pretvaranju tog područja u turistički kompleks. Pritisak se pojačava na različite protagoniste ove priče: trgovce, prostitutke, stare šamane, džihadiste, korumpirane investitore... Niko neće izaći neozleđen iz ovog velikog savremenog grafičkog romana o odrastanju.
Kililana Song je zasad najznačajnije delo Banžamena Flaoa, umetnika prepoznatljivog i originalnog pripovedačkog stila i grafičkog izraza.

Zavirite u knjigu: https://stalker.rs/wp-content/uploads/2025/05/Kililana_song_zavir.pdf
Prevod: Nikola Živanović / Lektura: Agencija Mahačma / Upis: Vladimir Oreščanin / Retuši: Nenad Marinković / Dizajn: Ivica Stevanović Broj strana: 272 / Boja: kolor / Format: 210 x 297 / Povez: tvrdi / Tiraž: 500 / Štampa: Publikum
Maloprodajna cena: 3.950 dinara Promo cena: 3.160 dinara (važi do 25. 6. 25)
|
|
matori paraliticar
Senior Member

2739 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 30/05/2025 : 19:06:05
|
Dobar strip (atmosfera, boje itd), od ranije vec poznat iskusnim stripofilima. Lepo da je dostupan novijoj generaciji. |
Francuski Bogovi Grafizma |
 |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2597 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
Dr. Zistis
Advanced Member

.jpg)
5561 Posts
Member since 06/10/2011 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10617 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2420 Posts
Member since 13/01/2020 |
|
Macon
Senior Member

Slovenia
1762 Posts
Member since 18/03/2005 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21663 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
12965 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
kasper
Advanced Member

10921 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2387 Posts
Member since 17/01/2006 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2739 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 02/06/2025 : 09:26:25
|
zapeli smo sa "odlican" :) evo malo duzi utisci Dzeka inace deset godina je od kada je fibra izbacila svoje izdanje i oko pet od kad je rasprodala. Tako da mi se cini dobar tajming za Stalkerovo izdanje.
quote: Originally posted by DzekDenijels
Ovo je jedan od stripova na koji nisam odmah obratio pažnju. Posle pročitanih dobrih kritika, uspeo sam da ga nabavim (rasprodat je), i večeras konačno pročitam.
Ovo je jedna topla, emotivna priča o detinjstvu i odrastanju, prijateljstvu i borbi za bolji život, verovanju u stare i nove bogove, prilagođavanju. Svedočenje autora o jednoj siromašnoj zemlji, životu u njoj, različitosti i isprepletanosti dva “sveta” (crnih starosedelaca i belih investitora), nezadrživom “napretku” koji uništava sve pred sobom. Pošto je u pitanju “divlja i prelepa Afrika” ubačene su i neizbežne teme poput krijumčarenja, droge, terorista, nafte, turizma, ekologije... Flao je pokušao da ubaci sve ono što prosečnog čitaoca treba da asocira na jedno takvo podneblje. Po meni moglo se i bez nekih “univerzalnih svetskih problema” jer to ipak zahteva strip sa mnogo više strana, pa se ovako čini da je kraj nekako zbrzan.
Ali ipak suština ostaje netaknuta. Ta atmosfera u kojoj Naim odrasta, suočava se sa prvim životnim izazovima, i proživljava trenutke kao iz bajke, je gotovo savršena. Tako dobro dočarana da čitaoca istog trenutka uvlači u priču i drži pažnju do samog kraja. Ovaj strip se čita u jednom dahu.
Crtež je ono što je bar meni još bolje nego i sama priča. Razigran, dinamičan, sa tako dobrim facijalnim ekspresijama (posebno grimasama). Scene prirode, samog sela, a posebno kiše i talasa, izvanredne. Kolor fantastičan...
Ovo je odličan strip za upoznavanje sa pravim životom istočne Afrike. Emotivan, na trenutke šaljiv ali realan. Za lagano čitanje, uživanje u priči i maestralnom crtežu. Po meni obavezna literatura za sve. Ostaje u kolekciji, naravno...
|
Francuski Bogovi Grafizma |
 |
|
DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6415 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 10/06/2025 : 08:42:47
|
Ovo je fantastičan strip, atmosfera je baš baš dobra, crtež fenomenalan, ima baš sve sastojke. Imam odavno Fibrino izdanje, ali tko nema, trk po Stalkerovo! ;) |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
 |
|
naker
Advanced Member

5400 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 12/06/2025 : 23:36:02
|
Egzotična orijentalna Afrika gde se u centar zbivanja nalazi mali klinja koji eskivirajući školu biva bačen u vrtlog modernih problema sa kojima se sučeljava Kenija. Priča o dečaštvu, o preranom odrastanju i sazrevanju pod prisilom života na kontinentu koji je kolonizovan modernim kapitalističkim metodama. Ambiciozno delo koje barata sa sijaset različitih tema gde se pokušava autentično dočarati i objasniti život u tom delu sveta. Zamerku iznosim na sam kraj i epilog koji je nepotrebno naivan i pruža lažan osećaj hepienda. Nikada neće biti hepienda za afričke zemlje bogate prirodnim resursima. Pretpostavljam da je razlog ovome što je autor putovao po toj zemlji i zbližio se sa lokalnim žiteljima pa je hteo da delo završi na pozitivnoj noti, koliko god ta nada bila privremena, lažna.
Crtački je ovo strahovito moćno delo. Flao fenomenalno slika prirodu, okolinu, drveće-mangrove, vodu itd., autor takođe dosta pažnje obraća na to da autentično prikaže narodnu nošnju. Najupečatljiviji utisak se nalazi pri kraju stripa kada se jašu ogromni talasi, prelepo i snažno to izgleda. Flao odlično crta more i facijalne izraze protagonista gde je znalački uhvatio taj jezivo-intenzivan oslobodilački momenat kroz koji su prolazili likovi u tom času. Potom prelaz sa realizma na nadrealizam... Sjajno. U svakom pogledu grafički prelepo oslikano delo, Flao me na momente podseća na Pratt-a u smislu pripreme i izučavanja tematike, pisanja i crtanja iz ličnog iskustva, fantazmagorični momenti itd.
Veoma dobar strip. Treba objaviti još neke radove koje potpisuje Flao  |
 |
|
|
Topic  |
|